AnasayfaBlogModa Yönetimi Bölümü (MYO)
Bölümler

Moda Yönetimi Bölümü (MYO)

15 Ekim 2020
Bir kadın, elinde çeşitli renkli kalemlerle masa başında otururken görülüyor. Önündeki kâğıda odaklanmış, titiz ayrıntılarla bir resim çizmektedir. Gözlük takıyor ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri elindeki işe odaklanmış, dikkatle resme son rötuşları yapıyor. Kalemlerin renkleri maviler ve yeşillerden sarılar ve turunculara kadar değişiyor ve sol elinde sivriltilmiş bir kalem var. Kâğıt çeşitli çizgilerle dolu ve ortasına yakın bir yerde detaylı bir insan çizimi var.
Bölüm/Alt DalTanımGereken Yetenekler / İşlevler
Moda TasarımıModanın dinamiğine uyum sağlama ve dünya modasını takip etme özelliği gerektiren bir bölüm. Kıyafet tasarımı, modelistlik, baskı tasarımı, kumaş dokuma tasarımı ve moda yönetimi alt dalları içerir.Özel yetenek sınavında başarılı olmak, renk bilgisi, kalıp çıkarma, dikiş ve malzemeler konusunda bilgi sahibi olmak.
Moda YönetimiModa trendlerini takip etme ve ekonomik yönü ele alma özelliği gerektiren bir bölüm. Moda tasarımı alt dallarının daha geniş kapsamlı içeriğini ele alır.Branşların geniş bir bilgisine sahip olmak, sektöre geniş kapsamlı içerik yönetimi kazandırmak.
MerchandisingNihai müşterinin talebini doğru bir biçimde tespit eden ve markaya uygun bir şekilde ihtiyaçları karşılayan bir sektördür.Doğru ürünü doğru fiyatlandırma ve konumlandırma ile tüketicinin huzuruna sunma yeteneği.
Moda EditörlüğüModa sektöründe yayınları düzenleme ve denetleme yetkisi olan kişi.Moda trendlerini ve sektörü derinlemesine anlama yeteneği, iyi dil becerileri, yaratıcılık.
Marka UzmanlığıMarkanın imajını, kimliğini ve konumunu belirlemek ve stratejilerini uygulamak için çalışan profesyonel.Marka stratejilerini geliştirme ve uygulama becerisi, analitik düşünce, müşteri hizmetleri bilgisi.
Mağaza MüdürüMağazanın günlük işlerini yöneten ve personeli denetleyen kişi.Liderlik becerisi, müşteri hizmetleri bilgisi, stok kontrolü ve satış becerisi.
Perakende MüdürüBir perakende işletmesinin faaliyetlerini planlama, yönetme ve denetleme.Müşteri hizmetleri, satış ve stok kontrolü konularında beceri.
Stil DanışmanlığıMüşterilerin stil ve görünüşlerini geliştirmeye yardımcı olan bir moda profesyoneli.Moda ve stil bilgisi, iyi iletişim becerileri, yaratıcılık.
Müşteri TemsilcisiMüşterilere ürün ve hizmetler hakkında bilgi sağlayan ve onların sorunlarını çözen kişi.Müşteri hizmetleri bilgisi, iyi iletişim becerileri, problem çözme becerisi.
Marka İletişim YöneticisiBir markanın dışa dönük iletişimini ve imajını yöneten bir rol.İletişim stratejileri geliştirme becerisi, marka bilgisi, iyi PR ve pazarlama bilgisi.

Moda Yönetimi bölümünden bahsetmeden önce Moda Tasarım bölümünü biraz tanıyalım. Moda Tasarımı birçok alt daldan oluşan zengin bir bölümdür. Kıyafet tasarımı, modelistlik, baskı tasarımı, kumaş dokuma tasarımı ve moda yönetimi gibi alt dalları mevcuttur. Modanın dinamiğine uyum sağlamak, dünya modasını takip etmek moda tasarımı bölümü için önemlidir. Bu yüzden de özel yetenek sınavı ile bu bölüme ilgisi yüksek ve yeteneği uygun öğrenciler tercih edilir. Okul sonunda mezun olan öğrenciler kumaş detayları, renk bilgisi, kalıp çıkarma, dikiş ve malzemeler gibi zengin içerikli bölüm detaylarından bilgi sahibi olarak mezun olmaktadırlar. 

Moda Yönetiminde ise tüm bu saydığımız branşların daha kapsamlı hali ile görmektedirler. Bölümün en önemli olması gereken özelliği moda trendlerini takip etmenin yanında ekonomik yönünü de ele almaktır. Gün geçtikçe zorlaşan durumlar ve gelişen teknoloji modayı da etkilemektedir. Bu durum da şirketlerin daha etkin yönetilmesi talebini doğurmaktadır. İşte Moda Yönetimi, bu durumu alt dallar haricinde daha geniş kapsamlı içeriğini yönetebilen kitleyi, sektöre kazandırmaktadır. 

Daha teknik olarak Moda Yönetimine bir göz atalım. 

Moda Yönetimi Bölümü (MYO) Nedir?

Modanın genel kültürünü, bir markanın pazarlama ve iletişim tekniklerini, perakende ve ürün yönetimini kavradıktan sonra proje oluşturma evresine geçiş süreçlerini ele alan bir bölümdür. 

Modanın tarihsel gelişimi, iz bırakan modacılar, etkinlikler, markalar, moda haftaları ve öne çıkan şehirlerin modaya yansıttığı etkiler gibi sektörün işleyişi hakkında çeşitli stratejik bilgiler aktarılır. Bu bilgiler sayesinde modanın işleyişi hakkında bilgi sahibi olunur. İş hayatında temsil edilen markanın modasını pazarlamak üzere perakendecilikteki bir takım teknikler öğrenilir. Hazırlanan koleksiyona uygun defileler, organizasyonlar gibi etkinliklerin nasıl düzenlendiği konusunda, Moda Yönetimi mezunu kişi bilgi sahibi olur.

Koleksiyonların hangi mevsimlere, renklere göre hazırlanması gerektiği konusunda takvim ayarlayabilecek konuma gelir. Trend araştırmalarına göre tüketicinin markalar üzerindeki davranışlarını kontrol eder. Almış olduğu pazarlama ve iletişim eğitimi ile marka üzerinde tüketici arasında bağ kuran bir iletişim dili oluşturur. Böylelikle görsel iletişim ve görsel düzenleme konusunda da kendini geliştirici bilgilere de sahip olacaktır. 

Son olarak bir program hazırlanır. Bu projede sektöre dair gerçek detaylar içerir. Yeni bir fikir oluşturma, sorun çözme, uygulama gibi içerikler mevcuttur. Tamamlanan bu proje sonrası mezun olacak kişi iş hayatınca hakim olması gereken deneyim hariç tüm teknik bilgilere sahip olmuş olacaktır. 

Moda yöneticiliğine bağlı üç meslek bölümü vardır. Moda Perakendeciliği yani Merchandising, Moda Satın Alması ve Stratejik Moda Marka Yönetimi. Merchandising hakkında biraz bilgi verecek olursak;



  • Merchandising; nihai müşterinin talebini doğru bir biçimde tespit ederek, ortaya çıkan ihtiyacı hızlı bir şekilde temsil ettiği markaya uygun oluşturmaktır. Doğru ürünü, doğru fiyatlandırma ve konumlandırma ile tüketicinin huzuruna sunmak için planlama yapar. Tüketiciye uygun ürünlerin lokasyon tespiti, fiyat tespiti, operasyonel verimlilik gibi olmazsa olmaz yeteneklere sahip olmalıdır. 

Yani bir moda yöneticisi tüm bu bölümlere hakim olmalıdır. Üretimi bilmeli ve sektörün süreçlerinde vizyon sahibi olmalıdır. Türkiye'de biri özel olmak üzere bir de devlet üniversitede bu bölüm bulunmaktadır. Biri özel, biri devlet okuludur. Kısaca okuduğunuz gibi keyifli ama bir o kadar da zor bir sektördür. Peki bunlardan daha fazlasını öğreniyorsak moda yönetiminin iş imkanları nelerdir? Hadi birazda onlara bakalım. 

Moda Yönetimi Bölümü (MYO) İş İmkanları Nelerdir?

Moda Yönetimi bölümünde iş imkanı olarak neler yapabiliriz? Kendi markasını oluşturarak markasını yaratmanın yanında aşağıdaki bölümlerle ilgili özel firmalarda iş imkanına sahip olabilirler. 

  • Moda Editörlüğü

  • Marka Uzmanlığı 

  • Mağaza Müdürü

  • Perakende Müdürü

  • Stil Danışmanlığı

  • Marka İletişim Yöneticisi 

  • Pazarlama Uzmanı

  • Marka Tasarım Yöneticisi

  • Müşteri Temsilcisi

Moda Yönetimi Bölümü (MYO) Mezunları Ne İş Yapar?

Moda Yönetimi mezunları yukarda da sıraladığımız bölümlerde olduğu gibi özel markalarda stilist, styling, marka yöneticiliği, moda blogger, serbest tasarımcı ya da akademik kariyer tercih edebilirler. Tüm bunları yapabilmek için her meslekte olduğu gibi kariyerini en düşükten en yükseğe doğru ilerletmesi gerekir. Yeni Mezunlarla tecrübeliler arasında büyük farklar olabilir tabi ki. Çok araştırmak, çok izlemek, çok görmek ve bütünsel anlamda yeteneğimize güç katmalıyız ki iyi yerlere gelebilelim. 

Şimdilerde moda hakkında çok fazla blog açılmaya başlandı. Bu bloglarda modaya dair yazılar yazabilir, hatta kendi bloğunuzu bile kurabilirsiniz. Böylelikle blog yazarlığı yaparak mesleğinizi sürdürebilirsiniz. Veya özel bir firmada Moda Yöneticisi olabilirsiniz. Merchendising olabilir ve moda perakendesinde etkin rol alabilirsiniz. Satın Alma bölümünde olup, hammaddelerin alımı konusunda uzmanlaşabilirsiniz. Hayaliniz kendi markanızı kurmak ise bunun için tüm donanıma sahip olarak sektöre girebilirsiniz. Görselliğinizi geliştirebilir, moda hakkında iyi bilgiye sahip olduğunuzda ise danışmanlık konusunda yetenekli bir styling olabilirsiniz. Marka Yönetimi bölümüne bağlı olarak temsil ettiğiniz markayı daha da yükseklere çıkarabilir, New York Moda Haftasında boy gösterebilirsiniz. 

İşte aslında ülkemizde kısıtlı olan ama saymakla bitiremeyeceğimiz Moda Yönetimi bölümü hakkındaki iş imkanlarını, hayalleriniz ve hedefleriniz belirleyecek. Teknik ve temel eğitimlerinizi ilgili okullarınızdan aldıktan sonra kendinizi ne kadar çok geliştirirseniz o kadar kariyerinizde yükselmeyi başarabilirsiniz. 

Bu bölümü okursanız hangi dersleri göreceksiniz? Hadi bir sonraki başlıkta da bu ders başlıklarına bakalım.

Moda Yönetimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Mesleki yabancı dil olmazsa olmazlarındandır. Bunlarla birlikte;

  • Girişimcilik - Moda Yönetimi Atölyesi,

  • Giyim Atölyesi,

  • Üretim Yönetimi,

  • Moda Marka Geliştirme

  • Moda Perakende Süreç Yönetimi

  • Portfolyo Hazırlama

  • Tedarik Zinciri Yönetimi

  • Moda Tasarım Süreci ve Ürün Yönetimi

  • E-ticaret

  • Moda Fotoğrafçılığı

  • Araştırma Yöntemleri

gibi ana derslerin yanında seçmeli olarak alabileceğiniz; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili dersleri gibi her okulun kendine ait oluşturduğu müfredatta dersler bulunmaktadır. 

Moda Yönetimi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

TYT sınavı ile giriş yapılabilen Moda Yönetimi Bölümü 2019 yılı taban puanları 216 puan ile 192 puanlarda gerçekleşmiştir. İki yıllık olan Moda Yönetimi Bölümü okuyanlar dikey geçiş sınavı (DGS) ile Moda Giyim Tasarımı, Moda Tasarımı, Moda ve Tekstil Tasarımı, Tekstil, Tekstil Mühendisliği, Tekstil Tasarımı ile Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerine geçiş yapabilirsiniz. Bu şekilde dört yıllık fakülte mezunu olarak kariyerinize devam edebilirsiniz. 

Ayrıca tüm bu süreçlerden geçip kendinizi geliştirmek için online eğitimler araştırıyorsanız e-ticaret, fotoğrafçılık ya da görsel mağazacılık gibi alanlarda ENSTİTU'nün ücretli ya da ücretsiz sertifikalı programlarını inceleyebilirsiniz. 

Moda Tasarımı, Modanın dinamiğine uyum sağlama ve dünya modasını takip etme özelliği gerektiren bir bölüm Kıyafet tasarımı, modelistlik, baskı tasarımı, kumaş dokuma tasarımı ve moda yönetimi alt dalları içerir, Özel yetenek sınavında başarılı olmak, renk bilgisi, kalıp çıkarma, dikiş ve malzemeler konusunda bilgi sahibi olmak, Moda Yönetimi, Moda trendlerini takip etme ve ekonomik yönü ele alma özelliği gerektiren bir bölüm Moda tasarımı alt dallarının daha geniş kapsamlı içeriğini ele alır, Branşların geniş bir bilgisine sahip olmak, sektöre geniş kapsamlı içerik yönetimi kazandırmak, Merchandising, Nihai müşterinin talebini doğru bir biçimde tespit eden ve markaya uygun bir şekilde ihtiyaçları karşılayan bir sektördür, Doğru ürünü doğru fiyatlandırma ve konumlandırma ile tüketicinin huzuruna sunma yeteneği, Moda Editörlüğü, Moda sektöründe yayınları düzenleme ve denetleme yetkisi olan kişi, Moda trendlerini ve sektörü derinlemesine anlama yeteneği, iyi dil becerileri, yaratıcılık, Marka Uzmanlığı, Markanın imajını, kimliğini ve konumunu belirlemek ve stratejilerini uygulamak için çalışan profesyonel, Marka stratejilerini geliştirme ve uygulama becerisi, analitik düşünce, müşteri hizmetleri bilgisi, Mağaza Müdürü, Mağazanın günlük işlerini yöneten ve personeli denetleyen kişi, Liderlik becerisi, müşteri hizmetleri bilgisi, stok kontrolü ve satış becerisi, Perakende Müdürü, Bir perakende işletmesinin faaliyetlerini planlama, yönetme ve denetleme, Müşteri hizmetleri, satış ve stok kontrolü konularında beceri, Stil Danışmanlığı, Müşterilerin stil ve görünüşlerini geliştirmeye yardımcı olan bir moda profesyoneli, Moda ve stil bilgisi, iyi iletişim becerileri, yaratıcılık, Müşteri Temsilcisi, Müşterilere ürün ve hizmetler hakkında bilgi sağlayan ve onların sorunlarını çözen kişi, Müşteri hizmetleri bilgisi, iyi iletişim becerileri, problem çözme becerisi, Marka İletişim Yöneticisi, Bir markanın dışa dönük iletişimini ve imajını yöneten bir rol, İletişim stratejileri geliştirme becerisi, marka bilgisi, iyi PR ve pazarlama bilgisi
Moda ve pazarlama iletişimi moda stratejileri moda ekonomisi ve perakendeciliği moda trendleri stil danışmanlığı moda satın alması konumlandırma moda tasarımı moda editörlüğü styling stilist modelist moda tasarım tarz giyim giyim tasarımcısı tekstil ve moda tasarımı moda ve tekstil tasarımı moda fotoğrafçılığı moda ve e-ticaret marka tasarım yöneticiliği marka uzmanlığı marka tasarım yöneticiliği
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.