AnasayfaBlogVideo Mülakat Sırasında Başarılı Olmanızı Sağlayan İpuçları
Video Mülakat

Video Mülakat Sırasında Başarılı Olmanızı Sağlayan İpuçları

21 Mart 2018
Gözlüklü ve sakallı bir adam beyaz bir yüzeyin önünde durmakta ve yana bakmaktadır. Siyah bir gömlek ve haki bir pantolon giymiş olan adamın yüzünde nötr bir ifade var. Gözlükleri dikdörtgen şeklindedir ve koyu renkli camları vardır. Sakalı düzgünce kesilmiş ve çenesine kadar uzanıyor. Belirgin bir burnu vardır ve uzaklara bakarken kaşları hafifçe kalkıktır. Elleri vücudunun önünde birbirine kenetlenmiş ve duruşu rahat.
Video Mülakat İpuçlarıAçıklamalarÖnemli Notlar
Kıyafetinize Ve Oturuşunuza Dikkat EdinResmi giyinerek ve dik oturunuza çok dikkat edin.Görüşmeyi ne kadar ciddiye aldığınızı gösterin.
Cv'nizi Yanınızdan AyırmayınCV'niz, mülakat sırasında elinizin altında bulunsun. Heyecanlanıp unuttuğunuz bilgilerinizi kontrol etmek için kullanabilirsiniz.Görüşme sırasında CV'nize göz atabilirsiniz.
Ufak Notlar HazırlayınSize yöneltilebilecek soruları tahmin etmeye çalışın ve anahtar kelimelerden oluşan notlar hazırlayın.Görüşme sırasında aklınıza gelmeyen bir şeyi notlarınızdan bakarak hatırlayabilirsiniz.
Arka Fona Dikkatİşverenin arka fonu da değerlendireceğini unutmayın. Sizin ne kadar ciddi olduğunuzu gösterecek bir arka fon hazırlayın.Düz arka fon renklerinden kaçının.
Kendinize Değil, Kameraya BakınGöz temasını kameraya bakarak sağlayın.Kendinize bakarak dikkatinizi dağıtmayın.
Zaman YönetimiGörüşme öncesi zaman yönetimi pratiği yapın.Zamanı aşırıya kaçmadan yönetmeye dikkat edin.
Mülakatta Olacağınızı BildirinEvinizdeki diğer bireylerin sizin mülakatta olduğunuzu bilmesini sağlayın. Böylece, herhangi bir kesinti yaşanmayacaktır.Gerekli durumda telefonunuzu sessize alın.
Kamera Açısı Ve SamimiyetGörüntünüzü en iyi verecek kamera açısını bulun. Ve samimiyetinizi ifade etmeye çalışın.Samimiyetin dozunu fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Stres YönetimiStresinizin sizin üzerinize hakim olmasına izin vermeyin. Gerekli durumlarda nefes egzersizleri yaparak kendinizi sakinleştirin.Panik yapmadan, anlaşılır şekilde kendinizi ifade edin.
Fiziksel HazırlıkMülakat öncesi sağlıklı bir uyku alın ve enerji seviyenizi güçlendirmek için dengeli bir yemek yiyin.Mülakathane günü kendinizi enerjik hissetmek istiyorsanız, yeterince uyuyun ve sağlıklı beslenin.

Teknoloji geliştikçe hayatımızda farklı deneyimler yaşama fırsatı yakalıyoruz. Artık görüşmelerimiz yüzyüze olmaktan ziyade sanal ortamda, Skype, Facetime gibi uygulamalarla gerçekleşmeye başladı. Bazı şirketler görüşmelerini video mülakat üzerinden gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Özellikle yurtdışındaki firmalar adaylarla videolu görüşmeler yaparak işe alım konusunda karar veriyor. Özellikle yabancı bir şirket ile görüşme yaparken adaylar daha fazla strese girebiliyorlar. Video mülakatın üstesinden rahatlıkla kalabilecekken yapılan bu stres sizi başarısızlığa sürükleyebiliyor. Ancak video mülakat sırasında ise sizleri başarıya ulaştıracak bazı ipuçları var. Video mülakat sırasında bu ipuçlarından yararlanmak sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Video Mülakat İpuçları

1 - Kıyafetinize Ve Oturuşunuza Dikkat Edin

Video mülakatın yüzyüze gerçekleşmese de bir iş görüşmesi olduğunu ve ciddi bir ortamda gerçekleştiğini unutmayın. Bir şirkete mülakata giderken nasıl özenli olmaya dikkat ediyorsanız aynı şekilde video mülakat sırasında da özenli olmaya dikkat edin. Resmi giyinerek ve dik oturarak bu görüşmeyi ne kadar ciddiye aldığınızı gösterin. Şık olun ve kendinize güveninizi kıyafetlerinizle yansıtın.

2 - Cv'nizi Yanınızdan Ayırmayın

Video mülakat sırasında CV'niz elinizin altında dursun. Heyecanlanıp unuttuğunuz herhangi bir bilgi veya deneyiminize bakma ihtiyacı duyabilir. Görüşme sırasında CV'nize göz atabilirsiniz.

3 - Ufak Notlar Hazırlayın

 Görüşmeden önce size yöneltilinebilecek soruları tahmin etmeye çalışın. Kendinizi ifade etmek istediğiniz konuları düşünün. Görüşmeden önce kendinize anahtar kelimelerden oluşan ufak notlar hazırlayın ve mülakat sırasında aklınıza gelmeyen bir şeyi notlarınızdan bakarak hatırlayın. Böylece görüşme sonrasında atladığınızı hatırladığınız bir konu hakkında pişmanlık duymamış olursunuz.

4 - Arka Fona Dikkat !

Video mülakat sırasında işverenin dikkat edeceği şey yalnızca siz değil arka fonunuz da olacaktır. Görüşme öncesinde arka fonunuzu işvereni etkileyecek şekilde hazırlamayı unutmayın. Görüşme sırasında gözü arka fonunuza kaydığında sizin ne kadar ciddi olduğunuzu anlamalı. Bu yüzden görüşmelerinizi özellikle çalışma odanızda yapın. Çalışma odanız olmasa bile görüşme öncesi ufak bir çalışma odası dekoru hazırlamanız sizin için yararlı olacaktır. Ayrıca düz arka fon renklerinden de kaçının.

5 - Kendizine Değil Kameraya Bakın

Video mülakat sırasında karşınızdaki insanla göz teması kurmak kafanızı karıştırabilir. Ancak göz temasının ne kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir. Karşınızdaki kişinin onun gözlerine baktığınızı anlaması için kameraya bakarak konuşun. Kendinize bakarak dikkatinizi dağıtmayın ve kendinizi aynada zannederek düzeltmekle uğraşmayın.

6 - Zaman Yönetimi

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Video mülakatı gerçekleştirmeden önce pratik yapmayı unutmayın. Sürenizin kısıtlı olduğunu unutmayın. Bu yüzden görüşme öncesinde kendi kendinize pratik yapın ve zamanı yönetmeye çalışın. Bir arkadaşınızla birlikte ufak bir mülakat düzenleyerek ondan sizi kontrol etmesini isteyin. Görüşme sırasında zamanı yönetmeye dikkat edin. Kendinizi kaptırarak konuşmayın. Zaman aklınızın bir köşesinde olsun. Ancak zaman kısıtlı diye de panik yapmayın anlaşılır biçimde kendinizi ifade edin ve panik anında hazırladığınız notlara göz atmayı unutmayın.

7 - Mülakatta Olacağınızı Bildirin

Video mülakatın belki olumsuz olabilecek bir yanı da genellikle görüşmeleri evinizde gerçekleştiriyor olmanızdır. Görüşme sırasında çalacak telefon, odanıza girecek bir kişi veya dışarıdan gelen herhangi bir ses dikkatinizi dağıtması için yeterlidir. Bu yüzden görüşmeden önce sizi arayabilecek, odanıza girebilecek kişilere mülakatta olacağınızı haberin ve dışarıdan gelen seslere aldırmayın. Telefonunuzu sessize almak da diğer bir çözüm yolu olabilir.

8 - Kamera Açısı Ve Samimiyet

Kendinizi karşı tarafa en iyi şekilde göstereceğiniz kamera açısını yakalamaya çalışın. Görüşme öncesi yaptığınız pratiklerde bu açıyı iyice oturtmaya çalışın ve görüşme sırasında o açıyı yakalamaya çalışın. Ayrıca karışınızdakinin de bir insan olduğunu unutmayın. Görüşme sırasında sürekli ciddi olmak arada soğuk rüzgarların esmesine sebep olabilir ve sıkıcı bir görüşme olmasına yol açabilir. Bu yüzden samimiyetinizi karşı tarafa yansıtmaya çalışısın. Gülümsemeyi unutmayın. Ancak samimiyetin de dozunu fazla kaçırmayın.

Bu ipuçlarından yararlanarak başarılı bir video mülakat geçirebilir ve istediğiniz işe bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Başarının sizin elinizde olduğunu ve ulaşılamayacak bir konumda olmadığını unutmayın.

Kıyafetinize Ve Oturuşunuza Dikkat Edin, Resmi giyinerek ve dik oturunuza çok dikkat edin, Görüşmeyi ne kadar ciddiye aldığınızı gösterin, Cv'nizi Yanınızdan Ayırmayın, CV'niz, mülakat sırasında elinizin altında bulunsun Heyecanlanıp unuttuğunuz bilgilerinizi kontrol etmek için kullanabilirsiniz, Görüşme sırasında CV'nize göz atabilirsiniz, Ufak Notlar Hazırlayın, Size yöneltilebilecek soruları tahmin etmeye çalışın ve anahtar kelimelerden oluşan notlar hazırlayın, Görüşme sırasında aklınıza gelmeyen bir şeyi notlarınızdan bakarak hatırlayabilirsiniz, Arka Fona Dikkat, İşverenin arka fonu da değerlendireceğini unutmayın Sizin ne kadar ciddi olduğunuzu gösterecek bir arka fon hazırlayın, Düz arka fon renklerinden kaçının, Kendinize Değil, Kameraya Bakın, Göz temasını kameraya bakarak sağlayın, Kendinize bakarak dikkatinizi dağıtmayın, Zaman Yönetimi, Görüşme öncesi zaman yönetimi pratiği yapın, Zamanı aşırıya kaçmadan yönetmeye dikkat edin, Mülakatta Olacağınızı Bildirin, Evinizdeki diğer bireylerin sizin mülakatta olduğunuzu bilmesini sağlayın Böylece, herhangi bir kesinti yaşanmayacaktır, Gerekli durumda telefonunuzu sessize alın, Kamera Açısı Ve Samimiyet, Görüntünüzü en iyi verecek kamera açısını bulun Ve samimiyetinizi ifade etmeye çalışın, Samimiyetin dozunu fazla kaçırmamaya dikkat edin, Stres Yönetimi, Stresinizin sizin üzerinize hakim olmasına izin vermeyin Gerekli durumlarda nefes egzersizleri yaparak kendinizi sakinleştirin, Panik yapmadan, anlaşılır şekilde kendinizi ifade edin, Fiziksel Hazırlık, Mülakat öncesi sağlıklı bir uyku alın ve enerji seviyenizi güçlendirmek için dengeli bir yemek yiyin, Mülakathane günü kendinizi enerjik hissetmek istiyorsanız, yeterince uyuyun ve sağlıklı beslenin
Video Mülakat Sırasında Başarılı Olmanızı Sağlayacak İpuçlarıbaşarı ipuçlarıiş görüşmesi mülakat video mülakat
Bu görüntü, yüzünde parlak, ışıltılı bir gülümseme olan bir kadını gösteriyor. Parlak sarı bir elbise giymiş olan kadının kumral saçları alnından geriye doğru taranmış. Gözleri kapalı ve ağzı sonuna kadar açık, bembeyaz dişleri görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Yüz ifadesi neşe ve iyimserlik dolu, beden dili ise rahat ve kendinden emin. Pozu doğal ve davetkâr, bu da onun ulaşılabilir ve arkadaş canlısı görünmesini sağlıyor.
Özge Önal
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. İş hayatında karşılaşılan sıkıntılarda hakkında yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
550419
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
1286464
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat