İlham perisi ile ne sıklıkta görüşüyorsunuz? Yaratıcı olmayı resim, müzik ve sanatla ilgilenen kişilere özgü olduğunu düşünüyorsanız, çok yanılıyorsunuz. Einstein’ in “İzafiyet Teorisi” de yaratıcılığa girmiyor mu sizce? Kimsenin çözemediği problemleri farklı bir açıdan ele alarak çözmeniz, yaratıcılığın ta kendisi olmuyor mu? Belki de yaratıcılık sandığımız gibi bir şey değildir. O halde önce yaratıcılığın anlamından başlayarak, yaratıcılığınızı nasıl geliştirebileceğinizi biraz konuşalım.
“Yaratıcılık Nedir?” sorusunun cevabını, özgün, sosyal yararlılığı olan ürünler veya fikirler üretebilme becerisi olarak verebiliriz. Daha anlaşılır bir ifade ile olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyleri herkesten farklı yollarla yapabilme ve yeni fikirler geliştirme olarak anlatabiliriz. Herkesin gördüğü ile aynı şeyi görmeme durumudur aslında. Tek bir alanda değil, aklınıza gelebilecek her alanda yaratıcılık uygulayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken beyniniz sağ lobuna biraz ağırlık vermek.
Yaratıcılık beynimizin sağ lobunda yer alır, hayaller kurar ve mecaz anlamlarla ilgilenir. Sağ beyninizi geliştirerek yaratıcılığınızı artırabilirsiniz. Resim çizebilir, müzik aleti çalabilir, şarkı söyleyebilir, bol kitap okuyabilir, kendi kurgularınızı oluşturabilir, renkli ve sesli zeka oyunları oynayabilirsiniz. Yaratıcılık yeteneğiniz farklı metotlar ile ölçülebilir. Dennis Hocevar’ ın bu konu ile ilgili yaptığı çalışmaların sonucunda metotları aşağıdaki şekilde özetlemiştir:
Yaratıcı düşünme, var olmayan bir şeyleri hayal edebilme, herkesten farklı olarak yeni çözümler, öneriler ya da süreçler ortaya çıkarabilme, kendine mahsus fikirleri olan insanların yaşamlarına olumlu yönde katkı da bulunan bir araçtır. Herkes yaratıcı düşünmeye sahiptir, bu doğuştan gelen bir beceridir ancak bazı nedenlerle var olan yaratıcılığınızı engelliyorsunuz. Bu engelleri ortadan kaldırırsanız sizde yaratıcı düşünmeye başlayabilirsiniz.
Diyebilirsiniz ki, tüm bu engelleri kaldırdık ancak yine yaratıcı düşünme ve yeni fikirler konusunda zorluk yaşıyorum. Panik olmamanız gerekiyor. Böyle bir durumda profesyonel bir destek almalısınız. Enstitü sizin için online eğitimler kapsamında ücretsiz Yaratıcı Düşünme Teknikleri ve İnovasyon eğitimi veriyor, katılabilirsiniz. Bu eğitim ile birlikte yaratıcı düşünme süreci, teknikleri ve türleri hakkında bilgi alırken aynı zamanda inovasyon konusunda da bilgi sahibi olursunuz.
Yaratıcılığınızın bir sınırı olmadığını bilerek bir adım atabilirsiniz. Sınır ötesi hayaller kurabilir, gerçek üstü hayaller kurabilirsiniz. Evet, şelaleler her zaman aşağı doğru akabilir ancak yukarı doğru aktığını hayal etmenize engel olan ne? Örnekler sürekli olarak artış gösterebilir, bahsettiğimiz gibi yaratıcılığınızın ve hayal gücünüzün bir sınırı yok.
Yaratıcılığınızın gelişmesine yardımcı olabilecek 5 ipucu:
Ne kadar çok sorun çözerseniz, o problemlere karşı o kadar aşinalık kazanırsınız. Karşınıza çıkan engellerden korkmadan, hepsini bir araya toplayın ve daha önce çözdüğünüz problemlerden destek alarak yeni bir çözüm yolu geliştirmeye çalışın.
Yaratıcı düşünceyi geliştirecek yollardan biri de, karşınıza çıkan bir problemi not almanız ve probleme özgün fiilleri daha yaygın olanlarla değiştiriniz. Yaratıcı düşünce performansınız bu şekilde artış gösterebilir. Bu metot problemin detaylarındansa özüne odaklanan bir tekniktir.
Aynı fiilleri değiştirir gibi, problemde yer alan kelimeleri eşanlamlıları değiştirmek, tekrar kodlama ve kategorileme yardımcı olabilir. Problemi analiz edebilir, çözüm bulmak için sorunun ana yapısına ulaşabilirsiniz.
Anlaşmazlıklar size çözüm için alternatif yollar ürettirir, yoğun motivasyonlu bir odaklanma sağlar.
Hayal gücü yaratıcılık anlamında çok özeldir ancak sadece oturduğunuz yerde hayal kurarak bir yere varamazsınız. Yerinizden kalkmalı ve bulduğunuz yaratıcı fikri hayata geçirmelisiniz. Kısacası, sadece hayal kurarak vakit kaybı yaşamayın.
Fazladan bir öneri, yeni bir dil öğrenin, hatta imkanınız varsa yurtdışında öğrenin.
Tüm bunların yanı sıra, bol bol kitap okuyun, sorunlarınıza karşı doğru soruları sorun, farklı fikirleri dikkate alın, ilk bulduğunuz çözüme bağlı kalmayın, emin olun her zaman daha iyisi vardır. Çevrenizdeki her detaya dikkat edin, etrafınızı yaratıcılıkla doldurun ve tecrübe edinmekten korkmayın. En kötü tecrübe bile hiç tecrübe edinmemekten iyidir.
Yaratıcı bireylerin ortak özellikleri bulunmaktadır. Aşağıdaki özelliklere bakarak, ne kadar yaratıcı olduğunuzu görebilir ve kendinizde eksik gördüğünüz özellikleri geliştirme çabasına girebilirsiniz.
Yaratıcı düşünme nedir?
En basit tanımı ile herkesin gördüğü şeyi, sizin farklı şekilde görüp yorumlamanızdır. Kendine has fikirleri ile yaşamlarına ve topluma pozitif etki bırakan düşünme tarzıdır. Olmayan bir şeyi düşünerek çözüme katkıda bulunan düşünmedir.
Yaratıcılığın engelleri nelerdir?
Her şeyden önce yaratıcı olmadığınıza inanmaktır. Konfor alanınızın içerisinde kalarak kendi düşüncelerinize önyargı ile yaklaşmak yaratıcılığınızı engelleyecektir. Aynı zamanda kuralcı davranmak ve ciddi olmak beyninizin sağ lobunun gelişimi etkileyebilir, kuralları kaldırın ve daima pozitif olun.
Yaratıcılığımı nasıl geliştirebilirim?
Her zaman uyguladığınız yöntemlerinizin dışına çıkın ve stresten uzak durun. Yaratıcılık konusunda profesyonel bir destek almak sosyal ve iş yaşantınızda parlamanıza yardımcı olabilir. Yaratıcı Düşünme Teknikleri ve İnovasyon Eğitimi ile nereden başlayacağınız konusunda bir tereddüt yaşamazsınız.