AnasayfaBlogE- Ticaret Yapanlar İçin Ürün Fotoğrafçılığı
Dijital Pazarlama

E- Ticaret Yapanlar İçin Ürün Fotoğrafçılığı

15 Mart 2020
Bu görüntü, üzerinde bir dizüstü bilgisayar ve bir kamera bulunan ahşap bir masayı göstermektedir. Dizüstü bilgisayar siyahtır ve ekranında bir bilgisayar ekranı vardır ve arkasında siyah bir boru durmaktadır. Dizüstü bilgisayarın solunda beyaz bir kavanoz süt ve bir bardak var. Sağda siyah oturaklı siyah bir tabure var. Arka planda yeşil ahşap bir duvar ve bir direk var. Ön planda mumlar ve bir bardak bulunan bir masa var. En sol köşede beyaz bir yüzey üzerinde siyah bir şemsiye var. Bu görüntü dizüstü bilgisayarın ve bilgisayar ekranının yakın çekimidir ve diğer nesneler ikincil bir odak noktasıdır. Görüntüdeki renkler ağırlıklı olarak siyah ve beyazdır, bazı yeşil ve ahşap ipuçları da vardır.
KonuAçıklamaÖnem
E- Ticaretİnternet ortamında gerçekleştirilen alışveriş işlemlerine verilen isim.Zaman ve maliyet tasarrufu sağlar.
Ürün FotoğrafçılığıÜrünlerin tanıtımını yapmak ve detaylarını göstermek amacıyla profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilen fotoğraflar.Ürünün tüm özelliklerini göstererek kullanıcıların detaylı bilgi sahibi olmasını sağlar.
Profesyonel Fotoğraf ÇekimiDoğru ışık ve uygun fon kullanımı ile gerçekleştirilen, ürün özelliklerini maksimum seviyede göstermek amacıyla yapılan fotoğraf çekimidir.Ürünün daha çekici ve gerçekçi görünmesini sağlar.
Fotoğraf Çekim HazırlığıÜrün özellikleri ve kullanım amacı dikkate alınarak yapılan planlama ve çekim şartlarının ayarlanması süreci.Ürün fotoğraflarının amaçlarına uygun şekilde çekilmesini sağlar.
Post ProdüksiyonFotoğraf çekiminden sonra gerçekleştirilen düzenleme ve tasarım süreci.Fotoğraf üzerindeki detayların vurgulanması ve kalitenin arttırılması için gereklidir.
Çekim ŞartlarıFotoğraf çekilecek ürünün türü ve kullanılacağı yer göz önünde bulundurularak belirlenen fotoğrafçılık koşulları.Fotoğrafın kalitesini ve kapsamını etkiler.
E-Ticaret ve Ürün Fotoğrafçılığı İlişkisiE-ticaret siteleri için ürün fotoğraflarının kalitesi ve ilgi çekiciliği önemlidir.Kullanıcıların ürünleri tercih etme oranını ve site hakkındaki güven duygusunu etkiler.
Ürün SunumuÜrünün özelliklerini ve kullanımını gösteren fotoğraf çekimi ve tasarım süreci.Kullanıcılar için ürünün kullanımı ve özellikleri hakkında bilgi sağlar.
Ürün DeğerlendirmesiFotoğraf çekiminde ürün özelliklerinin tam olarak yansıtılması ve kullanıcıların tercihlerini etkileyebilmek.Kullanıcının ürünü doğru bir şekilde değerlendirebilmesi ve satın alma kararını olumlu yönde etkiler.
E-Ticaret Sitesinin BaşarısıBir e-ticaret sitesinin başarısı, ürünlerinin görsel detaylarını müşterilerine ne şekilde sunduğuyla belirlenir.Müşterilerin tercih etme oranlarını ve siteye olan güvenini etkiler.

Teknolojik ve bilimsel gelişmeler, pek çok farklı alanı temelinden etkileyerek bu alanlarda dönüşüme neden olmuştur. Özellikle dijitalleşmenin artması, sektörlerin çok tercih edilen bu alanda hamle yapmalarını zorunlu hale getirmiştir. Ticaret sektörü de son yıllarda hızlı bir dönüşüm göstermiş, pazarlama tekniklerinde dijitalleşmeye uyum sağlayarak, e- ticaret denilen yeni bir sistemi ortaya çıkarmıştır.

E- ticaret, geleneksel pazarlama yöntemlerinin yerini internet ortamında geliştirilen dijital pazarlama tekniklerinin almasıyla sürdürülmektedir. Müşterilerin aradıkları ürüne kolay bir şekilde ulaşabilmesi hem zaman kaybını önlerken hem de maliyeti düşürmüştür. E- ticaret yapan kişilerin ürünlerini internet sitesi üzerinden kullanıcılarına sunabilmek için, o ürünün tüm özellikleri ile incelenebilmesini sağlayan kaliteli ürün fotoğrafları kullanmaları gerekmektedir. Kaliteyi sağlayabilmek için de ürün fotoğrafı çekebilecek profesyonel fotoğrafçılık bilgisine sahip kişilere  ihtiyaç duyulmuştur. Bu gelişmelerin ışığında ürün fotoğrafçılığı, yeni bir alan olan e- ticaret için hizmet vermeye başlamıştır.

Ürün Fotoğrafçılığı Nedir?

Ürün fotoğrafçılığı, ürün fotoğraflarının profesyonel Fotoğrafçılar tarafından tanıtımın yapılabilmesi amacıyla çekilmesidir. Tanım olarak basit gözükse de fotoğraf çekimi aşamasında ve sonrasında pek çok işlemin yapılması gerekmektedir. Ürün fotoğrafı çekilirken amaç, ürünün tüm detaylarının olabildiğince gösterilmesidir. Bu nedenle bu fotoğrafların doğru ışık altında, uygun fon kullanımı ile profesyonel fotoğraf çekimi yapabilen kişilerce çekilmesi gerekir.

Ürün fotoğrafçılığı pazarlama sektörlerine doğrudan katkı vermektedir. Çok sayıda farklı ürünün pazarlamasını yapan büyük mağaza zincirleri, öne çıkan ürünlerinin tanıtımını yapabilmek için düzenli olarak ürün tanıtım broşürleri hazırlatmaktadır. Bu broşürlerde görülen ürünlerin her biri, ürünün kendi özellikleri göz önünde bulundurularak değiştirilen fotoğraflama koşullarında çekilmektedir. Ürün fotoğrafçıları da bilgi ve tecrübeleri ile bu düzenlemeleri yapabilecek kişilerdir.

Ürün fotoğrafı çekilirken en çok dikkat edilen nokta ürün özelliklerini yansıtabilmektir. Fotoğrafa bakan insanların tercihlerini etkileyebilmek için ürün üzerindeki değerlendirmelerini tam yapabilmeleri sağlanmalıdır. Farklı ürün türlerine göre çekim hazırlıkları yapılmaktadır. Aynı koşullar altında her ürünün fotoğraf çekimini yapmak mümkün olmamaktadır.

Fotoğraf çekimine başlamadan önce ürün fotoğraflarının hangi amaçla kullanılacağı net bir şekilde belirlenir. Bunun için ürün sahibi firmalar ile değerlendirme toplantıları yapılarak genel planlama yapılır. Çünkü ürünün türü kadar fotoğrafının nerede kullanılacağı da önemlidir. Örnek vermek gerekirse, broşürler için kullanılacak olan ürün fotoğraflarının arka planı transparan olarak tercih edilmektedir. Görsel sadece ürünün kendisini içerir. Ancak internet sitesi ve katalog gibi yerlerde kullanılacak ürün fotoğrafları kompozisyon kurallarına dikkat edilerek çekilir. Özellikle kataloglarda ürün sunumu da oldukça önemlidir.

Çekimden önce ürün özellikleri ve kullanım amacı dikkate alınarak kararlaştırılan çekim şartlarının ayarlanması ile işlemler gerçekleştirilir. Fakat ürün fotoğrafçılığı fotoğrafların çekimi ile biten bir süreç değildir. Post prodüksiyon aşaması da sürecin sonuna eklenir. Çalışılan marka ya da firma tarafından istenen detaylara göre retouch çalışmaları yapılabilir. Dolayısı ile bir ürün fotoğrafçısı hem prodüksiyon hem de post prodüksiyon açısından bilgili olmalıdır.

Ürün Fotoğrafçılığı ve E- Ticaret İlişkisi

e- ticaret, geleneksel ticaretin sahip olduğu fiziksel mağazaların, internet üzerindeki sanal alanlarda dijital mağazalara dönüşümünü gerçekleştirmiştir. i̇nsanlar ihtiyaç duydukları bir ürünü satın almak için gezdikleri mağazalarda ürünleri inceleyerek karar verebilmektedir. dijital mağazalarda ise karar vermeleri için yapabilecekleri tek şey internet sitesine yüklenmiş olan ürün fotoğraflarını incelemektedir.

Bu durumun bir dezavantaj haline dönüşmemesini sağlayacak en önemli şey, müşterilere sunulan ürün fotoğraflarının kaliteli ve ilgi çekici olmasıdır. E- ticaret ile ürün fotoğrafçılığı arasındaki güçlü ilişkiyi sağlayan da budur. E- ticaret yapan kişiler, ürünlerinin fotoğraflarını en kaliteli şekilde sanal mağazalarına yükleyebilmek için profesyonel çekimleri yapabilecek ürün fotoğrafçılarına ihtiyaç duymaktadır.

Bir e- ticaret sitesinin öncelikli başarısını ürünlerinin görsel detaylarını müşterilerine ne şekilde sundukları belirler. İnternet sitesine giren bir kullanıcı aradığı ürün ile ilgili yeterli sayıda ve kalitede fotoğrafı göremediğinde o site ile ilgili güven duygusu olumsuz etkilenir. Dolayısı ile sitedeki ürünlerin tercih edilme oranları da düşer. Fiziksel bir mağazanın reyon düzenine ve ürünlerinin sunumuna dikkat etmesi gibi sanal mağazaların da bu düzeni ürün fotoğrafları ile sağlaması gerekir.

Ürün fotoğrafçılığı, e- ticaret girişiminin türüne ve amacına göre yapılır. Böylece hedef kitle için uygun ürün fotoğrafları ortaya çıkarılır. Bazı ürünlerin tek başlarına temsil edilmesi daha önemliyken bazı ürünler yan faktörler çerçeveye eklenerek sunumu güçlendirecek kompozisyonlar halinde temsil edilebilir. Buradaki karar, ürün fotoğrafçısı ile markanın ortak değerlendirmeleri ile belirlenir. Fotoğrafçının tecrübesi, kaliteyi ve dolayısı ile e- ticaret başarısını belirleyen önemli bir etkendir.

Ürün Fotoğrafı Çekmeniz İçin Gereken 5 Teknik
Görselin bu kadar önemli olduğu dijital pazarda, sizlerde bir şeyler yapmalısınız. Olaya şöylede bakabiliriz, görsel bir imaj meselesidir. Örnek verecek olursak, iki firmayı baz alalım. X firması şirket olarak iyi bir konumda. Müşterilerin istediği birçok hizmeti sağlıyor. Fakat görsel konusunda oldukça zayıf. Y firması, X firması gibi müşteriler için gerekli olan hizmeti sunuyor. Ayrıca sattığını ürünün görüntülerini detaylı şekilde kullanıcıya gösteriyor. Sizce bir müşteri hangisi seçer, dememize gerek yok. Elbette Y firmasını seçecektir.

Ürün Fotoğrafı Çekimi İçin Öneriler

Ürün fotoğrafı çekilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Farklı ürün türlerine göre kullanılması gereken farklı ışık koşulları, fon ve lens seçimi, fotoğraf makinesi ayarları bulunmaktadır. Bunların dışında genel anlamda önem arz eden şu öneriler verilebilir.

Fotoğraflar Aydınlık ve Net Olmalıdır: Fotoğraf hangi ürün için çekiliyorsa odak netliği mutlaka o objenin üzerinde olmalıdır. Böylece, netleme ürüne yapılarak tüm detayların gösterilebilmesi mümkün olur. Fotoğrafın çekilmesindeki amaç da zaten budur. Net olmayan ürün fotoğraflarının kullanılması tercih edilmez. Aynı zamanda fotoğrafı çekilen ürünü ön plana çıkarmak için alan derinliği kullanılabilir. Arka plan bulanık bırakılarak ürünün fondan ayrıştırılması görsel sunumu kuvvetlendirecektir.

Fotoğraf çekimi sırasında kullanılan ışık çok önemlidir. Işık, sadece ürün fotoğrafı için değil fotoğrafçılığın her alanında en temel ögedir. Ürün kolayca görülebilecek şekilde aydınlatılmalıdır. Bunun için birden fazla ışık kaynağı kullanılmalıdır. Fotoğrafta patlamaların veya karanlık alanların olmaması için ışık kaynakları doğru açı ve mesafede konumlandırılmalıdır.

Kadraj ve Çekim Açısı Doğru Ayarlanmalıdır: Kadraj, fotoğraf karesi içerisinde nelerin hangi miktarda görüleceğinin belirlenmesidir. Kompozisyon oluşturmak kadrajın kişisel bakış açısına göre düzenlenmesi ile yapılır. Ürün fotoğrafçılığı çekimlerinde, ürünler genellikle kadrajın büyük bölümü dolduracak şekilde fotoğraflanır. Çünkü amaç, ürüne ait önemli ve ilgi çekici özelliklerin gösterilebilmesidir.

Çekim açısı ise yine fotoğrafçının kişisel estetik anlayışına göre seçeceği en doğru açıdır. Ürün türü çekim açısının belirlenmesinde etkili olmaktadır. Özellikle her açıdan gösterilmesi gereken ürünler için alt, üst ve yan açıların tümü kullanılabilir. Çekim açısı ve kadraj anlam bütünlüğünü birlikte sağlayabilmelidir.

Ayrıntıların Gösterilmesine Dikkat Edilmelidir: Ürün fotoğrafları o ürünü tercih edecek insanlar tarafından yakınlaştırılarak inceleneceği için detayların görülebilmesi önemlidir. Fotoğraf çekimi yapılırken makro çekim modunun kullanılması, ürünlerin daha yakın mesafeden net bir şekilde fotoğraflanmasını sağlar. Böylece, fotoğraflar kullanıcılar tarafından büyütülse dahi detaylar üzerindeki bozulmalar daha az olacaktır.

Fotoğraflarda Gereksiz Efekt Kullanılmamalıdır: Ürün fotoğrafları olabildiğince doğal halinde kullanılmalıdır. Çekim ortamında kullanılan flash ışıkları doğru ayarlandığında detayların belirginleşmesini sağlamakta yeterli olacaktır. Sadece zorunlu hallerde efekt kullanılması ve bu efektlerin yoğunluğunun düşük tutulması gerekir. Ayrıca fazla efekt kullanımı ürünün orijinal halinin saklandığı izlenimi yaratabilir.

Ürün fotoğrafçılığı ile ilgili genel bilgilere yazımız boyunca değindik. Bu fotoğrafçılık alanının en çok kullanıldığı e- ticaret uygulamaları ile olan ilişkisinin hangi düzeyde olduğundan da bahsettik. Ürün fotoğraflarının çekimi, gerçekten de fotoğrafçılık bilgisi isteyen ve tecrübe kazandıkça Gelişim sağlanabilecek bir alandır. Enstitü bünyesinde e- ticaret alanına yönelik olarak ürün fotoğrafçılığı eğitimi yakın zamanda açılacaktır. Bu yeni eğitimi kaçırmamak için online eğitimler sayfasını kontrol etmeyi unutmayın.

E- Ticaret, İnternet ortamında gerçekleştirilen alışveriş işlemlerine verilen isim, Zaman ve maliyet tasarrufu sağlar, Ürün Fotoğrafçılığı, Ürünlerin tanıtımını yapmak ve detaylarını göstermek amacıyla profesyonel fotoğrafçılar tarafından çekilen fotoğraflar, Ürünün tüm özelliklerini göstererek kullanıcıların detaylı bilgi sahibi olmasını sağlar, Profesyonel Fotoğraf Çekimi, Doğru ışık ve uygun fon kullanımı ile gerçekleştirilen, ürün özelliklerini maksimum seviyede göstermek amacıyla yapılan fotoğraf çekimidir, Ürünün daha çekici ve gerçekçi görünmesini sağlar, Fotoğraf Çekim Hazırlığı, Ürün özellikleri ve kullanım amacı dikkate alınarak yapılan planlama ve çekim şartlarının ayarlanması süreci, Ürün fotoğraflarının amaçlarına uygun şekilde çekilmesini sağlar, Post Prodüksiyon, Fotoğraf çekiminden sonra gerçekleştirilen düzenleme ve tasarım süreci, Fotoğraf üzerindeki detayların vurgulanması ve kalitenin arttırılması için gereklidir, Çekim Şartları, Fotoğraf çekilecek ürünün türü ve kullanılacağı yer göz önünde bulundurularak belirlenen fotoğrafçılık koşulları, Fotoğrafın kalitesini ve kapsamını etkiler, E-Ticaret ve Ürün Fotoğrafçılığı İlişkisi, E-ticaret siteleri için ürün fotoğraflarının kalitesi ve ilgi çekiciliği önemlidir, Kullanıcıların ürünleri tercih etme oranını ve site hakkındaki güven duygusunu etkiler, Ürün Sunumu, Ürünün özelliklerini ve kullanımını gösteren fotoğraf çekimi ve tasarım süreci, Kullanıcılar için ürünün kullanımı ve özellikleri hakkında bilgi sağlar, Ürün Değerlendirmesi, Fotoğraf çekiminde ürün özelliklerinin tam olarak yansıtılması ve kullanıcıların tercihlerini etkileyebilmek, Kullanıcının ürünü doğru bir şekilde değerlendirebilmesi ve satın alma kararını olumlu yönde etkiler, E-Ticaret Sitesinin Başarısı, Bir e-ticaret sitesinin başarısı, ürünlerinin görsel detaylarını müşterilerine ne şekilde sunduğuyla belirlenir, Müşterilerin tercih etme oranlarını ve siteye olan güvenini etkiler
ürün fotoğrafçılığı ürün fotoğrafçılığı nedir ürün fotoğrafçılığı ve e- ticaret ürün fotoğrafı ürün fotoğrafı çekimi e- ticaret
Resimdeki adam şeffaf camlı bir çift dikdörtgen gözlük takıyor. Kısa, koyu renk saçları ve sakalı var. Başını hafifçe sağa eğmiş ve yana doğru bakıyor. Yakalı siyah bir gömlek giymiş, beyaz ve gri desenli bir kravat takmış. Elleri ceplerinde. Yüz ifadesi ciddi ve odaklanmış. Güçlü bir çene çizgisi ve belirgin kaşları vardır. Gözlükleri keskin ve profesyonel bir görünüm veriyor.
Cem Taşdöğen
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu kolajda biri gözlük ve kulaklık takan, diğeri selfie çeken iki kadın görülüyor. Gözlüklü kadın kameraya gülümsüyor ve yüzü yakından çekilmiş. Diğer kadın ise selfie çekiyor, yüzü görünmüyor. Arka planda bir bitkinin ve bir kitap rafının bulanık görüntüleri de görülüyor. Kitap rafı yakın planda, bitki ise daha uzaktan görünüyor. Her iki kadın da harika vakit geçiriyor ve birlikte geçirdikleri zamanın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Fotoğrafçılık

Fotoğrafçılık Hakkında Her Şey

19 Haziran 2020
Siyah ceketli bir kadın iki eliyle yüzünün önünde bir dijital fotoğraf makinesi tutuyor. Hafifçe gülümseyen bir ifadeyle doğrudan objektife bakıyor, gözleri hafifçe kısılıyor. Kaşları çatılmış ve dudakları hafifçe ayrılmış. Kahverengi saçları arkaya toplanmış ve ceketinin altına beyaz bir tişört giymiş. Fotoğraf makinesi, vizörü, zoom lensi, flaşı ve bej renkli tutma yeri olan siyah dikdörtgen bir şekle sahip. Arka plan odak dışı yeşil ve kahverengi bir bulanıklık. Kendi fotoğrafını çekiyor gibi görünüyor.
Fotoğrafçılık

Fotoğrafa Başlamak İçin Ne Yapmalı?

04 Nisan 2021
Görüntüde, vücudu kameradan hafifçe uzağa bakacak şekilde ayakta duran bir adam görülüyor. Koyu renkli bir gömlek, kot pantolon ve spor ayakkabı giyiyor. Elinde bir fotoğraf makinesi tutuyor; sağ eli fotoğraf makinesinin sapını, sol eli ise objektifi kavrıyor. Kamera hafifçe yere doğru dönüktür ve lensi kaplayan beyaz bir lens kapağı vardır. Adamın kısa, siyah saçları var ve düşünceli bir ifadeyle uzaklara bakıyor. Görüntünün arka planı bulanık ve odak dışı, dikkati adam ve fotoğraf makinesine veriyor.
Fotoğrafçılık

Büyülü Bir Sanat: Fotoğrafçılık

16 Mayıs 2019