AnasayfaBlogMinimal Yaşam ile Tüketim Çılgınlığına Son
Popüler Yazılar

Minimal Yaşam ile Tüketim Çılgınlığına Son

30 Aralık 2018
Bu resim, arka planda dağ manzarasına bakan bir penceresi olan bir odada, üzerinde iki yastık bulunan bir yatağı gösteriyor. Yatak ahşap bir zemin üzerine yerleştirilmiş ve yerde bir masa da görülüyor. Masanın üstündeki iki yastığın bulanık yakın çekimi ön planda görülebiliyor. Oda oldukça aydınlık ve ışıklı, pencereden giren güneş sıcak ve davetkâr bir atmosfer yaratıyor. Yatak düzgün bir şekilde yapılmış ve yastıklar simetrik olarak üst üste dizilmiş. Arka plandaki dağlar çarpıcı bir manzara oluşturuyor ve odanın genel estetiğine katkıda bulunuyor.
Minimalizm KonusuDetaylarıAksiyon Adımları
Minimal Yaşam Nedir?İhtiyaçları en aza indirgeyerek kaliteli zaman geçirme ve konforlu bir yaşam kazanma biçimiTüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirin, gereksiz eşyalardan kurtulun
Minimalist OlmakHayatınızı gereksiz fazlalıklardan arındırma süreciİhtiyaç listesi yapın, hayatınızı düzene sokun
İçselleştirmeFazlalıkları hayatınızdan çıkarıp, az ama öz yaşamayı benimsemeNesnelere aşırı bağlılıktan kaçının, fazlalıklarınızı listeleyin ve onlardan kurtulun
İhtiyaçlarınızı BelirlemekGerçekten ihtiyaç duyduğunuz şeyleri tespit etmeAlışveriş listesi yapın, ihtiyacınız olmayanları almayın
Dağınıklıktan KaçınEvinizin ve çalışma alanınızın düzenini sağlamaHer şeyi düzenli bırakın, düzen için ayrı bir zaman harcamaya gerek kalmaz
Kıyafetlerinizi EleyinDolabınızdaki gereksiz kıyafetlerden kurtulmaKıyafetlerinizi ne zaman giyeceğinizi belirleyin, kullanmadıklarınızı dağıtın
Az ve Öz Seçimler YapınÇok amaçlı eşyaları tercih etmeÇok renkli eşyalardan kaçının, doğal renkleri tercih edin
Tüketim Çılgınlığına SonKapitalizmin aşırı tüketim kültüründen kaçmaMaddi ve manevi fazlalıklardan kurtulun
Sosyal Medyadan KurtulunDijital fazlalıkları da hayatınızdan çıkarınBaşkalarının düşüncelerinden ve sosyal medyadan uzaklaşın
Parayı Sevmekten VazgeçinMaddi esareti sonlandırmaEsiri olduğunuz şeyleri listeleyin ve onlardan kurtulun

Minimalizm sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır. 1960'lı yılların sanat eserlerinde ve müziklerinde kullanılmaya başlayan modern sanatın amaca odaklı bir yaşam biçimi olan minimalizm günlük hayatımıza da adapte olmaya başladı. Kapitalizmin bizlere dayattığı tüketim artık insanlarda mutluluğa değil mutsuzluğa sebep oluyor.

Tükettikçe daha fazlasını istiyoruz gördüğümüz her şeyin ihtiyacımız olsun ya da olmasın bizim olsun istiyoruz. Bu modern çağda insanlar tükettikçe mutsuz olmaya başladı. İşte tam da burada tekrar canlandı minimal yaşam. İnsanlar artık az olanı nasıl çok hale getirebiliriz diye araştırmaya başladı ve tekrar 60 yıl sonra hayatımızda yerini aldı.

Minimal Yaşam Nedir?

Sade yaşam anlamına gelmektedir. Bu sadeliği de insanların tüketimini azaltarak aslında az ile çok olanı nasıl elde ederiz durumunu bizlere anlatan ve ihtiyaçları en aza indirgeyerek hareket serbestliği ve yaşamın konforlu hale gelmesini sağlayan bir yaşam biçimidir. Minimal yaşam insanların çılgınca tüketimi yerine daha kaliteli zaman geçirmesi ve yaşam alanlarını buna göre dizayn etmesi demek.

Nasıl Minimalist Olunur?

Sadeleşmek evinizde yalnızca fazla eşyalardan kurtulmak anlamına gelmiyor. İlk önce tüketim alışkanlıklarınızı düşünün daha sonra hayatı büsbütün israf yapmadan, gereksiz fazla eşyalardan kurtularak dolabınızı, evinizi ve hayatınızda minimalizmi içselleştirerek ve en sade biçimde yaşamaya karar vererek bu yolculuğa başlayabilirsiniz.

İçselleştirme Nasıl Oluyor?

İlk önce hayatınızda ki fazlalıkları düşünün ve nesnelerin sizi esir almasına izin vermeyin. Nesnelere aşırı şekilde bağlılık kişide ciddi üzüntülere yol açar. Nesneler ve maddelere yüklediğiniz anlamlar sizlere zihinsel bir yorgunluk verecektir. Bu durumun gelip geçici olduğunu bilin. 

Başkalarının düşüncelerinden, insanlardan, telefon ve sosyal medyadan ve maddi manevi hayatınızda yer alan tüm fazlalıklardan kurtulun. Eğer gerçekten minimalist bir yaşamı tercih etmek istiyorsanız ikinci izleyeceğiniz yol parayı sevmekten vazgeçin. Esiri olduğunuz her şeyi düşünün ve liste yapın.



İhtiyaçlarınızı Belirleyin

Alışverişe çıkarken ya da herhangi bir ihtiyacınız olduğunda bunu listeleyin. İhtiyacınızdan başka bir şey almayın.

Dağınıklıktan Kaçın

Evinizi, ofisinizi, çalışma masanızı ne kadar temiz ve düzenli bırakırsanız yaptığınız işten daha fazla verim alacaksınız. Bu yüzden akşamdan ne kadar evinizi toparlarsanız sabah kalktığınızda her şey düzenli olur ve gün için temizlik ve düzen için ayrı bir zaman harcamaya gerek kalmaz.

Kıyafetlerinizi Eleyin 

Dolabınızda yer alan bütün kıyafetleri bir odanın ortasına getirin ve kendinize soracağınız soru şu olsun. Bu kıyafeti en son ne zaman giydim? En yakın ne zaman giyebilirim? Bu iki soruya göre kıyafetlerinizi eleyin. Eminim azalma göreceksiniz. Elediğiniz kıyafetleri yardıma ihtiyacı olanlara dağıtabilir ya da satabilirsiniz. Sattığınız kıyafetlerin parasıyla da sokak hayvanlarına yardım edebilirsiniz. Gördünüz mü? Hayatınız da fazladan yer alan bir kıyafetin neleri değiştirdiğini?

Az ve Öz Seçimler Yapın

Aldığınız bir kıyafetin ya da bir eşyanın hayatınızda birçok alanda kullanabileceğiniz çok amaçlı eşyalar olmasına dikkat edin. Çok renkli eşyalardan uzak durun sizi yoracaktır. Daha sade her zaman tercih edebileceğiniz doğal renkleri tercih edebilirsiniz. Evet belki çok kolay değil ama bu kadar tüketim çılgınlığının için de minimal yaşamı içselleştirmek sizin için bir başarı olacaktır. 

Yazar: Nesli Nur Güneş

Minimal Yaşam Nedir?, İhtiyaçları en aza indirgeyerek kaliteli zaman geçirme ve konforlu bir yaşam kazanma biçimi, Tüketim alışkanlıklarınızı gözden geçirin, gereksiz eşyalardan kurtulun, Minimalist Olmak, Hayatınızı gereksiz fazlalıklardan arındırma süreci, İhtiyaç listesi yapın, hayatınızı düzene sokun, İçselleştirme, Fazlalıkları hayatınızdan çıkarıp, az ama öz yaşamayı benimseme, Nesnelere aşırı bağlılıktan kaçının, fazlalıklarınızı listeleyin ve onlardan kurtulun, İhtiyaçlarınızı Belirlemek, Gerçekten ihtiyaç duyduğunuz şeyleri tespit etme, Alışveriş listesi yapın, ihtiyacınız olmayanları almayın, Dağınıklıktan Kaçın, Evinizin ve çalışma alanınızın düzenini sağlama, Her şeyi düzenli bırakın, düzen için ayrı bir zaman harcamaya gerek kalmaz, Kıyafetlerinizi Eleyin, Dolabınızdaki gereksiz kıyafetlerden kurtulma, Kıyafetlerinizi ne zaman giyeceğinizi belirleyin, kullanmadıklarınızı dağıtın, Az ve Öz Seçimler Yapın, Çok amaçlı eşyaları tercih etme, Çok renkli eşyalardan kaçının, doğal renkleri tercih edin, Tüketim Çılgınlığına Son, Kapitalizmin aşırı tüketim kültüründen kaçma, Maddi ve manevi fazlalıklardan kurtulun, Sosyal Medyadan Kurtulun, Dijital fazlalıkları da hayatınızdan çıkarın, Başkalarının düşüncelerinden ve sosyal medyadan uzaklaşın, Parayı Sevmekten Vazgeçin, Maddi esareti sonlandırma, Esiri olduğunuz şeyleri listeleyin ve onlardan kurtulun
kıyafetler minimalist minimalizmminimal yaşam sadeleşmek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir grup kadın bir arada duruyor ve her birinin elinde bir alışveriş çantası var. Ortadaki kadının elinde beyaz saplı büyük mor bir çanta var. Solunda bir kadın mavi ve beyaz çizgili bir çanta tutuyor. Sağında başka bir kadın siyah saplı açık pembe bir çanta tutuyor. Daha uzakta, elinde sarı ve beyaz bir çanta tutan bir kadın görülüyor. Arka planda, görüntünün köşesinde küçük kırmızı bir çiçekle birlikte bir kişinin vücudunun bulanıklığı görülebiliyor.
Müşteri İlişkileri Yönetimi

Tüketim Çılgınlığı Nedir?

27 Aralık 2020
Beyaz ceketli ve gözlüklü bir kadın çerçevenin ortasında duruyor. Açık kahverengi saçları var ve gözleri görünmüyor. Çerçevesinde sarı renk olan bir gözlük takıyor. Önü fermuarlı beyaz bir ceket giyiyor. Ceketin birkaç cebi var ve yakası göze çarpıyor. Solunda beyaz metinli yeşil bir tabela var. Sağında, üzerinde pembe ve sarı bir boynuz bulunan bir dizüstü bilgisayar var. Daha sağda, içinde bitki olan bir saksı var. Ayrıca, sağ üst köşede bir takvim var. Son olarak, sağ alt köşede bir kişinin gözlerinin yakın çekimi görülebilir.
Satış - Pazarlama

Pazarlama Taktikleri Nelerdir?

26 Ekim 2021
Bu resim, silgi uçları yukarı bakacak şekilde bir sıra standart sarı kurşun kalemi göstermektedir. Kalemler, toplamda beş kalem olacak şekilde düzgün bir sıra halinde dizilmiştir. Kalemler eşit aralıklarla yerleştirilmiş ve her birinin üst kısmında gümüş bir bant var. Resmin arka planı açık mavidir ve çerçevede başka hiçbir nesne yoktur. Bu görüntü bir organizasyon ve üretkenlik hissi uyandırıyor. Sarı kalemler yaratıcılık ve öğrenme hissi uyandırırken, düzenlemenin düzgünlüğü düzen ve hassasiyet hissi uyandırıyor.
Popüler Yazılar

Bir Yaşam Biçimi: Minimalizm

02 Temmuz 2019
Ellerinde alışveriş torbaları olan bir grup insan sıra halinde durmaktadır. En yakındaki kişi yeşil ve beyaz desenli bir gömlek giyiyor ve elinde parlak pembe ve beyaz puantiyeli bir çanta tutuyor. Onların yanındaki kişi mavi beyaz desenli bir gömlek giyiyor ve elinde mavi beyaz puantiyeli bir çanta tutuyor. Çizginin ilerisinde, yeşil bir çanta tutan bir elin yakın çekimi ve alışveriş poşetleri tutan bir kadının yakın çekimi var. Arka planda da bir kutunun yakın çekimi var. Alışveriş poşetlerinin renkleri parlak pembeler ve mavilerden daha açık maviler ve grilere kadar değişiyor. Görüntüdeki tüm insanlar gülümsüyor ve atmosfer neşeli.
Satış - Pazarlama

Hedonik Tüketim Davranışı

26 Nisan 2021
Bir kadın, aydınlık bir odada dikkatle bilgisayar ekranına bakmaktadır. Pembe bir bluz giymiş ve koyu kahverengi saçlarını arkadan bağlamış. Gözleri ekrana odaklanmıştır ve elleri masanın üzerinde hafifçe durmaktadır. Arka plandaki duvarlar beyaz ve üzerlerinde birkaç poster ve resim var. Masa ahşap ve pembe bir yastık da dahil olmak üzere çeşitli eşyalarla dolu. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, sanki bilgisayarda bir sorunu çözmeye çalışıyor. Odadaki aydınlatma sıcak ve davetkâr, atmosfer ise konsantrasyon ve odaklanma havasında.
5
(36)

Nöropazarlama Eğitimi

19 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
17631193
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519