AnasayfaBlogSanat Tarihi Nedir? Sanat Tarihinin Araştırma Alanı Neler?
Popüler Yazılar

Sanat Tarihi Nedir? Sanat Tarihinin Araştırma Alanı Neler?

24 Kasım 2018
Bu görüntü çölde büyük bir taş sfenks heykelini tasvir etmektedir. Piramit şeklindeki yapı, üzerinde en ufak bir bulut belirtisi bile olmayan parlak mavi gökyüzüne karşı gururla durmaktadır. Heykel oldukça uzun ve gövdesi gökyüzüne kadar uzanıyor. Sfenksin gözleri kapalı, bu da ona gizemli ve görkemli bir görünüm kazandırıyor. Yakından baktığımızda heykelin karmaşık detaylarını, vücudunu oluşturan küçük girinti ve kıvrımları görebiliyoruz. Yapının ortasında, gizemli bilinmeyene bir giriş oluşturan bir kapı vardır. Etkileyici boyutu ve gizemli aurasıyla sfenks, güç ve bilginin güçlü bir sembolü olarak duruyor.
Sanat Tarihi BaşlıklarıAçıklamalarDetaylar
Sanat Tarihi Nedir?Sanat tarihi, insanoğlunun çağlar boyunca ürettiği sanatsal eserleri inceler.Sanat tarihi, görsel sanatları ve mimariyi kapsar.
Eğitim SüresiSanat tarihi eğitimi dört yıllıktır.Sanat tarihi eğitimi, üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde verilmektedir.
Sanat Tarihi ve ArkeolojiÖnceden arkeoloji ile birlikte eğitim veriliyordu.Günümüzde araştırma alanları farklılaşmış ve ayrı bölümler olarak verilmektedir.
Araştırma Alanları Farklılıklarıİçerik olarak benzerlikleri olsa da araştırma alanları farklıdır.Arkeoloji, daha çok tarihi ve kültürel kalıntılara odaklanırken, sanat tarihi sanatsal eserlerin incelenmesine odaklanmaktadır.

Sanat tarihi eğitimi ülkemizde üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde dört yıl olarak verilmektedir. Önceki yıllarda arkeoloji bölümü ile birlikte verilen sanat tarihi eğitimi daha sonra ayrı bir bölüm olarak üniversitelerde yer almaya başlamıştır. İçerik olarak arkeoloji bölümü ile benzer noktaları olmasına rağmen araştırma alanları birbirinden farklıdır. 

Sanat Tarihinin Araştırma Alanı Neler?

Sanat tarihi belirli bir toplumun veya devletin ait oldukları devirlere kattıkları kültürü ve sanatı, mimari, dokuma, resim gibi çeşitli alanları araştırır.

Sanat Tarihi Araştırması Nasıl Yapılır?

Bu araştırmalar dönemin yazılı kaynaklarından bakılarak veya kazı çalışmaları ile yapılabilir. Örnek vermek gerekirse, araştırılması gereken konu Anadolu Selçuklu Devletinin Konya'da bulunan yapıları olsun.  Öncelikle bu yapılar hakkında çok çeşitli birçok yazılı kaynak araştırılır. Yapıların inşa kitabeleri bulunarak tarihlendirmesi net olarak ortaya konulur. 

İnşa edildikleri döneme ait yazılı kaynaklar araştırılır. Sonraki aşama yapıları yerinde incelemektir. İncelenen yapılardan tahrip olmuş olanlar varsa ve bulundukları alanda kazı yapılarak belirli bir sonuca ulaşmak mümkünse, gerekli yerlerden izinler alınarak kazı çalışması yapılabilir.

Ders Konularının Ayrımı

Mevcut eğitim düzeninde sanat tarihi, bütün konuları bakımından yeterince aktarılamamaktadır. Bunun sebebi dört seneye sığamayacak kadar fazla sayıda konu bulunmasıdır. Bu konuları azaltmak mümkün değildir. Ancak konuları detaylandırma konusunda doğru bir planlama yapılarak her bilgiyi öğrencilere belirli miktarlarda aktarmak mümkündür. Daha net anlaşılması bir örnek verelim. 

Osmanlı devrine ait camileri dört sene boyunca anlatarak bitirmek çok güç bir iş. Bunun yanında gereksiz bir zaman kaybıdır. Bunun yerine şu şekilde bir yol izlenebilir. Osmanlı devrine ait camiler genel özellikleri ile önemli yapılar çerçevesinde iki dönemde detaylıca incelenebilir. 

Bu sayede hem Osmanlı camilerinin genel özellikleri bilinecek, hem de diğer dönemlerde Avrupa sanatı, resim sanatı, Bizans sanatı gibi çeşitli konular detaylıca aktarılabilecektir. Bu yöntem ile mezun olan öğrenciler sanat tarihi eğitiminin farklı dallarında da fikir sahibi olabilecek, belki de o farklı alanlardan birinde uzmanlaşacaklardır.

Sanat Tarihinin İnceleme Alanı 

Sanat tarihinin inceleme alanları ülkemizde yurt dışından biraz daha farklıdır. Yurt dışında, özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede sanat tarihi eğitimi farklı işlenmektedir. Ülkemizde sanat tarihinin araştırma konusu geç Roma döneminden yani Bizans olarak adlandırılan dönemden başlamaktadır. Bu dönemden başlayan sanat tarihi araştırma alanı günümüze kadar uzanmaktadır. 

Bunun oluşmasının temel sebebi hem arkeoloji hem de sanat tarihi bölümünün iş yükünün fazla olmaması istendiğindendir. Bu bakış açısının yurt dışında sanat tarihi eğitimi veren ülkelerde bir karşılığı yoktur. Bu ülkelerde sanat tarihi, tarihin her alanı ile ilgilenmektedir. Geçmişten günümüze toplumsal kültür ve sanatı bir gelişim içerisinde ele alabilmektedirler. 

Yanlış Anlaşılma

Ülkemizde uygulanan bu yanlış tutum sanat tarihini yeterince anlayamamış öğrenciler yetiştirmektedir. Bu durumun yanlışlığı şöyle bir örnekle daha net anlaşılabilir. Tarihte bölünene kadar 422 yıl hüküm sürmüş Roma İmparatorluğu sanat tarihinin araştırma alanına girmiyor. Ancak Roma İmparatorluğunun bölündükten sonraki, ismi dahi Doğu Roma İmparatorluğu olarak anılan Bizans dönemi sanat tarihinin araştırma alanı içine girmektedir. 

Bu uygulama eğitim gören öğrencilerin sanat tarihi eğitimine bütüncül yaklaşamamalarını neden olmaktadır. Toparlamak gerekirse sanat tarihi bir açık hava müzesi olan ülkemizde ele alınması gereken önemli bir konudur. Bundan dolayı derslerin kapsamının genişletilmesi ve global bir seviyeye çekilmesi gerekmektedir. 

Yazar: Volkan Zorlu

Sanat Tarihi Nedir?, Sanat tarihi, insanoğlunun çağlar boyunca ürettiği sanatsal eserleri inceler, Sanat tarihi, görsel sanatları ve mimariyi kapsar, Eğitim Süresi, Sanat tarihi eğitimi dört yıllıktır, Sanat tarihi eğitimi, üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde verilmektedir, Sanat Tarihi ve Arkeoloji, Önceden arkeoloji ile birlikte eğitim veriliyordu, Günümüzde araştırma alanları farklılaşmış ve ayrı bölümler olarak verilmektedir, Araştırma Alanları Farklılıkları, İçerik olarak benzerlikleri olsa da araştırma alanları farklıdır, Arkeoloji, daha çok tarihi ve kültürel kalıntılara odaklanırken, sanat tarihi sanatsal eserlerin incelenmesine odaklanmaktadır
eğitim sanat tarihi sanat tarihi eğitimi tarihöğrenciler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, bir su kütlesindeki kayıklarda birkaç kişiyi tasvir ediyor. Ortada, mor giysili bir adam kürek tutarken, bıyıklı bir adam önünde bir çanta tutmaktadır. Sağda, bir adamın yüzünün yakın çekiminde belirgin bir çene hattı ve gözler görülüyor. Arka planda, renkli tonlara sahip bulanık bir kare görülebiliyor. Resmin sağ tarafında bir adam başka bir adamı tutarken, sol köşede mor bir perdenin yakın çekimi görülüyor. Tüm figürler uçsuz bucaksız bir suyla çevrilidir. Bu resim, teknelerdeki bu bireylerin anını yakalayarak macera ve keşif duygusunu aktarıyor.
Bölümler

Sanat Tarihi Bölümü

04 Mayıs 2020
Güneşli bir günde kumda bir grup insan görülüyor. Her biri gündelik kıyafetler giymiş, daire şeklinde bir arada durmaktadırlar. Hepsinin gözleri kapalı, görünüşe göre bir rahatlama anındalar. Etraflarındaki kum irili ufaklı kayalardan oluşuyor ve aralarında bazı bitki parçaları büyüyor. Arka planda mavi gökyüzü, beyaz bulutlar ve yükseklerde uçan birkaç kuş görünüyor. Sahne huzurlu ve dingin. Ön planda, gülümseyen ve gözleri rahatlamak için kapalı olan bir kişinin yüzünün yakın çekimi görülüyor. Daha uzakta, yüzleri çeşitli şekillerde çarpıtılmış bir grup kil heykel görülebiliyor. Bir kayaya yakından bakıldığında pürüzlü yüzeyi ortaya çıkıyor ve siyah çizgili bir grup nesne de görülebiliyor. Son olarak, uzakta bir adamın yüzünün bulanık bir görüntüsü ve bir çantanın yakın çekimi görülebiliyor.
Bölümler

Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü

14 Haziran 2020
Bu görüntüde açık bir alanda duran bir grup taş sütun görülüyor. Sütunlar yere yığılmış büyük kahverengi tuğlalardan yapılmıştır. Görüntü, tuğla duvarın daha iyi görülebilmesi için yakın plandan çekilmiştir. Taş sütun grubu ahşap bir arka planla çevrelenmiş ve ön planda büyük kahverengi bir taş blok görülüyor. Sütunların önünde duran kahverengi takım elbiseli bir kişi de var. Arka planda ise bulanık bir kanepe görüntüsü var. Görüntüdeki tüm unsurlar bir araya gelerek açık havada bir grup taş sütunu gösteriyor.
Bölümler

Klasik Arkeoloji Bölümü

20 Mayıs 2020