AnasayfaBlogBir İnsan Kaynakları Yolculuğu
İnsan Kaynakları

Bir İnsan Kaynakları Yolculuğu

01 Temmuz 2019
Bir kadın sandalyede oturuyor, elleri başının üstünde, gözleri kapalı. Üzerinde siyah bir gömlek var ve sandalyede yanında siyah kenarlıklı beyaz dikdörtgen bir nesne var. Sol elinde katlanmış bir sözleşme, sağ elinde ise bir cep telefonu var. Önündeki masada bir yığın para ve onu tutan bir el vardır. Resmin sol alt köşesinde de bir cep telefonu var ve onu tutan kişinin kolu görünüyor. Kadın rahat bir pozisyondadır, kolları vücudundan uzağa doğru açılıdır ve başı hafifçe arkaya eğiktir.
AşamaAçıklamaKazanılan tecrübe
Daha önce insan kaynakları alanı hakkında bilgiİnsan kaynakları alanı hakkındaki farkındalığı ve bilgisi azdı.İnsan Kaynaklarına olan ilgi ve bilgi zamanla arttı.
Üniversite eğitimiAnadolu Üniversitesi İşletme bölümünde okumuştur.Diploma alarak akademik alanda ilk adımı attı.
İstanbul'a gelme ve iş arama süreciİstanbul'a gelip iş görüşmelerinde bulundu ve yüzlerce iş görüşmesi yaptı.Farklı firmaların ve insan kaynakları alanının daha iyi anlaşılması
Meslek hayatının başlangıcıİnsan Kaynakları alanında çalışmaya başladı ve iş yerinde tecrübe kazandı.Profesyonel iş yaşamı tecrübesi kazandı.
ISS üzerine eğitim alınmasıİstanbul İşletme Enstitüsü'nden İnsan Kaynakları stratejileri eğitimi aldı.İnsan Kaynakları stratejileri konusunda bilgi ve yetkinlik kazandı.
Sertifika programına katılımBirçok sertifika programına katıldı ve bu alanda birçok sertifika aldı.Profesyonel gelişim için gerekli olan çok sayıda sertifikaya sahip oldu.
İnsan Kaynakları Uzmanı olmaEğitim sonrası İnsan Kaynakları alanında uzmanlaştı.Akademik ve profesyonel seviyede İnsan Kaynakları alanında uzman olma.
Kariyer basamaklarında yükselmeİnsan kaynakları alanında kendi kendini geliştirdi ve kariyerinde yükseldi.İnsan Kaynakları alanında etkili kariyer gelişimi yaşandı.
Hayallerin gerçekleşmesiAltı yıl boyunca hayalini kurduğu kariyer, başarılarla dolu.Hayallerini gerçekleştirmenin ve başarının heyecanı yaşandı.
Yazarlık deneyimiİnsan kaynakları alanındaki deneyimlerinin, hikayelerin ve bilgilerin paylaşıldığı blog yazarı oldu.Deneyimlerinin paylaşıldığı blog aracılığıyla hem aktarım yeteneği geliştirdi hem de insanlara ilham verdi.

Çok değil bundan 6-7 yıl öncesine kadar ismini duyduğum ancak içeriği hakkında muhakeme yeteneği olan herkes kadar bilgiye sahip olduğum insan kaynakları alanının aslında geleceğim olduğunu bende bilmiyordum.

Bana Göre İnsan Kaynakları

Elimize bir mikrofon alıp IK yani insan kaynakları ne iş yapar diye halka sorsak tahminen çoğundan “insanı konu alır, işyeri çevresinde toplanır” gibi enteresan cevaplar gelir sanırım. Şöyle bir düşünüyorum da on yıl önce bana sorsalar ne cevap verirdim insan kaynakları tanımı ile ilgili? Kibirli insanların oluşturduğu bir ümit ile kendilerine gelen insanların hayallerine ulaşmalarında en büyük engel derdim herhalde. Ya da insan kaynakları çalışanları duvarın arkasındaki gizli bahçeyle aramızdaki siyah giyen adamlardı benim için. gelecekte bu kadar eleştirdiğim alanda akademik kariyer yapacağımı bilmeden. o kadar fazla iş görüşmesi yapmıştım ki şu kısacık iş hayatı yolculuğumda onları benden iyi kimse tanıyamazdı.

Hayallerim Ve Ben

Küçük bir Anadolu kasabasında doğmuş orada yetişmiş birisiyim. Anadolu motiflerini karakterinde taşıyan inatçı, başarma yönünde motive olmuş, aklına koyduğunu yapan, asla vazgeçmeyen, doğru sözlü, beni ben yapan değerlere düşkün birisiyim.  Ataerkil bir ailenin ve çevrenin bireyi olarak aslında benden beklenen şimdiye kadar çoktan evlenip çocuk sahibi olmak, yuvamı koruyan ve gözeten bir Kadın Olmaktı.

Ancak hiç kimse ben hariç hayallerimi gerçekleştirebileceğimi düşünmüyordu. Üniversite sınavı aslında hayallerim için bir hüsrandı benim için ancak bir diploma almalıydım. Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünü okurken aslında bu bölümün geleceğimi, hayallerimi veya beni nasıl etkileyeceği hakkında çok da düşündüğümü söyleyemem. Hangimiz okuduğumuz bölümün bize uygun olduğunu düşünerek okuyor ki. 

Başarı Hikayesi

Çocukken aile ve çevresi tarafından doktor, asker, öğretmen veya avukat olarak yakıştırılan birer kimliğe sahip değil miyiz çoğumuz. Çünkü insan kaynakları gibi bir sahadan habersizdi çoğu aile. Diplomamı aldıktan sonra ne yapacağıma karar vermem gerekiyordu. Ben zor olanı tercih ederek tüm itirazlara rağmen ailemin yanından İstanbul’a gelmeyi seçtim.  Kendime güveniyordum.

Başarı hikayeleri içinde adı bulunan kişilerden benim ne farkım vardı ki. Onlar başardıysa bende başarabilirdim. İşte beyaz yakalılar arasında siyah giyenlerle yani insan kaynakları personelleriyle ve onların işleriyle ilk tanışmamda o zamanlar oldu. İlk başlarda tavır ve davranışlarındaki sahteliğin farkına varamadım elbette. Kimi çok samimi, kimi mesafeli, kimi üstünlük taslayan veya kimi arkadaş gibi görünen ama hiç birisi aslında oldukları gibi değildi.

İş Görüşmeleri

Yıllar sonra başka bir perspektiften baktığımda onları anlasam da o dönem bana pek iyi gelmedi. Yüz yüze yaklaşık 600 iş görüşmesi yaptım. Bu görüşmeler benliğimi bulmam konusunda çok yardımcı oldu ama ben bunu sonradan fark ettim. İstanbul’u da iş görüşmeleriyle öğrendim. İnsan Kaynakları personeli olarak epey bir tanıdığım oldu.  Hem de onları yargılayacak kadar. Bu arada bir yandan da çalışıyordum. Hem çalış hem hayalindeki işi ara. Bu nasıl bir tatminsizlik anlatmak zor. Kesinlikle hayat ben daha çok ileriye gideyim diye bunları bana yapıyormuş. Yaşarken fark edemedim. 

IK Eğitimleri Ve Mutlu Son

Her yeni iş görüşmesi bana kazanmam gereken yeni bir nitelik olduğu yönünde katkıda bulunuyordu. Ortaya çıkan eksik nitelik için hemen bir eğitim buluyor onu tamamlıyordum. Bu sayede o kadar çok sertifikam oldu ki ben bile allak bullak oldum. Eğitimlerden birinde eğitimi veren çok değerli hocam insan kaynakları üzerine biraz sert ve acımasız eleştirilerim ve iş görüşmesi deneyimlerimden bahsetmem üzerine bana “madem öyle sen insan kaynakları üzerine uzmanlaşmalısın.” dedi. 

Ne yani bende siyah giyen adam mı olacaktım. Hem de uzmanlaşmış olarak. İlk başta itici geldi bu fikir bana ama biraz detaylı düşününce olur dedim kendi kendime. Uzun ve yorucu bir eğitimin sonunda artık insan kaynakları alanında akademik kariyer sahibi oldum. Peki bundan sonra ne olacak? Demek ki insan kaynaklarını fazla eleştirmemek gerek. Bir bakıyorsun işin içindesin. Hayat böyle bir şey işte!

Eğitim almadan insan kaynakları bölümünde çalışmak zor. İnsan kaynakları stratejilerinin geliştirilerek uygulanmasını sağlayan İstanbul İşletme Enstitüsü ücretsiz online eğitimler veriyor. Alacağınız İnsan Kaynakları Eğitimleri ile sizler de kariyeriniz için önemli bir adım atabilirsiniz.

Yazar: Elif Gül

Daha önce insan kaynakları alanı hakkında bilgi, İnsan kaynakları alanı hakkındaki farkındalığı ve bilgisi azdı, İnsan Kaynaklarına olan ilgi ve bilgi zamanla arttı, Üniversite eğitimi, Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünde okumuştur, Diploma alarak akademik alanda ilk adımı attı, İstanbul'a gelme ve iş arama süreci, İstanbul'a gelip iş görüşmelerinde bulundu ve yüzlerce iş görüşmesi yaptı, Farklı firmaların ve insan kaynakları alanının daha iyi anlaşılması, Meslek hayatının başlangıcı, İnsan Kaynakları alanında çalışmaya başladı ve iş yerinde tecrübe kazandı, Profesyonel iş yaşamı tecrübesi kazandı, ISS üzerine eğitim alınması, İstanbul İşletme Enstitüsü'nden İnsan Kaynakları stratejileri eğitimi aldı, İnsan Kaynakları stratejileri konusunda bilgi ve yetkinlik kazandı, Sertifika programına katılım, Birçok sertifika programına katıldı ve bu alanda birçok sertifika aldı, Profesyonel gelişim için gerekli olan çok sayıda sertifikaya sahip oldu, İnsan Kaynakları Uzmanı olma, Eğitim sonrası İnsan Kaynakları alanında uzmanlaştı, Akademik ve profesyonel seviyede İnsan Kaynakları alanında uzman olma, Kariyer basamaklarında yükselme, İnsan kaynakları alanında kendi kendini geliştirdi ve kariyerinde yükseldi, İnsan Kaynakları alanında etkili kariyer gelişimi yaşandı, Hayallerin gerçekleşmesi, Altı yıl boyunca hayalini kurduğu kariyer, başarılarla dolu, Hayallerini gerçekleştirmenin ve başarının heyecanı yaşandı, Yazarlık deneyimi, İnsan kaynakları alanındaki deneyimlerinin, hikayelerin ve bilgilerin paylaşıldığı blog yazarı oldu, Deneyimlerinin paylaşıldığı blog aracılığıyla hem aktarım yeteneği geliştirdi hem de insanlara ilham verdi
insan kaynakları başarı hikayeleri iş hayatı online eğitimler insan kaynakları eğitimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.