AnasayfaBlogSağlık Yönetimi Bölümü
Bölümler

Sağlık Yönetimi Bölümü

15 Eylül 2020
Beyaz önlüklü bir adam elinde modern bir akıllı telefon tutuyor. Cihazın siyah bir ekranı var ve adam dikkatle ona bakıyor. Adamın üzerinde düğmeli ve göğsünde bir cebi olan beyaz bir laboratuvar önlüğü var. Düşük ışık nedeniyle yüz hatlarını seçmek zor. Arka planda bir dünya haritası ve bir kravatın yakın çekimi var. Adam düz, bej renkli bir duvarın karşısında durmaktadır.
Sağlık Yönetimi BölümüTanımİş İmkanları
Sağlık Yönetimi Bölümü NedirSağlık kurumu içerisinde yer alan kuruluşların yönetilmesi, işletilmesi ve planlanabilmesi için nitelikli elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölüm.Hastane yönetimi, sağlık finansmanı, sağlık teknolojileri kullanımı
Sağlık Kuruluşları YönetimiHastane, klinik, poliklinik vb. sağlık kuruluşlarının yönetim, işletim ve planlama süreçlerinin organizasyonundan sorumlu olur.Hastane yöneticiliği, Klinik ve poliklinik yöneticiliği
Sağlık FinansmanıSağlık sistemlerinin finansal yönetimi, düzenlemesi ve koordinasyonu konusunda yetkin olur.Kamu ve özel sağlık kurumları, Sağlık sigortacılığı
Sağlık AraştırmalarıSağlık alanında araştırma ve geliştirme, veri toplama, analiz ve uygulama fırsatlarına sahip olur.AR-GE, İlaç firmaları
Hastane İşletmeciliğiHastane ve benzeri sağlık kurumlarının iş varlıklarını ve imkanlarını verimli şekilde yönetme yeteneğine sahip olur.Hastaneler, Özel Tıbbi Laboratuvarlar
Sağlık Teknolojileri KullanımıSağlık hizmetlerinin sunumunda teknoloji kullanma ve yönetebilme yeteneği kazanır.Tıbbi cihaz üreten şirketler, Sağlık araştırma merkezleri
Sağlık Hizmetleri OrganizasyonuSağlık hizmetlerinin organizasyon ve koordinasyon yetisine sahip olur.Rehabilitasyon Merkezleri, Evde bakım hizmeti veren kuruluşlar
Sağlık SigortacılığıSağlık sigorta ve geri ödeme süreçlerini yönetebilme ve düzenleme yetisine sahip olur.Sağlık sigorta şirketleri, Sosyal Güvenlik Kurumu
Sağlık TurizmiSağlık turizmi işlemlerini organize edebilme ve yönetebilme yetisine sahip olur.Sağlık turizmi şirketleri
Akademik KariyerSağlık ve sağlık yönetimi alanında akademik kariyer yapma imkanı olur.Üniversiteler

Her geçen gün sağlık alanında yaşanılan teknolojik gelişmeler ve giderek artan hastanelerin sayılarının artması nedeniyle sağlık alanında çalışacak nitelikli eleman ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç her geçen gün artmakta ve giderek artmaya da devam edecektir. Günümüzde oluşan nitelikli sağlık elemanı ihtiyacını karşılayan en önemli alanlardan birisi de sağlık yönetimi alanıdır. Günümüzde sağlık yönetimi alanı hastanelerin ve bireylerin ihtiyaç duyduğu bir alandır. Ayrıca sağlık yönetimi alanı her geçen gün önem kazanmakta ve bu alanda çalışan kişilerin değeri bilinmektedir.

Çünkü sağlık yönetimi, sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetiminden sorumludur. Sağlık kuruluşlarının işlemesini sağlayan en önemli nitelikli elemanların çalışma alanıdır. Sağlık kuruluşlarının yönetiminin yanında işletimi ve planlama faaliyetlerini gerçekleştirilmesini sağlayan bir alandır. Hastanenin düzenli bir şekilde işlemesini sağlayan bir alandır. Sağlık yönetimi, hastane imkanlarının verimli bir şekilde hastalara sunulmasını sağlayan bir alandır. Sağlık yönetimi, hastanelerin, kliniklerin, polikliniklerin vb. yerlerin yönetim sorumluluğunu üstlenmektedir.

Bu yüzden sağlık yönetimi alanı olmadan bir sağlık kuruluşunun yönetilmesi ve hastalarına gereken verimliliği sağlaması mümkün değildir. Sağlık yönetimi okumak isteyen kişilerin bu alana dair bilgisi olması gerekir. Sağlık kurumuna ilgisi olmayan kişilerin bu alanda başarılı olması mümkün değildir. Bu yazı sayesinde sağlık yönetimi alanında gerekli bilgileri öğrenip bu alanı tanıma fırsatı yakalamış olacaksınız. Yazıya giriş yaptıktan sonra sağlık yönetimi bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Sağlık Yönetimi Bölümü Nedir?

Sağlık yönetimi bölümü, sağlık kurumu içerisinde yer alan kuruluşların işletilmesi, yönetilmesi ve faaliyetlerin planlanabilmesi için ihtiyaç duyulan nitelikli elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür. Sağlık yönetimi bölümü, dört yıllık lisans bölümüdür. Bazı üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde yer alırken bazı üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alır. Sağlık yönetimi bölümü, hastane yönetimi, sağlık finansmanı, sağlık teknolojileri kullanımı, sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve sağlık sigortacılığı alanında araştırmalar ve eğitimler yapan bir bölümdür.

Sağlık yönetimi bölümü, ekonomik değerlendirme yöntemleri, sağlık hizmetleri sunum ve finansmanını öğretme amacı taşıyan bir bölümdür. Bu bölüm sağlık kurumlarının personel ihtiyaçlarının karşılanması, personelin verimli şekilde çalıştırılması ve gereken araç-gereç teminini planlama alanı için gerekli bilimsel araştırmaları yapan ve nitelikli eleman yetiştiren bir bölümdür. Sağlık yönetimi bölümü sağlık kurumuna profesyonel yönetici uzmanları yetiştirmektedir. Sağlık yönetimi bölümü alanında veri toplama, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapma ve sağlık reformları doğrultusunda hizmet verme sürecini yönetecek nitelikli elemanlar yetiştiren bir bölümdür.

Sağlık yönetimi bölümü, sağlık kuruluşunun performansını düzenleme ve koordine etme süreçlerini belirleme amacı taşır. Sağlık kuruluşlarının iş ve idari faaliyetlerini inceleme amacı taşımaktadır. Yönetim fonksiyonları hakkında gerekli işlemleri yapmak ise en büyük görevleri olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde yeni yeni değeri bilinmeye başlayan bir bölümdür. Bu bölümün mezunları sağlık adının geçtiği yerlerde çalışma fırsatı bulabilmektedir. Bu bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sağlık yönetimi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olun.

Sağlık Yönetimi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Sağlık yönetimi bölümü iş imkanları geniş bir çerçeveyi kapsamaktadır. Sağlık adı geçen her yerde çalışma olanakları bulunur. Sağlık yönetimi bölümü iş imkanları hem kamu hem de özel sektörü kapsamaktadır. Kamu alanında çalışma olanakları özel sektöre oranla daha düşüktür. Kamu alanında sağlık yönetimi bölümü iş imkanları hastanelerdir. Eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri vb. olarak devam etmektedir. Sağlık yönetimi bölümü iş imkanları arasında rehabilitasyon merkezleri, halk sağlığı kuruluşları, evde bakım hizmeti veren kuruluşlar ve huzurevleri sayılabilir.

Bunların yanında sağlık yönetimi bölümü iş imkanları Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık sigortacılığı, sağlık finansmanı, ilaç firmaları ve tedarik zincirleri olarak devam etmektedir. Sağlık alanında yapılan AR-GE çalışmaları, sağlık hizmetleri organizasyonu, sağlık turizmi şirketleri de sağlık yönetimi bölümü iş imkanları arasında yer alır. Sağlık danışmanı olarak ve akademik kariyer yaparak çalışabilirler. Son olarak sağlık yönetimi bölümü iş imkanları arasında hastane yönetiminde, özel laboratuvar hizmeti veren firmalarda, sağlık araştırma merkezlerinde, tıbbi cihaz üreten şirketlerin idari yönetiminde vb. yerlerde çalışabilirler. Nerelerde çalışabildiklerini öğrendikten sonra şimdi de sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Sağlık yönetimi bölümü mezunları “Sağlık Yöneticisi” unvanı alırlar. Sağlık yönetimi bölümü mezunları, bir sağlık kuruluşunun performansını düzenler ve işlerini koordine etme sürecini takip ederler. Sağlık yönetimi bölümü mezunları, bir sağlık kuruluşunun iş ve idari kısmını denetlerler. Bunların yanında her türlü personel, ortak kuruluşlar ve sigorta şirketleri ile genel iç sağlık sisteminden sorumlu olurlar. Bu da sağlık yönetimi bölümü mezunları işleri arasında yer almaktadır. Çalıştıkları sağlık kuruluşlarının mali, teknik ve idari işlerini düzenli ve verimlilik alabilecek şekilde yürütülmesinden sorumlu olurlar.

Sağlık yönetimi bölümü mezunları, hasta bakımı ve diğer tıbbi hizmetlerin dışında kalan hizmetlerin yürütülmesinden ve denetlenmesinden sorumlu olurlar. Çalıştıkları sağlık kuruluşlarına hangi bölüme ne kadar eleman alınması gerektiği ile ilgili gerekli planlamaları yaparlar. Bunların yanında sağlık yönetimi bölümü mezunları, hangi bölüme ne kadar ekipman, araç ve gereç alınması gerektiğini belirleyerek gerekli finans oluşumunu sağlarlar. Sağlık kuruluşlarının mevcut durumlarının düzeltilmesi ve geleceğe dönük yatırımların yapılmasını sağlarlar. Sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceledikten sonra bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.

Sağlık Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi aldıktan sonra sağlık yönetimi bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım

Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında

Sağlık yönetimi taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olmadan önce bazı bilgiler vermek isterim. Bu bölümü okuyabilmeniz için ilk önce YKS (TYT-AYT) sınavına girmeniz gerekir. Ardından sınavdan alacağınız puan ve başarı sıralaması sizi bu bölüme yerleştirebilir. Unutmayın ki tercih yaparken en önemli etken puan sıralamasından ziyade başarı sıralamasıdır. Bu bölüm eşit ağırlık alanında öğrenci almaktadır. Aşağıda hazırlamış olduğum liste en güncel verilere sahiptir.

En İyi Devlet Üniversiteleri Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;

  • Hacettepe Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 309,44947 (puan) 200904 (sıralama)

  • İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 304,04406 (puan) 200051 (sıralama)

  • Marmara Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 298,26629 (puan) 242139 (sıralama)

En İyi Vakıf Üniversiteleri Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;

  • Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 339,29684 (puan) 118441 (sıralama) Burslu bölüm.

  • Bezm-i Âlem Vakıf Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 326,98917 (puan) 148366 (sıralama) Burslu bölüm.

  • İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 324,77766 (puan) 154331 (sıralama) Burslu ve İngilizce bölüm.

Sağlık Yönetimi Bölümünün Önemi Nedir?

Dünyanın gelişmiş hemen hemen tüm ülkelerinde ve gelişmeye devam eden ülkelerinin çoğunda, sağlık yönetimi konusunda büyük oranda bir profesyonelleşme meydana gelmektedir. Dünyada; ABD, Kanada, İngiltere, Belçika, Brezilya, Şili ve Filipin gibi ülkelerde sağlık yönetimi alınan yüksek lisans düzeyindeki eğitimlerle kazanılırken, bu ülkelerin bir kısmında ve diğer ülkelerde, lisans düzeyinde alınan eğitimlerle sağlık yönetimi uzmanlığı programları ile sağlık yöneticisi ünvanı kazanılmaktadır.

Ülkemizde bulunan fakültelerde bu alanda önlisans, lisans, yüksek lisans bölümlerinde eğitimler bulunmaktadır. Bunun yanında sağlık yönetimi eğitimine yönelik sertifika programları da sunulmaktadır. Enstitü içinde yer alan sağlık kurumları işletmeciliği eğitimi, alınan temel eğitimleri desteklemek amacı ile yönetimin tarih sürecini ve temel fonksiyonlarını anlatarak, etkin yönetim anlayışının neler olduğu ve sağlık yönetiminin işleyişinin, yönetiminin detayları ile aktarılmasını amaçlamaktadır.

Ülkemizde sağlık yönetimi eğitimi ilk olarak, sağlık hizmetleri veren çeşitli kurumların yönetici ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturulan ilk yüksek öğrenim kurumu olan Sağlık İdaresi Yüksek Okulu'dur. Okul 1963 senesinde, Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı Mesleki Öğrenim Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak 3 yıllık eğitim veren meslek okulu olarak kurulmuştur.

Ülkemizde sağlık sektöründe meydana gelen hastane önü yığılmalardan, kaynak israflarından, personel açıklarından, doğru politika üretememekten, her geçen gün artan hastalanma oranlarından pek çok soruna kadar ortaya çıkan yanlış yönetim sorumlu görülmektedir. Bu durumun ortadan kaldırılması amacıyla, Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü'nün ortaya çıkardığı çalışmalar neticesinde, YÖK'ün tavsiyesi ve Millî Eğitim Bakanlığı'nın teklif geliştirmesi ile 3 Kasım 1994 tarihli resmî gazetede sunulan Bakanlar Kurulu kararı sonucunda, Ankara Üniversitesine ve Marmara Üniversitesi'ne bağlı olan iki Sağlık Eğitim Fakültesi kurulması sağlanmıştır.

İlgili Eğitim: Sağlık Kurumları İşletmeciliği

Sağlık Yöneticisinin Kurumlar İçin Önemi

Sağlık yöneticilerinin, çalışacakları kurumların içinde; planlama, yönetim, idareci olarak görev almaları gerekir. Sağlık endüstrisinin her geçen gün gelişmesine paralel olarak profesyonel sağlık yöneticilerine ihtiyaç aynı oranda artmaktadır. Günümüzde hızla büyüyen endüstrilerin başında sağlık yönetimi gelmektedir. Nüfus artışı, insanların hayatlarındaki beklentilerinin artması gibi neticeler doğuran bilimsel ilerlemeler sebebi ile sağlık yönetimi organizasyonlarına ihtiyaç artmaktadır. Bu durumda sağlık yöneticilerinin sürekli olarak gelişmeleri takip etmeleri ve desteklemeleri gerekmektedir.

Sağlık yönetiminin hızlı gelişimi, halk sağlığına etki edecek farklı konularda tüm gereklerin araştırılıp yerine getirilmesine yönlendiriyor. Halk sağlığına etki edecek, halka yüksek oranda fayda sağlayacak, modern teknikleri uygulama yetisine sahip profesyonel bir sistemin kurulması önemli bir ihtiyaçtır.

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi ile sağlık yönetimini en üst seviyeye taşıyan modern teknolojilerin kullanımının artış gösterdiği görülmektedir. Bu alanda yer alan profesyonellerin, artmaya devam eden bilgi birikimi ve becerilerinin doğru olarak kullanımını sağlamak için rehberlik etmeleri gerekmektedir. Böylelikle tüm halkın yararına en başarılı sonuçları almaları kaçınılmaz olacaktır. Profesyonel sağlık yöneticileri ile çalışan kurumlar halk sağlığı için maksimum faydayı ortaya koymayı amaçlamaktadır.

Sağlık Yönetimi Bölümü Nedir, Sağlık kurumu içerisinde yer alan kuruluşların yönetilmesi, işletilmesi ve planlanabilmesi için nitelikli elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölüm, Hastane yönetimi, sağlık finansmanı, sağlık teknolojileri kullanımı, Sağlık Kuruluşları Yönetimi, Hastane, klinik, poliklinik vb sağlık kuruluşlarının yönetim, işletim ve planlama süreçlerinin organizasyonundan sorumlu olur, Hastane yöneticiliği, Klinik ve poliklinik yöneticiliği, Sağlık Finansmanı, Sağlık sistemlerinin finansal yönetimi, düzenlemesi ve koordinasyonu konusunda yetkin olur, Kamu ve özel sağlık kurumları, Sağlık sigortacılığı, Sağlık Araştırmaları, Sağlık alanında araştırma ve geliştirme, veri toplama, analiz ve uygulama fırsatlarına sahip olur, AR-GE, İlaç firmaları, Hastane İşletmeciliği, Hastane ve benzeri sağlık kurumlarının iş varlıklarını ve imkanlarını verimli şekilde yönetme yeteneğine sahip olur, Hastaneler, Özel Tıbbi Laboratuvarlar, Sağlık Teknolojileri Kullanımı, Sağlık hizmetlerinin sunumunda teknoloji kullanma ve yönetebilme yeteneği kazanır, Tıbbi cihaz üreten şirketler, Sağlık araştırma merkezleri, Sağlık Hizmetleri Organizasyonu, Sağlık hizmetlerinin organizasyon ve koordinasyon yetisine sahip olur, Rehabilitasyon Merkezleri, Evde bakım hizmeti veren kuruluşlar, Sağlık Sigortacılığı, Sağlık sigorta ve geri ödeme süreçlerini yönetebilme ve düzenleme yetisine sahip olur, Sağlık sigorta şirketleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Turizmi, Sağlık turizmi işlemlerini organize edebilme ve yönetebilme yetisine sahip olur, Sağlık turizmi şirketleri, Akademik Kariyer, Sağlık ve sağlık yönetimi alanında akademik kariyer yapma imkanı olur, Üniversiteler
sağlık yönetimi bölümü sağlık yönetimi bölümü iş imkanları sağlık yönetimi bölümü mezunları sağlık yönetimi bölümü taban puanları ve sıralama sağlık yönetimi sağlık yönetimi sağlık yöneticisi sağlık kurumları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.