AnasayfaBlogYetkinlik Bazlı Mülakat İçin İpuçları
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat İçin İpuçları

19 Ağustos 2016
Resmin ön planında takım elbiseli bir kadın ve bir adam konuşmaktadır. Kadının sarı saçları var ve adam kameraya hafifçe arkasını dönmüş, izleyicinin sadece başının arkasını görmesine izin veriyor. Arka planda, ön planda klavyesi olan bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar oturuyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki masada bir kağıt parçası görülebiliyor. Görüntü yakın çekimdir ve izleyicinin sahnedeki nesnelerin her ayrıntısını görmesini sağlar. Tüm renkler sessiz ve atmosfer sakin. İki kişi arasındaki sohbet görüntünün odak noktasıdır.
KonuNedir / Ne İçerirUygulama İpuçları
Yetkinlik Bazlı Mülakatİşverenler tarafından ihtiyacı olsun olmasın favori haline gelmiş mülakat stilidir. Adayların gerekli yetenekleri önceden göstermiş olması gerekmektedir.Görüşmeye hazırlanırken iş ilanını ve şirketin aradığı yetkinlikleri iyi analiz edin.
Soruları Tahmin EtmekMülakatçının sorması muhtemel soruları tahmin etmek ve buna göre hazırlık yapmak önemlidir.Başvurduğunuz işe göre olası soruları ve yanıtlarınızı hazırlayın.
ÖrneklerinizMülakatlarda başarılı projeler, zorlukların üstesinden gelme ve problem çözme gibi konuları içeren örnekler kullanılır.Çalışmalarınızda elde ettiğiniz başarıları ve bunların nasıl gerçekleştiğini örnekleyerek anlatın.
Spesifik OlmakGenel ifadeler yerine, tecrübelerinizi ve yetkinliklerinizi ayrıntılı ve spesifik bir şekilde ifade etmek gereklidir.Kendi yetenek ve başarılarınızı odak noktası yapın ve spesifik örneklerle bunları anlatın.
YılmamakMülakatlar genellikle iyi yapılandırılmıştır ve adaylarına aynı ve önceden belirlenmiş sorularla karşılar.Mülakat sırasında not aldığınız sorular üzerine düşünün ve bu soruları yanıtlamaya hazırlıklı olun.
Mülakatın Kişisel YanıMülakatlar genellikle objektif ve adil bir şekilde gerçekleşir, ancak kişisel bir yanı da olabilir.Mülakatın başında ve sonunda daha kişisel bir hale getirebilecek konuşmalar yapmaya açık olun.
Panik YapmamakYetkinlik bazlı mülakatlar, adayların en iyi hallerini göstermeye yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır.Kaygılanmayın, özgüvenli ve kesin şekilde yanıtlar verin.
İyi HazırlanmakHazırlık aşaması, yetkinlik bazlı mülakatların en önemli aşamalarından biridir.Başvurduğunuz pozisyon için özel olarak hazırlanın ve gerekli yetkinlikleri gösterebilecek örnekler bulun.
ÖzgüvenYetkinlik bazlı mülakatlarda adayların kendilerine güvenli olmaları beklenir.Kendinize güvenin ve başarılarınızı, tecrübelerinizi gururla paylaşın.
Öğrenme ve Gelişme İmkanlarıYetkinlik bazlı mülakatlar aynı zamanda adayların gelişim sürecini ve öğrenme yeteneklerini de değerlendirmek için kullanılır.Öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğunuzu gösteren örnekler sunun.

Eğer bir yetkinlik bazlı mülakat yaklaşıyorsa, büyük ihtimal mülakat stili üzerine yapılanmış veya en azından mülakat stilinin maddelerini içeriyor olacak. Eğer yetkinlik bazlı mülakatın ne olduğu hakkında meraklanıyorsanız ve mülakatçının sorduğu sorulara cevap verememe düşüncesi sizi ürpertiyorsa, endişelenmeyin. Ben size yetkinlik bazlı mülakat hakkında çok değerli bilgiler vereceğim.

Yetkinlik bazlı mülakat nedir?

Yetkinlik bazlı mülakat işverenler tarafından ihtiyacı olsun olması favori haline geldi ama genellikle adayların saklamak istediği zayıf yönleri gün yüzüne çıkarmak için kullanılıyor. Bu davranışın gelecek davranışın güçlü bir habercisi olduğu fikri etrafında oluşmuş bir mülakat stilidir. Yetkinlik bazlı mülakatın amacı bir aday mülakatta olduğu pozisyon için gerekli yetenekleri önceden gösterdiğinde bunun örneklerini toplamaktır. Bu örnekler adayın yeni işinde nasıl performans göstereceğinin birer kanıtı olarak düşünülür.

Soruları tahmin etmek.

Hepimiz bu yollardan geçtik, iş yerinde son bir kez daha bir zorluğun üstesinden gelmek için beyninizi çalıştırdığınız gibi gözlerde paniklemiş şaşkın bakışlarla kekeledik... Ama bu böyle olmak zorunda değil. Herhangi bir mülakatta olduğu gibi küçük bir hazırlığın çok yardımı olur. Öncelikle şirketin aradığı beceriler üzerine mülakattan bir süre önce düşünmek iyi bir fikirdir. Bir takımda nasıl iyi çalıştığınız, nasıl bir zorluğun üstesinden geldiğiniz ve hemen yapılması gereken işlerle nasıl başa çıktığınız olabilir. Cevaplarınızı başvurduğunuz işe göre hazırlarken iş ilanını tekrardan okumak ve istenilen aday tipinin tanımına dikkat vermek yardımcı olabilir. Buradan sonra işe alım uzmanının hayallerindeki iş tanımının nefes alan versiyonu olana kadar şekillendirebilirsiniz.

Örnekleriniz.

Cevap verirken amacınız istenilen bir aday olarak sizin tam bir resminizi gösteren farklı örnekler vermektir. Örnekleriniz başarılı projeler, insanlarla etkileşimler, zor bir müşteriyi ikna etmek ve büyük bir bilgi yığınını analize etmek olabilir. Daha da önemlisi, örneklerinizi verirken çalışmanızda elde ettiğiniz başarılarınızı sınırlamanıza gerek yok. Okuldan, üniversiteden ve spor takımlarından örnekler de aynı şekilde değer taşıyabilir. Buradaki kilit nokta onları prova etmektir. Bir arkadaşınızla onları tekrar edin. O gün başarılarınızı güvenli bir şekilde anlatabileceğinizden emin olmak için gerekli olan neyse onu yapın, ve kendinizi olduğunuz dinamik, karizmatik ve özellikli bir birey olarak sunun.

Spesifik olun.

Başvurduğunuz pozisyonda sizi başarılı yapacak özelliklere dair sorularla karşılaşacaksınız. İşverenin role göre sizin uygunluğunuzu tamamen anlaması için genel çalışma sitilindense sizin spesifik olan geçmiş deneyimlerden konuşmanız önemlidir. Ayrıca gerçekte ne yaptığınızı tanımlamanız da üyesi olduğunuz bir takımın performansı hakkında konuşmaktansa daha önemlidir. Kendi borunuzu öttürmekten korkmayın.

Yılmayın.

Yetkinlik bazlı mülakatlar çok iyi yapılanmıştır ve her aday aynı ve önceden seçilmiş sorularla karşılaşır. Mülakatçınız ayrıca mülakat boyunca sizin söylediğiniz her şeyin doğru bir kaydına sahip olmak için notlar alıyor olacak. Bu iki maddenin kombinasyonu mülakatı biraz daha kişisellikten çıkarabilir ama onlar sadece sürecin adil ve objektif olduğundan emin olmak istiyorlar. Mülakatı çok daha kişisel bir hale dönüştürmek için büyük ihtimal mülakatın hem sonunda hem de başında vaktiniz olacak.

Panik yapmayın.

Bu sorular sizi panikletmek için oluşturulmadı, aslında sizin en iyi halinizi ortaya çıkarmak için tasarlandı! Bunlar sizin gerçekte neyden yapıldığınızı ve geçmiş başarılarınızı göstermeniz için birer fırsat. O yüzden iyi hazırlanın, dik oturun ve sorulara doğru, kesin ve özgüvenli cevaplar verdiğinizden emin olun ve yetkinlik bazlı mülakat için bir "mükemmel" olacaksınız. İyi Şanslar

Yetkinlik Bazlı Mülakat, İşverenler tarafından ihtiyacı olsun olmasın favori haline gelmiş mülakat stilidir Adayların gerekli yetenekleri önceden göstermiş olması gerekmektedir, Görüşmeye hazırlanırken iş ilanını ve şirketin aradığı yetkinlikleri iyi analiz edin, Soruları Tahmin Etmek, Mülakatçının sorması muhtemel soruları tahmin etmek ve buna göre hazırlık yapmak önemlidir, Başvurduğunuz işe göre olası soruları ve yanıtlarınızı hazırlayın, Örnekleriniz, Mülakatlarda başarılı projeler, zorlukların üstesinden gelme ve problem çözme gibi konuları içeren örnekler kullanılır, Çalışmalarınızda elde ettiğiniz başarıları ve bunların nasıl gerçekleştiğini örnekleyerek anlatın, Spesifik Olmak, Genel ifadeler yerine, tecrübelerinizi ve yetkinliklerinizi ayrıntılı ve spesifik bir şekilde ifade etmek gereklidir, Kendi yetenek ve başarılarınızı odak noktası yapın ve spesifik örneklerle bunları anlatın, Yılmamak, Mülakatlar genellikle iyi yapılandırılmıştır ve adaylarına aynı ve önceden belirlenmiş sorularla karşılar, Mülakat sırasında not aldığınız sorular üzerine düşünün ve bu soruları yanıtlamaya hazırlıklı olun, Mülakatın Kişisel Yanı, Mülakatlar genellikle objektif ve adil bir şekilde gerçekleşir, ancak kişisel bir yanı da olabilir, Mülakatın başında ve sonunda daha kişisel bir hale getirebilecek konuşmalar yapmaya açık olun, Panik Yapmamak, Yetkinlik bazlı mülakatlar, adayların en iyi hallerini göstermeye yardımcı olacak şekilde tasarlanmıştır, Kaygılanmayın, özgüvenli ve kesin şekilde yanıtlar verin, İyi Hazırlanmak, Hazırlık aşaması, yetkinlik bazlı mülakatların en önemli aşamalarından biridir, Başvurduğunuz pozisyon için özel olarak hazırlanın ve gerekli yetkinlikleri gösterebilecek örnekler bulun, Özgüven, Yetkinlik bazlı mülakatlarda adayların kendilerine güvenli olmaları beklenir, Kendinize güvenin ve başarılarınızı, tecrübelerinizi gururla paylaşın, Öğrenme ve Gelişme İmkanları, Yetkinlik bazlı mülakatlar aynı zamanda adayların gelişim sürecini ve öğrenme yeteneklerini de değerlendirmek için kullanılır, Öğrenmeye ve gelişmeye açık olduğunuzu gösteren örnekler sunun
Yetkinlik Bazlı Mülakat İçin İpuçlarıyetkinlik bazlı mülakat nasıl yapılıryetkinlik bazlı mülakat nediryetkinlik bazlı mülakat sorularıyetkinlik bazlı mülakat soruları ve cevapları
Bu görüntüde siyah beyaz bir elbise giyen bir kadın görülüyor. Kadın iyi aydınlatılmış bir alanda ayakta durmakta ve vücudu kameraya doğru bakmaktadır. Elleri belinin önünde hafifçe kavuşturulmuş. Yüzünde nazik bir gülümsemeyle yana bakıyor gibi görünüyor. Siyah elbisesinin üst yarısı beyaz desenli, alt yarısı ise düz siyahtır. Elbisenin V yakası ve bileklerine kadar uzanan uzun kolları vardır. Saçları düzgün bir topuzla geriye doğru toplanmış ve bir çift küçük siyah küpe takıyor. Kıyafetinin içinde zarif ve kendinden emin görünüyor.
Sinem Eralkan
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatı, liderlik, mülakat bilgileri, cv oluşturma gibi birçok konuda yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntüde yüzünde hoş bir ifade olan ve doğrudan kameraya bakan bir kadın yer alıyor. Uzun siyah saçları var ve mavi ekose bir gömlek giyiyor. Kollarını hafifçe kaldırmış ve elleri görünüyor. Genişçe gülümsüyor, dudakları hafifçe ayrılmış ve dişleri görünüyor. Yüz hatları beyaz teni ve belirgin kaşlarıyla vurgulanmaktadır. Arka planda, üzerinde siyah bir Y harfi görünen beyaz bir duvar var. Kadın görüntünün merkezinde ve etrafında geniş bir alan var. Göğüs bölgesi hafifçe görünüyor, köprücük kemiği ve gömlek düğmeleri görülebiliyor. Başka hiçbir insan ya da nesnenin görünmediği bir odanın ortasında gibi görünüyor. Kadın görüntünün ana odağıdır, gülümseyen ifadesi izleyiciyi oyalanmaya davet eder.
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat İçin Bilmeniz Gereken 7 İpucu

13 Ağustos 2015
Resmin ön planında takım elbiseli bir kadın ve bir adam konuşmaktadır. Kadının sarı saçları var ve adam kameraya hafifçe arkasını dönmüş, izleyicinin sadece başının arkasını görmesine izin veriyor. Arka planda, ön planda klavyesi olan bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar oturuyor. Dizüstü bilgisayarın yanındaki masada bir kağıt parçası görülebiliyor. Görüntü yakın çekimdir ve izleyicinin sahnedeki nesnelerin her ayrıntısını görmesini sağlar. Tüm renkler sessiz ve atmosfer sakin. İki kişi arasındaki sohbet görüntünün odak noktasıdır.
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat İçin İpuçları

19 Ağustos 2016
Bir kadın önünde dizüstü bilgisayarıyla bir masada oturuyor. Masadaki diğer kadınla konuşurken yüzünde neşeli bir ifade var. Diğer kadın kıvırcık saçlı ve kırmızı bir eşarp takıyor. Odaktaki dizüstü bilgisayar ekranında arka planı bulanık bir çocuk eli görülüyor. Dizüstü bilgisayarı tutan kadın beyaz bir gömlek giymiş ve kollarını önünde kavuşturmuştur. Dizüstü bilgisayarın etrafında bazı kağıtlar ve bir fincan kahve var. Aydınlık odanın duvarları sarı, köşede mavi bir halı ve yeşil bir bitki var. İki kadın sıcak ve rahat bir atmosferle çevrilidir.
Yetkinlik Bazlı Mülakat

Yetkinlik Bazlı Mülakat Soruları ve Cevapları

09 Mart 2018
Bir grup insan nötr renkli duvarları olan bir odada bir masada oturuyor. Pencerelerden gelen ışık grubu aydınlatıyor ve masa kağıt ve defterlerle kaplı. Grubun ortasında takım elbiseli bir adam oturmuş, beyaz bir kalemle not defterine bir şeyler yazmaktadır. Sağında, kıvırcık saçlı bir kadın beyaz bir gömlek giymiş ve masaya doğru bakıyor. Masanın üzerinde pipetli beyaz bir fincan ve gri kare bir nesne vardır. Grubun önünde bir kişi kare nesneyi tutmaktadır. Herkes konuşmaya ve önlerindeki kâğıtlara odaklanmıştır.
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Teknikleri Hakkında İpuçları

27 Eylül 2019