AnasayfaBlogEtkili Bir Motivasyon Yöntemi: Meditasyon
Motivasyon

Etkili Bir Motivasyon Yöntemi: Meditasyon

24 Mayıs 2019
Sakin bir su kütlesine bakan büyük bir kayalığın tepesinde bir kadın oturuyor. Beyaz bir gömlek giymiş ve meditatif bir yoga pozu vermiş gibi görünüyor, başı hafifçe yana dönük. Yukarıdaki gökyüzü sisli ve uzakta bazı bulutlar beliriyor. Huzurlu ve memnun görünüyor, vücudu doğanın görkemli fonunda siluet halinde. Aşağıdaki su durgun ve neredeyse ayna gibi, yukarıdaki mavi gökyüzünü yansıtıyor. Bu sakinleştirici, dingin ve hem büyüleyici hem de davetkâr bir sahne.
KonuTanımÖnemi
MeditasyonBir şeyi gözden geçirme ve olguların ya da durumların üzerinde düşünme anlamına gelen bir uygulama.Kişinin kendisiyle baş başa kalabilme, iç sesini dinleme ve derin düşünme şansını bulabilme imkanı sağlar.
Meditasyonun Sağlık Üzerine EtkileriBilimsel olarak insan vücuduna bir çok yararı olan, beden, zihin ve ruhun aynı anda huzura kavuştuğu bir şifalanma tekniği.Stres, anksiyete, depresyon gibi durumlarla mücadele eder. Odaklanma ve konsantrasyon yeteneğini arttırır.
MantraMeditasyon sırasında tekrarlanan kelime ya da kelime gruplarını tanımlayan bir terim.Kullanılan mantra kişinin odaklanmasını sağlar ve meditasyon sırasında daha derin düşüncelere dalmasına yardımcı olur.
ÇakraEnerjinin vücutta belirli noktalarda dönen alanları.Vücut enerjisinin uyumlu bir şekilde akmasını sağlar.
Auraİnsanın bedenini çevreleyen enerji alanını tanımlar.Kişinin dış dünyadan gelen enerjiyi algılamasını ve yansıtmasını sağlar.
Meditasyonun YapılışıBelli bir teknik ve yöntemler kullanarak yapılan meditasyon.Doğru yapıldığında, birçok fiziksel ve zihinsel fayda sunar.
Meditasyonun Motivasyon Üzerine EtkisiMeditasyon, kişinin kendi iç dünyasına yolculuk yapmasını sağlar ve kendini, hedeflerini ve dileklerini daha iyi anlamasına yardımcı olur.Kişinin daha net vizyon ve hedeflere sahip olmasını sağlar ve böylece motivasyonunu arttırır.
Meditasyon MantralarıMeditasyon sırasında sürekli tekrar edilen olumlu ifadeler.Bireyin bilinçaltında olumlu değişiklikler yaratır ve olumlu düşünceleri pekiştirir.
Çakra ve Aura İlişkisiÇakralar enerjinin akması için belirli kanallar oluşturur ve aura, bu enerjinin genel hali ve yayıldığı alanı tanımlar.Bağlantılı çalışan çakra ve aura sistemi, bireyin enerjisel dengesini koruma ve iyileştirme sürecinde önemli bir rol oynar.
Nefes TeknikleriMeditasyon sırasında uygulanacak nefes teknikleri ve kontrolü.Doğru nefes alıp verme, hem meditasyonun kalitesini arttırır, hem de genel sağlık ve stresle başa çıkma yeteneklerine fayda sağlar.

Günümüzde sosyal medyanın ve teknolojinin artmasıyla beraber insanlar dinlenmek, sakinleşmek ve motive olmak için birçok yöntem arayışına girer.

Bu arayış içerisinde en popüler olan yöntem meditasyon olarak gözüme çarpar.

Hayatımızın herhangi bir döneminde mutlaka meditasyon kelimesinin kullanıldığı ortamlarda yer almışızdır. Kelimenin anlamı fazla bilinmese de olumlu şeyleri çağrıştırdığı düşünülür.

Çoğumuz meditasyon yapmayı gördükleri üzerinden tanımlar. Algısal olarak meditasyon yapılırken kafamızda bağdaş kurup farklı sesler çıkartan kişilerin yer aldığı sahneler imgelenir.

Peki, gerçekten bu meditasyon nedir, nasıl başlanır?

Meditasyon Nedir?

En genel anlamıyla meditasyon bir şeyi gözden geçirme ile olguların ya da durumların üzerine düşünme anlamına gelir. Başka bir deyişle, anda kalıp kendi zihnimize yönelmedir. 

Aynı zamanda meditasyon;

  • İnsanın sadece kendisiyle baş başa olabilme şansını yakalayabileceği

  • Kimsenin olamayacağı kadar dürüst bir şekilde kendisine gerçekleri söyleyebileceği

  • İç sesini dinleyebileceği ve derin düşünmeye yönlendireceği 

en özel andır.

Meditasyon herhangi bir inanç ya da ibadet şekli değildir. Bu bağlamda bilimsel olarak meditasyonun insan vücuduna yararları tıbben ispatlanmıştır.

Beden, zihin ve ruhun aynı anda huzura kavuştuğu meditasyon aslında bir şifalanma tekniğidir.

Meditasyon Terimleri Nelerdir?

Meditasyon enerjinin sağlıklı bir şekilde vücudumuza akmasını sağlar. Meditasyon tanımının ardından genel bir fikir oluşması adına biraz da bu alana ait terimlerden bahsetmek gerek. 

En çok bilinen meditasyon terimleri; mantra, çakra ve aura olarak bilinir.

Mantra; meditasyon sırasında tekrarlanan kelime ya da kelime gruplarını tanımlar. Ancak kelimeler mutlaka sizi düşünmeye yönlendirecek nitelikte olmalıdır.

Mantranın sizdeki etkisi kuvvetli olacağı için seçim yapılırken dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle Hintçe kökenli klasik meditasyon mantraları kullanılabilir.

Ancak kendinizi iyi hissettiren sözcük öbekleriniz varsa onları da tercih edebilirsiniz.

Mantra seçiminde; 

  • Ben” diye başlayan sözcüklerden kaçının. Çünkü ben diye başlayan her cümleyi bilinçaltınız benimser ve emir olarak algılar.

  • Sadece olmasını istediğiniz şeyleri söyleyin. Çünkü insan beyni negatifi almaz ve söyleneni direkt gerçek kabul eder. Bu nedenle kendiniz için panik yapma demek yerine sakin ol cümlesinin seçilmesi daha uygun olacaktır.

  • Her şey iyi olacak” da kullanılmamalıdır. Çünkü her şey iyi olacak demek, şu an değil ancak gelecekte iyi olabilirim anlamına gelmektedir. Bu sözcük öbeğinin yerine, “her şey için şükürler olsun” ya da “her şey en yüksek iyiliğime” çalışıyor demek daha doğru olur.

Çakra; enerjinin vücudumuzun belirli noktaları sayesinde uyumlu bir şekilde dönmesidir. Peki bu çakralar nerelerde? Tamamen öz benliğimizin derinliklerindedir. 

Aura; insanın bedenini çevreleyen enerji alanıdır. Başka bir ifadeyle evrenin enerjisini kendimize yansıttığımız yerdir.

Auranız sağlam olursa dışarıdan herhangi bir negatiflik ya da hastalığı çekmeniz söz konusu olmaz.

Meditasyon Nasıl Yapılır? 

Değişik disiplin ve metotlarda meditasyon yapabilirsiniz. Temelde nefesle birlikte derin düşünmeye yönlenmeniz gerekiyor. 

Herhangi bir meditasyon videosu izlediyseniz “nefesin farkında olun ve doğal akışını bozmadan nefesi takip edin” cümlesini sık duyasınız. Her ne kadar karmaşık gözükse de bunu daha basit ve pratik çözümü vardır.

O zaman bunları mutlaka uygulayın.

  • Sessiz, kendinizi iyi hissedeceğiniz özel alanınızı seçin.

  • Gözlerinizi kapatın.

  • Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Eğer birkaç nefes sonra başınız dönerse sakin olun çünkü ilk defa oksijen düzgün bir şekilde vücudunuza giriyor.

  • İçinizden seçtiğiniz mantranızı tekrarlayın.

  • 15-20 dakika sonra gözlerinizi açın.

  • Kollarınızı yukarı kaldırıp gülümseyerek gökyüzünü kucaklayın.

Meditasyon konusunda sıkça karşılanan New Age akımı ve motivasyon ile ilgili New Age Akımının Kişisel Gelişime Etkisi ve Motivasyon Neden Önemli? adlı yazıları okumak size mutlaka faydalı olacaktır.

Meditasyon Nedir?

En genel anlamıyla meditasyon bir şeyi gözden geçirme ile olguların ya da durumların üzerine düşünme anlamına gelir. Başka bir deyişle, anda kalıp kendi zihnimize yönelmedir. 

Meditasyon Terimleri Nelerdir?

En çok bilinen meditasyon terimleri; mantra, çakra ve aura olarak bilinir. Mantra; meditasyon sırasında tekrarlanan kelime ya da kelime gruplarını tanımlar. Ancak kelimeler mutlaka sizi düşünmeye yönlendirecek nitelikte olmalıdır.

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Sessiz, kendinizi iyi hissedeceğiniz özel alanınızı seçin. Gözlerinizi kapatın. Burnunuzdan nefes alıp ağzınızdan verin. Eğer birkaç nefes sonra başınız dönerse sakin olun çünkü ilk defa oksijen düzgün bir şekilde vücudunuza giriyor.

Yazar: Seray Üstün

Meditasyon, Bir şeyi gözden geçirme ve olguların ya da durumların üzerinde düşünme anlamına gelen bir uygulama, Kişinin kendisiyle baş başa kalabilme, iç sesini dinleme ve derin düşünme şansını bulabilme imkanı sağlar, Meditasyonun Sağlık Üzerine Etkileri, Bilimsel olarak insan vücuduna bir çok yararı olan, beden, zihin ve ruhun aynı anda huzura kavuştuğu bir şifalanma tekniği, Stres, anksiyete, depresyon gibi durumlarla mücadele eder Odaklanma ve konsantrasyon yeteneğini arttırır, Mantra, Meditasyon sırasında tekrarlanan kelime ya da kelime gruplarını tanımlayan bir terim, Kullanılan mantra kişinin odaklanmasını sağlar ve meditasyon sırasında daha derin düşüncelere dalmasına yardımcı olur, Çakra, Enerjinin vücutta belirli noktalarda dönen alanları, Vücut enerjisinin uyumlu bir şekilde akmasını sağlar, Aura, İnsanın bedenini çevreleyen enerji alanını tanımlar, Kişinin dış dünyadan gelen enerjiyi algılamasını ve yansıtmasını sağlar, Meditasyonun Yapılışı, Belli bir teknik ve yöntemler kullanarak yapılan meditasyon, Doğru yapıldığında, birçok fiziksel ve zihinsel fayda sunar, Meditasyonun Motivasyon Üzerine Etkisi, Meditasyon, kişinin kendi iç dünyasına yolculuk yapmasını sağlar ve kendini, hedeflerini ve dileklerini daha iyi anlamasına yardımcı olur, Kişinin daha net vizyon ve hedeflere sahip olmasını sağlar ve böylece motivasyonunu arttırır, Meditasyon Mantraları, Meditasyon sırasında sürekli tekrar edilen olumlu ifadeler, Bireyin bilinçaltında olumlu değişiklikler yaratır ve olumlu düşünceleri pekiştirir, Çakra ve Aura İlişkisi, Çakralar enerjinin akması için belirli kanallar oluşturur ve aura, bu enerjinin genel hali ve yayıldığı alanı tanımlar, Bağlantılı çalışan çakra ve aura sistemi, bireyin enerjisel dengesini koruma ve iyileştirme sürecinde önemli bir rol oynar, Nefes Teknikleri, Meditasyon sırasında uygulanacak nefes teknikleri ve kontrolü, Doğru nefes alıp verme, hem meditasyonun kalitesini arttırır, hem de genel sağlık ve stresle başa çıkma yeteneklerine fayda sağlar
meditasyon motivasyon çakra mantra aura new age
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.