AnasayfaBlogGirişimciler İçin Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri
Girişimcilik

Girişimciler İçin Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri

07 Temmuz 2020
Beyaz yüzlü ve tek ibresi merkezi gösteren siyah bir saat. Saat, açık mavi gömlek ve gri pantolon giyen bir adam tarafından tutulmaktadır. Adam kirli beyaz bir duvarın önünde durmakta, kollarını iki yana açmış. Saat göğüs hizasında durmaktadır ve saatin yüzü hafifçe yukarı doğru eğiktir. Adam dümdüz karşıya bakıyor, ağzı konsantrasyon içinde açık. Saatin ibresi saatin öğlen olduğunu gösteren on iki pozisyonunu işaret etmektedir. Saatin ön yüzünde saat ve dakika işaretlerini ayıran birkaç siyah çizgi ve ortada büyük bir siyah daire vardır. Saat sıradan bir saattir, ancak önemi adamın saatin tik taklarına odaklanmasında yatmaktadır.
Etkili Zaman Yönetimi TeknikleriNasıl Uygulanır?Faydaları
Yapılacakları sınıflandırmakYapılması gereken işleri bölerek ve sınıflandırarak.Enerjinizi en verimli şekilde yönetebilirsiniz ve süreç takibi kolaylaşır.
Öncelikleri belirlemekÖnceliklerinizi planlayarak ve işleri tamamlama stratejilerini geliştirerek.Yaratıcılığı artırırken odaklanma ve verimli çalışmadan maksimum faydayı elde edersiniz.
Küçük bir görevle başlamakDaha pratik ve kolay hallolan bir işten başlamak.Karmaşık ve zor görevlerin üstesinden gelebilme enerjinizi artırır.
Uzun vadeli yol çizmekUzun vadeli bir yol haritası çıkarmak ve belirli aralıklarla gözden geçirmek.Daha iyi odaklanabilir ve yaptığınız işlerin hedefleriniz doğrultusunda olup olmadığına karar verirsiniz.
Gerçekçi olmakYol haritanızı yeniden gözden geçirerek ve dikkatinizi dağıtan her şeyden uzaklaşın.Hedef dışı çalışmaların sizi gerçeklikten uzaklaştırmamasına yardımcı olur.
Düşünmek için mola vermekGerekli molaları vererek ve bu süre zarfında planlarınızı yaparak.Enerji toplar, rahatlarsınız ve yaratıcı fikirler sağlar.
Kendini her alanda daima geliştirmekHer zaman kendini güncelleyip gelişime açık tutmak ve yeni şeyler öğrenmek.Bireysel gelişim ve etkili zaman yönetimi teknikleri açısından önemlidir.
Kendini ödüllendirmekBaşarıları takiben kendinizi ödüllendirerek ve motive etmek.Motivasyon artar ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olur.
Delegasyon yapabilmeBazı görevleri diğer bireylere veya ekiplere atayarak ve kontrolü elden bırakarak.Daha fazla işin yapılmasına yardımcı olur ve stresi azaltır.
Çalışma ortamını düzenlemekÇalışma alanını temiz ve organize tutarak.Odaklanmayı artırır ve işlerin daha hızlı tamamlanmasına yardımcı olur.

Her alanda olduğu gibi girişimcilikte de zaman yönetimi son derece elzemdir. Neden mi? Zaman yönetimini en verimli biçimde uygulayabilirsek, yapmamız gereken işleri de en iyi şekilde planlayabiliriz. Ve böylece başarıya ulaşmamız kolaylaşır. Başarılı girişimcilerin ya da iş adamlarının en değer verdiği becerilerden biri de hiç şüphesiz zaman yönetimidir.

Girişimciler için zaman yönetimi konusuna geçmeden önce zaman yönetiminin ne olduğuna ve neden önemli olduğuna değinelim. Zaman yönetimi, zamanımızı yapılacak işlerimiz arasında nasıl bölüp planlayacağımızı belirleyen bir süreçtir. İyi bir zaman yönetiminin size faydası sonsuzdur.

Etkili bir zaman yönetimi, akıllıca çalışmaya imkan tanır. Bu da özellikle yapılacak işlerin yoğunlukta olduğu dönemlerde kolaylık sağlar. Kısa sürede fazla işin yapılmasına yardımcı olur. Bunun yanında zaman yönetimi:

  • Verimlilik ve üretkenlik seviyemizde artış

  • Profesyonel itibarımızı yükseltme

  • Stres seviyenizi azaltmamıza

  • Kriz yönetiminde etkin olabilmeyi 

  • Hedeflenen kariyer ve yaşama ulaşmak için imkan sağlar.

Tüm bunların yanında zamanı etkin yönetememenin de faturası ağır olabilir.

  • Teslim tarihine yetişmeyen işler

  • Çalışma kalitesinde düşüş

  • Mesleki itibarın değersizleşmesi

  • Stres seviyesinde artış gibi olumsuzluklara neden olabilir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Zaman Yönetimi Teknikleri Nelerdir?

Yapılacakları sınıflandırmak

Yapılması gereken işleri bölerek ve sınıflandırarak yapabilirsiniz. Böylece enerjinizi en verimli şekilde yönetebilirsiniz. Başarılı iş insanları ve girişimci bireyler, üstlendikleri zor görevleri parçalara ayırır. Bu, sürecin takibi ve anlaşılabilirliği açısından önemli bir yol katetmenize olanak sağlar. Muhtemel sorunları önceden görebilmeniz ve bunları yönetebilmeniz kolaylaşacaktır.

Öncelikleri belirlemek

Dünyaca ünlü eğitmen Stephan Covey'ın da belirttiği gibi:

Anahtar,  programınızdakilere öncelik vermek değil, önceliklerinizi planlamaktır.

Stephan Covey

Öncelikler, yapılması gerekenler işletmeye ve girişimcilere göre farklılık gösterir. Ancak bazı zamanlarda uzun vadede bize getirisi yüksek olan temel noktaları gözden kaçırabilir ya da işleri fazlasıyla biriktirerek bir yığına dönüştürebiliriz. Öncelikleri belirleme ve işleri tamamlama gibi stratejiler, yaratıcılığı artırırken odaklanma ve verimli çalışmadan maksimum faydayı almamızı sağlar. 

Küçük bir görevle başlamak

Gün boyu yapmamız gerekenler listesi uzun ve karışık olabilir. Bazen bu listeyi tamamlayamama durumunda motivasyonunuz düşebilir ve diğer görevlerinizi yapamayabilirsiniz. Çünkü ileriyi göremediğiniz takdirde bir şeyler için hala çabalamaya güç bulamayabilirsiniz. 

Bunun üstesinden gelebilmenin en iyi yolu, daha pratik ve kolay hallolan bir işten başlamak. Bu yöntem size daha karmaşık ve zor görevlerin üstesinden gelebilmeniz için gereken enerjiyi sağlayacaktır.

Uzun vadeli yol çizmek

Günlük işlerin sürekli tekrarından ve ilerleyememesine çözüm üretmek için uzun vadeli bir yol haritası çıkarmak etkili olabilir. Böylece hem daha iyi odaklanabilir hem de yaptığınız şeylerin hedefleriniz doğrultusunda olup olmadığına karar vermenizi kolaylaştırabilirsiniz. Planlarınız doğrultusunda ilerleyebilmeniz için görevlerinizi tanımlamak ve bunları belirli aralıklarla gözden geçirmek önemlidir. 

Gerçekçi olmak

Aynı anda birden fazla iş ile ilgilenmek fazlasıyla zorlayıcı olabilir. Başta mümkün gibi görünse de bir bakmışsınız ki zihninizi bu kadar meşgul etmek, tükenmişlik sendromuna girmenize neden olmuş. İş akışınızı gerçekleştirirken yol haritanızı yeniden gözden geçirmekte fayda var. Başlangıç noktanızı, hangi noktada olduğunuzu ve nereye varmak istediğinizi düşünün. 

Eğer her şey yolunda görünüyorsa, neticelere odaklanın ve dikkatinizi dağıtan her şeyden uzaklaşın. Çünkü hedef dışı çalışmalarınız sizi gerçeklikten uzaklaştırır. Dikkatinizi toplayamadığınız yerde de motivasyonunuz kalmaz.

Düşünmek için mola vermek

Başarılı girişimciler işlerini başarıyla tamamlayabilmek için gereken molaları vererek bir otokontrol sağlar. Bu molalar esnasında görevlerini parçalara bölerek neyi ne zaman yapmaları gerektiğini planlarlar. Hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için bu önemli bir aşamadır. 

Dışarı çıkıp temiz hava eşliğinde biraz yürüyüş yapmak bir anlığına ihtiyacınız olan enerjiyi ve rahatlamayı sağlar. Bu durum aynı zamanda işleriniz için uygulayabileceğiniz yaratıcı fikirlerin zihninize doğru akmasına olanak sağlar.

Kendini her alanda daima geliştirmek

Kendinizi ne kadar yeterli görseniz de her şeyi doğru yaptığınızı sansanız da bu her zaman doğru sayılmaz. İnsan, her zaman kendini güncelleyip gelişime açık tutmalıdır. Bu bir girişimci için yeni şeyler öğrenme, kişisel gelişim, zaman yönetimi gibi hayati durumlar olabilir. Tüm bunlar, girişimciler için etkili zaman yönetimi teknikleri açısından da bireysel gelişimleri açısından da önemlidir. 

İlgili eğitimler: Kişisel Gelişim Eğitimleri

Kendini ödüllendirmek

Ödül ve ceza hayatın her zaman içinde olan iki kutuptur. Bazı eylemlerimizin sonucunda cezamızı çekerken bazı eylemlerimizin neticesinde de bizi mutlu edecek ödüller ile karşılaşırız. Kanunları ihlal ettiğimizde karşılaştığımız yaptırımlar bizi cezalandırırken, etkili zaman yönetimi teknikleri sayesinde elde ettiğimiz başarı bizim için ödüldür.

Yerine getirmeniz gereken zorlu görevleri tamamladığınızda ya da çalışma planınızı zamanında uygulayabildiğinizde kendinizi ödüllendirebilirsiniz.

Örneğin, “elimdeki işi tamamladığım an kahvem eşliğinde biraz kitap okuyacağım” gibi küçük ödüllerle dahi işe olan motivasyonunuzu diri tutabilirsiniz. 

Pomodoro tekniği uygulamak

Yapılan araştırmalara göre, 2 milyondan fazla insan pomodoro tekniğinden faydalandı. Bu teknik sayesinde daha verimli ve akıllıca bir zaman yönetimi gerçekleştirildi. İstisnasız herkes, hayatının çoğu döneminde zamanla kıyasıya mücadele içerisinde olmuştur. Evet, sen de. Ödevlerini yetiştirmek için arkadaşlarınla buluşamadığın, sınavlarına çalışmak uğruna sabahladığın günler elbette oldu. İşte tam da bu noktada, pomodoro tekniği zaman yönetimi konusunda yardımımıza koşuyor.

Pomodoro Tekniği Ne İşe Yarar?

Pomodoro tekniği, zamana karşı mücadele etmek yerine, zamanla birlikte çalışmayı öğretir. Devrim niteliğinde bir zaman yönetimi sistemini öğrenmek gerçekten kolaydır ve verimli kullanımı hayat değiştirir.

Pomodoro Tekniği ile Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır?

Gelelim pomodoro tekniği ile zaman yönetimi nasıl yapılır konusuna. Öncelikle, yapmanız gereken bir görev seçerek başlayın. Ve bu görev için 25 dakika boyunca kesintisiz çalışacağınıza dair kendinize söz verin. Bu süre zarfında yalnızca yapmanız gereken işe odaklanın. 

İlgili yazı: Zaman Yönetimi için Pomodoro Tekniği

Aniden yapmanız gereken başka bir şey olduğunu fark ederseniz, bunu bir kağıda not edebilirsiniz. 25 dakikanın sonunda kağıdınıza bu kısmı tamamladığınıza dair bir onay işareti koyun. 5 dakikalık kısa bir aranın ardından bu 30 dakikalık toplam süre 1 pomodoroya eşit oluyor. Kısa aranızda kısa bir yürüyüş yapabilir, camdan dışarıyı izleyebilir ya da içeceğinizi tazeleyebilirsiniz. Bu, rahatlamanız için yeterli olacaktır. Toplamda 4 pomodoroyu tamamladığınızda ise, 20-25 dakikalık uzun bir mola verin. Beyniniz bu zamanı yeni bilgileri özümsemek ve bir sonraki Pomodoro turundan önce dinlenmek için kullanacaktır. Günde 16 pomodoro tamamlamak ideal sayılır. 

Pomodoro Tekniğini Kimler Uygulayabilir?

Girişimciler için etkili zaman yönetimi teknikleri arasında önemli yere sahip olan bu teknik, aslında herkes için uygulanabilir bir tekniktir. Bu teknikle; zamanla beraber çalışmayı, tükenmişlik sendromu içinden kurtulmayı ve dikkat dağıtıcı şeylerden uzaklaşmayı öğrenirsiniz. Tüm bu etkili zaman yönetimi tekniklerini en iyi biçimde uygulamayı öğrenmek ve çok daha fazlasına sahip olmak için bu alanda online eğitimler alın. Zaman yönetimi eğitimi, hem kişisel gelişiminiz hem de kariyer hayatınız için size son derece katkı sağlayacaktır.

Yapılacakları sınıflandırmak, Yapılması gereken işleri bölerek ve sınıflandırarak, Enerjinizi en verimli şekilde yönetebilirsiniz ve süreç takibi kolaylaşır, Öncelikleri belirlemek, Önceliklerinizi planlayarak ve işleri tamamlama stratejilerini geliştirerek, Yaratıcılığı artırırken odaklanma ve verimli çalışmadan maksimum faydayı elde edersiniz, Küçük bir görevle başlamak, Daha pratik ve kolay hallolan bir işten başlamak, Karmaşık ve zor görevlerin üstesinden gelebilme enerjinizi artırır, Uzun vadeli yol çizmek, Uzun vadeli bir yol haritası çıkarmak ve belirli aralıklarla gözden geçirmek, Daha iyi odaklanabilir ve yaptığınız işlerin hedefleriniz doğrultusunda olup olmadığına karar verirsiniz, Gerçekçi olmak, Yol haritanızı yeniden gözden geçirerek ve dikkatinizi dağıtan her şeyden uzaklaşın, Hedef dışı çalışmaların sizi gerçeklikten uzaklaştırmamasına yardımcı olur, Düşünmek için mola vermek, Gerekli molaları vererek ve bu süre zarfında planlarınızı yaparak, Enerji toplar, rahatlarsınız ve yaratıcı fikirler sağlar, Kendini her alanda daima geliştirmek, Her zaman kendini güncelleyip gelişime açık tutmak ve yeni şeyler öğrenmek, Bireysel gelişim ve etkili zaman yönetimi teknikleri açısından önemlidir, Kendini ödüllendirmek, Başarıları takiben kendinizi ödüllendirerek ve motive etmek, Motivasyon artar ve daha verimli çalışmanıza yardımcı olur, Delegasyon yapabilme, Bazı görevleri diğer bireylere veya ekiplere atayarak ve kontrolü elden bırakarak, Daha fazla işin yapılmasına yardımcı olur ve stresi azaltır, Çalışma ortamını düzenlemek, Çalışma alanını temiz ve organize tutarak, Odaklanmayı artırır ve işlerin daha hızlı tamamlanmasına yardımcı olur
zaman yönetimi girişimcilik etkili zaman yönetimi kariyer başarı Pomodoro tekniği Girişimciler İçin Etkili Zaman Yönetimi Teknikleri
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.