AnasayfaBlogTarihe Geçen Dünya Şampiyonu: Ayşe Begüm Onbaşı
Başarılı İnsanlar

Tarihe Geçen Dünya Şampiyonu: Ayşe Begüm Onbaşı

02 Haziran 2021
Boynuna madalya takmış bir kadının yakın çekimi. Parlak bir şekilde gülümsüyor ve başarısından gurur duyuyor gibi görünüyor. Saçları kulaklarının arkasına toplanmış ve açık renkli bir gömlek giymiş. Gözleri kapalı ve dudakları gülümseme şeklinde kıvrılmış. Madalyayı sıkıca kavrıyor ve elleri görünüyor. Madalya altın renginde ve üzerinde bir kurdele var. Arka plan bulanık ve odak dışı.
YılBaşarıDetaylar
2001DoğumAyşe Begüm Onbaşı, Manisa Akhisar doğumlu
2004Spora Başlama3 yaşında baleyle spor hayatına başladı
2006Jimnastiğe Başlama5 yaşında jimnastikle tanıştı
2013Dönüm NoktasıFransa Aqua Cup turnuvasına katıldı
2014Turnuva Hatırasıİlk unutamadığı büyük turnuva
2016Altın Madalyaİkinci unutamadığı büyük turnuva
2019Dünya Kupası Birinciliği6. Cantanhede Aerobik Jimnastik Dünya Kupası
2021Dünya Şampiyonluğu16. Aerobik Cimastik Dünya Şampiyonluğu
2021Madalya Sayısı150'ye yakın madalyası bulunuyor
Devam EdenEğitimiSpor kariyeri devam ederken eğitim hayatına da devam ediyor

Başarı kendine meydan okumakla başlar.” diyordu Ayşe Begüm Onbaşı. Kendine meydan okumakla başladığı aerobik jimnastikte rakiplerini geçip dünya şampiyonu oldu. Hem de büyükler kategorisinde ilk kez yarıştığı şampiyonada. 

Ayşe Begüm Onbaşı ismini duymayan ve her başarısında göğsü kabarmayan insan var mıdır? Var olsa bile bu sayının çok az olduğunu düşünüyorum. Ayşe Begüm Onbaşı ismini ilk ne zaman duyduk diye hafızamı yokladığımda bir fotoğraf karesi canlandı gözümde: Daha çocuk yaşlarda küçüklerde dünya şampiyonu olmuştu ve Türk bayrağını gururla taşıyordu. O fotoğraf karesi pek çok gazete ve televizyonlarda da yerini almıştı. Sonrasında Ayşe Begüm ile çok sayıda röportaj yapılmıştı. O röportajlardan hafızamda kalan ise daha yolun başında olduğu ve ülkesine madalya kazandırmaya; aerobik jimnastikte şampiyonluklar kazanarak İstiklal Marşı’nı okutmaya devam edeceği cümleleriydi. Yaşı küçük hedefleri büyük sporcu; büyükler kategorisinde yarıştığı ilk şampiyonada sözünü tuttu. 

19 yaşındaki dünya şampiyonumuz Ayşe Begüm; başarılarına bir yenisini daha ekledi. Kariyerinde ilk kez Büyükler Dünya Şampiyonası’na katıldı. Aerobik jimnastikte altın madalya kazandı, şampiyon oldu. Kendi ifadeleriyle; Türk kadının gücünü dünyaya göstermiş oldu.

Azerbaycan’da düzenlenen şampiyonada 21.850 puanla zirveye çıkan Onbaşı, bir ilke de imza attı. Türk aerobik jimnastik tarihine de geçti ve başarısını taçlandırdı. Bu başarıya Uluslararası Jimnastik Federasyonu da kayıtsız kalamadı. Genç sporcu şampiyonluğun yanı sıra “en iyi sporcu” seçildi. Madalya sayısı 150’ye yaklaşan sporunun lakabı ise “madalya canavarı.”

Ayşe Begüm Onbaşı Kimdir?

Ayşe begüm Onbaşı; 2001 Manisa Akhisar doğumlu. İlk adımlarını attıktan sonra yürümeye bale salonunda başladı. Henüz 3 yaşında iken bale aracılığıyla sporla tanıştı. O yaşlarda adımlarını birileri fark etmeliydi. Ayşe Begüm’deki yeteneği fark eden de İspanyol bale öğretmeni oldu. İspanyol bale öğretmeni Ayşe Begüm Onbaşı’nın hayatını değiştirdi.

Jimnastiğe başladığında ise 5 yaşındaydı. Bale öğretmeninin de yönlendirmesiyle Akhisar Belediyesi’nin kurslarla jimnastikle tanışmış oldu. Sonrasında ise Manisa’daki spor salonunda çalışmaya başladı. Zira Akhisar’daki tesis artık yeterli gelmiyordu. 

Yaptığı sporu seviyordu ve bu sevgiyle bütün zorlukları yenmeyi başardı. Kariyerindeki en büyük destekçisi ailesi ve antrenörü oldu. Ayşe Begüm’ün unutamadığı turnuvalar da vardı. İlki 2014 yılında idi. Bir hatası sebebiyle altın madalyayı kaçırmıştı. 2016 yılında altın madalyaya uzandığı şampiyona ise unutamadığı diğer turnuva idi.

Dönüm noktası ise 2013 yılıydı: Fransa Aqua Cup. Büyük turnuvalarda yaptığı bazı totemleri de vardı. Şans getirdiğine inandığı minyatür kuzuyu çantasından ayırmadığını röportajlarda dile getirmişti. Yine otelden ayrılmadan ayna karşısında kendini motive ettiğini de anlatmıştı. Başka sporlara çok fazla vakti kalmasa da atletizm ve yüzme sporlarını da takip ettiğini söylemişti. 

Jimnastikte başarılı olması kolay değildi. Günlerce haftalarca antrenmanlar yaptı. Antrenman yapmak da kolay değildi. Haftanın neredeyse tamamını, 5 gününü, spor salonunda geçirdi. Bu salon evinden 50 kilometre uzaklıktaydı. Azmi, gayreti ve aile desteğiye dünya çapında bir Jimnastikçiye dönüştü. Yazının girişinde bahsettiğim o fotoğraf karesi ve sonrasında gelen şampiyonluklar da o gayretin sonucuydu. 11 yaşından beri milli formayı giyiyor ve ülkesi için çalışıyor. Bir yandan da eğitimine devam ediyor. 

Ayşe Begüm Onbaşı’nın Başarılarından Bazıları

Ayşe Begüm Onbaşı; jimnastikte hem küçükler hem yıldızlar kategorilerinde pek çok madalya kazandı. Madalya canavarı unvanının sahibi olmasının sebebi de gittiği hemen her turnuvadan madalya ile dönmesiydi. Ayşe Begüm’ün başarılarını şöylece bir daha hatırlayalım:

  • 2021 Yılı

16. Aerobik Cimastik Dünya Şampiyoluğu

  • 2019 Yılı

6. Cantanhede Aerobik Jimnastik Dünya Kupası Birinciliği
Avrupa Aerobic Jimnastik Şampiyonası Tek Kadınlar Dördüncülüğü

  • 2018 Yılı

8. Aerobik Jimnastik Dünya Yaş Grupları Yarışması Tek Kadınlar Üçüncülüğü

  • 2016 Yılı

Gymnasiade Tek Kadınlar ve Çiftler Birinciliği, Triolar Üçüncülüğü, Grup İkinciliği
7. Aerobik Jimnastik Dünya Yaş Grupları Yarışması Tek Kadınlar Birinciliği, Triolar İkinciliği
Borovets Aerobic Open Cup Tek Kadınlar Birinciliği, Çiftler ve Triolar İkinciliği

  • 2015 Yılı

Borovets Aerobic Open Cup Tek Kadınlar ve Triolar Birinciliği
Hungarian Aerobics Open Cup Tek Kadınlar ve Triolar Birinciliği

  • 2014 Yılı

Borovets Aerobic Open Cup Tek Kadınlar, Çiftler, Triolar İkinciliği
6. Aerobik Jimnastik Dünya Yaş Grupları Yarışması Çiftler, Triolar Üçüncülüğü

  • 2013 Yılı 

Borovets Aerobic Open Cup Çiftler Birinciliği

Tarihe Geçen Diğer Jimnastikçilerimiz

Ayşe Begüm Onbaşı ile birlikte Türk spor tarihine geçen diğer jimnastikçilerimize değinmesek yazı eksik kalır düşüncesindeyim. Bu sebeple jimnastik sporunda adından söz ettiren sporcularımız İbrahim Çolak ve Ferhat Sarıcan’ın hikâyelerine de kısaca göz atalım istiyorum.

Jimnastikçimiz İbrahim Çolak; Dünya Artistik Jimnastik Şampiyonası’nda zirveye çıktı. Halka Aleti dünya şampiyonu İbrahim Çolak, İzmir doğumlu. Çokal’ın jimnastiğe başlamasına eski jimnastikçi amcası vesile oldu. Ailesinin de desteğiyle anasınıfına giderken jimnastiğe başladı. Sonrasında başarılar ve madalyalar ardı ardına geldi. İbrahim Çolak Halka Aleti dünya şampiyonluğu ile başarısını taçlandırdı, bu alanda dünya şampiyonu olan ilk Türk oldu. 

Jimnastik tarihine geçen bir diğer sporcumuz da Ferhat Arıcan ise Avrupa şampiyonu olmuştu. Ferhat Sarıcan da İzmirli. Jimnastiğe 10 yaşında başladı. Türkiye’yi büyük turnuvalarda temsil eden ilk jimnastikçi unvanının da sahibi. Bu yıl İsviçre'de düzenlenen Avrupa Artistik Cimnastik Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Atlama masasında ve paralel bar kategorilerinde gümüş ve bronz madalya kazandı. Ferhat Arıcan, jimnastik literarüne de geçti. Bu başarısıya 4. Artistik Jimnastik Dünya Şampiyonası'nda ulaştı. Yaptığı 3 hareketi kendi adına tescilletti. Böylece hareketi tescillenen ilk jimnastikçi oldu. 

Ayşe Begüm Onbaşı, İbrahim Çolak ve Ferhat Sarıcan; Türk jimnastik sporunun öncülerinden. Bu spor dalına yönelen ya da yönelmek isteyen geçlerin örneklerinden. Bu 3 sporcunun ortak özelliği de sporla küçük yaşlarla tanışmaları ve mücadeleden kaçmamaları. Başarıya ulaştıran en önemli şey ise çok çalışıp çok emek vermeleri. Ayşe Begüm’ün ifadeleriyle mottoları; “Kendileriyle yarışmaları ve asla vaz geçmemeleri…”

Ayşe Begüm Onbaşı, İbrahim Çolak ve Ferhat Sarıcan’ın açtığı bu yolda yeni şampiyonlar yetişsin. Biz de gururla izleyip, hikayelerine tanıklık edelim.

2001, Doğum, Ayşe Begüm Onbaşı, Manisa Akhisar doğumlu, 2004, Spora Başlama, 3 yaşında baleyle spor hayatına başladı, 2006, Jimnastiğe Başlama, 5 yaşında jimnastikle tanıştı, 2013, Dönüm Noktası, Fransa Aqua Cup turnuvasına katıldı, 2014, Turnuva Hatırası, İlk unutamadığı büyük turnuva, 2016, Altın Madalya, İkinci unutamadığı büyük turnuva, 2019, Dünya Kupası Birinciliği, 6 Cantanhede Aerobik Jimnastik Dünya Kupası, 2021, Dünya Şampiyonluğu, 16 Aerobik Cimastik Dünya Şampiyonluğu, 2021, Madalya Sayısı, 150'ye yakın madalyası bulunuyor, Devam Eden, Eğitimi, Spor kariyeri devam ederken eğitim hayatına da devam ediyor
Ayşe Begüm Onbaşı Tarihe Geçen Dünya Şampiyonu: Ayşe Begüm Onbaşı Aerobik Jimnastik Dünya Şampiyonu Ayşe Begüm Onbaşı Ayşe Begüm Onbaşı Kimdir İbrahim Çolak Ferhat Arıcan
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah ceketli ve mayolu bir kadının önderlik ettiği bir grup insan sahil boyunca koşuyor. Ön planda, koşuculardan birinin yakın çekimi bacaklarını hareket halinde gösteriyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve okyanusun suyu arka planda ışıldıyor. Grup kararlılıkla koşuyor, ayakları kumları tekmeliyor ve saçları rüzgârda uçuşuyor. Görüntü, her bir koşucu hedeflerine ulaşmak için birlikte hareket ederken, o anın neşesini ve heyecanını yakalıyor.
Bölümler

Spor Bilimleri Bölümü

22 Kasım 2020
Bir adam, üzerinde bir grafik görüntülenen dokunmatik bir ekranın önünde oturuyor. İşaret parmağıyla ekrana dokunuyor. Grafik, veri noktaları içeren çok sayıda mavi ve beyaz çubuktan oluşmaktadır. Arka planda mavi ve beyaz bir hız göstergesi ve mavi ve beyaz bir dijital ekran var. Adam siyah bir gömlek giymiş ve siyah bir kravat takmıştır ve alçak bir çömelme pozisyonundadır. Bacakları ön planda görünür ve açık gri bir kumaşla kaplıdır. Yüzü görünmemektedir.
İşletmelerde Temel Yetenek

Spor Kulübü Yönetiminde Çağdaş Uygulamalar

01 Aralık 2018
Bu görüntü, bir masanın üzerine yerleştirilmiş bir çift siyah yüksek topuklu ayakkabının yakın çekimidir. Ayakkabılar kameraya yakın ve derinin karmaşık detayları görülebiliyor. Ayakkabının burnu sivri ve topuk kısmı parlak siyah bir malzemeden yapılmış. Ayakkabının ön tarafında ince bir kayış ve yan tarafında bir bilek tokası var. Ayakkabının topuğunda gümüş bir toka vardır. Arka plan bulanık, ancak ahşap masa tablası görülebiliyor. Masa beyaz bir masa örtüsüyle kaplıdır ve ayakkabılar çerçevedeki tek nesnedir. Görüntü, ayakkabıların ayrıntılarını takdir etmemizi sağlayacak şekilde odaklanmıştır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Spor İlişkisi

19 Ağustos 2018