AnasayfaBlogİlk İş Günü Yapılacaklar Listesi
İş Hayatı

İlk İş Günü Yapılacaklar Listesi

20 Şubat 2020
Bir grup insan elinde bir pano tutan bir kadının etrafında toplanmıştır. Mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiş olan kadının saçları arkadan bağlanmış. Ön plan biraz bulanık ama yüzü görülebiliyor. Kadının sağında bir adam durmakta ve o da elinde bir pano tutmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde mavi bir panonun yakın çekimi görülüyor. Görüntünün arka planında bir kişinin bacağının, vücudunun ve elinin bulanık bir görüntüsü var. Kişinin yüzü de hafifçe bulanık. Görüntüdeki tüm insanların gözleri pano tutan kadına odaklanmış durumda.
Yapılması GerekenlerNedeniÖnem Derecesi
Erken gitmeye özen gösterinYetişememe korkusu ve ilk izlenimi iyi yaratmaÇok Önemli
İmajınıza dikkat edinİş yeri kültürüne ve ciddiyetine göre giyinmeÖnemli
Girişken ve İletişime Açık OlunEkip ile hızlı adaptasyon ve tanışmaÇok Önemli
Mütevazi DavranınÇevrenin sizi başarılarınızla değil, kişiliğinizle tanımaÖnemli
Etkin Bir Dinleyici Olun ve Not TutunYeni bilgileri hızlıca öğrenmek ve isimlerle tanışmakÇok Önemli
Sosyal Medya Detoksu YapınYeni ortama uyum ve dikkati işe odaklamaÖnemli
Eski İşiniz ve Yöneticinizden BahsetmeyinGeçmiş yaşantının yeni iş hikayenizi gölgelememesiÇok Önemli
Biz Bu Şekilde Yapmıyorduk DemeyinYeni iş yeri kültürüne adapte olma ve saygı göstermeÇok Önemli
Yeteneklerinizi Gösterin Ama Üstünkörü OlmayınPotansiyelinizi gösterme ve takımın itibarını elde etmeÖnemli
Emirleri Sorgulamayın, Daha Fazla Öğrenmek İçin Sorular SorunYeni iş yerinde profesionalizmi ve işbirliğini saatlerÇok Önemli

Heyecanla beklediğiniz gün geldi. Bu güne kavuşabilmek için nice mülakatlardan, sayısız kişilik envanteri sınavlarından, birtakım yetenek testlerinden ve hatta İngilizce mülakatlardan geçtiniz. Yakınlarınız işe başlamışken, sizin hala iş aradığınız o kötü dönemlerin hepsi geride kaldı. İş teklifini aldınız ve işe başlayacağınız gün gelip çatmasıyla, ilk iş günü stresini de beraberinde getirdi.

Yeni başlayacağınız iş yerinde, herkes sizin hakkınızda az çok fikir sahibidir, hatta birçoğu gelişinizi beklemektedir. Ancak sizin kimseyi tanımadığınız ilk iş gününüzü kolaylıkla atlatabilirsiniz.

İlk İş Günü Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Tecrübeniz ve yaşınız ne olursa olsun başlayacağınız her yeni iş, sizi heyecanlandırır. O yüzden heyecana kapılmadan, hakkınızda oluşacak ilk izlenimi mükemmel şekilde yönetmelisiniz. Kevin Hogan’a göre ilk izlenim “Tek İzlenim” dir. İnsanların ilk izlenimde aldığı kararlar kalıcı olmakla beraber değiştirilmesi oldukça zordur.

İlk iş gününüzü kolaylıkla atlatabilmeniz için vereceğimiz ipuçlarını takip edebilirsiniz.

  • Erken Gitmeye Özen Gösterin:  İlk iş günü, işe erken gitmek, yetişememe korkusundan daha iyi gelecektir size. Bu nedenle bir gün önceden mutlaka ulaşım alternatiflerinizi gözden geçirin, planlamanızı yapın ve sabah mutlaka bu plana uygun hareket edin. Biraz erken gitmenin kimseye bir zararı olmaz. Elde edeceğiniz ilk izlenimini değiştiremezsiniz. İlk iş gününde kendinize geç geliyor muamelesini engellemiş olursunuz.

  • İmajınıza Dikkat Edin: Görevinize ve işe başlayacağınız kuruma göre giyinmeye gayret etmelisiniz. Ciddi bir kurumda işe başlayacaksanız casual smart giyim yerine takım elbise tercih edebilirsiniz. Ya da gençlerden oluşan bir yazılım firmasında işe başlayacaksanız ilk iş gününüzde kravat takmamalısınız. Ancak ne giyinirseniz giyinin temiz ve ütülü olmasına dikkat etmelisiniz. Giyim ile ilgili detaylı bilgiyi insan kaynakları departmanından da edinebilirsiniz. Zaten ilk iş gününüzü atlattıktan sonra giyim konusunda fikir sahibi olmuş olacaksınız.

  • Girişken ve İletişime Açık Olun: İletişime açık ve pozitif olmayı iş görüşmeleri tecrübelerinizden biliyor olmalısınız. Utangaç olmayın ve herkesle tanışın. Daha öncesinde çalışanlar hakkında fikir edinebilmek için LinkedIn ya da diğer sosyal medya kanallarından biraz araştırma yapabilirsiniz. Sürekli olarak gülümsemeyi ihmal etmeyin, insanlarla tokalaşın ve samimi davranın. Kendinizi takdim edebileceğiniz, sizi kısaca tanıtan bir konuşma metni işinize yarayacaktır.

  • Mütevazi Davranın: Sürekli olarak kendinizden ve başarılarınızdan söz edersiniz, insanlar sizden sıkılabilirler. Samimi olmanın dozunu çok iyi ayarlamalısınız. Devamlı olarak konuşur pozisyonda olursanız ve her şeyi biliyorum havasında davranırsanız, ikinci gün sohbet edecek kişi bulmakta zorluk yaşayabilirsiniz.

  • Etkin Bir Dinleyici Olun ve Not Tutun: Çalışacağınız departmandaki kişilerin ve diğer çalışanların anlattıklarını ilgi ile dinleyin. İlk günlerinizde mutlaka ekipten destek almanız gereken durumlar olacağı için, onların görevlerini ve ilgi alanlarını bilirseniz, kendi işlerinizi kolaylaştırırsınız. Mümkünse not tutun. Bu sizin ciddiyetinizi gösterecektir. Ayrıca pek çok kişi ile tanışacağınız için isim karmaşası yaşamanız çok normal olacak. Bu yüzden not almak ve kişilere isimleri ile hitap etmeniz daha kolay adapte olmanızı sağlar. Sadece isimleri değil, size verilecek bilgisayar ya da e-posta adreslerinin şifrelerini de not alarak bir sonraki gün hatırlamak zorunda kalmadan işinize başlayabilirsiniz.

  • Sosyal Medya Detoksu Yapın: İlk iş günü mutlaka cep telefonu detoksu yapmalısınız. Sosyal medyadan uzak durmalı ve yeni ortamınıza uyum sağlamalısınız. Tüm gözlerin sizin üzerinizde olduğunu unutmadan hareket edin ve telefon ile dikkat çekmeyin. Belki ilk iş gününüz diye kimse üzerinize gelmeyebilir ancak bu yaptığınızı gelecek için bir tehdit olarak görebilirler.

İlk İş Günü Asla Yapmamanız Gerekenler

Hazırlıklı olmanız durumunda, çok kolay atlatabileceğiniz ilk iş günü tecrübenizin kabusa dönüşmemesi için bazı şeyleri yapmamalısınız. Tabii ki bu sizin elinizde olduğu kadar yeni iş arkadaşlarınız ve yöneticilerinizin de elinde. Fakat siz doğru şeyleri yaptığınızdan emin olursanız, bir sorun çıkmayacaktır.

  • Eski İşiniz ve Yöneticinizden Bahsetmeyin: Korkarım, yapabileceğiniz en büyük hatalardan bir tanesidir. İlk iş gününüzde eski iş yerinizin dedikodusunu asla ama asla yapmayın. Sizin geçmiş hayatınız ilk günden kimseyi ilgilendirmiyor. Kıyaslama yaparak sadece kendi motivasyonunuzu düşürürsünüz. Sizin hakkınızda oluşacak ilk izlenimi geçmişten bahsederek olumsuza çevirmeyin.

  • Biz Bu Şekilde Yapmıyorduk Demeyin: Konu eski iş yeriniz ile alakalı, farkındasınızdır umarım. İlk iş günü size atanan mentor, bir şeyler anlatmaya ve öğretmeye çalışacaktır. Ancak siz eski iş yapış tarzınızdan bahsederek, karşınızdaki kişiyi önemsemediğinizi gösterirsiniz ve aranızda negatif bir iletişim gelişmesine sebep olursunuz.

  • Uykulu ve Yorgun Gözükmeyin: Bir gece öncesinde erken uyumaya özen gösterin ve dinç olarak yataktan kalkın. İlk iş gününüzde oryantasyon süreci kapsamında size verilen eğitimlerde uyuklamak istemezsiniz sanıyorum. Aynı zamanda yorgun görünmeniz, işe istekli olmadığınız anlamlarına gelebilir.

  • Öğle Yemeği Tekliflerini Reddetmeyin: Kimseyi tanımıyor olmanız yemeğinizi yalnız yiyeceğiniz anlamına gelmiyor. Mutlaka departmanınızdan sizi öğle yemeğine davet edenler olacaktır. Bu teklifleri geri çevirmeyin ve uyumlu olduğunuzu gösterin.

  • Mesai ve Zam Konuşmaları: Her ikisi de ilk iş günü konuşulacak konular değildir. Ayrıca muhatabına sorulması gereken konulardır ve herkesle konuşulmaz. Bu sebeple, bu iki konuyu konuşmak için biraz beklemelisiniz.

Gözden Kaçırmamanız Gereken Detaylar

  • Yeni iş yerinize dair sorularınız mutlaka olacaktır. Bunları not alarak sorun, ilgili olduğunuzu gösterin ve merakınızı giderin.

  • Giyeceğiniz kıyafeti bir gün önceden planlayarak, sabah yaşayacağınız stresi azaltabilirsiniz.

  • Çalışanların birbiri ile iletişimlerine dikkat edin, sizde buna uygun olarak davranın, kesinlikle daha kolay iletişim kuracağınızı göreceksiniz.

  • Kendinizi ve yeteneklerinizi göstereceğiniz çok fazla zamanınız olacak. İlk iş gününüzden sivrilmeyin.

  • Sizinle aynı pozisyondaki insanlarla daha çok vakit geçirmeye çalışın. Departman ve pozisyon hakkında daha fazla alabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.

  • İlk iş günü mutlaka görev ve sorumluluklarınızı yöneticiniz ile tekrar görüşün. Şirketin olmazsa olmaz kurallarını öğrenin.

  • Ağır makyajlardan ve fazla takılardan uzak durmaya çalışın.

  • Kendiniz olun, olmadığınız bir insan gibi davranmaya kalkmayın. Başkası gibi davranmak sizi yoracağı gibi daha fazla strese de girmenize neden olur.

  • Beden dili her zaman önem taşır. Konuşurken ya da karşı tarafı dinlerken vücut diliniz duruma uygun olmalıdır.

  • İlk iş günü evden kahvaltı ederek çıkın. Böylece dikkatinizin dağılmasına fırsat vermemiş olursunuz.

Erken gitmeye özen gösterin, Yetişememe korkusu ve ilk izlenimi iyi yaratma, Çok Önemli, İmajınıza dikkat edin, İş yeri kültürüne ve ciddiyetine göre giyinme, Önemli, Girişken ve İletişime Açık Olun, Ekip ile hızlı adaptasyon ve tanışma, Çok Önemli, Mütevazi Davranın, Çevrenin sizi başarılarınızla değil, kişiliğinizle tanıma, Önemli, Etkin Bir Dinleyici Olun ve Not Tutun, Yeni bilgileri hızlıca öğrenmek ve isimlerle tanışmak, Çok Önemli, Sosyal Medya Detoksu Yapın, Yeni ortama uyum ve dikkati işe odaklama, Önemli, Eski İşiniz ve Yöneticinizden Bahsetmeyin, Geçmiş yaşantının yeni iş hikayenizi gölgelememesi, Çok Önemli, Biz Bu Şekilde Yapmıyorduk Demeyin, Yeni iş yeri kültürüne adapte olma ve saygı gösterme, Çok Önemli, Yeteneklerinizi Gösterin Ama Üstünkörü Olmayın, Potansiyelinizi gösterme ve takımın itibarını elde etme, Önemli, Emirleri Sorgulamayın, Daha Fazla Öğrenmek İçin Sorular Sorun, Yeni iş yerinde profesionalizmi ve işbirliğini saatler, Çok Önemli
ilk iş günü ilk izlenim oryantasyon mentor sosyal medya iletişim
Genç bir kadın beyaz dişlerini göstererek kameraya doğru gülümsüyor. Parlak kahverengi gözleri ve yüzünden geriye doğru toplanmış uzun, siyah saçları var. Beyaz yakalı ve manşetli mavi bir gömlek ve beyaz bir etek giyiyor. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve kendinden emin bir duruşu var. Yüzü yandan gelen ışıkla aydınlanmakta, sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratmaktadır. Rahatlamış ve mutlu bir halde görünüyor.
Tuba Kamaşoğlu Çağlar
Blog Yazarı

İnsan kaynakları, mülakat tavsiyeleri ve cv hazırlama konularında içerik üretiyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.