AnasayfaBlogÖzgeçmiş Nasıl Yazılır? Özgeçmiş Hazırlama Yöntemleri
Özgeçmiş Bölümleri

Özgeçmiş Nasıl Yazılır? Özgeçmiş Hazırlama Yöntemleri

02 Nisan 2018
Bu, yüzünde parlak, neşeli bir gülümseme olan bir kadının fotoğrafı. Yüzü kameraya dönük ve kadrajda güzel bir şekilde çerçevelenmiş. Gözleri mutluluktan hafifçe kısılmış ve ağzı dişlerini gösterecek şekilde hafifçe açık. Saçları omuz hizasında, sarı ve hafif dalgalı. Beyaz zeminli parlak mavi bir bluz giyiyor ve sağ üst köşedeki metin siyah ve mavi. Kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş ve yakın çekimde göğsü görünüyor. Açık pembe bir kolye takıyor ve cildi pürüzsüz ve kusursuz. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır ve çerçevenin ortasındadır. Doğrudan kameraya bakıyor, bakışları sıcak ve davetkâr. İfadesi rahat ve kendinden emin, genel tavrı ise memnuniyet dolu.
Özgeçmiş KonularıAçıklamaEk Bilgiler
Eğitim GeçmişiEğitim bilgilerinizi ve mezun olduğunuz tarihi belirtmeniz gereklidir.Eğer lisans mezunuysanız, lise bilgilerinize yer vermenize gerek yoktur.
Özgeçmiş UzunluğuÖzgeçmiş genellikle bir sayfa olmalıdır.Pozisyona ve işverene bağlı olarak özgeçmiş daha uzun olabilir.
Kişisel BilgilerKişisel bilgileriniz yerine sizin kariyerinizle ilgili başarılarınıza yer verin.Kilonuz, boyunuz, yaşınız, medeni durumunuz ya da dini inançlarınızı belirtmeyin.
Maaş BilgisiEğer işveren maaş bilginizi talep ederse verebilirsiniz.Aksi takdirde maaş bilgisini özgeçmişe eklemeyin.
Kısa Süreli İşlerKısa süreli çalıştığınız işler özgeçmişinize eklenebilir.Fakat bu durum bazı sorulara sebep olabilir.
Sektörel ÖzgeçmişÇalışmak istediğiniz sektör bilgilerini ve işinizde ihtiyaç duyacağınız becerileri vurgulayın.Sektöre uygun kelimeler kullanın, ancak abartmayın.
HatalarÖzgeçmişinizde dilbilgisi ve yazım hatası olmamalıdır.Özgeçmişinizi defalarca kontrol edin ve başkasına da göz atmasını sağlayın.
Öne Çıkan Özgeçmişİlgili sektörde renkli kağıt ve değişik formatlar kullanabilirsiniz.Geleneksel formatların dışına çıkmak özgünlük sağlayabilir.
GüncellemeÖzgeçmişinizi düzenli olarak güncelleyin ve yeni becerilerinizi ekleyin.İş arama peşinde olmasanız bile, özgeçmişinizi güncel tutun.
Özgeçmiş Hazırlama EğitimiÖzgeçmiş hazırlama eğitimine katılarak, bu süreci daha verimli hale getirebilirsiniz.Bu adım, iş başvurularınızda olumlu sonuç almanızda büyük rol oynar.

Özgeçmişinizi yazmakta biraz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntıyı çoğu insan yaşar. Sonuçta bu belge olası işvereninizde iyi bir izlenim bırakmanızı sağlayacağı için sizde baskı oluşturur. Bu endişelerinize yardımcı olarak özgeçmiş yazma konusunda sık sorulan sorular ve cevapları aşağıda belirtilmiştir.

Özgeçmişte eğitim geçmişi nereye yazılmalı?

Eğer lisans mezunuysanız, lise ile ilgili bilgileri vermenize gerek yoktur. Eğer yeni mezun olduysanız (en az üç yıl önce) ve lisans mezuniyetiniz başvurduğunuz pozisyonla alakalıysa, eğitim geçmişinizi özgeçmişinizin en üstüne yazmanızda fayda vardır. Eğitiminizi beş yıldan daha uzun süre önce tamamladıysanız ve eğitim aldığınız alanın dışında çalıştıysanız, ve şimdi mezun olduğunuz alanda çalışmak istiyorsanız, eğitim bilgilerinizi özgeçmişinizin en başında yer vermelisiniz.

Özgeçmiş uzunluğu ne olmalı?

birçok kişi, bir özgeçmişin yalnızca bir sayfa uzunluğunda olması gerektiğine inanır. bu birçok durumda doğru olduğu halde, özgeçmişin daha uzun olması gereken durumlar da vardır. bazı işverenler, yalnızca geçmişiniz hakkında bir anlık görüntü görmek isterken bazıları da daha fazla bilgi edinmek isteyecektir. bu durumda işverene ve başvurduğunuz pozisyona uygun olarak özgeçmiş hazırlamak gereklidir.

Özgeçmişte kişisel bilgiler nasıl yazılmalı?

Başvurduğunuz iş ne olursa olsun, özgeçmişinize kilonuzu, boyunuzu, yaşınızı, medeni durumunuzu ya da dini inanışınızı dahil etmeyin. İçinizden geçeni duydum! Gerçekten kilosunu ve boyunu yazanı gördüm. Üstelik güvenlik görevlisi başvurusu da değildi. Özgeçmiş, yalnızca kariyerinizle ilgili başarılarınızın gösterildiği profesyonel bir belgedir.

Önceki iş yerinden aldığım maaşı yazmalı mıyım?

Bazı şirketler özgeçmişiniz ve ön yazınız ile beraber bir en son çalıştığınız yerde aldığınız maaşı yazmanızı talep edebilir. Özgeçmiş ekinde olmasa bile zaten iş görüşmesine çağrıldığında önünüze konulacak formda bu soru yer alıyor. Hatta kariyer sitelerinde başvuru yaparken bile bu soruyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda, maaş geçmişini özgeçmişinize ekleyebilirsiniz.

Kısa süre işler özgeçmişe eklenir mi?

Arada bir sizin kaderinizde olmayan bir işe denk gelebilirsiniz. Bir işe başlarsınız ve yakın zamanda sizin için doğru iş olmadığını keşfedersiniz. Devam etmektense bırakmaya karar verirsiniz ve bırakırsınız. Eğer böyle bir işi özgeçmişinize eklemeye karar verirseniz, kısa süreli çalışma bazı sorulara sebep olabilir. Buna ek olarak da özgeçmişinizde asla yalan söylememelisiniz.

Sektörel özgeçmiş nasıl hazırlanır?

Sektörünüze özel bir özgeçmiş yazmanıza gerek yok. Bunun yerine, çalışmak istediğiniz sektör bilgilerinizi ve işinizde ihtiyaç duyacağınız becerileri vurgulayan bir özgeçmiş üzerinde yoğunlaşın. Sektörle ilgili aşinalık oluşturmak için bazı sektöre uygun kelimeler kullanın, ancak çok da abartmayın.

Çoğu kişinin özgeçmişinde yaptığı en büyük hata nedir?

İş başvurusu yapanların özgeçmiş hazırlarken yaptıkları en büyük hata, dilbilgisi veya yazım hataları içeren bir özgeçmiş göndermektir. Özgeçmişinizi defalarca tekrar tekrar yazmayı unutmayın. Başkasının da göz atmasını sağlayın. Göndermeden önce bir günlüğüne kenara koyun. Tekrar elinize alın ve bir kez daha göz atın. Muhtemelen bazı yeni hatalar bulacaksınız.

Özgeçmişimi nasıl ön plana çıkarabilirim?

Özgeçmişimin öne çıkması için değişik bir format ya da renkli kağıt kullanabilir miyim?

Geleneksel formatların dışında olan bir özgeçmiş yalnızca özel durumlarda kullanılır. Ayrıca iş arayan kişi bu konuda rahat hissediyorsa kullanılmalıdır. Sanatta ve tasarımda, reklamcılığın bazı konularında, bilgisayar oyun endüstrisinde veya benzeri alanlarda iş arıyorsanız ilgi çekici bir özgeçmiş kullanmayı düşünebilirsiniz.

Sürekli özgeçmiş hazırlamaktan yoruldum.

Özgeçmişinizi güncel tutun. Hala çalışıyor olsanız ve iş kovalama peşinde olmasanız bile, yeni becerilerinizi özgeçmişinize ekleyin. Özel bir projede çalışırsanız, onu da ekleyin.

Özgeçmiş Hazırlama Eğitimine Katılın

Bu yapacağınız en önemli adım olabilir. Özgeçmiş hazırlama eğitimi yukarıda yazdıklarımın tamamını uygulamanıza yardımcı olacaktır. Aşağıdaki bağlantıdan özgeçmiş hazırlama eğitimine başvuru yapabilirsiniz.

Eğitim Geçmişi, Eğitim bilgilerinizi ve mezun olduğunuz tarihi belirtmeniz gereklidir, Eğer lisans mezunuysanız, lise bilgilerinize yer vermenize gerek yoktur, Özgeçmiş Uzunluğu, Özgeçmiş genellikle bir sayfa olmalıdır, Pozisyona ve işverene bağlı olarak özgeçmiş daha uzun olabilir, Kişisel Bilgiler, Kişisel bilgileriniz yerine sizin kariyerinizle ilgili başarılarınıza yer verin, Kilonuz, boyunuz, yaşınız, medeni durumunuz ya da dini inançlarınızı belirtmeyin, Maaş Bilgisi, Eğer işveren maaş bilginizi talep ederse verebilirsiniz, Aksi takdirde maaş bilgisini özgeçmişe eklemeyin, Kısa Süreli İşler, Kısa süreli çalıştığınız işler özgeçmişinize eklenebilir, Fakat bu durum bazı sorulara sebep olabilir, Sektörel Özgeçmiş, Çalışmak istediğiniz sektör bilgilerini ve işinizde ihtiyaç duyacağınız becerileri vurgulayın, Sektöre uygun kelimeler kullanın, ancak abartmayın, Hatalar, Özgeçmişinizde dilbilgisi ve yazım hatası olmamalıdır, Özgeçmişinizi defalarca kontrol edin ve başkasına da göz atmasını sağlayın, Öne Çıkan Özgeçmiş, İlgili sektörde renkli kağıt ve değişik formatlar kullanabilirsiniz, Geleneksel formatların dışına çıkmak özgünlük sağlayabilir, Güncelleme, Özgeçmişinizi düzenli olarak güncelleyin ve yeni becerilerinizi ekleyin, İş arama peşinde olmasanız bile, özgeçmişinizi güncel tutun, Özgeçmiş Hazırlama Eğitimi, Özgeçmiş hazırlama eğitimine katılarak, bu süreci daha verimli hale getirebilirsiniz, Bu adım, iş başvurularınızda olumlu sonuç almanızda büyük rol oynar
özgeçmiş nasıl yazılır özgeçmiş nasıl hazırlanır özgeçmiş hazırlama
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir kadın dikkatle bir dosyaya bakıyor. Gülümsüyor ve yüzü yakın çekimle yüz hatlarını vurguluyor. Kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz giyiyor. Klasörün içindekilere odaklanırken gözleri geniş ve kaşları konsantrasyonla çatılmış. Bulacağı şeyi beklerken dudakları hafifçe aralanmıştır. Etrafı düz bir arka planla çevrili, odak noktası kendisi ve üzerinde çalıştığı dosya. Işık parlak, yüzünün ve baktığı dosyanın detaylarını ortaya çıkarıyor.
CV - Özgeçmiş

Doğru CV Nasıl Olmalıdır?

25 Haziran 2018
Bir kişinin bilgisayar klavyesi üzerindeki elinin yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. El, siyah yüzlü sarı bir saat takmaktadır. Görüntünün sağ alt köşesinde bir fare görülmektedir. Klavye beyaz ve siyah tuşlardan oluşmaktadır. El, parmaklar yazma pozisyonunda bükülmüş olarak klavyenin üzerine yerleştirilmiştir. El klavyenin sol tarafında, merkezin biraz üzerinde konumlandırılmıştır.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Altın Kuralları

29 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017
Bu görüntü, beyaz yüzeyli ve üzerinde gölge olan bir masanın yakın çekimini göstermektedir. Masanın üzerinde bir yığın kitap, bir kalem ve bir gözlük bulunmaktadır. Kalem siyahtır ve bir kağıt parçasının üzerinde durmaktadır. Gözlük siyahtır ve kâğıdın üzerinde durmaktadır. Kalemin ve kağıdın sağında bir mouse pad'in yakın çekimi vardır. Kağıdın solunda, üzerinde yazılar olan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Görüntünün arka planı odak dışıdır ve derinlik hissi yaratır. Kağıt, kalem, gözlük, kitap ve tabelanın birleşimi ilginç bir görsel kompozisyon oluşturuyor.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamanın Önemli Detayları

14 Ekim 2019