AnasayfaBlogİstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır? İstifa Dilekçesi Örneği
İstifa

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır? İstifa Dilekçesi Örneği

09 Mart 2018
Bir kişi sağ elinde dikdörtgen bir kağıt parçası tutmaktadır. Kağıt beyazdır ve üzerinde boylu boyunca uzanan siyah bir çizgi vardır. Kişi dikkatle kâğıda bakmakta, arkasındaki pencereden giren parlak güneş ışığı yüzünü aydınlatmaktadır. Diğer eli ahşap bir masanın üzerinde durmakta ve kâğıdın hemen solunda bir dizüstü bilgisayar görünmektedir. Kişinin üzerinde sarı-lacivert çizgili bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon var. Resmin arka planı beyaz süslemeli açık mavi bir duvardır.
KonuAçıklamaÖneri
İstifa DilekçesiPozisyondan ayrılmaya karar verdikten sonra profesyonel bir istifa dilekçesi sunulmalıdır.İstifa dilekçesi hazırlama planı ve formatı kullanının
İstifa Mektubuİstifa mektubunda yaşadığınız sorunlar profesyonelce ve dürüst bir dilde belirtilmelidir.Mektubunuzda hakaret içeren ifadeler kullanmayın
İstifa NedenleriMaaş yetersizliği, fazla iş yükü ve yönetim baskısı istifa için geçerli sebeplerdir.Sebeplerinizi ayrıntılı ve dürüst bir şekilde yazın
İşten ayrılırkenİyi hatırlanmak ve kötü niyetinizin olmadığını göstermek önemlidir.Tüm fırsatlar için teşekkür edin ve olumlu bir iz bırakın
İstifa Mektubu YazarkenDürüst ve mütevazi olmalı ve çalışanlar arasındaki bütün sırları dökmeyin.Dilinizi kontrol edin ve profesyonel tutumunuzu koruyun
İstifa Dilekçesinin İçeriğiDilekçede ne zaman ayrıldığınız ve çalıştığınız süre içerisinde ne kadar memnun olduğunuz belirtilmelidir.Dilekçenizi sonuç odaklı ve açık bir dille oluşturun
Yeni İş FırsatlarıOlumlu bir iz bırakmanız, yeni iş fırsatları konusunda kafanızı rahatlatacaktır.Geçmişteki iş deneyimlerinizde referans isteyebilirsiniz
İstifa süreciİstifa süreci kişisel bir karardır ve dolayısıyla dikkatli düşünülmesi gerekmektedir.Kararınızı düşünürken kendinize dürüst olun
İletişim SorunuEğer istifanızın sebebi iş yerindeki iletişim sorunuysa, bu durumu istifa dilekçenizde belirtin.Fikirlerinizi profesyonel bir dilde ifade edin
İk departmanıİstifa mektubu yazmadan önce iş yerindeki ik departmanıyla görüşmek faydalı olabilir.İstifa sürecinizi ve mektubunuzu iş yerinizi ilgili kişi veya ekiple görüşerek planlayın

Mevcut pozisyonunuzdan ayrılmaya karar verdikten sonra yapılması gereken şey profesyonel bir istifa dilekçesi sunmaktır. İstifa mektubunuz sizin işteki son iki haftanız boyunca geçişinizi kolaylaştıracak ve de sizin şirketle çalışmadığınız dönemde bile işveren ile pozitif bir ilişkiye sahip olmanızı sağlayacaktır. 

Not: İstifa mektubu örnekleri yazının sonunda. Örneklere gitmeden önce içerikleri okumanızı önemle tavsiye ederim.

Eğer istifa etmeniz istendiyse veya işverenle şirketten ayrılacağınıza dair bir anlaşma (karşılıklı) varsa istifa mektubu hazırlamanın zamanı geldi demektir. Ancak istifa mektubu yazmadan önce ik departmanıyla görüşmekte fayda var. İşten istifa etmek kişisel bir karardır. Bu kararı vermeden önce birkaç kez düşünmek gerekiyor. Bu kararı düşünürken yapmanız gereken birçok şey var ama en önemlisi ve benim gerçekten önem verdiğim tek bir şey var: kendine dürüst olmak.

Bu yazıda size bir istifa mektubu planı sunacağım. Daha doğrusu bir format vereceğim. Bu formatı takip ederek istifa mektubu hazırlayabilirsiniz. Ama biraz önce söylediğim şeye geri dönelim.

Neden İstifa Mektubu Hazırlamam Gerekiyor?

İstifa mektubu hazırlamak şimdiye kadar içinizde kalan ve söyleyemediklerinizi söylemek için bir fırsat olabilir. Belki de sizi ilk defa dinleyecekler. İşten istifa etmenizin sebebi belki de işletmedeki iletişim sorunu… O zaman fırsat elinize geçtiğini söyleyebiliriz. Ama bu fırsatı asılsız şikayetlerle boşa harcamayın. Gerçekten yaşadığınız sorunları yazın. Örneğin çalışma ortamı. Ya da performansınızla ilgili problemleri yazın. Profesyonelce yazın. Profesyonel bir dilde hazırlanmalı ve yazılmalıdır.

İstifa mektubunda hangi nedenler belirtilebilir?

Maaş yetersizliği bunların başında gelir. Eğer maaşınız sürekli sabit kalıyorsa ve performansınız artsa da maaşınız artmıyorsa bunu kullanın. İstifa mektuplarında sıklıkla bu sebep kullanılır.

İkinci olarak ise iş yükü istifa mektuplarında yazılmaktadır. İş yükü fazla olmasına rağmen yeni personel işe alınmaması istifa mektuplarında sıkça rastladığımız şeylerden biri.

Yöneticinin baskısı da istifa etmek için geçerli bir sebeptir. Üst yönetimden veya ilk yöneticinizden baskı yapıldığını hissediyorsanız bunu yazın. Bununla birlikte havalandırmanın yetersizliği, aydınlatmanın kötü olması, çok sıcak veya çok soğuk olması gibi sebeplerde olabilir. 

Eğer bunun haricinde kişisel bir sebep varsa bunu da burada belirtebilirsiniz. Fakat sadece kişisel sebeplerle yazmayın. Detaylı ve açıklayıcı olun. Bir iş arkadaşınızın size mobbing yapması sebebiyle mi? Güvenlik görevlisiyle yaşadığınız tatsız olaydan dolayı mı? Bunu istifa mektubunda mutlaka belirtin.

Bu bölümde yapmamanız gereken şey ise asılsız iddialarda bulunmaktır. İşten ayrılmanıza ya da performansınızın düşmesine sebep olacak şeyi ayrıntılı olarak yazın.

Eğer şu an istifa mektubunuzu hazırlıyorsanız mutlaka bir sonraki maddeyi okuyun. Sonraki maddeyi okumadan istifa mektubunuzu kesinlikle yazmayın.

İstifa Mektubu Yazarken Dürüst ve Mütevazı Olun

Bir önceki maddeyi okuyup sert ve çalışanlar arasındaki bütün sırları dökecek bir mektup yazdıysanız eğer hoşunuza gitmeyecek bir şey söyleyeceğim. İşyerinden ayrılırken iyi hatırlanmak önemlidir. Çok kısa bile çalışsanız bu sizin geçmişiniz ve geçmişi maalesef değiştiremezsiniz. Bundan sonraki iş hayatınızda geçmişinizle ilgili referans vermeniz istenirse “referans isteyebilecek” kadar iyi ayrılın. 

İstifa mektubunda asla hakaret içeren ifadeler yazmayın. Sonraki iş farklı sektörde bile olsa sizinle ilgili dürüst biri değil demeleri kariyer hayatınızı etkileyecektir. Bu aşamada profesyonelliği elden burakmayın.

Sırada ne var?

Umarım istifa mektubunuz o şirkette iyi hatırlanacak şekilde hazırlanmıştır. İyi hatırlanmak ne demek? Nasıl iyi hatırlanabilirim? Cevap: kötü niyetinizin olmadığını göstererek bunu başarabilirsiniz.

O şirkette çalışırken size verilen tüm fırsatlar için teşekkür edebilirsiniz. Kariyer hayatınızda nasıl etkileri olduğunu, yöneticilerinizden neler öğrendiğinizi ve size nasıl yardımcı olduklarını anlatabilirsiniz.

Sözün özü; olumlu bir iz bırakmanız gerekir. Böyle yaptığınızda yeni iş fırsatları konusunda kafanız daha rahat olacak.

İyi bir istifa dilekçesi nasıl yazılır?

İşten ayrılma dilekçesi yazarken, dilekçeyi olabildiğince basit, açık ve de sonuç odaklı tutmak önemlidir.

İstifa dilekçesi aynı zamanda pozitif olmalıdır. Eğer işten ayrılmak için karar verdiyseniz, işinizi veya işvereninizi eleştirmenin bir anlamı yok.

Hazırlamış olduğunuz istifa dilekçesi, iş yerinizden ne zaman ayrıldığınıza dair bilgiler içermeli. Aynı zamanda işverenin şirkette çalıştığınız süre içerisinde çok memnun olduğunuzu bilmesini sağlayabilirsiniz. Ne yazacağınızdan emin değilseniz istifa mektubunu nasıl yapılandıracağınız ve kelimeye dökeceğiniz konusunda fikir edinmek için istifa mektubu örneklerine bakınız.

Bir işten ayrılma dilekçesinde ne yazmalı?

  • Ayrıldığınız ve istifanızın geçerli olacağı tarih.

  • Çalıştığınız süre içerisinde sahip olduğunuz fırsatlar için işvereninize bir teşekkür.

  • İstifanın hangi tarihten itibaren geçerli olacağını yazın.

  • İstifa mektubu doğrudan işverene gönderilmelidir. Yöneticinize hitaben yazmayın. XYZ Şirketine gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Aslında yüz yüze istifa etmek ve de daha sonrasında resmi bir istifa mektubuyla devam etmek daha iyidir. Yine de eğer bir istifa maili göndermeniz gerekiyorsa olabildiğince profesyonel bir şekilde yazın.

Neden istifa ettiğiniz veya bunun hakkında nasıl hissettiğiniz bir yana, eğer ayrılma sebeplerinize değinecek olursanız şirket, süpervizörünüz, iş arkadaşlarınız ve astlarınız hakkında kötü şeyler yazmadığınızdan emin olun.

Bu istifa dilekçesi istihdam dosyasında duracak ve de potansiyel işverenlerle de paylaşılabilir; bu yüzden olabildiğince profesyonel ve nazik olmalı.

Profesyonel istifa dilekçesi yazma ipuçları neler?

İstifanız için nedeninizi açığa vurmak başka bir ilkeye taşınmak veya aileye odaklanmak gibi durumlarda mantıklı olabilir, ama çoğu durumda istifa nedeninizi paylaşmanız gerekli değildir.

Genel olarak istifa dilekçesi kısa ve de amacına uygun olursa her zaman avantaj sağlayacaktır. Gerekli olmasa da geçiş sürecinde yardım teklif etmek genel olarak hoş karşılanır.

Bir istifa dilekçesi bütün detayları içermelidir.

Profesyonel istifa dilekçesi yazmak ve düzenlemek için ipuçları.

İstifa dilekçesi Uzunluğu: İstifa dilekçenizi öz tutun; yeni işiniz hakkında ve de mevcut olan işinizi neden sevmediğiniz hakkında sayfalarca yazmak istemezsiniz. Bir sayfadan fazla olan istifa mektubu yoktur.

Yazı Tipi ve büyüklüğü: Times New Roman, Arial, veya Calibri  gibi geleneksel bir yazı tipi kullanın. Yazı büyüklüğünüz 10-12 arasında olmalı.

Format: Bir istifa mektubu tek aralıklı paragraflı ve de her paragraf arasında boşluklu olmalıdır. 1’’ kenar boşluğu kullanın ve yazınızı sola hizalayın.

Doğruluk: Mail atmadan önce istifa mektubunuzu düzenlediğinizden emin olun. İstifa mektubunuzu varsa kariyer danışmanınızın veya arkadaşınızın kontrol etmesini isteyin.

Email veya posta?: Her zaman yüz yüze istifa etmek ve de sonrasında bir istifa mektubu vermek en iyisidir. Yine de eğer imkanlar yöneticinizle yüz yüze konuşma imkanı vermiyorsa ve de onlara hemen bildirmeniz gerekiyorsa, onlara bir istifa maili gönderebilirsiniz. Bu mail resmi bir istifa mektubu yazar gibi aynı yazım kurallarıyla yazılmalıdır.

İstifa mektubunu nasıl yazmalısınız?

Başlık: Bir istifa dilekçesi tarih ile birlikte hem sizin hem de işvereninin iletişim adresiyle başlar.  Eğer bu gerçek bir mektup yerine bir mail ise, iletişim bilgilerinizi mektubun sonuna, imzanızdan sonrasına bırakın.

Hitap: İstifa mektubunuzu yöneticinize hitap ettirin. Kendisinin resmi unvanını kullanın.

Paragraf 1: İstifa ettiğinizi belirtin ve de istifanızın geçerli olacağı günü belirtin. Sözleşmenizde yöneticiye ne kadar zaman önceden haber vermeniz gerektiğini görmek için kontrol edin.

Paragraf 2: (İsteğe bağlı) Eğer isterseniz neden ayrıldığınızı belli edebilirsiniz, ama bu gerekli değildir, pozitif olun, nereye gideceğinize odaklanın; mevcut işiniz hakkında neyi sevmediğinize değil.

Paragraf 3: (İsteğe bağlı) Eğer çok işiniz yoksa ve vakit ayırabilecek gibiysseniz, ayrılmanızdan dolayı oluşacak geçiş sürecine yardımcı olmaya istekli olduğunuzu söyleyin.

Paragraf 5: (İsteğe bağlı Eğer yöneticinizden bir referans mektubu istiyorsanız, burada isteyebilirsiniz.

Paragraf 4: (İsteğe bağlı) Şirkette çalışma fırsatı verdiği için yöneticiye teşekkür edin. Eğer özellikle iyi bir deneyiminiz olduysa biraz detayla işten ne kadar memnun kaldığınızı belli edebilirsiniz.

Kapanış: Nazik ama resmi bir kapanış kullanın, içten dileklerimle veya saygılarımla gibi.

İmza: Normal imzanızla birlikte arakasında yazılı olan isminizle bitirin. Eğer bu mail ise bilgileriniz dahilinde isminizi yazın.

İstifa mektubunuzda neler olmamalı?

Eğer işinizi sevmediyseniz bunu mektupta söylemenin hiçbir anlamı yok. Düşman yaratmak istemezsiniz, yine de referans için yöneticinize sormanız gerekebilir.

Bununla birlikte yanlış davranışlar, mobbing ve diğer iş davaları gibi şeylerden ötürü işvereninize dava açmayı planlıyorsanız bu bölümü boş bırakmak yararınıza olacaktır.

İstifa Dilekçesi/Mektubu Örnekleri

Sayın [İŞVERENİN/ŞİRKETİN ADI],

Bu sabah size yüreğim buruk bir şekilde yazıyorum çünkü nihayet şirketinizle yollarımı ayırma vaktim geldi. Son birkaç yıldır bu pozisyonda hizmet vermek benim için bir onurdu ve iş bazen zorlu olsa da burada çalışma deneyimimden keyif aldım. Ancak, gelecekteki mutluluğumu ve [ŞİRKET ADI] dışındaki potansiyel kariyer fırsatlarını dikkatlice değerlendirdikten sonra, mevcut pozisyonumdan istifa etmeye karar verdim. İstifa mektubu, 15 Ekim gece yarısından itibaren geçerli olacaktır.

Burada çalıştığım süre boyunca yardımlarından dolayı her bir ekip arkadaşıma teşekkür etmek istiyorum. Onlar olmasaydı bu iş kesinlikle bu kadar uzun sürmezdi! Daha kişisel bir not olarak, şirkette geçirdiğim süre boyunca beni cesaretlendirdiğiniz, rehberlik ettiğiniz ve alışılmışın dışında fikirlerimi duymaya bu kadar açık olduğunuz için teşekkür etmek isterim. En çok haftalık toplantılarımızı özleyeceğim!

Şirketiniz son birkaç yılda çok gelişti ama her geçen yıl güçlenmesini izlemekten keyif aldım. Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkürler ve sizin için çalışmak harikaydı!

[ŞİRKET ADI]'na gelecekte başarıdan başka bir şey dilemiyorum ve umarım bir gün tekrar birlikte çalışabiliriz!

Saygılarımla,

İşten Ayrılan Çalışanın Adı

E-Mail İle İstifa Etmek - Örnek E-mail

Konu: Pazarlama Uzmanının [İsim Soyisim]'in İstifa Mektubu.

Sayın [isim],

Bugün itibariyle şirketinizin [pozisyonu] olarak görevimden istifa ettiğimi ve başka fırsatlara geçeceğimi üzülerek bildiririm. Sizinle çalışmak bir zevkti. Bu kararı vermek benim için kolay olmadı çünkü burada çalışmaktan çok keyif aldım, ancak dikkatli bir değerlendirmeden sonra artık ayrılma zamanımın geldiği anlaşıldı. Benim için yaptığınız her şey için çok teşekkür ederim. Tüm desteğiniz ve verdiğiniz eğitimler için teşekkür ederim. 

Saygılarımla, [İsim Soyisim]


Tarih: ______________

Uzun İstifa Mektubu Örneği

Sayın [İsim Soyisim]

Son beş yıldır firmanızda çalışmak benim için zevk ve ayrıcalıktı. Bir avukat olarak büyümüş olsam da, bu büyümenin umduğum yönde veya şekilde gelmediğini söylemek bana acı veriyor. Bu şirkete ile artık ilk işe başladığım zamanki kadar ilgilenemiyorum. Yeni bir kariyer yolu bulma ve sürekli değişen ilgi alanlarıma daha uygun fırsatlar arama zamanım geldi.

Bununla birlikte, bu şirketteki görev sürem boyunca benim için yaptığınız her şeyi çok takdir ediyorum. Mentorluğunuz ve rehberliğinizin yanı sıra organizasyon içinde kariyer basamakları fırsatlarınız için teşekkür ederim. Yıllar içinde aile gibi olan iş arkadaşlarımla kurduğum sadık ilişkiler için minnettarım. Bu kişilerle birlikte çalışmak bir zevk çünkü onlar <çalıştığınız pozisyon> bölümünde parlamamı sağlayan bir atmosfer yaratıyorlar.

Geleceğin benim için ne getireceğini bilmiyorum ama hedeflerimi daha iyi karşılayacak bir pozisyon bulacağımdan eminim. Ne yazık ki, yeni ufuklar keşfetmek ve ilgi alanlarıma en uygun iş fırsatlarını aramak için mevcut görevimden istifa etmeye karar verdim. Bu süre boyunca benim için paha biçilmez olan tüm bilgi ve destek için bu ekipteki herkese teşekkür etmek istiyorum.

Aklıma çalışmayı tercih edeceğim bir şirket gelmiyor ama <şu anki lokasyon>da yaşamak eskisi kadar zevklerime uymuyor. Son beş yılda bana gösterdiğiniz sonsuz fırsatlar ve dürüstlük için tekrar teşekkür ederim. Sizin için çalışmak benim için her zaman saygı duyacağım bir zevk ve onurdu.

Birlikte geçirdiğimiz harika yıllar için içtenlikle teşekkür ederim. Hayatım değişmiş olsa da, gelecekte <şirket adı> ile bağlı kalmak istiyorum.

Lütfen adresinden benimle iletişime geçin. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa lütfen benimle iletişime geçmekten çekinmeyin.

İçtenlikle,

[ADINIZ]

İstifa Dilekçesi, Pozisyondan ayrılmaya karar verdikten sonra profesyonel bir istifa dilekçesi sunulmalıdır, İstifa dilekçesi hazırlama planı ve formatı kullanının, İstifa Mektubu, İstifa mektubunda yaşadığınız sorunlar profesyonelce ve dürüst bir dilde belirtilmelidir, Mektubunuzda hakaret içeren ifadeler kullanmayın, İstifa Nedenleri, Maaş yetersizliği, fazla iş yükü ve yönetim baskısı istifa için geçerli sebeplerdir, Sebeplerinizi ayrıntılı ve dürüst bir şekilde yazın, İşten ayrılırken, İyi hatırlanmak ve kötü niyetinizin olmadığını göstermek önemlidir, Tüm fırsatlar için teşekkür edin ve olumlu bir iz bırakın, İstifa Mektubu Yazarken, Dürüst ve mütevazi olmalı ve çalışanlar arasındaki bütün sırları dökmeyin, Dilinizi kontrol edin ve profesyonel tutumunuzu koruyun, İstifa Dilekçesinin İçeriği, Dilekçede ne zaman ayrıldığınız ve çalıştığınız süre içerisinde ne kadar memnun olduğunuz belirtilmelidir, Dilekçenizi sonuç odaklı ve açık bir dille oluşturun, Yeni İş Fırsatları, Olumlu bir iz bırakmanız, yeni iş fırsatları konusunda kafanızı rahatlatacaktır, Geçmişteki iş deneyimlerinizde referans isteyebilirsiniz, İstifa süreci, İstifa süreci kişisel bir karardır ve dolayısıyla dikkatli düşünülmesi gerekmektedir, Kararınızı düşünürken kendinize dürüst olun, İletişim Sorunu, Eğer istifanızın sebebi iş yerindeki iletişim sorunuysa, bu durumu istifa dilekçenizde belirtin, Fikirlerinizi profesyonel bir dilde ifade edin, İk departmanı, İstifa mektubu yazmadan önce iş yerindeki ik departmanıyla görüşmek faydalı olabilir, İstifa sürecinizi ve mektubunuzu iş yerinizi ilgili kişi veya ekiple görüşerek planlayın
istifa dilekçesi istifa dilekçesi nasıl yazılır istifa dilekçesi örnekleri istifa dilekçesi örneği istifa dilekçesi örneği word istifa dilekçe örneği istifa mektubu istifa mektubu nasıl yazılır istifa mektubu örneği istifa nasıl yazılır istifa örnekleri istifa örneği işten ayrılma dilekçesi örnek istifa dilekçesi
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.