Bir gerçeği ortaya çıkarmak, olan bir sorunu çözümlemek ve mevcut bilgileri çoğaltmak için bilimsel yöntemler ve tekniklerin kullanıldığı, düzenli çalışmalara araştırma denir. Araştırmada en önemli nokta, hipotezin ortaya konmasıdır. Bir hipotez, karşılaşılan problemin özellikleri ile ilgili bir genelleme olup, bir inceleme esnasında hemen ortaya çıkabilecek ve araştırmaya yol gösterecek, temel ilişkilere ve olası çözüm yollarına dikkat çekme amacını taşır.
İyi bir araştırmanın diğer özelliklerine bakıldığında, incelenmesi gereken konuların ya da nesnelerin seçilmesinde dikkat gösterilmesi gerekir. Araştırma ile ilgili bilgilerin testler, mülakat, anketler gibi hangi yollarla toplanacağının saptanması, bilgilerin analizinin tam anlamı ile yapılması, bulguların özetlenmesi ve rapor hazırlanması sırasında, genellemelerin büyük bir dikkatle ortaya çıkarılmasıdır.
Bir meslekte araştırma, dayanılan bilgilerin çoğaltılması yolu ile uygulamanın, gelişim göstermesine yardım etmektir. Böylece çalışmaların hazırlanması ve uygulanması için gerekli bilgiler ortaya çıkarılmış olur. Tüm bilimlerde, tekniğin ve sanatın her dalında araştırma, büyük önem taşımaktadır.
Araştırma, bir gerçeği açığa çıkarma ve bir sorunu çözme aşamasında tüm bilimsel yöntemlerden faydalanarak, yapılan çalışmalara verilen addır. Sözlük anlamı “Araştırmak işi, taharri, araştırı, tetkik. Bilim ve sanatla ilgili olarak yapılan yöntemli çalışma.” Olarak geçer. Araştırma, bilimsel araştırma, bir şeyi temel araştırma, uygulamalı araştırma, pazar araştırması, problem odaklı araştırma, problem çözme araştırması olarak bir sürü amaca yönelik yapılabilir.
Bir konu hakkında araştırmaya başlamak için, bir çözüme ihtiyacı olan bir sorununuz veya kaygınızın var olması gerekir. Araştırma öncelikle doğru araştırma soruları sormakla başlar. Bir sonraki adım, sorunu veya ilgili konuyu doğru olarak araştırabilmek için uygun araştırma yöntemini belirlemek ve daha sonra doğru veya uygun sonuçlar çıkarmak için ele geçen bulgularınızı veya gözlemlerinizi analiz etmek olarak değerlendirilir.
Araştırma yöntemleri genellikle “nitel araştırma” ve “nicel araştırma” olarak ikiye ayrılır. İki yöntemde kendi içinde, farklı özellikteki veri toplama yöntemleri içerir. Nitel araştırma yönteminde, araştırma içine dahil edilen katılımcılara açık uçlu sorular sorulur, konuşma yöntemlerini toplayarak verileri derler.
Toplanan yanıtlar aslında sayısal değildir. Bu yöntem sadece bir araştırmacının ve katılımcının ne düşündüğünü bulmalarına yardımcı olmaz, aynı zamanda düşündüklerinin belirli nedenleri de söyler. Sıklıkla kullanılan nitel araştırma yöntemlerini inceleyelim.,
Nicel araştırma yöntemlerinde, bireylerin toplum içindeki davranışlarını gözlem, deney ve test yolu ile nesnel bir şekilde ölçülür ve sayısal verilerle açıklanır. Nicel araştırmada üç yöntem kullanır.
Araştırmada sistematik bir yaklaşım vardır. Mantıksal akıl yürütmeye dayanır. Gerçek zamanlı ve doğal ortamda gerçek olan gözlemlerdir. Bilimsel araştırma, istenilen bilgiye erişmek için, sistematik olarak veri toplama ve analiz etme sürecine denir. Bazı bilimsel araştırmalar, kuram üretmeyi ya da mevcut kuramları sınamayı amaçlar.
Kuram, bir olguyu açıklamayı veya kontrol etmeyi sağlayan ilişkili ilkeler bütünüdür. Bilimsel araştırmalar akademik süreçlerde sık sık kullanılır. Enstitü tarafından verilen ve online eğitim seçenekleri içinde yer alan bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi bilimsel araştırma ve araştırmaları kaleme alma sürecinde bakış açısı kazanmanızda destekleyici olacaktır. Araştırma türlerini inceleyip özelliklerini öğrenelim.
Araştırma yöntemleri kaça ayrılır?
Araştırma yöntemleri genellikle “nitel araştırma” ve “nicel araştırma” olarak ikiye ayrılır. Nitel araştırma yönteminde, araştırma içine dahil edilen katılımcılara açık uçlu sorular sorulur, konuşma yöntemlerini toplayarak verileri derler. Nicel Araştırma yöntemlerinde, bireylerin toplum içindeki davranışlarını gözlem, deney ve test yolu ile nesnel bir şekilde ölçülür ve sayısal verilerle açıklanır.
Araştırma türleri hangileridir?
Araştırma türleri Temel araştırma yöntemi olarak bilgiyi geliştirmek için uygulanır. Uygulamalı araştırma, gerçek hayattaki problemlerini analiz sürecidir. Diğer ikisi probleme yönelik araştırma ve problem çözme araştırmasıdır.
Araştırma ne ifade eder?
Araştırma, bir gerçeği açığa çıkarma ve bir sorunu çözme aşamasında tüm bilimsel yöntemlerden faydalanarak, yapılan çalışmalara verilen addır. Sözlük anlamı “Araştırmak işi, taharri, araştırı, tetkik. Bilim ve sanatla ilgili olarak yapılan yöntemli çalışma.” Olarak geçer.