AnasayfaBlogKoreograf Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?
Meslekler

Koreograf Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?

23 Haziran 2021
Işıklarla aydınlatılmış bir odada birlikte dans eden bir grup insan. Hepsi gündelik kıyafetler giymektedir ve çoğunluğu kadındır. Bir kadın tek ayağının üzerinde dururken, bir diğeri etrafında dönmektedir. Kırmızı gömlek ve siyah pantolon giyen bir çocuk da dans etmektedir. Ön planda bir logonun yakın çekimi ve bir kişinin kolu görülüyor. En sağda, bir kişinin yüzünün bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Atmosfer neşeli ve canlı, herkes müziğin tadını çıkarıyor.
GörevlerNiteliklerMaaşlar
Dans figürlerinin planlamalarını yapmakMüzik ve ritim duygusuMinimum 2100 TL
Yeni ve özgün dans hareketleri üretmekYaratıcı ve yenilikçi düşünme yeteneğiOrtalama 2600 TL
Dans hareketlerini dansçılara öğretmekEğitimcilik yetenekleriMaksimum 3500 TL
Dansçıların kapasitelerine göre analizler yapmakAnalitik düşünme yeteneğiTecrübeye göre değişiklik gösterir
Müzik seçimi yapmakİyi bir müzik kulağıSeçilecek koreografinin zorluğuna/süresine göre değişebilir
Hareketleri adım adım planlamakDetaycı ve düzenli çalışma becerisiÇalışılan ekibin büyüklüğüne göre değişebilir
Sözlü ve uygulamalı talimatlar verebilmekİletişim yetenekleriTecrübeye ve prodüksiyonun büyüklüğüne göre farklılık gösterir
Prodüksiyon ve performansın uyumunu sağlamakKoordinasyon yeteneğiDaha büyük produksiyonlarda daha yüksek olabilir
Eklenmesi ve çıkarılması gereken yerleri belirlemekProblemleri çözme yeteneğiİş yüküne göre değişebilir
Eksiklik ve aksaklıkları önceden fark edebilmekİyi bir gözlem yeteneğiSürekli ve yoğun iş temposuna karşı direnç

Sahne sanatlarında müziğin ritmine göre birbiriyle uyumlu bazı hareketleri oluşturan ve dansçıları bu konuda yöneten kişiye koreograf denir. Koreograflar aynı zamanda adım tasarımcısı ya da dans bestecisi olarak da bilinirler. Dans adımlarını ürettikleri ve bunları müzik ile uyumlu bir hale getirdikleri için bu şekilde anılmaktadır. Önemli müzikallerden tutun büyük küçük pek çok farklı sahne gösterilerine kadar dans hareketleri tasarlar ve bunların sahnelenmesinde çalışmalar yürütürler.

Bu hareketlerin dansçılara öğretilmesi ve dansçıların gösteri sırasında eksiksiz bir şekilde yerine getirebilmesi için denetlemeler yapar. Öğretmek ve planlamanın yanı sıra çalışmaların başından, dansın sunulacağı ana kadar destekleyici bir tutum takınırlar. Böylece dansçı ile koreograf arasında güçlü bir bağın oluşması işin kalitesinin de artacağına işaret eder.

Koreograf Nedir?

Çalan müziğe, etrafta bulunan ya da sahnedeki eşyalara uygun olarak oluşturulan dans hareketleri tasarlayan kişilere koreograf denir. Müzikal, defile, bale, dans ve revü gibi sahne sanatlarının yapılacağı yerlerde koreografiye ihtiyaç duyulur. Çalışırken disiplinli ve düzenli bir çalışmayı yönetecek bilirkişilere başvurulur. En doğru ve planlı şekilde bunu yürüten kişi ise alanında eğitimler alarak kendini geliştirmiş olan koreograflardır. Sahnelenecek olan dansı genel hatlarıyla oluşturmakla görevlidir. Ayrıca tiyatrolarda da çok sık kullanılan ve melodilerle uyumlu olan hareketleri organize eder. Oyuncuların canlandırdıkları karakteri geliştirmelerinde, şarkıcıların performanslarını daha etkin bir şekilde sergileyebilmelerinde de yine etkin bir rol oynarlar.

Koreograf olan kişi tek olsa da oluşturulan koreografi ekip işidir. Bu hareketlerin müzik ile uyumu kadar birbiri ile de uyumlu olması gerekir. İzleyenlere keyifli dakikalar geçirtecek ve aynı zamanda estetik duracak hareketler seçmek koreografın en çok dikkat ettiği noktaların başında gelmelidir. Koreograflar dansın türüne, dans edecek kişilerin sayısına ve sahnelenecek zaman aralığına göre bir çalışma programı ayarlayarak bunu en etkin şekilde kullanmaya çalışmaktadırlar. Bu anlamda zaman yönetimi konusunda da eğitimler alabilirler.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Koreograf Ne İş Yapar?

Sahne gösterilerinde nasıl bir program izleneceğini öncesinden planlayarak buna uygun bir koreografi düzenleyen koreografların bazı görev ve sorumlulukları vardır. Bunlardan bazıları;

  • Konsepte uygun olacak şekilde en estetik duracak dans figürlerinin planlamalarını yapmalıdır

  • Yeni ve özgün dans hareketleri üretebilmelidir.

  • Bu hareketleri dansçılara öğretmelidir.

  • Dansçıların kapasitelerine ve özelliklerine göre analizleri doğru yaparak sahnedeki konumlarını iyi ayarlamalıdır.

  • Yapılacak gösteride kullanılacak müzikleri eğer kendisi belirliyor ise özenle ve titizlikle seçip belirlemelidir.

  • Dans sırasında kullanılacak müziği dikkatlice dinlemelidir. Bu yüzden de koreografın iyi bir müzik kulağına da sahip olması gerekir.

  • Yapılacak hareketleri adım adım planlayarak dansçılar öğrenene dek provalarını yaptırmalıdır.

  • Prodüksiyon ve performansın birbiriyle uyum içinde olmasına dikkat etmelidir.

  • Dansçılara örnek olarak hem uygulamalı hem de sözlü talimatlar verebilmeli ekibi kontrol edebilmelidir.

  • Akışa karar verildikten sonra eklenmesi ve çıkarılması gereken yerleri belirlemelidir.

  • İyi bir gözlem yeteneğine sahip olmalı, temsil sırasında ve öncesinde yaşanabilecek eksiklik ve aksaklıkları önceden fark edebilmelidir.

Koreograflar belirlediği danslara ve hareketlere uygun dansçıları bazı durumlarda kendisi seçebilir. Sahnede birbirleri ile uyumlu bir şekilde çalışacak kişilere karar verme aşamasında gerekli kondisyonun sağlanmasını ön planda tutmalıdır. Buna kendisi karar vermiyorsa bile dansçıların sahnede en etkin şekilde rol alabilmesi için düzenlemeler yapmalıdır. Aynı zamanda sahne dekoru ve dansçıların giydiği kıyafetlerin de dans hareketleri ile uyumlu olması önemlidir.

Koreograf Maaşları

Koreograf maaşları bu alanda çalışan kişinin tecrübesine göre çeşitlenir. Aynı zamanda daha çok özel sektörlerde iş imkanı olması ve bunun için de oluşan rekabet ortamına uygun statüde bir birikime sahip olunması gerekir. Pek çok farklı sektörde izleyiciye hoş bir görüntü sunabilmek için oluşturulan koreografileri üretmesi ve uygulaması için ihtiyaç duyulan koreografların aldığı maaşlar farklılık gösterebilir.

  • Sanatçıların, markaların, gösteri ve sahne sektörüyle uğraşan kişi ya da kurumların büyüklüğüne göre

  • Dansın öğretileceği ekibin az veya çok olmasına göre

  • Hazırlanacak koreografinin zorluğuna ya da süresine

  • Çalışacak koreografın bu alandaki iş tecrübesinin süresine göre Türkiye’de en az 2100 TL, en fazla 3.500 TL maaş almaktadırlar. Bu alanda çalışanlar ortalama 2600 TL kazanabilmektedir.

sürekli ve yoğun bir iş temposu hakim değildir. sunulan hizmetin süresi bittikten sonra koreograf farklı bir iş aramak durumunda kalabilir. bu nedenle sürekli güncel iş ilanlarını takip etmeli ve bu alanda verilen eğitimleri alarak kendi becerilerini geliştirmelidir. çoğu serbest olarak çalışsa da alanında uzmanlaşanlar okullarda veya üniversitelerde eğitmen olarak da çalışabilirler.

Koreograf Nasıl Olunur?

Müziğe ve ritme uygun dans hareketleri üretmek ve bunları pek çok farklı insana öğretmek oldukça zor bir iştir. Koreograf olmak için gereken eğitimleri alıp pratik olarak kendinizi geliştirmenin yanı sıra insanla çalışacağınız için de sabırlı olmalısınız. Koreograflar sanata ve sanatçıya duyarlı, kreatif, özgün ve insanlar ile etkili iletişim kurabilen insanlardır. Aynı zamanda şefkatli, eğlenceli, güler yüzlü, arkadaş canlısı, yetenek sahibi, düşüncelerini açık ve doğru bir şekilde ifade edebilmektedirler. Bu özelliklere sahip olan insanlar çalıştıkları alanda çabucak benimsenir ve kariyer basamaklarını daha hızlı tırmanır.

Koreograf olabilmek için devlet veya özel üniversitelerde yer alan konservatuvarlardan mezun olmak ya da özel olarak verilen dans kurslarından eğitimler almak gerekmektedir. 4 yıllık lise eğitimini tamamladıktan sonra üniversite sınavına giren bireyler gerekli taban puanı aldıktan sonra gitmek istediği üniversitenin konservatuvarının yetenek sınavlarına başvuru yapabilir. Yazılı sınavdan çok yetenek sınavı değerlendirme aşamasında daha önem arz eder. Öğrenciler yetenek sınavlarını başarılı bir şekilde geçtikten sonra burada verilen eğitimleri almaya hak kazanırlar. Konservatuvarda koreografi alanında devam etmek için dans bölümünü tercih etmeleri gerekmektedir. Bu bölümde verilen teorik dersler de oldukça önemlidir. Pek çok farklı dans tekniklerini burada pratik yaparak öğrenme olanağına sahip olurlar. Bunların yanında koreograflar eğitimleri boyunca estetik, sanat tarihi, edebiyat, soyut düşünce, insan anatomisi gibi farklı alanlarda da dersler almaktadır.

Dans figürlerinin planlamalarını yapmak, Müzik ve ritim duygusu, Minimum 2100 TL, Yeni ve özgün dans hareketleri üretmek, Yaratıcı ve yenilikçi düşünme yeteneği, Ortalama 2600 TL, Dans hareketlerini dansçılara öğretmek, Eğitimcilik yetenekleri, Maksimum 3500 TL, Dansçıların kapasitelerine göre analizler yapmak, Analitik düşünme yeteneği, Tecrübeye göre değişiklik gösterir, Müzik seçimi yapmak, İyi bir müzik kulağı, Seçilecek koreografinin zorluğuna/süresine göre değişebilir, Hareketleri adım adım planlamak, Detaycı ve düzenli çalışma becerisi, Çalışılan ekibin büyüklüğüne göre değişebilir, Sözlü ve uygulamalı talimatlar verebilmek, İletişim yetenekleri, Tecrübeye ve prodüksiyonun büyüklüğüne göre farklılık gösterir, Prodüksiyon ve performansın uyumunu sağlamak, Koordinasyon yeteneği, Daha büyük produksiyonlarda daha yüksek olabilir, Eklenmesi ve çıkarılması gereken yerleri belirlemek, Problemleri çözme yeteneği, İş yüküne göre değişebilir, Eksiklik ve aksaklıkları önceden fark edebilmek, İyi bir gözlem yeteneği, Sürekli ve yoğun iş temposuna karşı direnç
Koreograf Koreograf nedir Koreograf ne iş yapar Koreograf nasıl olunur Koreograf maaşları
Bu görüntüde gündelik kıyafetiyle dışarıda duran bir kadın görülüyor. Elinde bir el çantası var ve koyu renk pantolonla beyaz bir üst giymiş. Saçları kısa bir bob şeklinde şekillendirilmiş ve yüzü hafifçe kameraya dönük. Kameradan uzağa bakıyor gibi görünüyor, ifadesi nötr ve dudakları hafifçe ayrılmış. Açık alanda tek başına dururken düşüncelere dalmış gibi görünüyor.
Zeyneb Kürkcü
Blog Yazarı

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 4. sınıf öğrenci. 7 ay boyunca bir içerik ajansında e-ticaret üzerine içerik yazarlığı yaptı. Kitap-dizi-film ve motivasyon üzerine kendi instagram bloğunu yaklaşık 3 yıldır aktif bir şekilde kullanıyor ve takipçilerine içerik üretiyor. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.