AnasayfaBlogYabancı Dil Öğrenmenin 5 Sırrı
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmenin 5 Sırrı

26 Temmuz 2019
Bu, bayraklarla çevrili bir küre görüntüsüdür. Bayraklar parlak renklidir ve üzerlerinde karmaşık tasarımlar vardır. Küre görüntünün merkezinde yer almakta ve bayraklar onu çevrelemektedir. En yakın bayrak, ortasında beyaz bir daire ve bir yıldız bulunan açık mavi, kırmızı ve beyaz bir bayraktır. Onun arkasında, ortasında beyaz bir yıldız olan sarı ve yeşil iki şeritli bir bayrak var. Ortasında kırmızı bir yıldız bulunan açık mavi ve beyaz iki şeritli bir bayrak da vardır. Arka planda çeşitli renk ve desenlerde daha fazla bayrak var. Resim, bayrakların ve kürenin yakından görünüşüdür. Bayrakların renkleri ve tasarımları küre ile ilginç bir kontrast oluşturuyor.
SırlarTanımıNasıl Kullanılır
Gerçekçi OlmakYeni bir dil öğrenmek zaman ve emek gerektirir.Daha basit, uygulanabilir hedefler koymalı.
Hata Yapmaktan KorkmayınYeni bir dil öğrenirken hata yapmaktan çekimsemek.Pratik yapmalı ve hatayla öğrenmeli.
Öğrenmeyi Eğlenceli Hale GetirinYabancı dili günlük hayatınıza adapte ederek öğrenin.Kitap okumak, müzik dinlemek veya film izlemek.
Yeni Arkadaşlar EdininYeni arkadaşlarla interaktif bir şekilde dil pratiği yapın.Yerli ve yabancı yeni arkadaşlıklar kurun.
Ana Dilinizi Düzgün KullanınKendi ana dilini iyi bilmek yeni bir dil öğrenmenin temeli.Ana dili daha düzgün ve etkili kullanarak üzerine yeni bir dil ekleyin.
Eğitim Araçları KullanmaÇeşitli online platformlar ve uygulamaları kullanın.Dil öğrenme uygulamalarını ve eğitim platformlarını kullanarak bilgi edinin.
Dilin Önemini AnlamaYabancı dil bilmek neden önemldir?Yabancı dili, sosyal ve iş hayatında kesin bir gereklilik olarak kabul edin.
Sabırlı OlmaDilı öğrenme süreci uzun sürebilir.Hemen sonuç beklememeli, sabırla öğrenmeyi sürdürmeli.
Pratik YapmaBir dil en iyi konuşularak öğrenilir.Dil becerilerinizi geliştirmek için bolca pratik fırsatları yaratın.
İlgili Çevre EdinmeYeni dil konuşulan bir çevre edinin.Dil konuşulan bir çevrede yaşayarak veya o çevre ile iletişimde olarak dil becerilerinizi geliştirir.

Yabancı dil öğrenmek gelişen teknoloji ile globalleşen dünyada farklı kültürleri tanımak, dünyaya farklı bir bakış açısı ile bakmak ve daha fazla bilgiye erişmek demek. Fakat günümüzde gittikçe önem kazanan ancak bir o kadar da zorlayıcı bir eylem. Özellikle de ülkemizde ilkokuldan beri eğitimini almamıza rağmen üstesinden gelemediğimiz bir engel. 

1.3 milyon kişinin katılımıyla gerçekleştirilen EF English Proficiency Index (EPI) yani İngilizce Yeterlilik Endeksi’ne göre, Türkiye İngilizce yeterlilik bakımından 88 ülke arasında 73. sırada yer alıyor. Araştırmalar da gösteriyor ki ülkemiz yabancı dilde oldukça yetersiz durumda. Peki, birçoğumuzun sıkıntı çektiği ve üstesinden bir türlü gelemediği bu engeli nasıl aşmayı başarırız? Yabancı dil öğrenmenin sırları neler?

Gerçekçi Olmak Gerekir

Yeni bir dil öğrenmek zaman ve emek gerektirir. Kısa bir süre içinde öğrenmeyi arzulasak da yabancı dil öğrenmek uzun soluklu bir yolculuktur. Bu yüzden gerçekçi olmayı ve daha basit, uygulanabilir hedefler koymayı tercih edin. Bu şekilde motivasyonuzu düşürmez ve kendinizi bunaltmazsınız.

Hata Yapmaktan Korkmayın

Hayatımızda yapmaya yeni başladığımız herhangi bir hobide veya eylemde sık sık tekrarladığımız en büyük hatalardan biri de hata yapmaktan çekinmektir. Yeni bir dil öğrenirken de bu durum aynı şekildedir. Neden yabancı dil öğrenemiyoruz diye paniğe kapılmayın. Özellikle yabancı bir dilde konuşmaya yönelik koyduğumuz bu bariyer, gelişimimiz açısından negatif bir etki yaratmaktadır. Aksine, hata yapmaktan korkmamalı ve bu süreç içerisinde sabırlı olmalısınız. Çünkü öğrenmeye çalıştığınız yabancı dilde ne kadar pratik yapar ve konuşmaya çalışırsanız o kadar çok hedeflerinize ve ana dili gibi konuşmak idealine yaklaşırsınız.

Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirin

Kitaplara gömülmek ve saatlerce ders çalışmak yerine öğrenmeye çalıştığınız yabancı dili günlük hayatınıza adapte etmek hızlı bir şekilde bir dile hakim olmanızı sağlayacaktır. Böylelikle sıkıcı, kaotik ve sıkıntılı bir aktivite olmaktan çıkıp daha eğlenceli bir hale gelecektir. Kitap okumak, müzik dinlemek, telefonunuzun dilini değiştirmek, dizi ve film izlemek en temel yöntemlerden birkaçı.

Yeni Arkadaşlar Edinin 

İster yerli ister yabancı olsun bu süreç içerisinde yeni arkadaşlıklar kurmak karşılıklı bir etkileşim içinde olmanızı ve böylelikle öğrendiğiniz yabancı dile daha hızlı ve etkili bir şekilde hakim olmanızı sağlayacaktır. Yeni arkadaşlar edinmek daha akıcı konuşma, kendinize daha çok güvenme ve öğrendiklerinizi uygulama ve pratik yapma şansı tanıyacaktır.

Ana Dilinizi Düzgün Kullanın

Yabancı bir dile hakim olmanın temelinde kendi ana dilini iyi bilmek yatmaktadır. Bu yüzden ana dilini iyi bilmeyen ve düzgün bir şekilde kullanmayan bir kişi için yeni bir dil öğrenmek bu süreç de sıkıntı çekmesinin ve zorlanmasının en büyük nedenlerinden birisidir. O halde en basit şekilde daha fazla kitap okumaya başlamak bu sorunun üstesinden gelmek için bir başlangıç olacaktır.

Dil Bilmek Önemlidir

Yabancı dil bilmek neden önemlidir? Çünkü artık her alanda neredeyse bir şart haline gelen yabancı dil gün geçtikçe önemini arttırıyor. Ancak yeni bir dil öğrenmek birçok kişi için oldukça zorlayıcı bir eylem. Ancak bahsettiğimiz basit ve uygulanabilir 5 temel yöntem ile yeni bir dil öğrenmek imkansız bir şey değil. 

Bu süreç içerisinde gerçekçi olmak, hata yapmaktan korkmamak, günlük hayatımızın bir parçası haline getirmek, yeni arkadaşlar edinmek ve ana dilinizi düzgün bir şekilde kullanmak daha hızlı ve etkili bir biçimde öğrenmenizi sağlayacaktır. Aynı zamanda teknoloji sayesinde internet üzerinde bulunan çeşitli platformlar ve uygulamaları kullanmak ise yabancı dil öğrenirken kolay ve etkili kaynaklar oluşturacaktır.

İstanbul İşletme Enstitüsü dil öğrenme konusunda ücretsiz online eğitimler veriyor. Enstitü kapsamında alacağınız farklı Yabancı Dil Eğitimleri size çok şey katacaktır. Ancak bunu kendiniz istediğiniz için yapın zorlama ile olacak iş değildir. Yabancı dil öğrenmek için öncelikle herkes kendi kabiliyet kapasitesini tespit etmeli.

Yazar: Gözde Alpçetin

Gerçekçi Olmak, Yeni bir dil öğrenmek zaman ve emek gerektirir, Daha basit, uygulanabilir hedefler koymalı, Hata Yapmaktan Korkmayın, Yeni bir dil öğrenirken hata yapmaktan çekimsemek, Pratik yapmalı ve hatayla öğrenmeli, Öğrenmeyi Eğlenceli Hale Getirin, Yabancı dili günlük hayatınıza adapte ederek öğrenin, Kitap okumak, müzik dinlemek veya film izlemek, Yeni Arkadaşlar Edinin, Yeni arkadaşlarla interaktif bir şekilde dil pratiği yapın, Yerli ve yabancı yeni arkadaşlıklar kurun, Ana Dilinizi Düzgün Kullanın, Kendi ana dilini iyi bilmek yeni bir dil öğrenmenin temeli, Ana dili daha düzgün ve etkili kullanarak üzerine yeni bir dil ekleyin, Eğitim Araçları Kullanma, Çeşitli online platformlar ve uygulamaları kullanın, Dil öğrenme uygulamalarını ve eğitim platformlarını kullanarak bilgi edinin, Dilin Önemini Anlama, Yabancı dil bilmek neden önemldir?, Yabancı dili, sosyal ve iş hayatında kesin bir gereklilik olarak kabul edin, Sabırlı Olma, Dilı öğrenme süreci uzun sürebilir, Hemen sonuç beklememeli, sabırla öğrenmeyi sürdürmeli, Pratik Yapma, Bir dil en iyi konuşularak öğrenilir, Dil becerilerinizi geliştirmek için bolca pratik fırsatları yaratın, İlgili Çevre Edinme, Yeni dil konuşulan bir çevre edinin, Dil konuşulan bir çevrede yaşayarak veya o çevre ile iletişimde olarak dil becerilerinizi geliştirir
yabancı dil yabancı dil öğrenmek yabancı dil eğitimi online eğitimler yeni bir dil eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021