AnasayfaBlogİşletme Enformatiği Bölümü Nedir?
Bölümler

İşletme Enformatiği Bölümü Nedir?

12 Mayıs 2020
Gözlüklü ve parlak sarı gömlekli bir kadının yakın çekimi. Omuz hizasında kahverengi saçları, sıcak bir gülümsemesi ve yana bakan gözleri var. Gömleğinin kısa kolları, hafif açık yakası ve sol tarafında küçük bir cebi vardır. Arkasında mavi bir ızgara var, birçok küçük dikdörtgen ve kare düzgün bir şekilde düzenlenmiş. Arka planda beyaz harflerle yeşil bir tabela var ve bir kişinin gözleri ve ağzı yakından görülebiliyor. Resmin sol alt köşesinde, karmaşık bir penceresi ve birkaç balkonu olan bir binanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntü genel olarak sakin bir tefekkür ve rahatlama anını yakalıyor.
BilgiDetayÖnemi
Bölüm Tanımlamasıİşletme Enformatiği, işletmelerin bilgi işlem ve teknolojileri ile yazılım ve programlama bilgisinin işletme bilimi ile entegrasyonunu sağlayan bir disiplindir.İnternet çağının getirdiği online veri tabanları üzerinden yürütülen işlemler ve veri ihlalleri nedeniyle büyüyen ihtiyaç, bu bölümün önemi arttırmaktadır.
Eğitim Süresiİşletme Enformatiği Bölümü 4 yıllık bir lisans bölümüdür.Eğitim süresi, kendinizi geliştirebileceğiniz ve alanınıza hakim olabileceğiniz bir zaman dilimini temsil eder.
İş İmkanlarıVerilerin analizi, çözüm önerileri ve algoritmalarının oluşturulması, veri tabanının kullanılabilir ve verimli hale getirilmesi konularında yetkinlik sağlar.Özel sektör ve devlet kadrolarında geniş iş imkanları sunar.
DerslerProgramlama, Algoritmalar, Veri Analizi, Bilgisayar Programlama, Sistem Analizi ve Tasarımı, Veri tabanı Yönetimi gibi çok sayıda farklı dersler içerir.Bu dersler, işletme enformatiği bölümünün çok disiplinli bir yaklaşımla öğrencilerine geniş bir yelpazede yetkinlikler kazandırdığını gösterir.
Yabancı DilBölümde genellikle İngilizce/Almanca dili öğretilir.Yabancı dil becerisi, globalleşen iş dünyasında büyük avantaj sağlar.
Uygulamalı EğitimStaj, proje çalışmaları ve dönem sonu projeleri genellikle bölümün eğitim programında bulunur.Bu uygulamalar, öğrencilere teorik bilginin yanı sıra pratik tecrübe kazandırır.
Veri Analiziİşletme Enformatiği okuyanlar, veri analizi konusunda uzmanlaşır ve bu konuda ilgili yetkinlikler kazanır.Veri analizi, işletmelerin verimli karar verme sürecinde hayati bir rol oynar.
Meslek SeçenekleriMezunlar genellikle bilgi sistemleri, güvenlik gibi teknik kısımlarda veya herhangi bir veri sistemi alt yapısı oluşturma görevlerinde çalışabilir.Geniş meslek seçenekleri, iş piyasasında daha fazla fırsat demektir.
Akademik KariyerBu bölüm, mezunlarına akademik kariyer yapma imkânı da sunar.Akademik kariyer, sürekli öğrenme ve bilgi üretmeyi sevenler için ideal bir seçenektir.
Kendi İşini KurabilmeMezunlar kendi işlerini kurmayı da tercih edebilirler.Kendi işini kurma becerisi, girişimcilik ruhunu ve dijital dönüşümü temsil eder.

İşletmelerin bilgi işlem ve teknolojileri için gerekli olan yazılım, programlama bilgisinin işletme biliminin alanlarına entegre edilmesini sağlayan bir sosyo-teknik bir bölümdür. Bu bölümde işletmenin geniş perspektifine sahip alanlarından birçoğunu tercih edebileceğiniz gibi, program dili sayesinde program bilgi ve becerilerine sahip olabileceksiniz.

İnternet çağının gündeme gelmesinden itibaren, günümüz şartlarında da birçok faaliyetlerin online veri tabanları üzerinden yürütülmesi ile bu bölümün ihtiyacı daha çok hissedilmektedir. Bu yaygınlaşma ile birlikte veri ihlallerinin artması da bu bölümün en önemli parçasını oluşturmaktadır. Elektronik hacmin artması ile kurumsal zeka ve yazılım, işletmelerin hayati bir parçası haline dönüşmüştür. İşte İşletme Enformatiği Bölümü de tam bu dönemler için ideal olmakla birlikte geleceğin meslekleri içerisinde sayılabilecek bir disiplindir.

İşletme Enformatiği Bölümü Nedir?

İşletme Enformatiği Bölümü 4 yıllık bir lisans bölümü olup kendinize birçok olanak sağlayabileceğiniz kapsamlı bir eğitimdir. Bu alanda yüksek lisans yapabileceğiniz gibi, 2  yıllık okuduğunuz İşletme veya Programlama temelli alanlardan herhangi bir bölümü bu bölümde 4 yıla tamamlayabilirsiniz. Zorlanmamanız açısından özellikle programlama kapsamlı alanlar ve yabancı dili Almanca olanlar hakkında temel bilgiye sahip olmanız gerekebilir.

İşletme Enformatiği İş İmkanları Nelerdir?

Bu bölümün iş imkanları ve olanakları çok gelişmiştir. Bunun en büyük sebebi bilgi teknolojilerini içeriyor olmasıdır. Verilerin analizi, çözüm önerileri ve algoritmalarının oluşturulması, veri tabanının kullanılabilir ve verimli hale getirilmesi konuları giderek daha da önem arz etmektedir. Programlama bilgisinin yanı sıra analiz konusundaki verileri sunmada etkili sunum teknikleri becerisine de ihtiyacınız olacaktır. Özel sektör ve devlet kadrolarında herhangi sektör ve bölüm sınırlandırması olmadan kolaylıkla iş imkanı bulabilirsiniz. Akademik kariyer düşünebileceğiniz gibi, formasyon alarak eğitmen olarak mesleğinizi icra edebilirsiniz.

İlgili eğitim: Sunum Teknikleri Dersi

Aynı zamanda eğitimi devam ettirirken zorunlu veya isteğe bağlı stajlarınızı gerçekleştirirken, iş çevrenizi geliştirebilir ve kendinize bilgi ve tecrübe anlamında çok şey katabilirsiniz. Mutlaka stajlarınızı ve varsa dönem sonu projelerinizi de yerine getirmelisiniz. Kendinize bilgi ve tecrübe anlamda kattığınız her kaliteli faaliyetin karşılığı mutlaka sağlam ve kurumsal bir iş kapısının anahtarı olacaktır.

Öncelikle bu alanı neden tercih ettiğinizi düşünmelisiniz. Henüz karar aşamasındaysanız ilginizi çekecek alanı doğru tespit etmelisiniz. Emekli olana kadar bu işi yapacağınızı bilseniz neleri değiştirirsiniz veya neyi yapmaktan mutlu olursunuz? Bu belki kendiniz ve bölüm hakkında bir şeyler keşfetmenizi sağlayabilir. Hadi bu bölümün derslerinde neler varmış onları inceleyelim…

İşletme Enformatiği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu eğitimin en önemli özelliğinin  veri bilişim sistemleriyle bütünleşik olduğunu göz önüne alırsak, eğitimlerde de buna yönelik teorik bilgi verileceğini tahmin ediyor olmalısınız. Bazı dersler üniversiteden üniversiteye farklılıklar gösterebilmektedir. Teknolojik gelişmeler ile müfredata yeni konular eklenebilir ve buna göre değişiklikler gerçekleştirilebilir.

Temel Dersler;

  • Türk Dili ve Edebiyatı

  • Atatürk İlke ve İnkılapları

  • Matematik

  • Yabancı Dil (İngilizce/Almanca)

Bölüm Dersleri;

İşletme Enformatiği Mezunları Ne İş Yapar?

İşletme Enformatiği ile ilgili dersleri mercek altına alırsak, bu alanda en çok programlama, veri analizi ve yapay zeka kuramları ön plandadır. Bu bölümü okurken aslında en çok programlama becerilerinizi geliştirmeli ve bu becerileriniz ile işletmenin herhangi bir alanında uygulamalı bir şekilde proje geliştirmelisiniz.

Bu bölümde aldığınız derslerin multidisipliner özelliği bulunduğundan herhangi bir kısıtlamanız bulunmamaktadır. Genellikle bilgi sistemleri, güvenlik gibi teknik kısımlarda çalışabileceğiniz gibi, herhangi bir veri sistemi alt yapısı da oluşturma kısmında görev alabilirsiniz. Bir yerde çalışmak yerine kendi programınızı oluşturabilir ve bunun üreticisi olabilirsiniz.

Edinebileceğiniz bazı özel sektör meslekleri;

çalışmak istediğiniz ulusal ve uluslararası özel sektör şirketleri ile birlikte kamu sektöründe de çalışabilirsiniz. kpss puanı alarak devlet kadrolarında analist, bilgisayar işletmeni gibi bölümlerde çalışmayı tercih edebilirsiniz. ales/yds-yökdi̇l puanları alarak, üniversitede akademisyenlik yapabilir ve bu bilimin gelişmesi için çalışmalar yapabilirsiniz. yüksek lisans yaparak bilgi ve tecrübenizi, uzmanlık alanınızı artırabilirsiniz. formasyon alarak da eğitmenlik yapabilirsiniz. uzaktan çalışma olanakları da son zamanlarda yaygın bir hale geldi. uzaktan çalışarak analist veya farklı bölümler üzerine mesleğinizi icra edebilirsiniz. programlarınızı elektronik ortamlardan pazarlayabilir, projelerinizi oluşturup buna uygun yatırımlar alabilirsiniz. özgün bir projeniz var ise bunu faaliyete geçirebilirsiniz.

İşletme Enformatiği Bölümü Taban Puanları ve Sıralaması Nedir?

  • Akdeniz Üniversitesi – Manavgat Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi

  • Marmara Üniversitesi – İşletme Fakültesi (Almanca)

  • Haliç Üniversitesi – İşletme Fakültesi (Burslu)

  • Haliç Üniversitesi – İşletme Fakültesi (%75 İndirimli)

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi – İşletme Fakültesi (İngilizce) (Burslu)

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi – İşletme Fakültesi (İngilizce) (%50 İndirimli)

Bu bölüme Türkçe-Matematik puan türünde alım yapılmaktadır.

  • Akdeniz Üniversitesi 2019 Taban Puanı 241,440 , Başarı Sıralaması ise 605.223’tür.

  • Marmara Üniversitesi 2019 Taban Puanı 341,694 , Başarı Sıralaması ise 113.096’dır.

  • Haliç Üniversitesi Burslu  2019 Taban Puanı 321,955 , Başarı Sıralaması ise 162.138’dir.

  • Haliç Üniversitesi %75 İndirimli 2019 Taban Puanı 224,784 , Başarı Sıralaması ise 764.963’tür.

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi Burslu 2019 Taban Puanı 405,427 ,  Başarı Sıralaması ise 21.258’dir.

  • İstanbul Bilgi Üniversitesi %50 İndirimli 2019 Taban Puanı 244,220 ,  Başarı Sıralaması ise 579.192’dir.

İşletme Enformatiği Bölümü Hangi Üniversitelerde Var?

Akdeniz Üniversitesi’nde bu bölümün eğitim dili Türkçe’dir. Bilgisayar programlama kısmıyla ilgili dersler bilgisayar laboratuarlarında verilecektir. Teorik ve uygulamaya yönelik güncel ve kapsamlı bir eğitim vermeyi hedeflemektedirler.

Marmara Üniversitesi’nde verilen eğitimin dili Almanca’dır. 1-2 yıl sürebilecek olan Hazırlık Dönemi bulunmaktadır. Bazı ön koşullu dersleri de geçmeniz gerekmektedir. Son sene bitirme tezi hazırlanacaktır. Bu bölümden mezun olabilmeniz için dil şartını sağlamalı, ön koşullu derslerden başarılı olmalı ve bitirme tezinizi sunmuş olmalısınız.

Haliç Üniversitesi’nde isteğe bağlı İngilizce Hazırlık Dönemi okuyabilirsiniz. İsteğe Bağlı Hazırlık Dönemi bursa dahil değildir. Eğitimler teorik ve bilgisayar uygulamalı şekilde verilmektedir. Detaylı fiyat bilgilendirmeleri için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizce’dir. Ödeme bilgileri ve burslarla ilgili ayrıntılı bilgi için web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Eğitimde Zorunlu Hazırlık Dönemi bulunmaktadır. Bu eğitimin sonunda çözüm odaklı, analitik düşünebilen, analiz yeteneği gelişmiş, iletişimi kuvvetli kişiler yetiştirmeyi hedeflemektedirler.

Bölüm Tanımlaması, İşletme Enformatiği, işletmelerin bilgi işlem ve teknolojileri ile yazılım ve programlama bilgisinin işletme bilimi ile entegrasyonunu sağlayan bir disiplindir, İnternet çağının getirdiği online veri tabanları üzerinden yürütülen işlemler ve veri ihlalleri nedeniyle büyüyen ihtiyaç, bu bölümün önemi arttırmaktadır, Eğitim Süresi, İşletme Enformatiği Bölümü 4 yıllık bir lisans bölümüdür, Eğitim süresi, kendinizi geliştirebileceğiniz ve alanınıza hakim olabileceğiniz bir zaman dilimini temsil eder, İş İmkanları, Verilerin analizi, çözüm önerileri ve algoritmalarının oluşturulması, veri tabanının kullanılabilir ve verimli hale getirilmesi konularında yetkinlik sağlar, Özel sektör ve devlet kadrolarında geniş iş imkanları sunar, Dersler, Programlama, Algoritmalar, Veri Analizi, Bilgisayar Programlama, Sistem Analizi ve Tasarımı, Veri tabanı Yönetimi gibi çok sayıda farklı dersler içerir, Bu dersler, işletme enformatiği bölümünün çok disiplinli bir yaklaşımla öğrencilerine geniş bir yelpazede yetkinlikler kazandırdığını gösterir, Yabancı Dil, Bölümde genellikle İngilizce/Almanca dili öğretilir, Yabancı dil becerisi, globalleşen iş dünyasında büyük avantaj sağlar, Uygulamalı Eğitim, Staj, proje çalışmaları ve dönem sonu projeleri genellikle bölümün eğitim programında bulunur, Bu uygulamalar, öğrencilere teorik bilginin yanı sıra pratik tecrübe kazandırır, Veri Analizi, İşletme Enformatiği okuyanlar, veri analizi konusunda uzmanlaşır ve bu konuda ilgili yetkinlikler kazanır, Veri analizi, işletmelerin verimli karar verme sürecinde hayati bir rol oynar, Meslek Seçenekleri, Mezunlar genellikle bilgi sistemleri, güvenlik gibi teknik kısımlarda veya herhangi bir veri sistemi alt yapısı oluşturma görevlerinde çalışabilir, Geniş meslek seçenekleri, iş piyasasında daha fazla fırsat demektir, Akademik Kariyer, Bu bölüm, mezunlarına akademik kariyer yapma imkânı da sunar, Akademik kariyer, sürekli öğrenme ve bilgi üretmeyi sevenler için ideal bir seçenektir, Kendi İşini Kurabilme, Mezunlar kendi işlerini kurmayı da tercih edebilirler, Kendi işini kurma becerisi, girişimcilik ruhunu ve dijital dönüşümü temsil eder
işletme işletme enformatiği enformatik işletme enformatiği bölümü bilgi bilgi işlem bilgisayar
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görselde bir beyaz tahtanın önünde portakallarla hokkabazlık yapan bir adam görülüyor. Beyaz tahtanın bir sınıf ortamının parçası olması muhtemeldir, bu da bu görüntünün bir yetenek yönetimi eğitim kursunu tasvir ettiğini düşündürmektedir. Adam muhtemelen bir eğitmen ve işyerinde beceri ve maharetin önemini gösteriyor. Ayrıca, üzerinde yazı olan bir tabela, odada yürüyen bir kişi ve üzerinde kalem olan beyaz bir masa var. Tüm bu öğeler adamın bir dersin ortasında olduğunu gösteriyor. Ayrıca, bir kişinin poposunun yakın çekimi, portakal tutan bir elin bulanık görüntüsü, klasörlerden oluşan bir rafın önünde oturan bir kişi ve beyaz gölgeli beyaz bir aydınlatma armatürü var. Bu, eğitim kursunun önemini vurgulayan profesyonel bir atmosfere işaret ediyor. Dolayısıyla bu görsel, yetenek yönetimi eğitimi fikrini doğru bir şekilde aktarıyor.
4.6
(7)

Yetenek Yönetimi Eğitimi

7 Konu4 Saat
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
1420464
Bu bir Yalın Üretim Kursu görüntüsüdür. Fotoğraftaki adam kameraya gülümseyerek güven duygusunu ve öğrenme hevesini yansıtıyor. Arka plandaki yeşil ve siyah logo, kursun profesyonelce tasarlandığını ve kaliteli eğitim verdiğini gösteriyor. Mavi harfli sarı daire bir kurs logosu veya kursu sembolize eden bir marka öğesi olabilir. Adamın yüzüne yakından bakıldığında boynu, ağzı ve sakalı görülüyor. Bu da kursun Yalın Üretim'in temel ilkelerini öğrenmeye odaklandığını gösteriyor. Genel olarak bu görsel, Yalın Üretim Kursunun eğlenceli ve ilgi çekici bir öğrenme deneyimi olduğu mesajını iletiyor.
5
(123)

Yalın Üretim Eğitimi

5 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1257464
Bu resim bir Oryantasyon Hazırlık Kursunu tasvir etmektedir. Yeşil gömlek giyen bir kadını gösteriyor ve bunun ciddi bir öğrenme ortamı olduğunu gösteriyor. Arka planda, öğrenmenin karmaşıklığını ve rehberlik ihtiyacını gösteren noktalı ve çizgili siyah bir ağaç bulunmaktadır. Bu görsel, her zaman öğrenilecek bir şeyler olduğunu ve hazırlık kursunun sürecin ilk adımı olduğunu hatırlatmaktadır. Yeşil gömlek kurs sırasında edinilecek bilgi ve becerileri sembolize ederken, siyah ağaç öğrencilerin ihtiyaç duydukları becerileri kazanmalarına yardımcı olmak için destekleyici bir ortamın ve deneyimli eğitmenlerin hazır bulunmasının önemini vurgulamaktadır. Oryantasyon Hazırlık Kursu, belirli bir konuda bilgi ve anlayışlarını geliştirmek isteyenler için harika bir fırsattır. Kişinin uzman olma yolculuğuna başlaması için mükemmel bir yerdir.
Bu, profesyonel iş kıyafeti giyen genç bir kadının fotoğrafı. Mavi duvarlı ve kahverengi halılı iyi aydınlatılmış bir odada duruyor. Kadının elleri cebinde ve duruşu kendinden emin ve dengeli. Koyu renk saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü hafifçe makyajlanmış. Lacivert bir takım elbise ceketi, altında beyaz bir bluz ve lacivert bir pantolon giyiyor. Siyah ayakkabıları cilalı ve ona sofistike bir görünüm veriyor. Gururlu ve kendinden emin görünüyor ve ifadesi sakin ve odaklanmış.Selin Tezel
4640