AnasayfaBlogSağlık Haberleri Ve Tıbbileştirme
Popüler Yazılar

Sağlık Haberleri Ve Tıbbileştirme

05 Temmuz 2019
Bir grup mikrofonun önünde bir doktor durmaktadır. Boynunda bir stetoskop asılıdır ve kravat takmaktadır. Arka planda mavi yazılı beyaz bir tabela ve beyaz harfli kırmızı bir tabela vardır. Doktorun boynunun yakın çekimi görünür ve mikrofonlar ayrıntılı bir şekilde çekilmiştir. Mikrofonun yakın çekimi, karmaşık tasarımını ortaya çıkarıyor. Doktor görüntünün odak noktasıdır ve diğer tüm ayrıntılar ikincildir.
DurumBağlantıSonuç
Sağlık sorunlarında başvurulan ilk kaynakMedyaMedyanın sunduğu sağlık haberleri ve bilgiler önemli bir kaynak oluyor
Kadın okuyucuların sağlık haberlerine olan ilgisiAraştırmalarKadınlar sağlık haberlerini en çok araştıran grup oluyor
Sağlık bilgilerinin sunumuStratejilerGizli veya açık olarak uygulanan stratejiler ile sağlık haberleri sunuluyor
Sağlık bilgilerinin dönüşümüTıbbileştirmeSağlık bilgilerinin medya üzerinde tıbbileştirilmesi süreci yaşanıyor
Medyanın rolüSağlık bilgilerinin sunumuMedyanın sağlık bilgilerini yayma ve tıbbileştirme rolü gittikçe önem kazanıyor
Kadınlar ve sağlık bilgileriMedyanın etkisiMedyanın tıbbileştirilmiş sağlık haberleri ve bilgileri kadın okuyucuların hizmetine sunuluyor
Sağlık bilgilerinin kaynaklarıMedyaMedya, sağlık bilgilerini yayma ve tıbbileştirme noktasında önemli bir kaynak olmaktadır
Medyanın stratejileriSağlık haberlerine olan ilgiMedya, sağlık haberlerine olan ilgiyi artırmak için gizli veya açık stratejiler uyguluyor
Sorunların kaynağının belirlenmesiTıbbileştirme süreciSağlık sorunları tıbbileştirme sürecinde daha kolay belirlenip çözüm bulunabiliyor
Kadınların sağlık bilgileri arayışının nedeniBilinç ve farkındalıkKadınların sağlık bilgilerini arayışları, sağlık konusunda daha bilinçli ve farkında olma ihtiyacından kaynaklanıyor

Günümüzde sağlık sorunlarıyla karşılaştığımızda danıştığımız ilk kaynak medya oluyor. Gizli veya açık olarak uygulanan stratejiler ile sağlık haberleri kadın okuyucuların hizmetine sunuluyor ve sağlık tıbbileştiriliyor.Araştırmalara göre en fazla sağlık haberlerini araştıran grubun kadınlar olduğu görülüyor. 

Tıbbileştirme Nedir?

Tıbbi olmayan sorunların tıbbi sorunlar olarak tanımlanmasına tıbbileştirme deniliyor. Bu durumda tıp alanı ve bilgisinin sağlık haberlerinde genişlediğini görmek de mümkün oluyor. Haberlerde kabul edilen tıbbileştirme stratejileri adeta kadın okuyucular için bir illüzyon sunuyor. Örneğin her insan için yaşlanma biyolojik bir süreç olarak kaçınılmaz olmasına rağmen kadınlara yönelik oluşturulan güzellik, diyet ve beslenme gibi haberlerde konu tıbbileştiriliyor. 

Kadın yaşlanma ile ilgili süreci kamu yararı gözetilerek yapılmış haberler aracılığıyla değil, kimi zaman uygulayıcıların kendi çıkarları doğrultusunda tasarladıkları politikalar arasında kalarak yaşayabiliyor. Bu durumu yaratan en büyük araç ise medyada dolanan sağlık haberleri oluyor.

Medya Ve Sağlık

Medyada kadınları ilgilendiren doğrudan veya dolaylı sağlık haberleri sayısı günden güne artıyor. Kadın okuyucuları ilgilendiren ve bilgiyi dilsel olarak rahat anlayabilecekleri düzeyde tutan haberler sağlık haberciliğinin yeni yapısını da belirliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlık sadece hasta ve sakat olmama durumu değil bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tamamen rahat ve iyilik içerisinde olma hali olarak tanımlanıyor.

Sosyal süreç bireyleri sağlık iletişimine yöneltiyor. Önceleri hastanın yakınları ya da doktorlara sorulan kimi bilgiler günümüzde yeni medyanın alanında sorgulanır durumda. Bu açıdan sağlık haberleri yeni medyada en çok tıklanan haberler arasına giriyor.

Sağlık Haberleri Kadınları Yakalıyor

Kadın sağlığı haberleri pek çok bilim dalını ortak noktada birleştiriyor. Kadın sağlığına yönelik haberler çoğunlukla cinsellik, gebelik, menapoz, diyet ve beslenme, güzellik, estetik ve spor konularında çerçeveleniyor. Bu doğrultuda sağlık haberleri yaşanan kültürün bir parçası olarak gündelik hayata taşınırken sağlık alanında medya pazar stratejisi de uygulamış oluyor.

Strateji kadın okuyucuların beğenilerini sağlık haberleri ile kazanmak ve onları bu pazar yapısına çekebilmek üzerine kurulu. Sağlık haberlerinde tercih edilen yol ise tıbbileştirme ve sağlığın kadınsılaştırılması oluyor.

Doğal Sağlık Süreçleri Farklı Yansıtılıyor

Kadınlar tıp mesleğinin denetleme mekanizması içinde adeta mahkum ediliyor. Kadınların adet dönemi öncesi fizyolojik ve biyolojik olarak yaşadıkları sıkıntılar tıbbileştirme bağlamında uyumsuz ve normal dışı kabul ediliyor. Kadın okuyucu kendini sorunlu kabul ediyor ve maniple edilmiş halde sağlık pazarı içine çekiliyor. 

Hamilelik dönemi boyunca kadınların beslenmesi, egzersizi ve bebek bakımı gibi konular ayrıntılı sağlık haberi haline dönüştürülüyor ve tıbbileştiriliyor. Kadınlar doğal bir süreç olan doğum ve bebek bakımını sebepsiz yere yapılan sezeryan doğumlarla karşılayabiliyor. Bebek bakımı ise geleneksel bilgilerden yararlanılmaktan çıkıp kitap, video, özel yaşam koçları gibi yollar ile büyük bir kaosa sürükleniyor.

Menapoz kadınların yumurtalık işlevlerinin giderek azalması ve adet kanamasının sona ermesi olarak biliniyor. Menapoz öncesi ve sonrası ruhsal ve fiziksel değişimler yine sağlık haberlerinde farklı sunum şekli ile maniple ediliyor. Kendi vücudunun hakimiyetini eline almak isteyen menapoz sorununu en hafif şekilde atlatmaya kanalize edilen kadınlar tekrar bu sağlık pazarı içine çekiliyor.

Sağlıklı Birey Olmak

Sağlıklı birey olmak ve yaşam tarzını yine buna uygun kurgulamak tüm bireylerin atması gereken en önemli adımlardandır. Oysaki özellikle güzellik, diyet ve beslenme haberleri ile bu alana ilişkin kadınlar yanlış yönlendiriliyor. Beden politikaları ve toplumsal cinsiyet teorilerinin bocaladığı sağlık haberleri devamlı tıbbileştiriliyor ve kadınsılaştırılıyor.

Bu doğrultuda kadın okuyucuların bilinçlenmesi yeni medya üzerinde de medya okuryazarlığı bilgi ve becerilerine sahip olmaları gerekiyor. Konuyla ilgili açıklayıcı bilgilere ulaşmak isteyen okuyucular için Zeliha Kurban’ın sağlık iletişimi tezinden faydalanabilir. Ayrıca sağlık medya okur yazarlığı ve kadın sağlık haberleri tıbbileştirmesi konusunda daha çok araştırma yapabilirsiniz.

Tıbbileştirme Nedir?

Tıbbi olmayan sorunların tıbbi sorunlar olarak tanımlanmasına tıbbileştirme deniliyor. Bu durumda tıp alanı ve bilgisinin sağlık haberlerinde genişlediğini görmek de mümkün oluyor. 

Medya ve Sağlık İlişkisi Nasıldır?

Medyada kadınları ilgilendiren doğrudan veya dolaylı sağlık haberleri sayısı günden güne artıyor. Kadın okuyucuları ilgilendiren ve bilgiyi dilsel olarak rahat anlayabilecekleri düzeyde tutan haberler sağlık haberciliğinin yeni yapısını da belirliyor.

Sağlık Haberleri Ağırlıklı Olarak Neden Kadınlara Yönelik?

Kadın sağlığı haberleri pek çok bilim dalını ortak noktada birleştiriyor. Kadın sağlığına yönelik haberler çoğunlukla cinsellik, gebelik, menopoz, diyet ve beslenme, güzellik, estetik ve spor konularında çerçeveleniyor. 

Yazar: Ayşe Çatalcalı Ceylan

Sağlık sorunlarında başvurulan ilk kaynak, Medya, Medyanın sunduğu sağlık haberleri ve bilgiler önemli bir kaynak oluyor, Kadın okuyucuların sağlık haberlerine olan ilgisi, Araştırmalar, Kadınlar sağlık haberlerini en çok araştıran grup oluyor, Sağlık bilgilerinin sunumu, Stratejiler, Gizli veya açık olarak uygulanan stratejiler ile sağlık haberleri sunuluyor, Sağlık bilgilerinin dönüşümü, Tıbbileştirme, Sağlık bilgilerinin medya üzerinde tıbbileştirilmesi süreci yaşanıyor, Medyanın rolü, Sağlık bilgilerinin sunumu, Medyanın sağlık bilgilerini yayma ve tıbbileştirme rolü gittikçe önem kazanıyor, Kadınlar ve sağlık bilgileri, Medyanın etkisi, Medyanın tıbbileştirilmiş sağlık haberleri ve bilgileri kadın okuyucuların hizmetine sunuluyor, Sağlık bilgilerinin kaynakları, Medya, Medya, sağlık bilgilerini yayma ve tıbbileştirme noktasında önemli bir kaynak olmaktadır, Medyanın stratejileri, Sağlık haberlerine olan ilgi, Medya, sağlık haberlerine olan ilgiyi artırmak için gizli veya açık stratejiler uyguluyor, Sorunların kaynağının belirlenmesi, Tıbbileştirme süreci, Sağlık sorunları tıbbileştirme sürecinde daha kolay belirlenip çözüm bulunabiliyor, Kadınların sağlık bilgileri arayışının nedeni, Bilinç ve farkındalık, Kadınların sağlık bilgilerini arayışları, sağlık konusunda daha bilinçli ve farkında olma ihtiyacından kaynaklanıyor
tıbbileştirme sağlık haberleri medya sağlık kadınlar pazar stratejisi güzellik diyet
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.