AnasayfaBlogKısa Film Yönetmenleri
Başarılı İnsanlar

Kısa Film Yönetmenleri

23 Ağustos 2021
Bu resimde ön planda bir film makarası ve bir film şeridi, arka planda ise yere uzanmış bir grup insan görülüyor. Görüntünün ortasında bir film klaketinin yakın çekimi yer almaktadır. Makara ve film şeridinin solunda suda yüzen bir adam, sağında ise çimlerin üzerinde yatan bir çift kız görülüyor. Daha sağda, bir grup genç kadın çimlerin üzerinde uzanırken, sağ alt köşede bir grup kadın çimlerin üzerinde uzanmaktadır. Sağ üst köşede siyah beyaz bir fotoğrafın yakın çekimi yer alıyor. Görüntü siyah beyazdır ve renkler tek renklidir. Sahne huzurlu ve dingin. Görüntüdeki insanlar rahat ve mutludur. Film makarası ve film şeridi görüntünün ana odağıdır ve diğer insanlar ve nesneler arka plandadır.
İsimBaşlıkAçıklama
Orson WellesFilm AlgısıBir film bir düşler şerididir. Kamera bir kayıt aygıtından fazlasıdır; o bizim olmayan bir başka dünyanın ve büyük bir gizin yüreğini bize getiren mesajın bize ulaştığı medya yoludur.
Kısa FilmTanımAmerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre 40 dakikadan az süren filmlere kısa film diyoruz.
Kısa Film YarışmasıTanıtım ve Serbest AlanYeni yeteneklerin kısa filmlerini tanıttığı ve bu alanda yeterliliklerini gösterdikleri popüler platformlar.
Charlie Chaplinİlk Kısa Film ÖrnekleriÇoğumuzun aşina olduğu ve izlediği komedyen, kısa filmlerin erken örneklerinden biridir.
Bağımsız SinemaKısa Film ve ÖzBağımsız cinemada kısa filmler, anlatmak istedikleri konuyu, en kısa yoldan ve net şekilde dile getirirler.
Nuri Bilge CeylanKısa Film: 'Koza'Cannes Film Festivalinde yarışan ilk Türk kısa filmi. Yönetmenin kendi anne babasını oynattığı filmi.
Lynne RamsayKısa Film: 'Small Deaths'Bir kız çocuğunun hayatını ve karakterini etkileyen üç trajik olaya yer veriliyor.
Tom TykwerKısa Film: 'True'Yetenekli oyuncuları Natalie Portman ve Melchior Beslon’un oynadığı bir kısa film olup 'Paris I Love You' filminin de bir parçasi.
Kısa Film KonularıGeniş Bir YayılımKısa filmler, her türlü konuyu içerir, uzun metrajlı filmlere kıyasla çok daha geniş bir yelpazede konu seçerler.
Kısa Film YönetmenleriKarar VericiKısa filmlerin sonuçları büyük oranda yönetmenin becerilerine ve beklentilerine bağlıdır.

"Bir film bir düşler şerididir. Kamera bir kayıt aygıtından fazlasıdır; o bizim olmayan bir başka dünyanın ve büyük bir gizin yüreğini bize getiren mesajın bize ulaştığı medya yoludur." demiş ünlü yönetmen Orson Welles. Peki sizin için bir film ne ifade ediyor? Ayrıntılara inip yorumladığınız, tekrar ve tekrar izlediğiniz bir film oldu mu hiç? Bugün filmlerin en dobrasının sahiplerinden bahsedeceğiz: kısa film yönetmenleri. Öncelikle kısa film hakkında biraz bilgi zamanı.

Kısa Film Nedir?

Önce klasik tanımıyla başlayalım; Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre 40 dakikadan az süren filmlere kısa film diyoruz. En güzel benzetmesi ise; filmler roman olsa kısa filmler öykü olur şeklindedir. Kısa filmlerle biz genelde sinema bölümünde okuyan öğrencilerin yaptığı amatör çekimlerde karşılaşıyoruz. Ya da "kısa film yarışması" başlığıyla denk geldiğimiz broşürler, sosyal medya gönderileri gibi reklamlarda karşılaşıyoruz. En azından ben kısa filmlerle böyle tanıştım. Fakat ünlü yönetmenlerin profesyonel anlamda yaptıkları baş yapıt olarak dahi adından söz ettiren kısa filmler de var. 

Kısa filmlerin tarihçesine sizi sıkmadan değinecek olursak 1910 yılları akıllara gelmeli. Uzun metrajlı filmlerin gittikçe daha da uzamasıyla ortaya çıktığı söyleniyor. İlk örnekleri ise çoğumuzun aşina olduğu ve izlediği Charlie Chaplin’de, Laurel ve Hardy’de görüyoruz. Kısa filmleri betimleyecek birkaç sözcük söylemek gerekirse ben bağımsız, öz, idealist ve evrensel kelimelerini seçerdim.

Bağımsız diyoruz çünkü kısa filmler genelde bağımsız sinemada seyircileriyle buluşur. Öz diyoruz çünkü anlatmak istediği konuyu, vermek istediği mesajı olabilecek en kısa yoldan ve net bir şekilde dile getirir. İdealist diyoruz çünkü çoğu filmde değinilmeyen, bazen çekinilen konulara dahi değinebiliyor.

Ve evrensel diyoruz çünkü konularını sınırlamayan, herkese hitap edebilen yönleriyle öne çıkıyor. Hala bir kısa film izlemediyseniz şiddetle tavsiye ederiz ki bir sonraki başlıklarımız sizi kısa filmle tanıştıracak örneklerle dolu olacaktır.

Kısa Film Konuları Nelerdir?

Bazen saatler süren bir filmin sonunda, "bu muydu" şeklinde hayal kırıklığı ifadeleri kullanabiliyoruz. Bazen ise soluksuz izlediğimiz onca saatin farkında bile olmuyoruz. Diğer yandan çok daha kısa bir sürede izlediğimiz bir filmin etkisi uzun süre devam edebiliyor. Burada olay sadece konudan ibaret değil tabii. Oyuncu, fikir ve yönetmen üçlüsünü de es geçemeyiz.

Kısa film konularına bakacak olursak uzun metrajlı filmlere nazaran çok daha geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aklınıza gelebilecek birçok konuyu yönetmenler kısa filmlerine konu edinebilir.

Üstelik az sayıda oyuncuyla, kimi zaman tek oyuncu dahi yeterli olur, şaşalı mekanlar olmadan, bazen tek kamerayla. Yazarken bile insanın kamerasını eline alıp film çekesi geliyor. Kısa film yönetmenliği oldukça heyecanlı ve ilgi çeken bir meslek dalı diyebiliriz. O halde şimdi size birkaçıyla tanıştırmanın vakti geldi.

Ödüllü Kısa Film Yönetmenleri

İzlerken bazen soluğumuzu tuttuğumuz, bazen ürktüğümüz bazen ise sonuna geldiğimizde ‘e sonra ne olacak’ diye dövündüğümüz kısa filmlerin süper kahramanlarını inceleme zamanı. Sizler için ödül almış ünlü birkaç isimden bahsedeceğiz.

Nuri Bilge Ceylan

Ahlat Ağacı, İklimler gibi çarpıcı filmlerin ünlü yönetmeni Nuri Bilge Ceylan’la başlayalım isterim. Yönetmenimizin perspektifinden bakacak olursak fotoğraf sanatçısı olmasının getirilerinden biri olarak görselliği ön planda tuttuğunu söyleyebiliriz. Bunu özellikle ilk filmi olan Koza kısa filminde gözlemlememiz çok mümkün. Koza; Cannes Film Festivalinde yarışmaya seçilen ilk Türk kısa filmi özelliğini taşır.

Filmde sanki fotoğraflar minik hareketler ile ardı ardına gösteriliyor gibi. Doğanın sesleri dışında bir gürültüye yer vermeyen yönetmenimiz filmde kendi anne babasını oynatmıştır. Belirgin bir mesaj olmamakla beraber bir kadın ve erkeğin yıllar sonra bir araya gelse dahi bakışamadığını anlattığı söylenir. Nuri Bilge Ceylan harika yapıtlarıyla Türk sinemasına imza atmış insanlardandır.

Lynne Ramsay

İskoç bir yönetmen olan Lynne Ramsay’in ilk filminden bahsetmek istiyorum. İsmi Small Deaths olan kısa filmimizde bir kız çocuğunun hayatını ve karakterini etkileyen üç trajik olaya yer veriliyor. Karakterin bu olaylarla nasıl yetişip büyüdüğüne değinen film hayatta karşılaşabileceğimiz gerçekliklerle on bir dakikalık çarpıcı bir zaman dilimi yaşatıyor bizlere.

Bu filmiyle ödül alan yönetmenimizin yine başka bir ödüllü filmi de Swimmer. Bu kısa filminde ise uzun mesafeli bir yüzücünün etrafında şahit olduğu konuşmalara ve görüntülere yer veriyor.

Tom Tykwer

Tom Tykwer yönetmenliğin yanı sıra senarist ve besteci olarak da karşımıza çıkıyor. Yönetmenimizin True filmi yetenekli oyuncu Natalie Portman ve Melchior Beslon’un oynadığı bir kısa film ve aynı zamanda Paris I love You filminin de bir parçası. Büyük çerçeveye baktığımızda film 18 kısa filmden oluşuyor ve True bunlardan biri. Kısa filmimizde aşk, tutku ve kaybetme korkusu gibi yoğun ve dramatik duygulardan bahsediyor.

Filmden bir alıntı yapacak olursak, "Zaman değişime uğradı. Bizim bağlantımızda. Mevsimler gibi. İlkbaharımız harikaydı ama yaz bitti. Sonbaharı da kaçırdık. Ve şimdi her şey soğuk. Her şey çok soğuk, her şey donmaya başladı. Aşkımız uykuya daldı ve kar, bize sürpriz yaptı. Karların içinde uyuya kaldı, ve ölüm yaklaşıyor." Filmin romantikliğinin kokusu sizlere de gelmiştir umarım.

Andrea Arnold

Andrea Arnold kazandığı Oscar ödülüyle adından söz ettiren bir yönetmen. Kendine Oscar kazandıran filmi Wasp; dört çocuğuna annelik yapmaya çalışan, geçim sıkıntısı yaşayan ve psikolojik bir buhran içinde olan bir kadının eski bir arkadaşıyla karşılaşmasını, onunla buluşmasını, çocuklarını bir başlarına parkta bırakıp bekletmesini anlatan bir kesit sunuyor bizlere. Yazarken biraz uzun gelse de hayatın içinden bir dramla karşı karşıya kalırken insan duygu karmaşası yaşıyor. Filmi izleyecek olanlara söylüyoruz, sinirlenmekle acımak arasında bir gelgit yaşayarak bu karmaşaya seyirci olacaksınız.

Sofia Coppola

En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiş dört kadından biri olma özelliğine sahip Amerikalı yönetmenin ilk yönetmenlik deneyimi The Virgin Suicides adlı film. Sofia Coppola’nın 1998’de yazdığı ve yönettiği bir kısa film olan Lick The Star’a değinecek olursak da ergenlik döneminde olan bir grup kız çocuğunu seyrediyoruz. Yaşadıkları duygu karmaşasını ve popüler kavramının yansımalarını film her ne kadar siyah beyaz olsa da biz net bir şekilde görebiliyoruz.

Orson Welles, Film Algısı, Bir film bir düşler şerididir Kamera bir kayıt aygıtından fazlasıdır; o bizim olmayan bir başka dünyanın ve büyük bir gizin yüreğini bize getiren mesajın bize ulaştığı medya yoludur, Kısa Film, Tanım, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisine göre 40 dakikadan az süren filmlere kısa film diyoruz, Kısa Film Yarışması, Tanıtım ve Serbest Alan, Yeni yeteneklerin kısa filmlerini tanıttığı ve bu alanda yeterliliklerini gösterdikleri popüler platformlar, Charlie Chaplin, İlk Kısa Film Örnekleri, Çoğumuzun aşina olduğu ve izlediği komedyen, kısa filmlerin erken örneklerinden biridir, Bağımsız Sinema, Kısa Film ve Öz, Bağımsız cinemada kısa filmler, anlatmak istedikleri konuyu, en kısa yoldan ve net şekilde dile getirirler, Nuri Bilge Ceylan, Kısa Film: 'Koza', Cannes Film Festivalinde yarışan ilk Türk kısa filmi Yönetmenin kendi anne babasını oynattığı filmi, Lynne Ramsay, Kısa Film: 'Small Deaths', Bir kız çocuğunun hayatını ve karakterini etkileyen üç trajik olaya yer veriliyor, Tom Tykwer, Kısa Film: 'True', Yetenekli oyuncuları Natalie Portman ve Melchior Beslon’un oynadığı bir kısa film olup 'Paris I Love You' filminin de bir parçasi, Kısa Film Konuları, Geniş Bir Yayılım, Kısa filmler, her türlü konuyu içerir, uzun metrajlı filmlere kıyasla çok daha geniş bir yelpazede konu seçerler, Kısa Film Yönetmenleri, Karar Verici, Kısa filmlerin sonuçları büyük oranda yönetmenin becerilerine ve beklentilerine bağlıdır
kısa film nedir kısa film konuları kısa film yönetmenleri
Bu fotoğraf bir tarlada oturan bir kadını gösteriyor. Beyaz uzun kollu bir gömlek, mavi kot pantolon ve kahverengi botlar giyiyor. Saçları düşük bir at kuyruğu şeklinde geriye toplanmış ve gözlük takıyor. İki eli kucağında ve uzaklara bakıyor. Tarla yemyeşil, uzun otlar ve arka planda birkaç ağaç var. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır. Kadın huzurlu ve çevresinden memnun görünüyor. Görüntü boyunca yayılan sakin bir özgüveni var.
Beyda Çalışkan
Blog Yazarı

Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu Kısa Film Prodüksiyonu Kursu resminde gözlüklü bir adam kameraya gülümsüyor. Takım elbise giymiş ve kravat takmış olan adam siyah metinli beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Görselde ayrıca adamın yüzünün yakın çekimi ve gömleği ile kravatının yakın çekimi de yer almaktadır. Bu kurs, başarılı kısa filmler oluşturmanın temellerini öğrenmek için mükemmel bir fırsattır. Öğrenciler kendi projelerini hayata geçirmek için gerekli beceri ve araçlar hakkında bilgi sahibi olabileceklerdir. Kendi sinematik tarzlarını geliştirebilecek ve yapım öncesi sürecin önemini anlayabilecekler. Senaryo yazımından kurguya kadar, bu kurs harika bir kısa film yapmak için gerekli kaynakları sağlayacaktır. Kurs ilerledikçe, öğrenciler ses ve müziğin önemini anlayacak ve zanaatlarını geliştirme şansına sahip olacaklar. Deneyimli danışmanların yardımı ve bol miktarda geri bildirim ile bu kurs, unutulmaz kısa filmler yapmak isteyen herkes için idealdir.
5
(4)

Kısa Film Yapımı

14 Konu15 Saat
Bu, özel dikim takım elbise giymiş ve gözlük takmış olgun bir adamın resmidir. Koyu renk saçları ve yüzünde sert, ciddi bir ifade var. Takım elbisesi siyah ve yakaları hafif sivri, altında beyaz bir gömlek var. Gözlükleri yuvarlak, altın çerçeveli ve koyu renk camlıdır. Elleri cebinde, kendinden emin ve profesyonel görünüyor. Açık bej bir arka plana sahip, iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Duruşu diktir ve bir otorite havası yayar.Serhat Dalgalıdere
1110464
Bu görsel, fotoğrafçılıkla ilgili bir çevrimiçi kursu tasvir etmektedir. Siyah elbiseli bir kadın, siyah metinli beyaz bir tabelanın önünde durmaktadır. Sahne, öğrenme ve profesyonel eğitim duygusunu yansıtmaktadır. Bu kurs sayesinde öğrenciler, yetkin fotoğrafçılar olmak için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Kompozisyon, ışıklandırma, pozlama ve daha fazlası gibi konularla fotoğrafçılığın temellerini öğretmek için tasarlanmıştır. Katılımcılar bu kursa katılarak fotoğrafçılığın yaratıcı potansiyelini keşfedebilir ve çarpıcı görüntüler üretme tekniklerini keşfedebilirler. Doğru rehberlik ve doğru araçlarla herkes fotoğrafçılık sanatını öğrenebilir ve bunu harika fotoğraflar çekmek için kullanabilir.
5
(114)

Fotoğrafçılık Eğitimi

10 Konu5 Saat
Bu, siyah, kolsuz bir elbise giyen genç bir kadının fotoğrafı. Kollarını iki yana açmış, ayakta duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Saçları kısa küt kesilmiş ve çenesinin hemen altına kadar uzanıyor. Yüzü oval şekilli, küçük bir burnu ve dolgun dudakları var. Gözleri koyu renk ve badem şeklindedir ve kendinden emin bir bakışa sahiptir. Cildi pürüzsüz ve hafif bronzlaşmış. Yüksek yakalı ve düz, dar kesim siyah bir elbise giymektedir. Elbise hafif bir kumaştan yapılmıştır ve belinde ince gümüş bir kemerle tamamlanmaktadır. Düşük topuklu ve ayak bileğinde küçük bir tokası olan siyah ayakkabılar giyiyor. Genel görünümü modern ve şık.Evren Yılbaşı
1245464
Bu bilgisayar ekranı görüntüsü, devam etmekte olan bir video düzenleme kursunu göstermektedir. Bilgisayar ekranında, video düzenlemenin ne kadar kolay olduğunu gösteren, içinde metin bulunan yeşil bir kare görüntüleniyor. Ayrıca muhtemelen kursun nasıl tamamlanacağına dair talimatlar içeren siyah metinli beyaz bir işaret de var. Görüntünün köşesinde sakallı ve bıyıklı bir adam görülüyor, muhtemelen dersi veren eğitmen. Genel olarak bu görüntü ilgi çekici ve bilgilendirici bir video düzenleme kursunu gösteriyor.
Siyah bir tişört giyen kalın bıyıklı sakallı bir adam beyaz bir arka plan üzerinde duruyor. Yüzündeki saçlar koyu renk ve düzgünce kesilmiş, bakışları uzaklara odaklanmış. Geniş bir alnı, uzun bir burnu ve ince dudakları var. Gözleri koyu kahverengi ve güçlü bir çene hattına sahip. Kalın siyah saçları kısa, düz bir kesimle şekillendirilmiştir. Kollarını önünde kavuşturmuştur ve kendinden emin bir duruşu vardır. Temiz tıraşlıdır ve erkeksi bir duruşu vardır.Ekrem Sözen
831464