AnasayfaBlogİşverenler Neden Deneyim İstiyor?
Kariyer

İşverenler Neden Deneyim İstiyor?

24 Eylül 2021
Takım elbiseli bir adam kameranın önünde durmuş, hafifçe gülümsemektedir. Gözlükleri ve sakalı açıkça görülebiliyor ve beyaz düğmeli bir gömlek giyiyor. Gözlerinin yakın çekimi yoğun bakışlarını ortaya çıkarır. Bileğindeki saatin yakın çekimi görülebiliyor. Resmin sol üst köşesinde, ortasında bir kare olan beyaz bir daire görülüyor. Adamın sağında, siyah zemin üzerinde büyük beyaz bir metin görülüyor. Adamın etrafı sıcak ve davetkâr bir atmosferle çevrili. Kendinden emin ve sakin görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
KonuAçıklamaÖneriler
İş Deneyiminin Önemiİşverenler genellikle deneyimli adayları seçerler zira bunlar belirli görev ve sorumlulukları üstlenmeye hazırdır.Stajlar ve part-time işler deneyim kazanmak için iyi yollardır.
İş Deneyimi Türleriİş deneyimi kısa (1-2 yıl) ve uzun (5 yıl ve üzeri) olmak üzere iki kategoriye ayrılır.Kısa deneyim, yeni mezunlar için daha ulaşılabilir olabilir.
İş İlanlarına Deneyim Talepleriİş ilanlarının çoğu en az bir yıllık iş deneyimine sahip adayları arıyor.%4'lük deneyimsiz aday arayan ilanlara odaklanmak yerine, deneyim elde etmek için yollar bulmalısınız.
İş Deneyiminin Amacıİşverenler, adayın bir iş ortamında sorumluluk alabileceğini, tek bir alanda değil birçok alanda beceri ve bilgi sahibi olduğunu görmek isterler.Belirli bir alana odaklanmak yerine, birçok farklı alanda deneyim kazanmaya çalışın.
İş İlanlarında Göz Ardı Edilen Ayrıntılarİş ilanlarında genellikle belirtilmeyen yetenekler ve beceriler de işverenler tarafından aranmaktadır.Eleştirel düşünme, esnek çalışma ve sorun çözme yeteneği gibi becerileri geliştirin ve özgeçmişinize ekleyin.
Sertifika Programlarıİş deneyimi yerine geçebilecek veya iş deneyimini güçlendirecek bir diğer unsur sertifika programlarıdır.İşverenlerin talep ettiği alanlarda sertifika programlarına katılın.
Yeni Mezun SıkıntılarıYeni mezunlar genellikle iş deneyimi eksikliği sebebiyle zorluk çekerler.Yeni mezunlar için stajlar ve giriş seviyesi işler deneyim kazanmak için iyi fırsatlardır.
Üniversite Mezunu Olmanın ÖnemiBirçok iş ilanı artık üniversite mezunu olmayı şart koşmamaktadır.Üniversite mezunu olmanın üzerine yetenek ve beceri geliştirmeye odaklanın.
İş Deneyimi Kazanma YöntemleriStajlar, part-time işler ve gönüllülük faaliyetleri gibi yöntemlerle iş deneyimi kazanılabilir.Farklı deneyim kazanma yöntemlerini değerlendirin ve hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verin.
Kendinizi İşe Alacak Kişiye İspatlamakÖzgeçmişinizde belirli bir alanı veya beceriyi kanıtlamanız, işverenin sizi işe alma olasılığını artırır.Özgeçmişinizi hazırlarken, işverenin ilgileneceği bilgileri ve becerileri vurgulayın.

Her şeyden önce bir konuyu aradan çıkaralım. İş deneyimi olmayan insanları da işe alıyorlar. Sürekli ifade edilen bir serzeniş var. Aslında haklı bir serzeniş. İş deneyimim olmadan işe giremiyorum, işe girmeden deneyim elde edemiyorum. Yeni mezunların neredeyse tamamında bunu duyabiliriz. Biraz önce haklı olduğunu söyledim ama haklı olmadıkları bir serzeniş daha var ki o da şu: “deneyim istedikleri için işe giremiyorum.” Bu konuda haklı değilsiniz çünkü iş deneyimi olmayan insanlar da işe girebilir. Girdiklerini de görüyoruz. Bu sebeple bu videoda “iş deneyiminin” aslında ne olduğundan bahsedeceğim.

İş Deneyimi Nedir?

İş deneyimi ikiye ayrılır. İşletmeler bir adaydan deneyim istediğinde ya kısa bir iş deneyimi ister ya da profesyonellik derecesinde iş deneyimi. Bir iş ilanı açtığınızda ilanın detaylarında zaten bunu görürsünüz. Mesela inşaat mühendisi işe alacaklar ve ilanda şöyle yazıyor: 5 yıldan fazla şantiye tecrübesi olan adayları arıyoruz. Bu pozisyona başvurmanız mümkün değil. Hayal kurmayalım çünkü sizden bu işi daha önce 5 yıl boyunca deneyimlemenizi istiyorlar. Ama sertifikalarım var ama harvard mezunuyum diye bu işi çeviremezsiniz. 

Kısa iş deneyimi ise 1 yıldan 5 yıla kadar olan deneyimdir. En az 2 yıl deneyimli aday. En az 1 yıl deneyimli aday arıyoruz ifadelerini görürsünüz. Bunu lehinize çevirebilirsiniz.

Başvurularda İstenen İş Deneyimleri

Bu içeriği hazırlamadan önce kısa bir araştırma yaptım. Hepimizin bildiği bir kariyer platformunda 42 bin iş ilanı arasında filtreleme yaptım. 

2 bin ilan deneyimsiz aday arıyor ancak bunların çoğu satış temsilcisi gibi pazarlama işleri. Bu işlerin birçoğunuz zaten beğenmiyorsunuz. Ayrıca bu deneyimli ve deneyimsiz adaylar. Yanına da iş deneyimi olması tercih edilir yazmışlar.

  • 2 bin ilan bu şekilde, yani %4’ü.

  • 42 bin iş ilanından 21.445’i 1 yıl deneyimli iş ilanını oluşturuyor, yani %51.

  • 19 bin ise 5 yıldan fazla deneyim istiyor, yani %45’i

Peki siz neden %4’üne umut bağlıyorsunuz? 20 binden fazla ilan sizi bekliyor ve siz “benim iş deneyimim yok” diyerek pasif durumda bekliyorsunuz.



İşte ben size bunu nasıl lehinize çevirebileceğinizi anlatacağım.

İşverenler Neden İş Deneyimi İstiyorlar?

Yeni mezunların karamsarlık adında bir canavarları var. İş deneyimi olmayanları işe almıyorlar zannediyorlar ama 30 yaş üstü herkes hiç deneyimi yokken işe girdi. Yani sizinki yanlış bir tespit. İşe girebiliyor insanlar. Girebiliyor ama, işverenin aradığı kişi olursanız işe girebiliyor. 1-2 yıllık iş deneyimi aslında tam olarak o anlamı taşımıyor. Onun taşıdığı eş anlamlar var. 

i̇şverenler verilen görevleri yapabilecek yetkinlikte kişileri arıyor. teknolojiyi kullanabilme becerisi arıyor. eleştirel düşünme, esnek çalışma gibi şeyleri bilenleri arıyor. Bir ekibin parçası olabilecek ve sorumluluk alabilecek birini arıyor. Özetle bazı iş dünyası standartları var ve onları anlamış, deneyimlemiş ve özümsemiş kişileri işe alıyorlar.

Yani işverenin aklındaki şey bundan ibaret! Haklı olarak şunu sorabilirsiniz: Peki neden bunları iş ilanına yazmayıpta “1 yıllık iş deneyimi arıyoruz” yazıyorlar? Çünkü özgeçmişinize bunları yazmıyorsunuz veya yazsanızda anlam ifade etmiyor. bunlara sahip olduğunuzu ispatlayamıyorsunuz. İş dünyasının standartlarını bildiğinizi, çalışmanın önemini ve sorumluluk almanın ne demek olduğunu anlatmanız gerekiyor. Bunu bilmek zor bir şey değil ama birçok yeni mezun bunların farkında değil. Bu sebeple ilan verilirken böyle bir yola başvuruluyor.

Size farklı bir bakış açısı kazandırayım. Bir işveren bir pozisyona birini alacak ve 5 yıldan fazla iş deneyimi arıyor. Farklı bir alanda farklı bir pozisyonda 5 yıldan fazla deneyimi olan kişiler bu işlere başvurup işe alınabiliyor. Bu nasıl oluyor peki? Çünkü işverenin ihtiyacı olan şey o işte bir yıl çalışmış olman değil. Georgetown Üniversitesi İK müdürü şöyle bir şey söylüyor. İşverenler tek bir alanda çalışmış insanları işyerine katmak istemezler. Yani şunu diyen insanları aramıyorlar. “İş bulamazsam kasiyer olacağım. İş bulamazsam bankada gişede çalışacağım” diyen insanlarla çalışmak istemiyorlar. Atik, pratik ve elini taşın altına koyan insanları arıyorlar. İster depo elemanı ister genel müdür arıyor olsun istedikleri şey bu. Öğrenen, yeniliklere açık ve problem çözebilen birisini arıyorlar.

İşte bunların tamamı iş deneyimi olmadan da geliştirebileceğiniz şeyler. Eskiden, yani bundan 10 yıl önce iş şartlarında üniversite mezunu şartı vardı. Şimdi üniversite mezunu neredeyse kalmadığı için ilan şartlarına bile yazılmıyor. Mesela bu konuda bir şey yapamazsınız. Sizden diploma istiyorlar. Bunu kurtarman mümkün değil. Mesela bir konuda yüksek lisans yapmanız isteniyorsa onu lehinize çeviremezsiniz. Yapacaksın yani o yüksek lisansı. Başka yolu yok.

Ama iş deneyimini birçok şeyle aşabilirsin. Mesela sertifika programları bu konuda çok işe yarar. İşveren nöropazarlama alanında 1 yıl deneyim ister. Sen de bu konuda katıldığın sertifika programını gösterirsin. Bu konuda ne bildiğini iş görüşmesinde anlatırsın. İşte o zaman iş deneyimi konusunu lehine çevirebilirsin.

Gerçekten öyle. Bazen bir sertifika programına katılmak bir 1 yıllık iş deneyiminden daha değerlidir. Satış departmanında 1 yıl çalışmakla bir satış eğitimine katılmak farklı şeyler. Masanın diğer tarafına geçip düşünürsem eğer, yani ik uzmanı tarafından bakarsam eğer 1 yıllık satış personeli deneyiminin nasıl yapıldığı, yani nasıl bir çalışma temposu içerisinde olduğunu öğrenmeye çalışmam gerekir. İşi severek yapıp yapmadığını ve ne kadar başarılı olduğunu öğrenmem gerekir. Diğer tarafta da 1 yıl içerisinde 4 farklı satış eğitimi almış birisi var. Bu, bana bir şeyler söylüyor. Bu kişi satış alanında çalışmak istiyor ve zamanının büyük kısmını buna ayırmış. Bu alanda çalışmak istiyor ve kendini geliştirmeye devam edecek. Sürekli gelişime inanan birisi. Bunu mesleği olarak görüyor. Böyle düşünürüm. Birçok İK profesyoneli böyle düşünür.

Sonuç olarak bu tür işlere başvuru yaparken o işyerinde göstereceğiniz performansla ilgili işvereni heyecanlandırın. İş deneyiminizin olmaması sizi dezavantajlı konuma getirmez. Dezavantajlı olduğunuz konu risk içermeniz. Yani sizi riskli görüyorlar. Emin olun akıllarda şu sorular var:

  • İş hayatını biliyor mu? Yani mesai saatine uyum, hiyerarşi, bir ekip içinde çalışma gibi şeylerden haberdar mı? 

  • 3 gün sonra ben yapamıyorum diyerek işten ayrılır mı?

  • Kişisel gelişime önem veriyor mu?

İnsanların akıllarında böyle sorular var. Tek yapacağınız şey bu soruları ortadan kaldırmak. Güven vermek. Bazı cümleler var, onları kullanmanız gerekiyor. İş görüşmesinde uzun süredir böyle bir iş aradığınızı söyleyin. Kaç yönetici olduğunu üstlerinizin kimlerin olacağını sorun. Mesai saatlerini öğrenin. Sabah erken kalkmayı sevdiğinizi söyleyin :) Eminim kimse sevmiyordur ama iş hayatının gerçekleri bunlar. Bu gerçekleri bildiğinizi anlatmaya çalışın.

Farklı görevlerde çalışmanın size iyi geldiğini ve takıma uyum sağlayacağınızı söyleyin. Sormalarını beklemeyin. Ekibe uyum sağlayacağınızı söylemenizi istiyorum ama birçoğunuz söylemeyecek. Daha sonra bana mesaj atıp “ama hocam sormadılar ki” diyeceksiniz. Kimse size “ekibe uyum sağlayabilir misiniz?” diye sormaz. Çünkü bu cevabı belli bir sorudur. Böyle bir soruya kim hayır der ki?

Sonuç olarak 1-5 yıl arası deneyim isteyen işlere başvuru yaparken, eğer gerçekten hazırlanarak giderseniz işe alınma ihtimaliniz yüksek. Size önerim; bu konuda cesur olun ve kendinizi geliştirmeye devam edin. Ücretsiz online eğitimlere katılın ve dezavantajlı durumu avantaja çevirin. İş arama sürecinde hepinize kolaylıklar diliyorum.

İş Deneyiminin Önemi, İşverenler genellikle deneyimli adayları seçerler zira bunlar belirli görev ve sorumlulukları üstlenmeye hazırdır, Stajlar ve part-time işler deneyim kazanmak için iyi yollardır, İş Deneyimi Türleri, İş deneyimi kısa (1-2 yıl) ve uzun (5 yıl ve üzeri) olmak üzere iki kategoriye ayrılır, Kısa deneyim, yeni mezunlar için daha ulaşılabilir olabilir, İş İlanlarına Deneyim Talepleri, İş ilanlarının çoğu en az bir yıllık iş deneyimine sahip adayları arıyor, %4'lük deneyimsiz aday arayan ilanlara odaklanmak yerine, deneyim elde etmek için yollar bulmalısınız, İş Deneyiminin Amacı, İşverenler, adayın bir iş ortamında sorumluluk alabileceğini, tek bir alanda değil birçok alanda beceri ve bilgi sahibi olduğunu görmek isterler, Belirli bir alana odaklanmak yerine, birçok farklı alanda deneyim kazanmaya çalışın, İş İlanlarında Göz Ardı Edilen Ayrıntılar, İş ilanlarında genellikle belirtilmeyen yetenekler ve beceriler de işverenler tarafından aranmaktadır, Eleştirel düşünme, esnek çalışma ve sorun çözme yeteneği gibi becerileri geliştirin ve özgeçmişinize ekleyin, Sertifika Programları, İş deneyimi yerine geçebilecek veya iş deneyimini güçlendirecek bir diğer unsur sertifika programlarıdır, İşverenlerin talep ettiği alanlarda sertifika programlarına katılın, Yeni Mezun Sıkıntıları, Yeni mezunlar genellikle iş deneyimi eksikliği sebebiyle zorluk çekerler, Yeni mezunlar için stajlar ve giriş seviyesi işler deneyim kazanmak için iyi fırsatlardır, Üniversite Mezunu Olmanın Önemi, Birçok iş ilanı artık üniversite mezunu olmayı şart koşmamaktadır, Üniversite mezunu olmanın üzerine yetenek ve beceri geliştirmeye odaklanın, İş Deneyimi Kazanma Yöntemleri, Stajlar, part-time işler ve gönüllülük faaliyetleri gibi yöntemlerle iş deneyimi kazanılabilir, Farklı deneyim kazanma yöntemlerini değerlendirin ve hangisinin sizin için en uygun olduğuna karar verin, Kendinizi İşe Alacak Kişiye İspatlamak, Özgeçmişinizde belirli bir alanı veya beceriyi kanıtlamanız, işverenin sizi işe alma olasılığını artırır, Özgeçmişinizi hazırlarken, işverenin ilgileneceği bilgileri ve becerileri vurgulayın
cv hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık işverenler neden deneyim istiyor
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi dizüstü bilgisayar ve cep telefonunu birlikte kullanıyor. Kişi bir kağıt parçası üzerindeki bir çizimi işaret ediyor ve diğer eli dizüstü bilgisayarın klavyesinde. Bir kalemin yakın çekimi var ve kişinin eli de bir parça kağıt tutuyor. Çizim bir tel kafes veya bir web sayfası gibi görünüyor. Kişi çizime odaklanmış gibi görünüyor ve ifadesi düşünceli.
Satış - Pazarlama

Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir?

25 Haziran 2021
Bu resmin ön planında bir markette bulunan bir alışveriş arabası görülüyor. Dikdörtgen şeklinde, gümüş renkli, kavisli saplı ve dört tekerlekli bir konteynırdır. Alışveriş arabasının ortasında boydan boya uzanan siyah bir çubuk ve bu çubuğu çapraz bir şekilde kesen altın çubuklar var. Arabanın sol tarafındaki siyah yüzeyde yeşil bir kare yer alıyor. Arka planda, kısmen görünen bir mağaza rafı ile bulanık bir tabela görülüyor. Alışveriş arabası bu resmin odak noktasıdır ve yakın çekimi çerçevenin çoğunu kaplamaktadır. Alışveriş arabasının alışveriş için pratik kullanımını gösteren birkaç ürünle dolu olduğu görülüyor.
Satış - Pazarlama

Deneyimsel Pazarlamanın En Güzel Örnekleri

24 Mayıs 2020