AnasayfaBlogMinimalist Düzen İle Yaşamı Kolaylaştır
Popüler Yazılar

Minimalist Düzen İle Yaşamı Kolaylaştır

21 Ocak 2019
Bir el bir fincan kahve tutmaktadır ve bir defterin yanına bir klavye yerleştirilmiştir. Elin üzerinde gümüş bir yüzük var. Klavye bir kişi tarafından kullanılıyor, parmakları hızlıca yazıyor. Kahve fincanı dumanı üstünde görünüyor. Klavyenin yanında beyaz yüzlü ve kahverengi deri kayışlı, üzerinde yazılar olan bir saat durmaktadır. Defter açık, sayfaları çeşitli kelimeler ve resimlerle dolu. Sahne, yazı yazma sesinin kaynağı gibi görünen dizüstü bilgisayarın ışığıyla aydınlanıyor.
KonuAçıklamaÖneri
Minimalizm AnlamıMinimalizm, sahip olunan eşyaların azaltılarak odaklanmanın arttırılmasını amaçlayan bir yoldur.Öncelikli olarak kıyafetler ile başlanabilir. İhtiyaç duyulmayan ve kullanılmayan eşyalar ayrılır.
Minimalizm ve AlışverişMinimalist düzeni sürdürmek için sadece gerçekten ihtiyaç duyulan eşyaların satın alınması önemlidir.Alışverişe çıkmadan önce liste yapılmalı ve listenin dışına çıkılmamalıdır.
Minimalizm ve Uzun Ömürlü ÜrünlerMinimalizmde en ucuza yönelmek yanıltıcı olabilir.Beklentileri karşılayan, kaliteli ve uzun ömürlü ürünler tercih edilmelidir.
Minimalizm Hayat TarzıMinimalizm, hayatın tüm alanlarını kapsayan bir yaşam biçimidir.Hayatı kolaylaştırmayan her türlü eşyadan uzak durarak, yaşam tarzı olarak minimalizm uygulanmalı.
Minimalizme Başlama SüreciMinimalist olabilmek için süreç gereklidir.Bu süreci sabırlı bir şekilde geçirmek ve eşyalara anlam yüklememeye çalışmak önemlidir.
Minimalizm ve EnerjiEşyalar enerji tüketir. Yıkamak, temizlemek ve yerleştirmek için harcadığımız enerji, eşyalara bağlıdır.Gereksiz eşyaları azaltmakla enerjimizi daha verimli kullanabiliriz.
Minimalizmde YanılgılarMinimalizm az eşya ile yaşama değil, ihtiyaç duyulmayan eşyaların çıkarılması olarak düşünülmelidir.Hayatı kolaylaştırmayacak ölçüde az eşya kullanılmamalıdır.
Minimalizmde SabırMinimalist olabilmek için sabırlı olmak gerekir.Minimalist bir yaşam prensibirine geçiş süreci içerisinde, kişi sabırlı olmalı ve eşyalarının çokluğu gözünü korkutmamalıdır.
Minimalizmde İhtimallerBireylerin belirli bir süre içerisindeki yaşam tarzlarına bağlı olarak, bazı eşyaların kullanılmaz hale gelmesi, minimalizm prensipleri çerçevesinde normaldir.Bir eşya kullanılamaz hale geldiyse ve sizi huzursuz ediyorsa, ondan vazgeçmek tercih edilmelidir.
Minimalizm KaynaklarıMinimalizm hakkında daha fazla bilgi edinmek için çeşitli kitapları okuyabileceğiniz ve belgeselleri izleyebileceğiniz kaynaklar mevcuttur.Marie Kondo' nun kitaplarını okumak ve 'Türk İşi Minimalizm' blogunu takip etmek bu konuda bilgi edinebileceğiniz en iyi kaynaklardır.

Yeni bir güne başlamak için gözlerimizi açtığımız andan itibaren birçok nesne görürüz ve bu nesneler zihnimizi yorar. Yeni uyanmış tertemiz bir zihne göre 1-0 geride başlarız. Son zamanlarda sosyal medyanın da etkisiyle çok rahat ürün alır olduk. Aslında dönüp baktığımızda kullanmadığımız yüzlerce eşyamız var. Tüm bu eşyalar zihnimizde yer kaplamakta ve biz bu etkinin farkında dahi değiliz. Minimalizm işte bu noktada bize yardımcı olur. "Az çoktur." der.

Nedir Bu Az Çoktur?

Sahip olduğumuz nesne miktarı az olduğu takdirde hayatımıza ayırabildiğimiz zaman artar. Minimalizm bunu "Az çoktur." cümlesiyle ifade eder. Giymeyeceğimiz kıyafetler, kullanamayacağımız kadar çok kırtasiye malzemeleri ve onlarca tabak. Tüm bunlar zamanımızın yanında enerjimizi de tüketir. Yıkamak, tozunu almak veya yerleştirmek için kullandığımız enerjiyi kendimizi iyi hissettiren başka bir şey için saklayabiliriz. Böylelikle hayattan aldığımız zevk artar. 

Minimalizm: Nereden Başlayalım?

Minimalizmin önemli temsilcilerinden olan Marie Kondo başlangıç noktası olarak kıyafetleri seçmemizi önermektedir. Bunun sebebi kıyafetler açısından işe yarayanları diğer eşyalara göre daha kolay ayırt edebiliyor oluşumuzdur. 

Marie Kondo minimalizm akımında neyi önerir?

Kondo başlangıçta tüm kıyafetleri toplamayı daha sonra üst giyim, alt giyim, dış giyim, iç giyim, çoraplar, aksesuarlar şeklinde ayırmayı ve her bir grubu ayrı ayrı değerlendirmeyi önerir. Kilo verince/alınca giyerim, kendimi bunun içinde iyi hissetmiyorum dediklerinizi ya da eskimiş olanları elden çıkarmanız gerekir. Kısaca sizi iyi hissettirmeyen ve işinize yaramayacak olan kıyafetler ait oldukları yere gitmiş olur. Kıyafetlerden sonra grup grup tüm eşyalarınızı bu felsefeye göre elden geçirirsiniz, mevcut olan tüm eşyaları ayıkladığınızda sıra bu düzeni devam ettirmeye gelir. 

Minimalist Düzene Nasıl Geçilir?

Minimalist düzeni devam ettirmek bu düzene geçmek kadar zor değildir. Alışveriş yaparken sadece gerekli olanları almanız gerekir. Bunun için de alışverişten önce bir liste oluşturmanız ve alışveriş esnasında bu listenin dışına çıkmamanız önerilir. Bir eşya kullanamadığınız hale geldiyse sizi huzursuz ediyorsa yine minimalist olduğunuz süre içerisinde elden çıkarmanız gerekir. 

Minimalizm Ne Değildir?

Minimalizm en az eşyayla yaşamak değildir. İşe yaramayanların hayatımızdan çıkarılmasıdır. Bu noktada en çok yapılan yanlışlardan biri budur. Yaşamayı kolaylaştırmayı hedeflerken bir kesim en az eşyayı kullanacağım diye kendini zorlar ve bunun için çok enerji harcar. İşte bu noktada bu akımla ters düşer. 

Minimalizm ucuz yaşamak değildir. Alışveriş esnasında en ucuza yönelmek yanlıştır. Beklentileri karşılayan ömrü uzun ürün almak minimalizme uygun olandır. Bir ürün kullanım ömrünü erken doldurduğunda size daha çabuk yük olacaktır. Minimalizm anlık ya da hayatın bir parçası değildir, hayatı kapsar. Kurallar bütünü değildir. Yaşamınızı kolaylaştıracağı düşündüğü önerileri vardır, bu öneriler yaşamınızı kolaylaştırmıyorsa uygulamazsınız ve bu sizin minimalist olmadığınız anlamına gelmez. 

Minimalizme Dair Öneriler

Minimalist olmak 1 haftada olunabilecek bir şey değil bu bir süreçtir. Bu süreci sabırlı bir şekilde geçirmeniz gerekir. Eşyalarınızın çokluğu gözünüzü korkutmamalı, süreç tamamlandığında kendinize daha çok zaman ayırabileceksiniz. Sizi zorlayan durumlardan uzak durun. Örneğin, bir tişörtünüz var size küçük geliyor ancak size hissettirdiklerinden ötürü ayrılamıyorsunuz. 

Bu durumda o tişörtü o anda atmak zorunda değilsiniz. Zamanla eşyalara anlam yüklemeyeceksiniz ve siz bu tişörtten kurtulmak isteyeceksiniz. Daha önce de bahsettiğim gibi minimalist olmak bir süreçtir. Size daha rahat bir yaşam sunmak için çabalayan bu akım içerisinde kendinizi kurallara boğmayın bu sizi minimalizmden uzaklaştırır. 

Minimalizm ile alakalı kaynaklar olarak Marie Kondo'nun kitaplarını okuyabilir, Netflix'te bulunan belgeselini izleyebilirsiniz. Türkiye'de bu akımla alakalı Türk İşi Minimalizm adıyla paylaşımlar yapan Hale hanımı takip edebilirsiniz.   

Yazar: Nur Erken

Minimalizm Anlamı, Minimalizm, sahip olunan eşyaların azaltılarak odaklanmanın arttırılmasını amaçlayan bir yoldur, Öncelikli olarak kıyafetler ile başlanabilir İhtiyaç duyulmayan ve kullanılmayan eşyalar ayrılır, Minimalizm ve Alışveriş, Minimalist düzeni sürdürmek için sadece gerçekten ihtiyaç duyulan eşyaların satın alınması önemlidir, Alışverişe çıkmadan önce liste yapılmalı ve listenin dışına çıkılmamalıdır, Minimalizm ve Uzun Ömürlü Ürünler, Minimalizmde en ucuza yönelmek yanıltıcı olabilir, Beklentileri karşılayan, kaliteli ve uzun ömürlü ürünler tercih edilmelidir, Minimalizm Hayat Tarzı, Minimalizm, hayatın tüm alanlarını kapsayan bir yaşam biçimidir, Hayatı kolaylaştırmayan her türlü eşyadan uzak durarak, yaşam tarzı olarak minimalizm uygulanmalı, Minimalizme Başlama Süreci, Minimalist olabilmek için süreç gereklidir, Bu süreci sabırlı bir şekilde geçirmek ve eşyalara anlam yüklememeye çalışmak önemlidir, Minimalizm ve Enerji, Eşyalar enerji tüketir Yıkamak, temizlemek ve yerleştirmek için harcadığımız enerji, eşyalara bağlıdır, Gereksiz eşyaları azaltmakla enerjimizi daha verimli kullanabiliriz, Minimalizmde Yanılgılar, Minimalizm az eşya ile yaşama değil, ihtiyaç duyulmayan eşyaların çıkarılması olarak düşünülmelidir, Hayatı kolaylaştırmayacak ölçüde az eşya kullanılmamalıdır, Minimalizmde Sabır, Minimalist olabilmek için sabırlı olmak gerekir, Minimalist bir yaşam prensibirine geçiş süreci içerisinde, kişi sabırlı olmalı ve eşyalarının çokluğu gözünü korkutmamalıdır, Minimalizmde İhtimaller, Bireylerin belirli bir süre içerisindeki yaşam tarzlarına bağlı olarak, bazı eşyaların kullanılmaz hale gelmesi, minimalizm prensipleri çerçevesinde normaldir, Bir eşya kullanılamaz hale geldiyse ve sizi huzursuz ediyorsa, ondan vazgeçmek tercih edilmelidir, Minimalizm Kaynakları, Minimalizm hakkında daha fazla bilgi edinmek için çeşitli kitapları okuyabileceğiniz ve belgeselleri izleyebileceğiniz kaynaklar mevcuttur, Marie Kondo' nun kitaplarını okumak ve 'Türk İşi Minimalizm' blogunu takip etmek bu konuda bilgi edinebileceğiniz en iyi kaynaklardır
düzen eşyalar marie kondominimalis minimalist olmak minimalizm
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, silgi uçları yukarı bakacak şekilde bir sıra standart sarı kurşun kalemi göstermektedir. Kalemler, toplamda beş kalem olacak şekilde düzgün bir sıra halinde dizilmiştir. Kalemler eşit aralıklarla yerleştirilmiş ve her birinin üst kısmında gümüş bir bant var. Resmin arka planı açık mavidir ve çerçevede başka hiçbir nesne yoktur. Bu görüntü bir organizasyon ve üretkenlik hissi uyandırıyor. Sarı kalemler yaratıcılık ve öğrenme hissi uyandırırken, düzenlemenin düzgünlüğü düzen ve hassasiyet hissi uyandırıyor.
Popüler Yazılar

Bir Yaşam Biçimi: Minimalizm

02 Temmuz 2019
Bej renkli bir duvarda mavi çerçeveli ve sarı arka planlı kemerli bir pencerenin yakın çekimi görülüyor. Pencere üçgen, daire ve dikdörtgen gibi farklı şekillerden oluşan üç sıra ve iki küçük kulptan oluşan detaylı bir desene sahip. Duvar, pencereden gelen ışıkta görülebilen çeşitli gölgelerle süslenmiştir. Resmin sol üst köşesinde beyaz bir metin görülürken, sağ alt köşede bulanık bir yatak seçilebiliyor.
Kişisel Gelişim

Minimalizm Nedir? Minimalist Ne Demek?

11 Aralık 2019
İçinde bir kova sauna bulunan yuvarlak ahşap bir fıçı, çimenlik bir alanda ahşap bir platform üzerinde yer almaktadır. Fıçının yan tarafında beyaz bir 'Z' harfi ve üstünde duran ahşap bir kürek vardır. Fıçının yanında içinde tahta bir kaşık bulunan beyaz bir kova yer almaktadır. Arka planda, üzerinde beyaz bir harf bulunan siyah bir zemin görülüyor. Görüntü, huzurlu bir atmosfer sağlayan bol miktarda yeşillikle çerçevelenmiştir. Fıçı, yıpranmış patinası ve görünür ahşap damarlarıyla rustik bir görünüme sahip. Kova parlak beyaz renktedir ve kaşık daha açık renkli bir ahşaptan yapılmış gibi görünmektedir. Etraftaki çimenler gür ve canlıdır, aralarına birkaç kır çiçeği serpiştirilmiştir.
Satış - Pazarlama

Yeni Bir Trend: Minimalist Pazarlama

20 Haziran 2019
Bu görselde kameraya gülümseyen ve elinde pembe bir işaret tutan bir kadın görülüyor. Muhtemelen başarılı bir yaşam koçu olmanın önemli bir parçası olan yaşam koçluğu sertifikasyon kursuna katılıyor. Gülümsemesi yeni girişimi için duyduğu coşku ve heyecanı ifade ediyor. Boynunun yakın çekimi güven duygusunu ve başarma kararlılığını ortaya koyuyor. Ağzının yakın çekimi kararlılık ve odaklanma hissi verirken, saçlarının bulanık görüntüsü rahat bir atmosfere işaret ediyor. Burnunun yakın çekimi, başarılı bir yaşam koçu için kilit bir özellik olan detaylara verdiği önemi gösteriyor. Sonuç olarak, bu görüntü bir yaşam koçu olmak için gereken tutku ve özveriyi göstermektedir. Doğru eğitimle, bu kadının sertifikalı bir yaşam koçu olma yolculuğunda başarılı olacağından emin olabilirsiniz.
5
(15)

Yaşam Koçluğu Eğitimi

19 Konu16 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
24001340
Bu resim online bir NLP kursunu ve sertifikasını tasvir etmektedir. Resimdeki kadın gülümseyerek kursun eğlenceli ve ödüllendirici olduğunu ima ediyor. Boynunun, saçının ve ağzının yakın çekimi, kursun doğal dil işlemenin tüm yönlerini kapsadığını göstermektedir. Siyah arka plan ve merdiven, kursun kapsamlı ve ilgi çekici olduğunu gösteriyor. Arka plandaki kişinin elleri bulanıklaştırılarak kadına ve kurs materyaline odaklanıldığı vurgulanıyor. Kısacası, bu görsel NLP kursunun ve sertifikasyonunun ilgi çekici, kapsamlı ve ödüllendirici bir deneyim sunduğunu anlatmaktadır.
5
(40)

NLP Eğitimi

26 Konu10 Saat
Buket GüngenBuket Güngen
1350790