AnasayfaBlogFiyatlandırma Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Fiyatlandırma Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

27 Haziran 2021
Bir kişi masanın üzerinde duran bir hesap makinesini işaret etmektedir. Hesap makinesi gri renktedir ve bir sayı tuşu, düğmeler ve bir ekrana sahiptir. Kişi hesap makinesindeki bir düğmeyi işaret etmek için işaret parmağını kullanıyor. Kolunda bir saat takılıdır. Masanın üzerinde bir kağıt, bir kalem ve kırmızı çatılı kağıttan bir ev var. Kişi hesap makinesini evin maliyetini hesaplamak için kullanıyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Fiyatlandırma Uzmanı Nedir?Kurumların ürün ve hizmetlerinin fiyatlandırma süreçlerini yöneten kişi.Sektör trendlerini analiz etmek, indirimler uygulamak, satış verilerini analiz etmek uzmanın görevleri arasındadır.
EğitimiÜniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı vardır.İktisat, İşletme ve Mühendislik Fakülteleri bu bölümler arasında sayılabilir.
İş TanımıUygun fiyatlama stratejileri geliştirmek ve uygulamak.Müşteri talepleri, tüketici davranışları ve maliyet analizleri bu stratejilerin geliştirilmesinde önemlidir.
Maaş Aralığı3.500 TL - 6.000 TLKişinin eğitimi, tecrübesi ve çalıştığı kurum maaşını etkileyen unsurlardır.
GörevlerFiyatlandırma stratejisi oluşturma, tüketici davranışlarını analiz etme, rakip firma analizi yapma.Ayrıca maliyet tasarrufu fırsatlarını tanımlamak, kâr oranlarını analiz etmek, bütçe hazırlığı yapmak da görevleri arasındadır.
Çalışma AlanlarıOldukça geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır.En çok perakende satış mağazalarında ve şirketlerin satış-pazarlama bölümlerinde çalışır.
YetkileriBirçok çalışanın yönetiminden sorumlu olabilir.Çalışan performansını izler ve gerekirse disiplin önlemleri alır.
Kariyer OlanaklarıEndüstri trendlerini iyi analiz edebilme yeteneği, kariyerini ilerletme potansiyelini artırır.Ayrıca mağaza tanıtımları ve indirim politikalarının belirlenmesi de bu süreçte önemlidir.
BecerilerAnalitik düşünme yeteneği, sayısal alana ilgi ve karar vermekte etkinMüşteri, bayi ya da distribütöre ürün satışı sırasında uygulanacak değer zinciri hesabını yapabilme yeteneği önemli.
GelişimKişisel gelişim ve sürekli öğrenme, bu meslekte başarı için önemlidir.Sektör trendlerinin ve tüketici davranışlarının sürekli değişimi bu ihtiyacı doğurur.

Fiyatlandırma uzmanı, bir perakende satış mağazasının başarısında önemli rol sahibi olan kişidir. Temel olarak, ürün fiyatlarının diğer mağazalarla rekabet içinde olmasını sağlamak, ancak yeterli bir kar marjını sürdürülebilir hale getirmek için yeterli para getirmek onun görevidir. Bir fiyatlandırma uzmanının temel sorumlulukları arasında sektör trendlerini analiz etmek, mağaza tanıtımları yapmak, uygun indirimler uygulamak, mağaza personelini yönetmek ve satış verilerini analiz etmek gelir.

İşinde etkili bir çalışma gerçekleştirebilmek için bir fiyatlandırma uzmanının endüstri trendlerini sürekli olarak analiz etmesi beklenir. Tüketici beklentilerini iyi tespit edebilmelidir. Saydığımız ve daha birçok önemli rolü üstlenen fiyatlandırma uzmanı son yıllarda aranan meslek mensuplarından biri halini almıştır.

Yazımızda fiyatlandırma uzmanı nedir? Fiyatlandırma uzmanı ne iş yapar? Fiyatlandırma uzmanı maaşları ne kadar? Gibi merak edilen sorulara yanıtlar aradık.

Fiyatlandırma Uzmanı Nedir?

Fiyatlandırma uzmanı; kurumların müşterilerine sunduğu hizmet ya da ürünlerin fiyatlandırma süreçlerini yönetmekle sorumlu olan kişidir. Hizmet verdiği sektör bazında analiz ve istatistiksel veriler ışığında kurumlara fiyatlandırma önerilerinde bulunur. Bulunduğu mağaza personelinin etkin bir şekilde yönetilmesi de işin önemli bir parçası olarak görülür.

Fiyatlandırma uzmanı genellikle mağaza yöneticisi olarak aynı yetkilere sahip olmasa da bazı çalışanların yönetiminden genellikle sorumlu tutulur. Çalışan performansını izler ve gerekirse disiplin önlemleri alır. Sayısal alana ilgi duyan kişiler tarafından son yıllarda oldukça fazla dikkat çeker.

Meslek mensuplarının nasıl bir eğitim alması gerektiği ve kariyer yaşamları da merak konusudur. Fiyatlandırma uzmanı olmak isteyen kişiler, üniversitelerin dört yıllık eğitim veren İktisat, İşletme ve Mühendislik Fakültelerinin ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmaları şartı aranır. Eğitim tek başına yeterli olmayabilir. Kişilerin kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmeleri gerekir.

Fiyatlandırma Uzmanı Ne İş Yapar?

Fiyatlandırma uzmanının temel görevi, müşteri talepleri doğrultusunda uygun fiyatlama stratejileri geliştirmek üzere çeşitli çalışmalar yapmaktır. Oldukça çeşitli görev tanımına sahip oldukları gibi çalışma alanları da geniştir. Meslek profesyonellerinin diğer sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Şirketin sunduğu ürün ya da hizmetler için yıllık fiyatlandırma stratejisi oluşturur.

  • Tüketici satın alma davranışlarını analiz eder.

  • Müşteri portföyünün ihtiyaçlarına göre yeni ürün ya da hizmetlerin oluşturulmasını sağlar.

  • Kurumun hizmet sunma biçimlerinin yeniden gözden geçirilmesi üzerine çalışmalar yürütür.

  • Rakip firma ve pazar analizi yapar.

  • Maliyet tasarrufu fırsatlarını tanımlar.

  • Ürün ya da hizmetlerin kâr oranlarını analiz eder.

  • Fiyat teklif performansının müşteri, sektör ve bölge bazında denetimini gerçekleştirir.

  • Analiz sonuçlarını ilgili birimlere raporlar ve aksiyon planları geliştirir.

  • Görev alanında ortaya çıkan gelişmeleri takip eder ve sektör politikalarına uygun hizmetler sunar.

  • Maliyet ve pazar şartlarına göre fiyatlandırma politikası oluşturulmasına yardımcı olur.

  • Ürünlerin müşteri, bayi ya da distribütöre satılması sırasında uygulanacak değer zinciri hesabını yapar.

  • Bütçe çalışmalarının altyapı hazırlığı ve takibini yapar.

  • Satış, pazarlama ve operasyon ekipleri ile koordinasyon halinde çalışılmasını sağlar.

  • Aylık satış hedefleri doğrultusunda yönetime ilgili raporları hazırlar ve sunar.

Fiyatlandırma Uzmanı Maaşları

Bir fiyatlandırma uzmanı endüstri trendlerini öğrendikten sonra popüler ürünleri içeren mağaza tanıtımları düzenler. Satışları en üst düzeye çıkarmak için yapılan çalışmaların önemli bir parçasıdır. Trendlerden en iyi şekilde faydalanmak ve şu anda sıcak olan ürünler üzerinde özel görüntüler belirlemek bir fiyatlandırma uzmanına bağlı olan işlerdir. Örnek olarak; Cadılar bayramı için maske ve kostümler içeren bir ekran hazırlamak, gösterilebilir. Bu durumda hedeflenen bu ürünlere mümkün olduğunca çok müşteri çekmek ve satışları arttırmaktır. Bu iş kolunun bir diğer önemli rolü, gerektiğinde uygun etiketlemeler yapmaktır. Örnek olarak; bir giyim mağazasının sezon sonunda kalan mayoları varsa, fiyatlandırma uzmanı fiyatları yüzde 20 oranında düşürme politikası belirleyebilir. Buradaki asıl amaç, fazla stoktan kurtulmayı sağlamak ve kar kaybını önlemektir.

Özet olarak bir fiyatlandırma uzmanı, büyük resmi görebilen etkili bir karar verici pozisyonunda olmalıdır. Bu kadar fazla alanda rol sahibi olan fiyatlandırma uzmanının maaş geliri de farklılık göstermektir. Kişinin eğitimi, tecrübesi ve çalıştığı kurumun özellikleri maaşını belirleyici önemli unsurlardandır.

  • İş yaşamına yeni başlamış bir fiyatlandırma uzmanı 3.500 TL maaş elde edebilmektedir.

  • Uzmanlık, tecrübe ve kıdem ile ortalama 4.500 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.

  • Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 6.000 TL ye kadar çıkmaktadır.

Fiyatlandırma Uzmanı Nasıl Olunur?

Dünyada ve ülkemizde sektörel anlamda yaşanan büyüme bazı mesleklerin oldukça önemli bir yere sahip olmasına neden oldu. Özellikle rekabet halinde olan kurumlar fiyatlandırma konusunda farklı politikalar ve çalışmalar ile sektörde yerini sağlamlaştırma çalışmaları yapıyor. Bu çalışmalar içinde önemli bir yer alan bir meslek grubu da fiyatlandırma uzmanlarıdır. Sayısal alandan bir eğitime hazırlanan adaylar ilerleyen yaşamlarında fiyatlandırma uzmanı olarak görev almak isterse nasıl bir eğitim almaları gerektiğini araştırıyor. Alacakları eğitim tek başına yeterli mi, bu soru da adaylar tarafından sıklıkla soruluyor.

Fiyatlandırma uzmanı olmak için üniversitelerde dört yıllık eğitim veren lisans programlarından birinin tamamlanması gerekiyor. Bu programlar; İktisat, İşletme ve Mühendislik Fakültelerinin ilgili bölümlerinden biri olabilir. Sizde bu alanda bir kariyer planı yapmak istiyorsanız bu bölümlerden birini tercih etmeniz uygun olacaktır. Aynı zamanda eğitim yaşamınız boyunca kendinizi geliştirmeye devam etmeniz gerekir. Bunun en önemli sebebi işverenlerin işe alımlar sırasında bazı mesleki niteliklere de dikkat etmesidir. Bu mesleki nitelikler kişinin başarısında önemli roller üstlenir. Aynı zamanda sahip oldukları nitelikler maaşlarına da olumlu yönde yansır. Bir fiyatlandırma uzmanında olması beklenen nitelikler nelerdir, inceleyelim.

  • Planlama ve organizasyon yeteneği sahip olmaları gerekir.

  • İş birliği ve ekip çalışmasına yatkınlık göstermeleri gereklidir. Aynı zamanda bireysel çalışmalarında kendilerinden beklenen işi belirlenen zamanda teslim etmeleri gerekir.

  • Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergilemeleri gerekir.

  • Analitik düşünme yeteneğine sahip olmaları oldukça önemlidir.

  • Sonuç odaklı çalışmaları beklenir.

  • Analiz yapma becerisi sergilemeli, olası problemleri önceden tahmin etmeli ve etkili çözümler üretmelidir.

Fiyatlandırma Uzmanı Nedir?, Kurumların ürün ve hizmetlerinin fiyatlandırma süreçlerini yöneten kişi, Sektör trendlerini analiz etmek, indirimler uygulamak, satış verilerini analiz etmek uzmanın görevleri arasındadır, Eğitimi, Üniversitelerin ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı vardır, İktisat, İşletme ve Mühendislik Fakülteleri bu bölümler arasında sayılabilir, İş Tanımı, Uygun fiyatlama stratejileri geliştirmek ve uygulamak, Müşteri talepleri, tüketici davranışları ve maliyet analizleri bu stratejilerin geliştirilmesinde önemlidir, Maaş Aralığı, 3500 TL - 6000 TL, Kişinin eğitimi, tecrübesi ve çalıştığı kurum maaşını etkileyen unsurlardır, Görevler, Fiyatlandırma stratejisi oluşturma, tüketici davranışlarını analiz etme, rakip firma analizi yapma, Ayrıca maliyet tasarrufu fırsatlarını tanımlamak, kâr oranlarını analiz etmek, bütçe hazırlığı yapmak da görevleri arasındadır, Çalışma Alanları, Oldukça geniş bir çalışma alanı bulunmaktadır, En çok perakende satış mağazalarında ve şirketlerin satış-pazarlama bölümlerinde çalışır, Yetkileri, Birçok çalışanın yönetiminden sorumlu olabilir, Çalışan performansını izler ve gerekirse disiplin önlemleri alır, Kariyer Olanakları, Endüstri trendlerini iyi analiz edebilme yeteneği, kariyerini ilerletme potansiyelini artırır, Ayrıca mağaza tanıtımları ve indirim politikalarının belirlenmesi de bu süreçte önemlidir, Beceriler, Analitik düşünme yeteneği, sayısal alana ilgi ve karar vermekte etkin, Müşteri, bayi ya da distribütöre ürün satışı sırasında uygulanacak değer zinciri hesabını yapabilme yeteneği önemli, Gelişim, Kişisel gelişim ve sürekli öğrenme, bu meslekte başarı için önemlidir, Sektör trendlerinin ve tüketici davranışlarının sürekli değişimi bu ihtiyacı doğurur
Fiyatlandırma Uzmanı Fiyatlandırma Uzmanı nedir Fiyatlandırma Uzmanı ne iş yapar Fiyatlandırma Uzmanı maaşları Fiyatlandırma Uzmanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir erkek ve kadın birlikte durmuş, gülümseyerek birbirlerine bakıyorlar. Adam bir elinde kahve fincanı, kadın ise diğer elinde bir tablet tutuyor. Arka planda bir kedi çizimi görülüyor. Ön planda, bir kişinin boynunun bulanık bir görüntüsü görülüyor. Bir kişinin yüzünün yakın çekimi de görülebiliyor ve kişi kameradan uzağa bakıyor. Arka planda bir kişinin kafasının bulanık bir görüntüsü var. Biraz odak dışı olmasına rağmen arka planda siyah bir şapka da görülüyor. Son olarak, bir el kalem tutarken görülüyor ve köşede bir saatin yakın çekimi görülebiliyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek sohbet eden iki kişinin görüntüsünü oluşturuyor ve arka plan da ilginç bir yan yana geliş sağlıyor.
Satış - Pazarlama

Pazarlama Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

25 Mayıs 2021
Koyu renk takım elbise giyen ve açık renk kravat takan bir adam lüks bir arabadan iniyor. Araba koyu renk, muhtemelen siyah. Beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon giymektedir. Araçtan inerken yüzü kısmen görünmektedir. Onun sağında, arabanın yanında duran, her ikisi de resmi kıyafetli iki adam daha vardır. Arka planda kırmızı bir nesnenin hafif bulanık bir görüntüsü var. Nesnenin ne olduğu belli değil ama muhtemelen araçla ilgili.
Meslekler

Pazarlamacı Ne İş Yapar?

28 Kasım 2019