AnasayfaBlogSpor Bilimleri Bölümü
Bölümler

Spor Bilimleri Bölümü

22 Kasım 2020
Siyah ceketli ve mayolu bir kadının önderlik ettiği bir grup insan sahil boyunca koşuyor. Ön planda, koşuculardan birinin yakın çekimi bacaklarını hareket halinde gösteriyor. Güneş pırıl pırıl parlıyor ve okyanusun suyu arka planda ışıldıyor. Grup kararlılıkla koşuyor, ayakları kumları tekmeliyor ve saçları rüzgârda uçuşuyor. Görüntü, her bir koşucu hedeflerine ulaşmak için birlikte hareket ederken, o anın neşesini ve heyecanını yakalıyor.
Hareket TürleriHareketin İşleviSpor İle İlişkisi
Çene HareketleriKonuşmayı sağlar.Boks ve güreş gibi sporlarda çene korunması gerekli bir bölgedir.
Kol HareketleriYazı yazmayı sağlar, objeleri kavramamızı sağlar.Basketbol, voleybol ve yüzme gibi sporlarda kol hareketleri önemlidir.
Parmak HareketleriKol hareketlerinin işlevini destekler, yazı yazmayı ve objeleri tutmayı sağlar.Tenis, badminton ve gitar çalma gibi aktiviteler parmak hareketlerini gerektirir.
Bacak HareketleriYürümeyi, koşmayı ve hareket etmeyi sağlar.Futbol, koşu, bisiklet sürme ve yüzme gibi sporlar bacak hareketlerini gerektirir.
Ayak HareketleriDengede durmayı, yürümeyi ve koşmayı sağlar.Futbol, basketbol ve dans gibi sporlar ayak hareketlerini gerektirir.
Diyafram HareketleriNefes almayı ve vermeyi sağlar.Tüm sporlar nefes kontrolünü gerektirir.
Kafa HareketleriBakış açımızı ve odaklanmamızı değiştirir.Futbol, basketbol ve tenis gibi sporlarda kafa hareketleri önemlidir.
Omuz HareketleriKol ve ellerimizin geniş bir hareket menziline sahip olmasını sağlar.Yüzme, tenis ve basketbol gibi sporlar omuz hareketlerini gerektirir.
Göz HareketleriGörüş alanımızı genişletir, odaklanmamızı sağlar.Her türlü spor aktivitesi göz hareketlerini ve odaklanmayı geliştirir.
Eklemlerin HareketiVücudun esnekliğini ve hareket kabiliyetini artırır.Gymnastics, yoga ve dans eklemlerin esnekliği ve hareket kabiliyetini geliştirir.

Canlılığımızı devam ettirebilmemizin temel yapı taşlarından biri de harekettir. Çene hareketlerimizle konuşuruz, yemek yiyerek bedensel ihtiyaçlarımızı karşılarız. Kol ve parmak hareketlerimizle yazılar yazarız. Ortamımızı, bulunduğumuz alanı değiştirmek için de bacak ve ayak hareketlerimize ihtiyacımız vardır. Bu hareketlerin bazıları sportif ögeleri oluşturur; yürümek, koşmak, yarışmak bazen de nefes almak. Sportif ögeler de sistematik olarak yan yana geldiklerinde sporu, sporcuyu oluştururlar.

Spor, bazı kaynaklara belirli ölçüde beceri ve güç gerektiren eğlence ve yarışma etkinlikleri olarak geçmiştir. Bu etkinliklerin içinde yarışmak, eğlenmek kadar dinlenmek de vardır. Spor bireysel olarak kullanıldığında etkili ve kaliteli zamanlar geçirmeye yardımcı olabilir. Topluluk olarak tercih edildiğinde kaynaşma imkânı verir. Bu kaynaşmanın yolu ülke temsillerine kadar uzanabilir.

Spor Bilimleri bölümü sporcuların yaptıkları spordan nasıl etkilendikleri, hangi sporun fiziksel ve biyolojik yapılarına uygun olduğu konusunda araştırmalar yapar. Araştırmalarını yaparken insanın hareket yapısını dikkate alır. Sporun gerektirdiği enerji miktarını saptamak için testler uygular ve sporcuya uygun beslenme programları ve egzersiz programları hazırlar. Hazırladığı programların geliştirilmesiyle bilime katkılarda bulunmasını hedefler. 

Spor Bilimleri Bölümü Nedir?

Üniversitelerin ilgili fakültelerinde dört yıllık bir eğitimle sporu daha derin ve bilimsel olarak inceleyen bir bölümdür. Bünyesine Ortaöğretim eşit ağırlık başarı puanıyla öğrenci kabul etmektedir. Spor Bilimleri bölümü sporu fiziksel olarak incelediği gibi ruhsal olarak da ele alır. İncelemeleri sadece sporla ilgili değil sporcuyu da kapsamaktadır. Sporun sporcu üzerinde bıraktığı fiziksel, ruhsal ve mental etkilerine de değinir.

Spor Bilimleri bölümü sağlıklı insanların yaptığı sporun ya da egzersizlerin sonrasında nasıl bir etki bıraktığı üzerine de yoğunlaşmıştır. Ayrıca yapılan aktivitelerin tüm vücudu nasıl etkilediği üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. Bunları yaparken anatomi biliminden yararlanır. Spor başarısını üst seviyelere çıkarmak için kişi bedeninin uzunluğu, ağırlığı, kas yapısı önemlidir. Spor Bilimleri bölümü de sporcu üzerinde bu gibi araştırmalı yaparak kişiye uygun spor dalını belirlemektedir. Seçilen spora uygun ve kişiye özgü çalışma programları, beslenme programları hazırlamak da bu bilimin bir parçasını oluşturmaktadır.

Spor Bilimleri bölümünün amaçlarından bir diğeri de sağlıklı bir toplumun yetiştirilmesine katkıda bulunan eğitimciler yetiştirmektir. Bu eğitimcilerin bölüme en büyük katkısı ulusal ve uluslararası alanda yetkinliğe ulaşmış sporcular yetiştirmek olacaktır. Eğitimciler yetiştirecekleri sporcuları veya spor kulüplerini müsabakalara, yarışmalara hazırlarlar. Aynı zamanda performanslarının ve gelişmesinin takibini yaparlar. Profesyonel olarak yetiştirilen sporcular müsabakalara çıkarak başta ülke temsillerini daha sonra ise kendi başarıları ve eğitimcilerinin katkılarını ödüllendirmiş olurlar.

Spor Bilimleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Spor bilimcisi olarak mezun olan öğrenciler sporla uğraşacak bireylerin branş seçimlerine, seçtikleri branşta geliştirilmesine destek verirler. Yapacakları performans analizleri, antrenman programlarının hazırlanması, geliştirme çalışmalarıyla sporcunun başarısını desteklemeye çalışırlar. Bölüm mezunları; Kondisyonerlik, Performans Analizatörü, Beden Eğitimi Öğretmenliği gibi alanlara yönelebilirler.

Spor Bilimleri bölümünden mezun olan öğrenciler kondisyoner olarak kariyer yapmak isterlerse;

  • Spor branşıyla ilgilenenlerin kuvvet, esneklik, hız, sağlamlık gibi kas ve kemik yapısına dayalı güçlerinin artırılması amacıyla planlamalar yapar.

  • Yapılan antrenmanların sporcuya katkısını ölçer, değerlendirir. Gerekirse elde ettiği verilere göre yeni bir program hazırlar.

  • Antrenman programlarının başlangıç ve bitiş aşamalarının sporcuyu olumsuz etkilememesi için ısınma ve soğuma hareketlerini düzenler.

  • Yaralanan ve sakatlanan sporcuların tedavi sürekleri sonrasında bedensel güçlerine göre antrenman programları hazırlar.

Spor Bilimleri bölümü sporun ve sporcunun desteklemesini sağlamak için bazı testler geliştirmiştir. Bu testleri geliştirmek, sporcuya uygulamak Performans Analizörünün görevlerindendir.

Performans Analizörü;

  • Testlerin hangi sporcuya, ne zaman ve e sıklıkla uygulanacağını belirler.

  • Sporcunun gelecekteki performansı hakkında bilgiler elde eder.

  • Sporcunun zayıf ve güçlü yönlerini belirler.

  • Sporcu için uygun antrenman yöntemlerini belirler.

  • Sporcuya motivasyon ve azim kazandırırlar.

Spor Bilimleri Bölümünden mezun olan öğrenciler kariyer planlamalarını öğretmenlik üzerinden de yapabilirler. Gerekli olan formasyon eğitimlerinin aldıktan sonra milli eğitimin okul kademelerinde görev alabilirler.

Spor Bilimleri Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Bölümün mezunlarının kondisyoner, analizör ve öğretmen olmanın yanında pek çok iş imkanı da bulunmaktadır;

  • Akademide kalıp eğitimlerine lisansüstü olarak devam edebilir doçentliğe yükselebilirler.

  • Sözleşmeli antrenörlük yapabilirler.

  • Gençlik ve Spor il Müdürlüklerine bağlı kurum ve kuruluşlarda sözleşmeli personel olarak çalışabilirler.

  • Askeri birimlerde spor eğitmeni olarak atanabilirler.

  • Devlet kurumlarında kolluk kuvveti ve eğitmeni olarak görev alabilirler.

  • Özel sektörde kondisyoner, fiziksel uygunluk ve persformans analizi yapabilirler.

  • Spor hizmetleri alannda eğitmen olarak çalışabilirler.

  • Egzersiz ve spor bilimleri uzmanı olarak çalışabilirler.

  • Spor masörü olarak çalışabilirler.

Spor Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dört yıllık eğitimlerde uygulamalı ve teorik olarak dersler verilmektedir. Alınan derslerle bölüm mezunlarından hareketsizliğin spor ve açık alan etkinlikleri ile engellemesi, sağlıklı ve dengeli nesiller yetiştirilmesi için gerekli ortamı oluşturmalı beklenir. Aldıkları eğitimler insanların ve sporcuların bedensel, zihinsel ve sosyal olarak katkı sağlaması gibi önemelere sahiptir.

Eğitmenlerin sporcular ve öğrencileri için serbest zaman etkinliklerini planlamalarına, uygulamalarına yarayacak olan gerekli birikim teorik ve uygulama dersleriyle verilmektedir. Alanın insan organizması ile ilgilenmesi, hücre, kas, sinir, kan yapısı ile ilgilenmesi bilimsellik katmaktadır. Eğitimlerde verilen dersler de bu ölçüde değişkenlik göstermektedir. Teorik dersler;

  • İngilizce

  • Türk dili

  • Spor Biline Giriş

  • Antrenman Bilgisi

  • İnsan Anatomisi

  • Beden Eğitimi ve Spor Tarihi

  • Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi

  • Spor Sosyolojisi

  • Bilimsel Araştırma Yöntemleri 

Uygulamalı dersler: 

  • Fiziksel Uygunluk

  • Yüzme Temel Eğitimi

  • Tenis Temel Eğitimi

  •  Alan Uygulaması

  •  Voleybol Temel Eğitimi

  •  Hentbol Temel Eğitimi

  •  Jimnastik Temel Eğitimi

Spor Bilimleri bölümünde öğrenciler bu eğitimleri alıp mezun olduktan sonra milli eğitim kademelerinde öğretmen olarak yer almak isterlerse formasyon eğitimlerini de almaları gerekecektir. Formasyon yani biçimlendirme eğitimleri öğrencilerin değişen yaş gruplarına göre ders seviyesini düzenlemeyi gerektiren eğitimlerden oluşmaktadır. Bireyin sosyolojik, psikolojik, gelişimsel yönleri dikkate alınarak eğitimin tam ve eksiksiz verilmesi konusunda destekler verilmektedir.

Spor Bilimleri Bölümü Taban Puanları

Spor Bilimleri bölümü üniversitelerde Sağlık Bilimleri ya da Spor Bilimleri Fakültesi adı altında bulunmaktadır. Eşit ağırlık puan türünden alım yapan bölüm İzmir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Erzurum, İstanbul gibi şehirlerin üniversitelerinde bulunmaktadır. Özel üniversitelerden burslu eğitim alınabileceği gibi açık öğretim fakültelerinden de eğitim alınabilir.

ÖSYM-YÖK tarafından paylaşılan güncel taban puanları ise şöyle;

 Üniversite

Fakülte

Bölüm

Taban Puan

İzmir Demokrasi Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Fakültesi

Spor Bilimleri Bölümü

 256,555

Atatürk Üniversitesi

Açık Öğretim Fakültesi

Spor Bilimleri Bölümü

187,352

İstanbul Üniversitesi

Açık Öğretim Fakültesi

Spor Bilimleri Bölümü

187,758

Spor Bilimleri Bölümü Nedir?

Spor Bilimleri bölümü eşit ağırlık puanı ile öğrenci kabul eden, sporu daha derin ve bilimsel olarak inceleyen bir bölümdür. Sporun insan bedenine ve yaşamına olan etkilerinin ortaya koyan çalışmalar yapacak eğitimciler yetiştirmeyi amaçlar. Sporu ve sporcuyu geliştirecek bilimsel veriler ve ortam oluşturmaya çalışır.

Spor Bilimleri Mezunları Ne iş Yapar?

gerekli olan dört yıllık lisans eğitimini tamamlayan mezunlar kondisyoner, performans analizörü, akademisyen olarak iş bulabilmektedir. bireysel ya da kulüpler için sporcu hazırlar, bölümün bilimsel olarak gelişmesine katkıda bulunurlar.

Spor Bilimi Mezunları İş İmkanları Nelerdir?

Spor Bilimleri bölümü mezunları bilimsel çalışmaların yanı sıra özel kurumlarda ve kamu kuruluşlarında spor eğitmeni, antrenör, spor masörü gibi alanları tercih edebilirler. Kolluk kuvveti ve bu birimler için eğitim veren okullarda eğitmeni olarak görev yapabilirler.

Çene Hareketleri, Konuşmayı sağlar, Boks ve güreş gibi sporlarda çene korunması gerekli bir bölgedir, Kol Hareketleri, Yazı yazmayı sağlar, objeleri kavramamızı sağlar, Basketbol, voleybol ve yüzme gibi sporlarda kol hareketleri önemlidir, Parmak Hareketleri, Kol hareketlerinin işlevini destekler, yazı yazmayı ve objeleri tutmayı sağlar, Tenis, badminton ve gitar çalma gibi aktiviteler parmak hareketlerini gerektirir, Bacak Hareketleri, Yürümeyi, koşmayı ve hareket etmeyi sağlar, Futbol, koşu, bisiklet sürme ve yüzme gibi sporlar bacak hareketlerini gerektirir, Ayak Hareketleri, Dengede durmayı, yürümeyi ve koşmayı sağlar, Futbol, basketbol ve dans gibi sporlar ayak hareketlerini gerektirir, Diyafram Hareketleri, Nefes almayı ve vermeyi sağlar, Tüm sporlar nefes kontrolünü gerektirir, Kafa Hareketleri, Bakış açımızı ve odaklanmamızı değiştirir, Futbol, basketbol ve tenis gibi sporlarda kafa hareketleri önemlidir, Omuz Hareketleri, Kol ve ellerimizin geniş bir hareket menziline sahip olmasını sağlar, Yüzme, tenis ve basketbol gibi sporlar omuz hareketlerini gerektirir, Göz Hareketleri, Görüş alanımızı genişletir, odaklanmamızı sağlar, Her türlü spor aktivitesi göz hareketlerini ve odaklanmayı geliştirir, Eklemlerin Hareketi, Vücudun esnekliğini ve hareket kabiliyetini artırır, Gymnastics, yoga ve dans eklemlerin esnekliği ve hareket kabiliyetini geliştirir
Spor Bölümü Spor bilimleri bölümü spor bilimleri bölümü nedir spor üniversite
Uzun kumral saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya gülümsüyor. Yumuşak yüz hatları ve sıcak bir ifadesi var. Gözleri parlak ve dudakları rahat bir gülümsemeyle hafifçe ayrılmış. Kısa kabarık kollu ve beyaz yakalı soluk pembe bir üst giyiyor. Elleri vücudunun önünde birbirine kenetlenmiş. Yanakları pembe ve yüzü uzun saçlarıyla çerçevelenmiş. Doğrudan kamera objektifine bakarken eğleniyor gibi görünüyor. Arka plan parlak ve havadar, biraz da mavi. Kadın mutlu, memnun ve kendinden emin görünüyor ve neşe hissi yayıyor.
Esma Akkaya
Blog Yazarı

2014 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olan Esma Akkaya, kişisel gelişim alanında birçok eğitim aldı. Kişisel gelişim alanında diksiyon, çizim alanında da 3ds Max Üç Boyutlu Grafik Animasyon sertifikalarına sahip olan Esma Akkaya, eğitim, seyahat ve coğrafya başlıklarıyla ilgili blog yazıları kaleme almakta. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, üzerinde bir grafik görüntülenen dokunmatik bir ekranın önünde oturuyor. İşaret parmağıyla ekrana dokunuyor. Grafik, veri noktaları içeren çok sayıda mavi ve beyaz çubuktan oluşmaktadır. Arka planda mavi ve beyaz bir hız göstergesi ve mavi ve beyaz bir dijital ekran var. Adam siyah bir gömlek giymiş ve siyah bir kravat takmıştır ve alçak bir çömelme pozisyonundadır. Bacakları ön planda görünür ve açık gri bir kumaşla kaplıdır. Yüzü görünmemektedir.
İşletmelerde Temel Yetenek

Spor Kulübü Yönetiminde Çağdaş Uygulamalar

01 Aralık 2018
Bu görüntü, bir masanın üzerine yerleştirilmiş bir çift siyah yüksek topuklu ayakkabının yakın çekimidir. Ayakkabılar kameraya yakın ve derinin karmaşık detayları görülebiliyor. Ayakkabının burnu sivri ve topuk kısmı parlak siyah bir malzemeden yapılmış. Ayakkabının ön tarafında ince bir kayış ve yan tarafında bir bilek tokası var. Ayakkabının topuğunda gümüş bir toka vardır. Arka plan bulanık, ancak ahşap masa tablası görülebiliyor. Masa beyaz bir masa örtüsüyle kaplıdır ve ayakkabılar çerçevedeki tek nesnedir. Görüntü, ayakkabıların ayrıntılarını takdir etmemizi sağlayacak şekilde odaklanmıştır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Spor İlişkisi

19 Ağustos 2018