AnasayfaBlogAcente Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Acente Temsilcisi Nedir? Ne İş Yapar?

04 Mart 2021
Bir kişi masanın üzerine yayılmış bir sözleşmenin üzerinde tek bir anahtar tutmaktadır. Kişinin kolu tamamen uzatılmıştır ve eli anahtarı sıkıca kavramaktadır. Sözleşme, üzerinde siyah yazılar olan beyaz dikdörtgen bir kâğıttır. Arka planda bir hesap makinesi, küçük bir ev, bir kalem, bir yığın para ve bir pano vardır. Panonun ortasında bir logo basılıdır. Ön planda, sözleşmenin üzerindeki anahtarı tutan kişinin eli görülüyor. Anahtar gümüş renkli, yuvarlak başlı ve alt kısmında iki diş var.
Acente Temsilcisi GörevleriAcente TürleriAcente Temsilcisi Maaşları
Bağlı olduğu kurumu temsil etmeSigorta acenteleriKurumun geniş kitlelere hitap etmesine bağlı olarak değişir
Prosedürlere uygun olarak hizmet dökümü sağlamaTurizm acenteleriAcente temsilcilerinin iş akışına bağlı olarak değişir
Bağlı olduğu kurum adına hukuksal işlemleri gerçekleştirmeÜyeliğe dayalı kuruluşlarÇalışma saatlerine bağlı olarak değişir
Müşteri talep ve şikayetlerine yanıt vermeÇeşitli sektörlerde faaliyet gösteren acentelerBilgi ve deneyimlere bağlı olarak değişir
Müşteri bilgilendirme ve kampanya duyurusu--
Etkili pazarlama stratejileri geliştirme ve uygulama--
Müşteri ziyaretleri gerçekleştirme--
Şirket politikalarına uygun çalışma--
Şirket muhasebe ve yönetim bölümleriyle iletişim halinde olma--
Sektörel gelişimleri ve eğilimleri takip etme--

Acente, bağlı olduğu kurum ya da kuruluşun prosedürüne uygun olacak şekilde hizmet ve amaçları bir gelir karşılığında gerçekleştiren işletmelere verilen addır. Bu kurumlar ve acenteler arasındaki iş ilişkisi hukukun tanımladığı şekilde bir gider ilişkisi üzerine kurulmaktadır.

Acenteler bağlı oldukları kurumlara bir sözleşme karşılığında hizmet verir ve faaliyetlerini devam ettirir. Bağlı oldukları kurumların çıkarlarını gözeterek hareket etmeleri gerekir. Acenteler bağlı oldukları kurum ya da kuruluşların menfaatlerini göz önünde bulundurmak şartı ile anlaşmalarını yapar. Kurumun vermiş olduğu talimatlara uygun bir şekilde bağlı olduğu kurum ve kuruluşlara elde edilen geliri iletmek şartı ile bir faaliyete bulunurlar. Bu işlemleri yürüten kişilere acente temsilcisi adı verilir.

Acente temsilcisi; şirketlerin müşterilerine hizmet ve destek sağlayan kişidir. Acenteler; sigorta acenteleri, turizm acenteleri gibi sıralanabilir. Acente temsilcileri; satış işlemlerini yapar, işleri organize eder ve yetkililere bilgi sunar. Acente temsilciliğinde en temel unsurlardan biri müşteri memnuniyetidir. Dolayısı ile bu alanda çalışmak isteyen kişilerin iletişim kabiliyetleri çok yüksek olmalıdır.

Acente Temsilcisi Nedir?

Ticari bir işletmeyi temsil etmek üzere iş anlaşması yapılan işletmelere acente adı verilmektedir. Acentelerin en temel görevi bağlı olduğu kurum ya da kuruluşların talepleri doğrultusunda faaliyet göstermektir. İşletme, temsil ettiği ana firmanın prosedürüne uygun olacak şekilde direktifleri yerine getirmelidir. Aynı zamanda bağlı oldukları firmaların ticari çıkarlarını da korumaktan mesul olan işletmelerdir.

Acenteler, faaliyet göstermekte yetkili oldukları yer veya bölge içinde bağlı oldukları kurum ya da kuruluşlar adına hukuksal işlemleri de gerçekleştirebilirler. Acenteler hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösterebilir. Tüm acente temsilcilikleri sözleşmeye dayanarak yürütülür. Tüm bu işlemler acente temsilcileri tarafından yürütülmektedir.

Acente Temsilcisi, en bilinen şekli ile turizm veya sigorta acentesi gibi üyeliğe dayalı kuruluşlar olarak müşterilerine destek ve hizmet verirler. Müşteri talep ve şikayetlerine cevap vermeleri, satış yapmaları, organizasyon ve hizmetler hakkında bilgi vermeleri en temel sorumlulukları arasındadır. Acente temsilcilerin almakla yükümlü oldukları bir belge yoktur. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olduktan sonra bu alanda iş arayışına başlayabilirler.

Acente Temsilcisi Ne İş Yapar?

Bağlı oldukları kurum adına tanıtım, satış, müşteri memnuniyeti gibi önemli işleri üstlenen acenteler her geçen gün sektörler tarafından kullanımı çeşitlenen işletmeler arasında yerini almaya devam ediyor. Acente temsilcileri üstlerine düşen görevleri bağlı oldukları kurum ve kuruluşu temsil edecek şekilde prosedürlere uygun olarak yerine getirir.

Acentelerde istihdam edilen acente temsilcileri, üyeliğe dayalı işlem yapan kuruluş müşterilerine hizmet vermekten sorumlu kişilerdir. Temel görevleri incelendiğinde; sözleşmeye dayalı olarak belirli oranda satış yapmak, müşterilerden gelen talep ve şikayetleri değerlendirmek ve gerekli yanıtları vermek. Aynı zamanda hizmet vermekte oldukları acenteye iletilen bilgi alma isteklerini karşılamaları gerekir.

Acentecilik faaliyetleri adına önemli sorumluklara sahip olan acente temsilcileri görev tanımları açısından da oldukça çeşitli sorumluluklar alır. Bulundukları sektörde çeşitli iş imkanına sahip oldukları gibi görev ve sorumlulukları da çalıştıkları kuruma göre çeşitlilik gösterir. Acente temsilcisi, kurum müşterilerine destek ve yardım sağlamak üzere temel hedeflerini gerçekleştirmek için aşağıda sıraladığımız sorumluluklara sahiptirler.

Müşterin ihtiyaç ve endişelerini gidermek üzere cevap vermek için firmaya gelen çağrıları cevaplarlar. Müşteri isteklerini dinler ve en uygun çözümü bulmaya çalışır. Bazı önemli durumlar geliştiği takdirde ilgili birimlere yönlendirir.

  • Potansiyel müşterilerle iletişim kurar.

  • Mevcut müşterileri kampanya ve firmanın politika değişiklikleri hakkında düzenli olarak bildirimde bulunur.

  • Yeni sigorta sözleşmeleri, tur paketi gibi hizmetleri satmak üzere etkili pazarlama stratejileri geliştirir ve satış pazarlamasını organize eder.

  • Düzenli olarak müşteri ziyaretleri gerçekleştirir.

  • Çalıştığı kurum tarafından belirlenen tüm iş politikalarına uygun olacak şekilde çalışır.

  • Şirketin muhasebe ve yönetim bölümleri ile iletişim halinde olur.

  • Sektörel gelişimleri yakından takip eder ve eğilimlerden haberdar olur.

Acente Temsilcisi maaşları

Sektörlerde gelişen yeni olanaklar sebebi ile acenteler işletmeler tarafından tercih edilir uygulamalar halini almıştır. Acenteler sektörlere göre farklı uygulamalar yapabilir. Kurum ve kuruluşlara göre acente prosedürleri de değişiklik gösterir. Tüm işlemler hukuki bir çerçeve içinde yönetilir.

Acente temsilcisinin aldığı maaşlar; kurumların geniş kitlelere hitap etmesi, acente temsilcilerinin iş akışı, çalışma saatleri, bilgi ve deneyimleri, iletişim becerileri, gibi unsurlar göz önünde bulundurularak karar veriliyor. Ortalama olarak çalışmalarına yeni başlamış bir acente temsilcisinin maaşı 3 bin TL civarı olarak görülürken deneyimli bir acente temsilci ise 7 bin TL civarında maaş aldığı gözlemlenmektedir.

Deneyim ve tecrübelerine aynı zamanda öğrenme hız ve isteklerine göre meslekte hızlı adımlarla yükselme şansına sahiptirler.

Acente Temsilcisi Nasıl Olunur?

Acente temsilcisi olmak isteyenler öncelikle bu sektörde kariyer olanaklarını ve iş koşullarının neler olduğunu araştırır. Acente temsilcisi olabilmek için resmi olarak tanımlanmış bir eğitim mecburiyeti yoktur. Üniversitelerde yer alan Turizm İşletmeciliği, Bankacılık ve Sigortacılık gibi bölümlerden mezun olan kişiler acente temsilcisi olarak çalışmalarda bulunabilir. Özel sektörde geniş bir iş imkanına sahiptirler. Kurumlar acente temsilciliği görevi ile istihdam edecekleri kişilerde bazı özellikleri ararlar. Acente temsilcisinden ilk olarak, hedef müşteri kitlesinin analizlerini yapabilmesi ve pazarlama stratejilerini en etkin şekilde uygulamaları beklenir. İşverenlerin mesleki olarak aradığı diğer nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Kurumun sunduğu mevcut ürün ve hizmetlerle ilgili tam bilgi sahibi olmak.

  • gelen sorulara ve taleplere doğru cevap verebilmek için aktif dinleme becerisine sahip olmak.

  • Çoklu iş tanımlarında önceliklendirme yapabilme becerisine sahip olmak.

  • İstatistiksel verileri okuma, anlama ve yorumlama yeteneğine sahip olmak.

  • Bu alanda çalışmak isteyen kişilerin dış görünüşüne özen göstermesi beklenir.

  • MS Office programlarını iyi bir şekilde kullanmak.

  • Düzgün bir diksiyona sahip olmak.

  • Müşteri odaklı çözümler üretebilmek ve uzun süreli müşteri ilişkileri kurmak.

  • Çok iyi sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergileyebilmek.

  • Seyahat engelinin olmaması gerekir.

  • Erkek adayların askeri yükümlülüğünü tamamlamış olması aranır.

İlgili eğitim: Microsoft Office Sertifikası

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Bağlı olduğu kurumu temsil etme, Sigorta acenteleri, Kurumun geniş kitlelere hitap etmesine bağlı olarak değişir, Prosedürlere uygun olarak hizmet dökümü sağlama, Turizm acenteleri, Acente temsilcilerinin iş akışına bağlı olarak değişir, Bağlı olduğu kurum adına hukuksal işlemleri gerçekleştirme, Üyeliğe dayalı kuruluşlar, Çalışma saatlerine bağlı olarak değişir, Müşteri talep ve şikayetlerine yanıt verme, Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren acenteler, Bilgi ve deneyimlere bağlı olarak değişir, Müşteri bilgilendirme ve kampanya duyurusu, -, -, Etkili pazarlama stratejileri geliştirme ve uygulama, -, -, Müşteri ziyaretleri gerçekleştirme, -, -, Şirket politikalarına uygun çalışma, -, -, Şirket muhasebe ve yönetim bölümleriyle iletişim halinde olma, -, -, Sektörel gelişimleri ve eğilimleri takip etme, -, -
acente acente temsilcisi turizm acentesi sigorta acentesi müşteri memnuniyeti Acente Temsilcisi Ne İş Yapari Acente Temsilcisi Nedir Acente Temsilcisi Maaşları
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.