AnasayfaBlogİçimizdeki Güç: Motivasyon
Motivasyon

İçimizdeki Güç: Motivasyon

08 Kasım 2018
Bir kadın su kenarındaki bir iskelede oturmuş, ufka bakmaktadır. Koyu renk bir bluz giymiş ve uzun, kıvırcık saçları var. Arkasında dalgaların arasında hafifçe sallanan bir tekne var. Daha uzakta, bir grup ağaç kıyıya doğru sıralanıyor. Güneş batıyor, manzaraya sıcak turuncu bir parıltı yayıyor ve gökyüzü pembe, turuncu ve mavinin güzel bir karışımı. Hava durgun ve huzurlu. Kadın rahatlamış, durgunluk ve dinginlik anının tadını çıkarıyor.
ÖzelliklerKendine İnanan ve Pozitif Düşünen BireyKaramsar ve Mutsuz Birey
Kendine İnanma DurumuKendine yüksek oranda güvenme durumuKendine güvenme durumunda zayıflık
Düşünce YapısıPozitif ve iyimser düşüncelere sahipNegatif ve karamsar düşünceler hakim
Şükretme DurumuHayatındaki olumlu yanlara odaklanıp şükrederOlumsuz durumlarda takılı kalma durumu
Hayat AlgısıHayatı fırsatlarla dolu olarak görürHayatı zorluk ve sorunlarla dolu olarak görür
Motivasyon Kaynağıİçsel motivasyona sahip olup hedeflerine ulaşmayı amaçlarDışsal etkenlere bağlı olarak motivasyonu düşer
İç GururYüksek oranda iç gurura sahip olup başarının kendinden geldiğini bilirİç gurur eksikliği ve başarısızlık korkusu yaşar
İlerleme HızıHızlı ve etkili ilerleme kaydederİlerleme durumu yavaş ve zorlu olabilir
Hayat HedefleriBelirgin ve olumlu hayat hedefleri vardırBelirsiz veya olumsuz hedeflere sahip olabilir
Başarı OranıGenellikle istediklerini başarırBaşarısızlık oranı daha yüksek
Yüzleşme DurumuZorluklarla yüzleşir ve üstesinden gelirZorluklar karşısında kaçınma ve ertelemeyi tercih eder

İnsanoğlu duygu ve düşüncelerle çevrili bir mental sisteme sahiptir. Duygu durumumuzu etkileyen faktörler dışsal kaynaklı olabilse de daha çok içsel etkenlerden oluşur. Yani içimizde farkında olmadığımız büyük bir güç var ve bunu kendi iyiliğimize kullanmak bizim elimizde. İki kişi düşünelim. İlki kendisine çok inanan, pozitif düşünebilen, şükreden, diğeri ise karamsar, hayatın hep zorluklarından bahseden mutsuz biri.

Bu iki kişi arasındaki temel farkı söyleyecek olursak hayata baktıkları pencereler ve motivasyonlarıdır. Hangi durum ve şartlara sahip olursak olalım bizleri daha güçlü ve mutlu kılacak motivasyonu elde etmemizin türlü yol ve yöntemleri vardır

Motivasyon Nedir?

Motivasyon hemen hemen herkesin özellikle öğrencilik yıllarından başlayarak çok fazla işittiği ancak getirisine fazla inanmadığı için ondan yarar sağlayamadığı harekete geçirici içsel güçtür.

Nasıl Motive Olabiliriz?

Öncelikle bir amaç ve hedef belirlemek ve o sonuca ulaşmaya çalışmak. bu durum bizi kolaylıkla motive eder. unutmayalım ki hedefleri gerçekleştirmenin yolu içsel motivasyondan geçer. bunun yanında her zaman bir hedefle yaşamak zorunda değiliz. kendine inanmak, olumlu düşünmek, korkmadan herkese karşı gülümseyebilmek de yaşamda bize lazım olacak diğer motivasyon unsurlarındandır. Daha önceki başarılarınızı düşünmek gelecek için daha motive olmanızı sağlar.

Müzik kişiyi en kolay harekete geçiren araçlardan biridir. Bizler de sevdiğimiz müzikleri dinleyerek sorumluluklarımızı daha keyifle yerine getirebiliriz. Hayatın her türlü zorluğuna ve stresine karşın bize yardımcı olabilecek bir diğer motivasyon ise geçmiş ve geleceği düşünmeden sadece yaşadığımız ana odaklanarak var olan enerjimizi boş yere tüketmemektir. Böylelikle daha konsantre ve berrak bir zihinle hareket ederiz.

Motivasyon Kazanmak

Zaman yönetimini doğru yapabilmek ve işlerimizi ertelemeden vaktinde yetiştirebilmek bizi stresten uzak tutar ve motivasyonumuzu artırır. Kişisel ve ruhsal gelişimimiz için gerektiği kadar emek ve zaman sarf edemiyoruz. Birçok etken bizleri kendimizle baş başa kalmaktan alıkoyuyor ve yaşananlara karşı bir kayıtsızlık başlıyor. Bu sorunu çözmek ve motivasyon kazanmak için basit yollar mevcut aslında. 



İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi Ücretsiz

Rutinden dışarı çıkmak

Örneğin, plan yapmadan dışarıya çıkmak ve yolda aklınıza ilk gelen şeyleri yapmak. 

Spor yapmak

Otobüsten bir durak erken inip kalan yolu yürümek gibi. 

Maneviyata gereken önemi vermek

Sevdiklerinizle ve yaratıcıyla konuşmak vakit geçirmek. 

Doğadan kopuk yaşamamak

Hayvanları sevmek ve onlarla iletişime geçmek. Yürüyüş yolunda gördüğünüz kedi yavruları, yeni açmış bir çiçek bile size motivasyon kaynağı olabilir. 

Sosyal sorumluluk veya yardım kampanyalarında yer almak

Gönüllülük esaslı işler yapmak. 

İyi insanlarla kaliteli vakit geçirmek

Bir arkadaşınıza buluşup beraber kitap okumayı teklif etmek gibi. 

Meditasyon ve Kişisel Gelişim Eğitimleri

Ayrıca bunların dışında bir önerim daha var. Son yıllarda çok etkili bir motivasyon yöntemi: Meditasyon. Meditasyon yöntemlerini uygulamak da sakinleşmek ve dinlenmek adına çok faydalı bir motivasyon tekniğidir. Ayrıca motivasyon kazanmak ve kendimizi geliştirmek için online eğitimler var. Bu eğitimler hayatımızın bir parçası. 

Kişisel gelişim eğitimleri nereden alınır?

İstanbul İşletme Enstitüsü kişisel gelişim eğitimleri başta olmak üzere yabancı dil eğitimleri dahil daha birçok farklı konuda ücretsiz eğitimler ve sertifika programları sunuyor. Bu küçük ama etkili yollara başvurmak sizi sandığınızdan daha çok motive edecek ve zorluklarla mücadelede daha güçlü hale getirecektir.

Yeter ki kendimize değer verelim, inanalım ve hayatla barışık yaşayalım. Motivasyonu kaybetmek veya kazanmak bizim zihnimizde bitiyor. Bu inanç ve idrakle hayatta daha güçlü ve motive yaşayabiliriz. Yaşama sanatını bu bilinçle ve farkındalıkla sürdürmek hem kendimize hem de etrafımızdaki insanlara iyi gelecektir. Hayattan lezzet almak için güzel görmek ve güzel düşünmek şart. Bunun için de motivasyon öğeleri çok fazla. Bizlere düşen kendimizi iyi tanımak ve kimseye bağlı kalmaksızın motive olabilmek. 

Yazar: Ayşenur Kul

Kendine İnanma Durumu, Kendine yüksek oranda güvenme durumu, Kendine güvenme durumunda zayıflık, Düşünce Yapısı, Pozitif ve iyimser düşüncelere sahip, Negatif ve karamsar düşünceler hakim, Şükretme Durumu, Hayatındaki olumlu yanlara odaklanıp şükreder, Olumsuz durumlarda takılı kalma durumu, Hayat Algısı, Hayatı fırsatlarla dolu olarak görür, Hayatı zorluk ve sorunlarla dolu olarak görür, Motivasyon Kaynağı, İçsel motivasyona sahip olup hedeflerine ulaşmayı amaçlar, Dışsal etkenlere bağlı olarak motivasyonu düşer, İç Gurur, Yüksek oranda iç gurura sahip olup başarının kendinden geldiğini bilir, İç gurur eksikliği ve başarısızlık korkusu yaşar, İlerleme Hızı, Hızlı ve etkili ilerleme kaydeder, İlerleme durumu yavaş ve zorlu olabilir, Hayat Hedefleri, Belirgin ve olumlu hayat hedefleri vardır, Belirsiz veya olumsuz hedeflere sahip olabilir, Başarı Oranı, Genellikle istediklerini başarır, Başarısızlık oranı daha yüksek, Yüzleşme Durumu, Zorluklarla yüzleşir ve üstesinden gelir, Zorluklar karşısında kaçınma ve ertelemeyi tercih eder
hedef belirlemek kişisel gelişimmeditasyon motivasyononline eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.