AnasayfaBlogYeni Medya ve İletişim Bölümü
Bölümler

Yeni Medya ve İletişim Bölümü

06 Eylül 2020
Yeni Medya ve İletişim Bölümü

Son dönemlerde adını sık sık duymaya başladığımız bir alan var; yeni medya. Peki nedir bu yeni medya, bildiğimiz medyadan ne farkı var? Geleneksel medya, iletişimin tek yönlü olduğu araçları içeren ve iletişimin tek yönlü olduğu medyadır. Bu araçlar televizyon, gazete ve dergi gibi ürünlerdir. Yeni medyadaki iletişim araçları ise bilgisayar, internet ve mobil teknolojisinin sunduğu ürünlerdir. Yeni medya interaktif yani iletişimin karşılıklı olarak sürdürülebildiği ortamlarda var olur. Bu sürdürülebilir ve etkileşimli ortamlar sosyal medya, bloglar ve diğer haber alma kanallarıdır.

Yeni medya tamamen dijitaldir. İnternetin, bilgisayar ve tablet gibi araçların olduğu her yerde erişilebilen sanal ortamlarda yeni medyadan söz edilebilir.

Medyanın globalleşme karşısında duramadığı bu yeni olma halinde iş dünyasındaki işleyiş, insanların yaşam tarzları gibi bir çok temel kavramı da derinden etkilendiği görülmektedir. İnternet teknolojilerini merkez alan yeni medyanın geleneksel medyadan çok farklı bilgi teknolojileri ile var olduğu için yeni medyanın bambaşka bir alan olarak ele alınması şart olmuştur. Geçtiğimiz on yıla bakacak olursak hızla büyüyen bir iletişim teknolojisi olduğunu net bir şekilde gözlemleyebiliyoruz. Geleneksel kitle iletişim araçlarıyla internet tabanlı araçları karşılaştırdığımızda yeni medyanın sadece teknolojik alanda değil, insan odaklı sosyal hayattaki büyük etkilerini de görmezden gelemeyiz. Bu etkilerin büyüklüğü araştırmacıların yeni medya alanına ilgisini çekmelerinde önemli rol oynamaktadır. 

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Nedir? 

İletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi karşısında duramayan geleneksel medyanın popülerliğini yitirmesi ve yeni medyanın hayatımızda daha fazla yer edinmesiyle akademik hayatına başlayan yeni medya ve iletişim disiplinlerarası yapısıyla geleceğin gözde meslekleri arasına çoktan yerini almış durumda. 

Yeni medya ve iletişim bölümünde hedeflenen; öğrencilere, dijital dünyadaki gelişmelerin kavramlarla ve kuramlarla aktarılmasıdır. Yeni medya ve iletişim bölümünde öğrenciler teknoloji, sosyoloji, globalleşme gibi birçok alanı bir arada tanıma fırsatına sahip oluyorlar. Tüm bu kavramları tanırken bu alanların dokunduğu reklamcılık, pazarlama, halkla ilişkiler, tasarım alanlarında da kendini geliştirme imkanlarını rahatlıkla bulabiliyorlar. Bir çok farklı alanla tanışan bölüm öğrencileri kariyerlerini nasıl ilerletecekleri yönünde de az çok fikir sahibi olmuş oluyorlar. 

İletişim teknolojilerinin gelişimine paralel olarak yaşamımızda daha fazla yer edinmeye başlayan yeni medya alanı, disiplinlerarası yapısıyla artık geleceğin gözde uzmanlık alanları arasında yer almaktadır. Yeni medya ve iletişim bölümü öğrencilerine; gazetecilik, reklamcılık, pazarlama, halkla ilişkiler, sanat, tasarım gibi farklı alanların dijital dünya ile bütünleşen uygulamalarında kendilerini geliştirme imkanları yaratarak, onlara ilgileri ve yetkinlikleri doğrultusunda, gelecekteki kariyer planlarına yönelik geniş seçenekler sunmaktadır. 

Aynı zamanda öğrenciler bölümün çok yönlü yapısı doğrultusunda kendilerini geliştirerek farklı iş kollarında da uzman olabilmektedirler. Öğrenciler eğitim-öğretim yaşamları süresince özgün ve yaratıcı dijital içerikler üretebilecek ve yönetebilecek; sürekli değişen ve dönüşen dünyayı analiz edecek bilimsel ve uygulamalı bir eğitim sisteminin içinde kendilerini geliştirebilecekleri imkanlara sahip olabiliyorlar.

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Dersleri Nelerdir? 

Yeni medya ve iletişim bölümünde öğrencilere farklı disiplinlerle etkileşimli olarak düzenlenmiş programlarla kapsamlı bir eğitim verilmektedir. Yeni medya ve iletişim dersleri de başlıkları üniversitelere göre farklılık gösterse de temelde aşağıdaki dersleri almaktadırlar.

  • Yeni Medya Programcılığı,

  • Yeni Medya Uygulamaları,

  • Etkileşimli Medya Tasarımı,

  • Dijital İçerik Üretimi,

  • Dijital Fotoğrafçılık,

  • Dijital Video,

  • Dijital Oyun Tasarımı,

  • İnternet Gazeteciliği,

  • Sanal Gerçeklik Uygulamaları,

  • Dijital Pazarlama

  • Sosyal Medya Uzmanlığı,

  • Dijital Animasyon,

  • Veri Yönetimi,

  • Dijital Girişimcilik ve İnovasyon,

  • Dijital Reklamcılık,

  • Sosyal Medyada Halkla İlişkiler

  • Yeni Medya Okuryazarlığı gibi teorik ve uygulamalı dersler yer almaktadır.

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

İnternetteki dolaşımın günden güne artması ve online alışveriş alışkanlıklarının da ciddi orandaki artışına baktığımızda yeni medya uzmanlarına doğan ihtiyaçları olan talepleri de az çok tahmin edebiliriz. Tüm bu yeni ihtiyaçları karşılayacak yeterli sayıda uzmanın olmaması yeni medya uzmanlığının geleceğin en parlak meslekleri arasında olmasını sağlıyor. Yeni medya uzmanları medya ve iletişim sektörlerinin hemen her alanında iş potansiyeline sahip bu alandan mezun olduktan sonra bütün özel ve kamu kuruluşlarında iletişim uzmanı olarak görev alabiliyorlar.

Televizyon kanalları, dergiler, haber ajansları, gazeteler, sosyal medya-halkla ilişkiler ajansları ve prodüksiyon firmalarında da çalışabilir pozisyona geliyorlar. Muhabirlik, editörlük, yayıncılık, iletişim danışmanlığı, metin yazarlığı, akademisyenlik de yeni medya ve iletişim mezunlarının çalışabilecekleri pozisyonlar arasında. Yeni medya ve iletişim bölümü mezunları, günümüzde internet ve mobil ortamda da çalışan gazete, radyo yada TV kurumlarında yeni medya muhabirliği, editörlüğü ya da yapımcılığı, iletişim yöneticiliği, internet ve mobil pazarlama yöneticiliği veya girişimciliği de yapabiliyorlar. Bunların yanı sıra akademik ya da ticari kuruluşlarda araştırmacı olarak çalışabiliyorlar. Aslında tüm bu yeni iş kolları ne kadar adlarıyla birbirinden ayrılsa da aslında hepsi birbirine iletişim bağlamında bağlı oldukları büyük bir gerçek.

Yeni Medya ve İletişim Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

2019-2020 Yeni Medya ve İletişim Tasarımı bölümü ilk 5 üniversite taban puanları, başarı sıralamaları aşağıdaki gibidir. Paylaşılan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazıdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır. 

ÜniversiteFakülteBölümTaban PuanSıralama
İSTANBUL ŞEHİR ÜNİVERSİTESİYeni Medya ve İletişim (Burslu)İletişim Fakültesi (İSTANBUL) (Vakıf)426,9894.596
YAŞAR ÜNİVERSİTESİİletişim Fakültesi (İZMİR) (Vakıf)Yeni Medya ve İletişim (İngilizce) (Burslu)410,9419,339
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİSanat ve Tasarım Fakültesi (İSTANBUL) (Vakıf)Yeni Medya ve İletişim (Burslu)392,32420.365
İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİİletişim Fakültesi (İSTANBUL) (Vakıf)Yeni Medya ve İletişim (Burslu)389,22722.867
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİİletişim Fakültesi (İSTANBUL) (Vakıf)Yeni Medya ve İletişim (Burslu)388,71623.336
medya iletişim teknoloji dijital internet internet haberciliği veri gazeteciliği yeni medya ve iletişim
Aysun Şahin Besci
Aysun Şahin Besci
Blog Yazarı

Çocukluk hayallerini gerçekleştirmek adına Endüstri Ürünleri Tasarımı ve Marka İletişimi bölümlerini bitirdikten sonra tasarım bilgisiyle yeteneklerini buluşturduğu Noipaper Art&Craft'ı kurdu. 2009'dan bu yana çeşitli ürün tasarımı projelerine danışmanlık yapmakta bir yandan da Noipaper ile el yapımı ürünlerin değerini artırmak adına yetişkin ve çocuklara özel kağıt atölyeleri düzenlemektedir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Satış Danışmanı ve İletişim Becerisi
Etkili İletişim

Satış Danışmanı ve İletişim Becerisi

13 Haziran 2019
Sosyal ve Kamusal İletişim
İletişim

Sosyal ve Kamusal İletişim

26 Temmuz 2021
Etkili İletişim Neden Önemli?
Etkili İletişim

Etkili İletişim Neden Önemli?

31 Ekim 2019