Her geçen gün sağlık alanında yaşanılan teknolojik gelişmeler ve giderek artan hastanelerin sayılarının artması nedeniyle sağlık alanında çalışacak nitelikli eleman ihtiyacı doğmuştur. Bu ihtiyaç her geçen gün artmakta ve giderek artmaya da devam edecektir. Günümüzde oluşan nitelikli sağlık elemanı ihtiyacını karşılayan en önemli alanlardan birisi de sağlık yönetimi alanıdır. Günümüzde sağlık yönetimi alanı hastanelerin ve bireylerin ihtiyaç duyduğu bir alandır. Ayrıca sağlık yönetimi alanı her geçen gün önem kazanmakta ve bu alanda çalışan kişilerin değeri bilinmektedir.
Çünkü sağlık yönetimi, sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetiminden sorumludur. Sağlık kuruluşlarının işlemesini sağlayan en önemli nitelikli elemanların çalışma alanıdır. Sağlık kuruluşlarının yönetiminin yanında işletimi ve planlama faaliyetlerini gerçekleştirilmesini sağlayan bir alandır. Hastanenin düzenli bir şekilde işlemesini sağlayan bir alandır. Sağlık yönetimi, hastane imkanlarının verimli bir şekilde hastalara sunulmasını sağlayan bir alandır. Sağlık yönetimi, hastanelerin, kliniklerin, polikliniklerin vb. yerlerin yönetim sorumluluğunu üstlenmektedir.
Bu yüzden sağlık yönetimi alanı olmadan bir sağlık kuruluşunun yönetilmesi ve hastalarına gereken verimliliği sağlaması mümkün değildir. Sağlık yönetimi okumak isteyen kişilerin bu alana dair bilgisi olması gerekir. Sağlık kurumuna ilgisi olmayan kişilerin bu alanda başarılı olması mümkün değildir. Bu yazı sayesinde sağlık yönetimi alanında gerekli bilgileri öğrenip bu alanı tanıma fırsatı yakalamış olacaksınız. Yazıya giriş yaptıktan sonra sağlık yönetimi bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.
Sağlık yönetimi bölümü, sağlık kurumu içerisinde yer alan kuruluşların işletilmesi, yönetilmesi ve faaliyetlerin planlanabilmesi için ihtiyaç duyulan nitelikli elemanların yetiştirilmesini sağlayan bir bölümdür. Sağlık yönetimi bölümü, dört yıllık lisans bölümüdür. Bazı üniversitelerde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi içerisinde yer alırken bazı üniversitelerde Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alır. Sağlık yönetimi bölümü, hastane yönetimi, sağlık finansmanı, sağlık teknolojileri kullanımı, sağlık hizmetlerinin organizasyonu ve sağlık sigortacılığı alanında araştırmalar ve eğitimler yapan bir bölümdür.
Sağlık yönetimi bölümü, ekonomik değerlendirme yöntemleri, sağlık hizmetleri sunum ve finansmanını öğretme amacı taşıyan bir bölümdür. Bu bölüm sağlık kurumlarının personel ihtiyaçlarının karşılanması, personelin verimli şekilde çalıştırılması ve gereken araç-gereç teminini planlama alanı için gerekli bilimsel araştırmaları yapan ve nitelikli eleman yetiştiren bir bölümdür. Sağlık yönetimi bölümü sağlık kurumuna profesyonel yönetici uzmanları yetiştirmektedir. Sağlık yönetimi bölümü alanında veri toplama, araştırma ve geliştirme faaliyetleri yapma ve sağlık reformları doğrultusunda hizmet verme sürecini yönetecek nitelikli elemanlar yetiştiren bir bölümdür.
Sağlık yönetimi bölümü, sağlık kuruluşunun performansını düzenleme ve koordine etme süreçlerini belirleme amacı taşır. Sağlık kuruluşlarının iş ve idari faaliyetlerini inceleme amacı taşımaktadır. Yönetim fonksiyonları hakkında gerekli işlemleri yapmak ise en büyük görevleri olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde yeni yeni değeri bilinmeye başlayan bir bölümdür. Bu bölümün mezunları sağlık adının geçtiği yerlerde çalışma fırsatı bulabilmektedir. Bu bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra sağlık yönetimi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olun.
Sağlık yönetimi bölümü iş imkanları geniş bir çerçeveyi kapsamaktadır. Sağlık adı geçen her yerde çalışma olanakları bulunur. Sağlık yönetimi bölümü iş imkanları hem kamu hem de özel sektörü kapsamaktadır. Kamu alanında çalışma olanakları özel sektöre oranla daha düşüktür. Kamu alanında sağlık yönetimi bölümü iş imkanları hastanelerdir. Eğitim ve araştırma hastaneleri, devlet hastaneleri vb. olarak devam etmektedir. Sağlık yönetimi bölümü iş imkanları arasında rehabilitasyon merkezleri, halk sağlığı kuruluşları, evde bakım hizmeti veren kuruluşlar ve huzurevleri sayılabilir.
Bunların yanında sağlık yönetimi bölümü iş imkanları Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık sigortacılığı, sağlık finansmanı, ilaç firmaları ve tedarik zincirleri olarak devam etmektedir. Sağlık alanında yapılan AR-GE çalışmaları, sağlık hizmetleri organizasyonu, sağlık turizmi şirketleri de sağlık yönetimi bölümü iş imkanları arasında yer alır. Sağlık danışmanı olarak ve akademik kariyer yaparak çalışabilirler. Son olarak sağlık yönetimi bölümü iş imkanları arasında hastane yönetiminde, özel laboratuvar hizmeti veren firmalarda, sağlık araştırma merkezlerinde, tıbbi cihaz üreten şirketlerin idari yönetiminde vb. yerlerde çalışabilirler. Nerelerde çalışabildiklerini öğrendikten sonra şimdi de sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.
Sağlık yönetimi bölümü mezunları “Sağlık Yöneticisi” unvanı alırlar. Sağlık yönetimi bölümü mezunları, bir sağlık kuruluşunun performansını düzenler ve işlerini koordine etme sürecini takip ederler. Sağlık yönetimi bölümü mezunları, bir sağlık kuruluşunun iş ve idari kısmını denetlerler. Bunların yanında her türlü personel, ortak kuruluşlar ve sigorta şirketleri ile genel iç sağlık sisteminden sorumlu olurlar. Bu da sağlık yönetimi bölümü mezunları işleri arasında yer almaktadır. Çalıştıkları sağlık kuruluşlarının mali, teknik ve idari işlerini düzenli ve verimlilik alabilecek şekilde yürütülmesinden sorumlu olurlar.
Sağlık yönetimi bölümü mezunları, hasta bakımı ve diğer tıbbi hizmetlerin dışında kalan hizmetlerin yürütülmesinden ve denetlenmesinden sorumlu olurlar. Çalıştıkları sağlık kuruluşlarına hangi bölüme ne kadar eleman alınması gerektiği ile ilgili gerekli planlamaları yaparlar. Bunların yanında sağlık yönetimi bölümü mezunları, hangi bölüme ne kadar ekipman, araç ve gereç alınması gerektiğini belirleyerek gerekli finans oluşumunu sağlarlar. Sağlık kuruluşlarının mevcut durumlarının düzeltilmesi ve geleceğe dönük yatırımların yapılmasını sağlarlar. Sağlık yönetimi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceledikten sonra bölüm dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.
Yukarıda belirtilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi aldıktan sonra sağlık yönetimi bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım
Sağlık yönetimi taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olmadan önce bazı bilgiler vermek isterim. Bu bölümü okuyabilmeniz için ilk önce YKS (TYT-AYT) sınavına girmeniz gerekir. Ardından sınavdan alacağınız puan ve başarı sıralaması sizi bu bölüme yerleştirebilir. Unutmayın ki tercih yaparken en önemli etken puan sıralamasından ziyade başarı sıralamasıdır. Bu bölüm eşit ağırlık alanında öğrenci almaktadır. Aşağıda hazırlamış olduğum liste en güncel verilere sahiptir.
En İyi Devlet Üniversiteleri Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;
En İyi Vakıf Üniversiteleri Sağlık Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;
Sağlık Yönetimi Bölümü Nedir?
Hastane vb. yerlerin işletilmesi, yönetilmesi ve faaliyetlerini planlayabilmesi için nitelikli eleman yetiştiren bir bölümdür. Hastane yönetimi, sağlık finansmanı, sağlık sigortacılığı vb. alanlarda araştırmalar ve eğitimler yapan bir bölümdür. Sağlık kuruluşlarının performansını düzenleme ve koordine etme süreçlerini belirleyen bir bölümdür.
Sağlık Yönetimi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Özel ve kamu hastaneleri ilk sırada yer alır. Rehabilitasyon merkezleri, halk sağlığı merkezleri, evde bakım hizmeti veren kuruluşlar, huzurevleri, üniversiteler vb. olarak devam etmektedir. Sağlık adının geçtiği her yerde çalışabilir.
Sağlık Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Sağlık kuruluşlarının performansını düzenlerler ve işlerini koordine ederler. Her türlü personel, ortak kuruluşlar, sigorta acenteleri ile genel iç sağlık sisteminden sorumludurlar. Sağlık kuruluşlarının mevcut durumlarının düzeltilmesi için çalışırlar.