AnasayfaBlogNasıl Daha Üretken Olunur?
Kişisel Gelişim

Nasıl Daha Üretken Olunur?

02 Eylül 2021
Mavi atletli bir kadın açık bir alanda duruyor. Omuzlarının hemen arkasına düşen uzun, kahverengi saçları var. Kolsuz bluz açık mavi renkte, ince askılı ve kep yakalı. Siyah ve mor harflerden oluşan bir kolye takıyor. Kadın yüzünde hafif bir gülümsemeyle doğrudan kameraya bakıyor. Ellerini önünde kavuşturmuş ve kolları dirseklerinden hafifçe bükülmüş. Arka plan sade ve nötrdür.
Üretken Olmak İçin YöntemlerYöntem AçıklamasıYöntemin Faydaları
Beyin Fırtınası YapmakYapacağınız iş üzerinde oturup düşünme eylemi.Problem çözme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur.
Eleştirel DüşünmeKendinizi disiplinli bir şekilde yönetme eylemi.Kişisel gelişimi ve öz farkındalığı artırır.
Sürekli 'Evet' Demeyi BırakmakPareto İlkesine uyarak seçimlerinizi eleyin.Karar verme becerisinin gelişimine yardımcı olur.
Tekrar Eden Şeyleri Yapmayı BırakmakRahat bölge yerine yeni deneyimlere açık olma.Becerilerinizi ve bilgi birikiminizi genişletebilir.
Süre TutmakYapılacak işler için belirli süreler belirleme ve bu süreye uymaya çalışma.Zaman yönetimi becerilerinin gelişmesine ve verimliliğin artmasına yardımcı olur.
Artılarınızı ve Eksilerinizi YazmakKendinizi analiz ederek güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleme.Kendinizi daha iyi tanıma ve kişisel gelişim planı oluşturabilme.
Eksileri DeğiştirmekZayıf yönlerinizi belirleyerek bu alanlarda gelişmeye çalışmak.Sürekli gelişim ve öz gelişim.
Artıları İyileştirmekGüçlü yönlerinizi belirleyerek bu alanlarda daha iyi olmaya çalışmak.Becerilerinizi ve yeteneklerinizi geliştirebilme.
Bir Yaşam Koçuyla ÇalışmakProfesyonel bir yaşam koçu ile çalışarak kendinizi geliştirme.Kişisel gelişiminizi destekleme ve hedeflerinize daha hızlı ulaşma.
Hayır DiyebilmekHer şeye evet demek yerine analiz ederek hayır deme yeteneği geliştirme.Daha iyi bir karar verme yeteneği ve daha az stres.

Hayatımda nasıl daha üretken olurum? Bu ve benzeri bir soruyu kendinize hiç sordunuz mu? Bu düşünce modeli aslında sizi, olduğunuz yerden daha iyi bir konuma getirmek için vardır. Aynı zamanda üretkenliğinizi arttırmak demek kişisel gelişiminizi de arttırmanız demektir. Gerek günlük rutinlerimizde çevremizden sıyrılmak gerekse iş hayatımızda başarı ve başarılı bir kariyer için elzem bir konudur.

Üretken Olmak İçin Yapılacaklar

Üretken olmak; insanların sıradan kalmasında ve başarılı olmasında en etkili düşünce yöntemidir. Üretken olmayı öğrenmek demek, problemleri çözmek için gerekli becerileri edinmek demektir. Peki bu becerileri nasıl edinebiliriz? Gelin biraz bunun hakkında konuşalım.

beyin fırtınası yapın

Beyin fırtınası yapmak, yapacağınız iş üzerinde oturup düşünmektir. İnsanların gelişmemesinin, üretkenliklerini düşüren nedenler hakkında ünlü bir yaşam koçu şunları dile getirmiştir; “İnsanlar ya çok düşünüp hiç hareket etmemelerinden ya da hiç düşünmeden hareket ettiklerinden dolayı gelişemezler.”

Etkili bir beyin fırtınası yapmak için şunlara dikkat edin;

  • Sessiz bir ortam ayarlayın.

  • Süre tutun.

  • Eksilerinizi, artılarınızı bir kağıda yazın.

  • Eksilerinizden, neleri değiştirebileceğinizi not alın.

  • Artılarınızdan, neleri daha iyi yapabileceğinizi yazın.

Eleştirel Düşünün

Eleştirel düşünme, kendinizi disiplinli bir şekilde yönetebilmeyi içerir. Eğer kendinize dürüst olmazsanız, çevrenize karşı hiçbir zaman dürüst olamazsınız. Burada kendinizi yargılayacaksınız fakat asmayacaksınız. Eksik veya güzel yaptıklarınızı, kendinize zarar veren ya da sizi ileriye götüren alışkanlıklarınızı değerlendireceksiniz. Kimse sizi, kendinizden daha iyi tanıyamaz.



Sürekli “Evet” Demeyi Bırakın

Üretken insanların, sıradan insanlara göre çok daha az “Evet” dediklerini biliyor muydunuz? Ünlü yazar ve eğitmen Brian Tracy, “Ye O Kurbağayı” adlı kitabında bir ilkeden bahseder; Pareto İlkesi. Bu ilkeye göre, verdiğimiz kararların %20’si hayatımıza %80 etki edecek. Kararlarımızın geri kalan %80’inin etkisi ise yalnızca %20 olacak. Yani sizin üretken olmak için vereceğiniz 10 karardan yalnızca ikisi sizi geliştirecek, hayatınızı değiştirecek. Bu nedenle sürekli “evet” demek yerine, arada “hayır diyerek analiz etmekte fayda var.

Tekrar Eden Şeyleri Yapmayı Bırakın

Rahat bölgesi kavramını daha önce duymuş muydunuz? Yani sizin yapmasını sevdiğiniz ya da sevmediğiniz ancak rutine bağladığınız işleri ifade eder. Bir şarapçı için aynı yerde dilenmeyi, aynı yerden içki almayı ve aynı yerde içmeyi ifade eder. Deyim yerindeyse burası sizin, bitki bitmeyen kurak topraklarınızdır.

Yeni bir işe başladığınız zamanki rahatsızlık hissinizi düşünün. Spora ilk başladığınız günü, yeni bir beceri geliştirmek için ilk başladığınız zamanı… Ne kadar da zor geliyordu değil mi? Ancak sonraki zaman diliminde ne oldu? Daha da kolaylaştı.
Üretkenliğinizi arttırmak için sizi rahat bölgenizden çıkartacak bir plan yapın. Sizi geliştirecek olan şeyler, yeni şeylerdir. Sürekli aynı şeyleri yapmak, size aynı sonuçları verecektir.

Kendinize Vermiş Olduğunuz Tavsiyeleri Uygulayın

Dünyada milyonlarca insan “birileri gelsin de beni, istediğim türden bir insan olmam için motive etsin” düşüncesiyle hayatlarını tüketmektedir. İşin acı tarafı şu ki, bu insanlar otobüs geçmeyen bir durakta otobüs bekleyen yolcular gibidir. Hiç kimse onları kurtarmaya gelmeyecek.

Herkes konuşur, çok az insan yapar. Ünlü bir profesör “Kıymetler ve değerler sahasında, bilmek yapabilmek değil, yapabilmek bilmektir.” diyerek aslında uygulamanın üretkenlik üzerindeki etkisini açıkça vurgulamıştır.

  • Sağlıklı olmak hakkında herkes konuşur, çok az insan sağlığı için bir şeyler yapar.

  • Spor yapmanın önemini çok insan bilir ancak çok az insan spor yapar.

  • Günde 30 sayfa kitap okumak, yılda 10 bin sayfadan fazla okumak demektir. Bu da yılda ortalama 40 kitap eder. Bir konu hakkında doktora derecesinde bilgi edinebilirsiniz. Ancak insanlar kitap okumuyor.

  • Televizyonun zararları hakkında herkes konuşur, ancak TÜİK verilerine göre ülkemiz günlük televizyon izleme süresinde dünyada ikinci sıradadır.

Bu örnekleri daha da arttırmak çok kolay. Herkes bir şeyler biliyor, ancak çok az insan hayatını değiştirmek için harekete geçiyor. Bu yüzden üretkenliğinizi arttırmak için kendinize yapacağınız en büyük yardım, hemen uygulamaya geçmek olacaktır.

YAZAR: BARIŞ BOZ

Beyin Fırtınası Yapmak, Yapacağınız iş üzerinde oturup düşünme eylemi, Problem çözme yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olur, Eleştirel Düşünme, Kendinizi disiplinli bir şekilde yönetme eylemi, Kişisel gelişimi ve öz farkındalığı artırır, Sürekli 'Evet' Demeyi Bırakmak, Pareto İlkesine uyarak seçimlerinizi eleyin, Karar verme becerisinin gelişimine yardımcı olur, Tekrar Eden Şeyleri Yapmayı Bırakmak, Rahat bölge yerine yeni deneyimlere açık olma, Becerilerinizi ve bilgi birikiminizi genişletebilir, Süre Tutmak, Yapılacak işler için belirli süreler belirleme ve bu süreye uymaya çalışma, Zaman yönetimi becerilerinin gelişmesine ve verimliliğin artmasına yardımcı olur, Artılarınızı ve Eksilerinizi Yazmak, Kendinizi analiz ederek güçlü ve zayıf yönlerinizi belirleme, Kendinizi daha iyi tanıma ve kişisel gelişim planı oluşturabilme, Eksileri Değiştirmek, Zayıf yönlerinizi belirleyerek bu alanlarda gelişmeye çalışmak, Sürekli gelişim ve öz gelişim, Artıları İyileştirmek, Güçlü yönlerinizi belirleyerek bu alanlarda daha iyi olmaya çalışmak, Becerilerinizi ve yeteneklerinizi geliştirebilme, Bir Yaşam Koçuyla Çalışmak, Profesyonel bir yaşam koçu ile çalışarak kendinizi geliştirme, Kişisel gelişiminizi destekleme ve hedeflerinize daha hızlı ulaşma, Hayır Diyebilmek, Her şeye evet demek yerine analiz ederek hayır deme yeteneği geliştirme, Daha iyi bir karar verme yeteneği ve daha az stres
üretkenlik nedir üretken olmak üretkenliği arttırmak Nasıl Daha Üretken Olunur üretken olmak nedir üretkenlik
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.