AnasayfaBlogMarina ve Yat İşletmeciliği Bölümü (MYO)
Bölümler

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü (MYO)

26 Ocak 2021
Bir grup tekne bir limanda sıra sıra dizilmiş, mavi ve beyazın çeşitli tonları sudan yansıyor. Arka planda beyaz çatılı beyaz bir tren ve kıyıya yakın suda beyaz bir tekne görülüyor. Suda beyaz bir teknenin yakın çekimi görülüyor ve görüntüde beyaz bir nesnenin yakın çekimi de görülebiliyor. Ayrıca, siyah bir arka plan üzerinde beyaz bir 'O' harfi görülüyor. Görüntü ayrıca sudaki bir teknenin bulanık bir yakın çekimini ve arka planda beyaz bir tekneyi de içeriyor.
Eğitimİş İmkanlarıBilinmesi Gerekenler
Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü (MYO)Yat limanları, Marinalar, Yat inşa tesisleri, Tersaneler, Yat işletme firmalarıÖzel üniversitelerde sınırlı sayıda öğrenci alınmaktadır, Kamuda marina veya yat işletmeciliği ile doğrudan ilgili bir kurum veya kuruluş yok
Denizcilik Şirketlerinde ÇalışmaLiman ve marina yönetimleri, Yat işletme firmalarıDikkatli, ayrıntıları algılayabilen, sabırlı, iş birliğine ve yeniliklere açık nitelikte olmaları gerekli
Yat Kaptanı OlmaÖzel ve ticari amaçlı yatlar, Mega yatlarda kaptanlıkÖzel eğitim kurumlarınca verilen eğitime katılma ve Bakanlık tarafından düzenlenen sınavda başarı gereklidir
Lisans Eğitimine GeçişDeniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Denizcilik işletmeleri Müdürlüğü2 yıllık ön lisans eğitimi tamamlanmalı ve ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olunmalıdır
Marina ve yat işletmeciliği bölümüYedek parça ve servis firmaları, Tedarik firmalarıSağlam bir bedene sahip, açık havada özellikle denizde yaşamaktan hoşlanan, yöneticilik vasıflarına sahip kişiler tercih edilir
Yat Brokerlik Firmalarında ÇalışmaYachting brokerage firms, Yat sigorta firmalarıİyi bir yabancı dil bilgisi ve teknik bilgi gereklidir
Tersanelerde ÇalışmaYat üretim/bakım/onarım tersaneleri, Teknik destek hizmetleriİyi bir teknik bilgi ve deneyimli olunmalıdır
Acente İşleriÇeşitli acenteler, Tedarik firmalarıSosyal iletişim becerileri ve iyi bir müşteri hizmeti bilgisi gereklidir
Ekip Liderliği/Üst Düzey YöneticilikMarina ve Yat İşletmelerinin yönetimiLiderlik becerileri, iyi organizasyon ve yönetim becerileri gereklidir
Teknik Destek HizmetleriYat bakım ve onarım hizmetleri, Teknik destek sağlayan firmalarIyi bir teknik bilgi ve deneyimli olma gereklidir

Mavi yolculuk fikri sizde neler uyandırıyor? Deniz tutkunuysanız, suyun verdiği dinginlik cazip geliyorsa o halde vaktinin çoğunu denizde, denize yakın geçirmeyi isteyenlerden birisiniz. Bu durumda, marina ve yat işletmeciliği bölümü sizin için doğru bir seçim olabilir.

Marina terimi, daha çok yat sahiplerinin demirleyebileceği modern ve gelişmiş limanlar için kullanılır. Marina, tekne ve yatların güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlayan ve yatçıların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak tesislere sahip olan bir komplekstir. Bir liman içinde ayrılan teknik ve sosyal alt yapı, yönetim, destek, bakım ve onarım hizmetleri sunan kıyı yapılarıdır. Bu yapılar, teknelerin yanına getirilmiş benzin ve elektrik hattı, bakım ve tamir servisi, çamaşır hizmeti ve duşların bulunduğu kulüp binası, yemek alanları, otopark gibi çeşitli tesis ve hizmetleri barındırır. Genellikle özel firmaların yönetiminde olurlar.

Konaklama yapacak misafirler için marinalarda sosyal alanlar, gece kulübü, fitness salonu gibi özel alanlar da bulunabilir. Dolayısıyla oldukça geniş bir hizmet yelpazesine sahip marinaların sosyal ve idari sorumluluğu birçok ticari işletmeye göre daha fazla olabilir.

Marinalarda verilen hizmetlerin sürdürülebilirliği yöneticiler tarafından sağlanır. Marinaların yönetim ve organizasyonu yaşanabilir kıyı kentlerinin oluşmasında önemli bir role sahiptir. Türkiye denizlerle çevrili bir yarımada konumunda olduğundan ve gelişmiş bir turizm yapısına sahip ülke olması sebebiyle bu sektörde çalışacak eğitimli meslek elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Marina ve yat işletmeciliği programının amacı; ülkemizde gelişmekte olan yatçılık ve marinacılık sektöründe işletmecilik yapacak nitelikli personel yetiştirmektir. Ayrıca tersanelerimizde üretilen ve sayıları giderek artan mega yatlarda kaptanlık yapabilecek nitelikte zabitan sınıfı denizciler yetiştirilmesi sağlanır.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Son yıllarda özellikle Akdeniz ülkelerinde süper ve mega yatlara olan taleplerin artmasıyla birlikte uzmanlaşmış ve nitelikli iş gücü ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Akdeniz ülkelerindeki bu talep artışının paralelinde İstanbul ve Ege Bölgesi öncelikli olmak üzere Türkiye genelinde mevcut marinaların yenilenme süreci başlamıştır. Mega yatların sığabileceği ve üst düzey kalitede teknik ve sosyal hizmetin sunulacağı yeni marina inşaatları başlatılmıştır. Marina ve yat işletmeciliği programının amacı, bu doğrultuda ortaya çıkan talebi karşılamak üzere nitelikli personel yetiştirmektir.

Marina ve yat işletmeciliği bölümü, öğrencilere marina ve yat işletmeciliği konusunda teorik ve uygulamalı bir eğitim sağlar. Onları donanımlı uzmanlar olarak yetiştirmeyi hedefler. Marina ve yatları en iyi şekilde işletecek, yatların bakım ve onarımlarını sağlayacak uzman personel yetiştiren bir ön lisans programıdır. Bölüm devlet üniversitelerinde okutulmamaktadır. Özel üniversitelere sınırlı sayıda öğrenci alınmaktadır.

Marina ve yat işletmeciliği okumak isteyenlerin; sağlam bir bedene sahip, açık havada özellikle denizde yaşamaktan hoşlanan, yöneticilik vasıflarına sahip, dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, sabırlı, iş birliğine ve yeniliklere açık nitelikte olmaları gerekir.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Bölüm mezunları özel sektörde iş imkanlarına sahiptir. Kamuda marina veya yat işletmeciliği ile doğrudan ilgili bir kurum veya kuruluş olmadığından mezunlara son 5 yılda KPSS’de kontenjan verilmemiştir.

Marina ve yat işletmeciliği mezunları, denizcilik şirketlerinde, liman ve marinalarda rahatlıkla iş bulabilirler.

Bölüm öğrencileri, mezuniyet sonrasında zorunlu bir staj eğitiminden geçerler. Stajı da başarı ile tamamladıklarında çeşitli alanlarda görevler alırlar. İş bulma aşamasında yabancı dil önem taşır. Marina ve yat işletmeciliği bölümü iş olanakları şunlardır:

  • Yat limanları

  • Marinalar

  • Yat inşa tesisleri

  • Tersaneler

  • Yat işletme firmaları

  • Yat brokerlik firmaları

  • Çeşitli acenteler

  • Yat sigorta firmaları

  • Tedarik firmaları

  • Yedek parça ve servis firmaları

  • Yat üretim/bakım/onarım tersaneleri

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölümü başarı ile tamamlayan öğrenciler Marina ve Yat İşletmeciliği Ön Lisans diplomasına sahip olurlar. Sonrasında gerekli sınavı başarı ile verdikten sonra Yat Kaptanı (499 groston) unvanını alabilirler.

Yat kaptanı olmak isteyen kişilerin, özel eğitim kurumlarınca verilen eğitime katılması, Bakanlık tarafından düzenlenen sınavda başarılı olması gerekir. Yat kaptanı ehliyetine sahip olan kişiler, özel ve ticari amaçlı yatlarda çalışabilir. Yat kaptanlığı yaparak belirli deniz hizmetini tamamlayıp, yönetmelikle belirlenmiş şartları da sağlıyorlarsa tonaj sınırlaması olmadan mega yatlarda kaptanlık yapabilirler.

Mezunlar, 2 yıllık ön lisans eğitimini ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık lisans eğitimine tamamlayabilirler. Program mezunları sınavda başarılı oldukları takdirde;

programlarına dikey geçiş yaparak lisans tamamlayabilirler.

Marina ve yat işletmeciliği mezunlarının çalıştıkları alanlarda aldıkları görev ve sorumluluklar genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Görev yaptığı işletmeyi en karlı biçimde yönetmek.

  • Marina işletmeciliği ile yat işletmeciliği arasındaki iletişimi sağlamak.

  • Müşteri memnuniyetini gözetmek.

  • Çalıştığı işletmede görev yapan personelin kendini geliştirmesi amacı ile çeşitli eğitimler düzenlemek ve gerekli denetimleri yapmak.

  • İşletmeleri için ulusal ve uluslararası kuralları (MARPOL, SOLAS, STCW, COLREG vb) uygulamak.

  • Yatları kullanarak müşterilerin veya yolcuların güvenli bir yolculuk yapmasını sağlamak.

  • Yatların bakımı ve onarımı konusunda ilgili mühendislerle iş birliği içerisinde çalışmak.

  • Çalıştığı işletmeyi daha ileriye taşımak üzere kendini geliştirmek ve rakip firmaların faaliyetlerini de inceleyerek işletmesini geliştirmeye devam etmek.

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölüm öğrencileri Türk dili, matematik, işletme, pazarlama gibi temel derslerin yanında, denizde emniyet, seyir, haberleşme, vardiya standartları gibi mesleki dersleri alırlar. Bunlara ilave olarak yat ve marina işletmeciliği, deniz hukuku, marina yönetimi gibi işletme dersleri de verilir. Programda ayrıca seçmeli dersler bulunur.

Eğitim süresince aşağıdaki gibi dersler verilmektedir:

  • Denizcilik Bilgisi

  • Genel İktisat

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • İşletme

  • Pazarlama İlkeleri

  • Emniyet ve Güvenlik

  • Meteoroloji ve Denizde Haberleşme 

  • Lojistik Yönetimi

  • Marina ve Yat İşletmeciliği

  • Deniz Turizmi ve Deniz Sporları

  • Denizcilik İngilizcesi

  • Girişimcilik

  • Deniz Hukuku ve Sözleşmeler

  • Deniz Tarihi

  • Kiralama ve Brokerlik

  • İşletme Matematiği 

  • Seyir

  • Temel Gemicilik

  • Marina Yönetimi ve Sürdürülebilirlik

  • Yat ve Kamara Hizmetleri

Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Marina ve yat işletmeciliği, TYT puanı ile tercih edilen bir bölümdür. Bu bölümü tercih etmeyi düşünenlerin YKS’ye girip TYT puan türünde en az 150 puan alması gerekir.

Marina ve yat işletmeciliği bölümü 2020 yılı taban puanları ve sıralaması ilk 5 üniversite için aşağıdaki gibidir:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
YAŞAR ÜNİVERSİTESİMarina ve Yat İşletmeciliği (Burslu)304,09027383.519
PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİMarina ve Yat İşletmeciliği (Burslu)299,13109414.319
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİMarina ve Yat İşletmeciliği232,492651.104.491
YALOVA ÜNİVERSİTESİMarina ve Yat İşletmeciliği218,913531.295.433
YAŞAR ÜNİVERSİTESİMarina ve Yat İşletmeciliği (%50 İndirim)210,866911.409.859
Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü (MYO), Yat limanları, Marinalar, Yat inşa tesisleri, Tersaneler, Yat işletme firmaları, Özel üniversitelerde sınırlı sayıda öğrenci alınmaktadır, Kamuda marina veya yat işletmeciliği ile doğrudan ilgili bir kurum veya kuruluş yok, Denizcilik Şirketlerinde Çalışma, Liman ve marina yönetimleri, Yat işletme firmaları, Dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, sabırlı, iş birliğine ve yeniliklere açık nitelikte olmaları gerekli, Yat Kaptanı Olma, Özel ve ticari amaçlı yatlar, Mega yatlarda kaptanlık, Özel eğitim kurumlarınca verilen eğitime katılma ve Bakanlık tarafından düzenlenen sınavda başarı gereklidir, Lisans Eğitimine Geçiş, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği, Denizcilik işletmeleri Müdürlüğü, 2 yıllık ön lisans eğitimi tamamlanmalı ve ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı olunmalıdır, Marina ve yat işletmeciliği bölümü, Yedek parça ve servis firmaları, Tedarik firmaları, Sağlam bir bedene sahip, açık havada özellikle denizde yaşamaktan hoşlanan, yöneticilik vasıflarına sahip kişiler tercih edilir, Yat Brokerlik Firmalarında Çalışma, Yachting brokerage firms, Yat sigorta firmaları, İyi bir yabancı dil bilgisi ve teknik bilgi gereklidir, Tersanelerde Çalışma, Yat üretim/bakım/onarım tersaneleri, Teknik destek hizmetleri, İyi bir teknik bilgi ve deneyimli olunmalıdır, Acente İşleri, Çeşitli acenteler, Tedarik firmaları, Sosyal iletişim becerileri ve iyi bir müşteri hizmeti bilgisi gereklidir, Ekip Liderliği/Üst Düzey Yöneticilik, Marina ve Yat İşletmelerinin yönetimi, Liderlik becerileri, iyi organizasyon ve yönetim becerileri gereklidir, Teknik Destek Hizmetleri, Yat bakım ve onarım hizmetleri, Teknik destek sağlayan firmalar, Iyi bir teknik bilgi ve deneyimli olma gereklidir
Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü (MYO) Marina ve Yat İşletmeciliği Bölümü Marina ve Yat İşletmeciliği Marina Yat Yat Kaptanlığı
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55463402
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat