AnasayfaBlogBilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Nedir?
Bilim

Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Nedir?

22 Ekim 2019
Bir erkek ve kadın dizüstü bilgisayarda dikkatle çalışmaktadır. Adam elindeki kalemi tutmuş klavyede bir şeyler yazarken, kadın da onu izliyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki masada bir fincan ve üzerinde bir cep telefonu bulunan bir kağıt parçası var. Arka planda kırmızı bir gül ve bir kutu görülüyor, ikisi de odak dışı görünüyor. Kadının kolunda kahverengi bir kemer var. Hem erkek hem de kadın ellerindeki işe dalmış, projelerini tamamlamak için birlikte çalışıyorlar.
Bilimsel Araştırma ve Yazma TekniğiAçıklamaNeden Gerekli?
Bilimsel AraştırmaBir probleme bilimsel yöntemlerle yanıt bulma süreci.Bilgi oluşturma ve mevcut bilgiyi genişletme.
Yazma TeknikleriBilimsel araştırmaların sunumu, anlaşılması ve literatüre kazandırılması için kullanılan metotlar.Araştırmanın doğruluğunun ve etkinliğinin kanıtlanabilmesi.
Makale YazmaYapılan araştırmaların uygun biçimde kale alınması ve sunulması.Bilimsel ilerlemeye katkı sağlama ve bilgiyi paylaşma.
Atıf Yapma ve Kaynakça GöstermeÇalışmalarda özgün araştırmaların dayanak noktalarının belirtilmesi.Bilimsel alıntılar ve bilgi akışını gösterme.
Veri ToplamaAraştırmada kullanılmak üzere bilgi ve veri toplama işlemi.Araştırmanın mevcut bilimsel verilere dayanması.
Bilimsel Rapor YazmaKaydedilen verilerin ve elde edilen bulguların özetlenmesi, analizleri ve yorumlanması.Araştırma sonuçlarının paylaşılmasına ve incelemelerinde yardımcı olmak.
Bilimsel Kongre Bildirileri HazırlamaAraştırma sonuçlarının ilk defa paylaşıldığı toplantılar için uygun formatta bildiri hazırlama.Bilimsel topluluğa yeni sonuçları sunma ve bilgi paylaşımı.
Tez YazmaBir konuda derinlemesine araştırma yürütme ve bilimsel yöntemlerle sonuçları yazma.Akademik ilerleme ve bilimsel literatüre katkı.
Bilimsel Araştırma Teknikleri EğitimiBilimsel araştırma ve yazma süreçlerine özgü yetenek ve becerileri geliştirme.Araştırma ve yazma süreçlerinin daha verimli ve etkin yönetilmesi.
Bilimsel Metinlerin BiçimlendirilmesiBilimsel metinlerin genel kabul görmüş biçim standartlarına uygun hale getirilmesi.Okunabilirlik, anlaşılırlık ve bilimsel tartışmaların yapısallığı.

İçerisinde bulunduğumuz evrende, bilmediğimiz sırlarla öğrenilmeyi bekleyen uçsuz bucaksız bir bilgi deryasında yaşıyoruz. Bunca sonsuz bilgi hazinesinin tamamına sahip olmaya ne vaktimiz yeter ne de ömrümüz. Ancak pek çok konuda biz daha dünyada bile yokken yapılmış araştırmalar mevcut. Bu araştırmalar ışığında bilgiye ulaşmamız ve değerlendirmemiz çok daha kolay olabilmektedir. Bunun yanına bir de internet gibi bir imkanı eklersek, bilgiye ulaşmanın daha da kolaylaştığını görebiliriz.

Ancak zamanımızın kısıtlı olduğunu göz önünde bulundurursak, bizim için en verimli ve gerekli bilgiye en kısa sürede ulaşmak önem arz eder. Bir konuyu daha kolay ve kısa yoldan elde etme amacı doğrultusunda, bazı teknikler gelişmiştir. Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri tüm bu amaçların bir sonucu olarak meydana gelmiş bir alandır.

Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri denildiğinde akla gelen ilk şey genellikle makalelerdir. Makaleler; yapılan bilimsel araştırmalarının sunulmasını ve anlaşılmasını sağlayan, literatüre kazandırılmasında önemli role sahip olan yazılardır. Makaleyi teknik olarak doğru biçimde yazabilmek, en az araştırmaların kendisi kadar zordur. Akademik anlamda ilerlemek isteyenler, lisansüstü ya da doktorasını tamamlamak isteyenlerin bilimsel araştırma ve yazma tekniklerini öğrenmeleri gerekmektedir. Bu sayede, bilimsel araştırmaları en doğru biçimde nasıl yapabileceğinizi ve uygulayabileceğinizi öğrenmiş olacaksınız.

Bilimsel Araştırma ve Yazma

Bilimsel araştırmalar uzun zaman alabilen, emek isteyen süreçlerdir. Bilimsel araştırmaların amacı, belirlenen bir probleme cevap bulmaktır. Bu cevabın bulunabilmesi için ise araştırmanın planlı, programlı ve sistematik bir biçimde yürütülmesi önem arz eder. Yapılan araştırmalarının doğruluğunun ve etkinliğinin kanıtlanabilmesi için ise raporlanmasının, yani yazılmasının doğru ve eksiksiz şekilde yapılması gerekmektedir.

Nasıl ki bilimsel araştırmaların belirli kuralları var ise bilimsel araştırmaların raporlarının da kuralları vardır. Rapor yazma aynı zamanda öğretici bir yazma türü özelliği taşımaktadır. Bilimsel araştırmaların yazılmalarının asıl amacı okuyuculara araştırma ile varılan sonucun bildirilmesini sağlamaktır. Böylelikle bilgiler denetlenebilir ve paylaşılabilir olma özelliğine kavuşur.

Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitimi Neden Gereklidir?

Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimine gereksinim duyulmasının birden fazla önemli sebebi vardır. Bilimsel bir araştırma söz konusu ise takdir edersiniz ki hatasız ve eksiksiz olması hayati öneme sahip olabilmektedir. Bu tekniklerin öğrenilmesi için eğitime gereksinim duyulmasının en önemli sebebi nedir? Yapılan araştırmaların bilim dalındaki meslektaşlara en iyi şekilde sunumunun yapılmasını sağlayarak, bilgi akışını eksiksiz ve yanlışsız olarak aktarmak için gereklidir.

Araştırmaların içeriği ne kadar bilgi dolu olursa olsun göze hoş gelecek bir biçimde sunulmayan araştırmalar, beklenen ilgiyi toplayamazlar. Bu sebeple bilimsel araştırmalar kaleme dökülürken uyulması gereken ortak kurallar belirlenmiş, bu sayede raporların da göze hoş görünmesi sağlanmıştır. 

Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitiminin İçeriği Nedir?

Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi ile edineceğiniz yetkinlikler arasında bilimsel makale yazma bulunmaktadır. Bunun yanında bilimsel kongre bildirileri hazırlamayı da öğrenerek bilimsel kongrelerde yaşadığınız zorlukları azaltacaksınız.

Diğer konu başlıklarından olan lisans ve yüksek lisans projelerini yazmayı öğrenirken ise atıf yapma ya da kaynakça gösterme gibi tez özelliklerini öğreneceksiniz. Veri kaynaklarına nasıl etkili bir şekilde ulaşabileceğiniz ve onları nasıl etkili bir biçimde kullanabileceğiniz de kursun konuları arasında yer almaktadır. Bilimsel araştırmalarınızı yaparken dikkat etmeniz gereken aşamaları öğrenmek ise sizlere araştırmalarınız yaparken kolaylık sağlayacaktır.

Kimler Kursa Katılmalı?

Bu kursa kariyerlerini akademik olarak ilerleme üzerine kurmuş herkes katılmalıdır. Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi ile, yapacağınız araştırmalardaki rotanız daha belirgin olacaktır. Bunun yanında araştırma sonuçlarınızı kaleme dökerken de herhangi bir zorluk ile karşılaşmayacaksınız. Böylelikle tezlerinizin biçimleri ile uğraşmak için harcayacağınız zamanı içerikleri için harcayabilecek ve daha doygun çalışmalar ortaya koyabileceksiniz.

Bilimsel Araştırma ve Yazma Tekniklerini Nasıl Öğrenebilirim?

İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından online verilen Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitimi sayesinde siz de bilimsel araştırma yaparken veri toplama süreçleri, araştırma aşamaları, yazma teknikleri gibi konularda bilgi sahibi olacaksanız. Akademik hayatınızda tez yazarken de muhakkak faydalanacağınız bu teknikleri öğrenerek, araştırmalarınızı daha doğru yapabilmeyi ve doğru bilgiyi nasıl daha kolay elde edebileceğinizi öğrenirsiniz.

Eğitim sonrasında yapılacak olan sınavdan başarılı olmanız durumunda; başarı sertifikasına ücretsiz sahip olabilir, kariyeriniz için yatırım yapabilirsiniz.

Bilimsel Araştırma, Bir probleme bilimsel yöntemlerle yanıt bulma süreci, Bilgi oluşturma ve mevcut bilgiyi genişletme, Yazma Teknikleri, Bilimsel araştırmaların sunumu, anlaşılması ve literatüre kazandırılması için kullanılan metotlar, Araştırmanın doğruluğunun ve etkinliğinin kanıtlanabilmesi, Makale Yazma, Yapılan araştırmaların uygun biçimde kale alınması ve sunulması, Bilimsel ilerlemeye katkı sağlama ve bilgiyi paylaşma, Atıf Yapma ve Kaynakça Gösterme, Çalışmalarda özgün araştırmaların dayanak noktalarının belirtilmesi, Bilimsel alıntılar ve bilgi akışını gösterme, Veri Toplama, Araştırmada kullanılmak üzere bilgi ve veri toplama işlemi, Araştırmanın mevcut bilimsel verilere dayanması, Bilimsel Rapor Yazma, Kaydedilen verilerin ve elde edilen bulguların özetlenmesi, analizleri ve yorumlanması, Araştırma sonuçlarının paylaşılmasına ve incelemelerinde yardımcı olmak, Bilimsel Kongre Bildirileri Hazırlama, Araştırma sonuçlarının ilk defa paylaşıldığı toplantılar için uygun formatta bildiri hazırlama, Bilimsel topluluğa yeni sonuçları sunma ve bilgi paylaşımı, Tez Yazma, Bir konuda derinlemesine araştırma yürütme ve bilimsel yöntemlerle sonuçları yazma, Akademik ilerleme ve bilimsel literatüre katkı, Bilimsel Araştırma Teknikleri Eğitimi, Bilimsel araştırma ve yazma süreçlerine özgü yetenek ve becerileri geliştirme, Araştırma ve yazma süreçlerinin daha verimli ve etkin yönetilmesi, Bilimsel Metinlerin Biçimlendirilmesi, Bilimsel metinlerin genel kabul görmüş biçim standartlarına uygun hale getirilmesi, Okunabilirlik, anlaşılırlık ve bilimsel tartışmaların yapısallığı
Bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.