AnasayfaBlogKonsept Ne Demek? Konsept Tasarımı Nedir?
Ne Demek?

Konsept Ne Demek? Konsept Tasarımı Nedir?

03 Nisan 2021
Tek bir ampulle aydınlatılan bir dizi ahşap merdiven bu görüntünün ana odağını oluşturuyor. Ampul merdivenin en üst basamağına yerleştirilmiş ve önünde sarı bir top buruşturulmuş. Merdivenlerin farklı seviyeleri çarpıcı bir doku oluşturuyor ve alt kısma yakın bir yerde ahşap bir çubuk görülüyor. Duvarda bir dizi rafta çeşitli eşyalar sergileniyor. Kahverengi bir yüzeyin yakın çekimi ve toprak yolda yürüyen bir kişinin yer aldığı bir video oyunu da görülebiliyor. Görüntü iyi aydınlatılmış ve büyük miktarda ayrıntı sunuyor.
Konsept TürleriKonseptin AnlamıKonseptin Kullanıldığı Alanlar
Günlük Kullanımdaki KonseptAna fikir, tema, tarz olarak tanımlanabilir.Genel konuşmalarda, tartışmalarda kullanılır.
Mimari KonseptBir projenin temel aldığı prensipler ve özellikler.Mimari tasarım ve projelerde kullanılır.
Sanatsal KonseptSanat eserinin bütününde hissedilen temel prensip.Resim, heykel, grafik tasarım gibi sanat dallarında kullanılır.
Reklamcılıkta KonseptBir kampanyanın veya bir reklamın ana fikri veya teması.Reklamcılık ve tanıtım sektöründe kullanılır.
Otomotivde KonseptYeni bir otomobil tasarımının soyut fikri veya teması.Otomotiv sektöründe kullanılır.
Konsept TasarımBelirli bir fikir veya tarza uygun olarak oluşturulan tasarım.İç mekan tasarımı, moda tasarımı, ürün tasarımı gibi alanlarda kullanılır.
Kurumsal Kimlikte KonseptBir firmanın kimliğini oluşturan ana fikir veya tema.Şirketlerin kimlik oluşturma sürecinde kullanılır.
Mekan Tasarımında KonseptBir mekanın tasarımını yaparken belirli bir tarza, fikre bağlı kalma durumu.Mekan tasarımı, dekorasyon ve iç mekan düzenlemelerinde kullanılır.
Konsept ArabalarBir otomobil markasının gelecekteki yüzünü ve teknolojilerini temsil eden öncü tasarımlar.Otomobil fuarlarında, otomobil endüstrisinde kullanılır.
Konsept KavramıTasarımın dayandığı temel, tasarım sürecinin en başında olan kavram.Mimaride, tasarım sürecinde kullanılır.

Konsept kelimesi dilimize Fransızca’dan geçmiştir. TDK sözlüğüne göre, kavram; anlayış, görüş, fikir; tarz; düzen anlamlarına gelir. Kavram, bir nesnenin zihindeki tasarımı demektir.

Genel kullanımdaki anlamı, ana fikir, tema, tarz olarak tanımlanabilir. Mimari başlığı altında incelendiğinde kelimenin anlamı biraz daha derinleşir. Bir projenin temel aldığı prensipler ve özellikler konsept olarak nitelendirilir. Resim, heykel, grafik, mimari tasarım, peyzaj tasarımı ve otomotivde birbirinden biraz daha farklı anlamlar kazanır. Sanat eserlerinde de bir konsept bulunur. Bu, eserin bütününde etkisi hissedilen temel prensip olarak tanımlanabilir.

Konsept Nedir?

Günlük hayatta yaşadığımız toplumsal olay ve değişimler; hangi konseptlerin trend olacağını belirler. Peki, konsept nedir? Mimari konsept nedir? İç mekân tasarımında konsept nasıl oluşturulur?

Konsept, düşüncede ortaya çıkan soyut fikir veya kavramlar şeklinde açıklanabilir. Düşünce ve inançların temel yapı taşları olarak değerlendirilir. Bu nedenle konsept, dilbilim, psikoloji ve felsefe gibi çeşitli disiplinler tarafından incelenir.

Konsept, görüş, anlayış, düşünce, yeni fikir gibi birçok anlamı içinde barındırır. Konsept çalışması “kelime” olarak birçok sektörde kullanılabilir. Bir reklamcı, bir iç mimar, yaptığı çalışmaları anlatırken konsept kelimesini kullanabilir. Konsept kelimesi otomobil ve mobilya sektöründe, yenilik veya yeni ürün grubu anlamında kullanılır. Reklam sektörü, komple bir çalışmayı veya tüm çalışmalardan oluşan bir tasarım veya uygulamayı anlatmak için bu kelimeyi kullanır.

Reklamcılık ve tanıtım sektöründe, bir çalışmanın “konsept” kelimesi ile örtüşmesi için, öncelikle “kurumsal kimlik” çalışması yapılmalıdır. Kurumsal kimlikle birlikte, yapılacak tasarımların bütünü ve uygulanma aşamasına “reklam/konsept” çalışması denebilir. Tasarımı oluştururken, firmanın kimliği kurumsal kimliğin çıkış noktası olabilir. Firmanın kuruluş amacı nedir, ürünleri nelerdir, hizmet, fikir veya ürün mü üretir? Bunlar kurumsal kimliği şekillendiren fikirlerdir ve konsepti de belirlerler.

oluşturulan tasarımlara göre imalatı yapılmış olan ürünlerden oluşturulacak mekanlar, tam olarak bir konsept çalışması olacaktır. konsept çalışması kelime olarak birçok sektörde kullanılabilir. konsept, yeni bir ürün için bir fikir veya bir ürünü satmanın bir yolu anlamına da gelir.

Otomotivde Konsept

Konsept, bir nesne veya düşüncenin zihindeki soyut tasarımıdır. Otomotiv sektöründe, tanıtım ve imaj gösterisi olarak markanın, yapabileceğinin en iyisini yapıp aracın gelecekte taşıyacağı çizgileri kullanıcılara göstermesinin bir yoludur konsept. Konsept araçlar genellikle seri üretime geçmezler. Bu araçlar şov amaçlı kullanılır ve genelde sanal ortamda yayınlanarak veya araba fuarlarına getirilerek meraklılarına sergilenir.

Konsept araba, üretici markanın bir gövde gösterisidir ve gelecekteki yüzüdür. Yıllar sonra yollarda görebileceğimiz, yenilikçi bir fikir doğrultusunda oluşturulmuş öncü tasarımlardır. Firma kendi teknolojisini tanıtmak üzere de konsept araç tasarlayabilir. Onu üretecek teknolojiye ulaşmıştır ya da misyonunda vardır.

Zaman içerisinde gelişen teknolojiye bağlı olarak firmalar konseptini sürekli yeniler. Konsept arabalardan aldığı geri bildirimleri toplayarak yeni üreteceği modeller için kullanır.

Mimaride Konsept

Konsept, mimaride tasarım fikrinin oluşmasından tasarımının tamamlanmasına kadar her aşamada etkili olan önemli bir kavramdır. Amaç, çalışmanın farklılıklarını belirgin hale getirerek beğeni toplayabilmektir. Sosyal mekanlar ile butik şekilde inşa edilen yerleşim alanlarında, bu tarz uygulamalara sıklıkla rastlanır. Ortaya çıkacak projenin hedefe ulaşma başarısında konsept doğrudan etkilidir.

Konsept kavramı, tasarımın dayandığı temel olarak nitelendirilebilir. Konsept, tasarım oluşturmak için dikkate alınan temel nitelikler, değişkenler ve çözüm önerileridir. Konsept konusundaki değerlendirmeler proje çiziminden önce ve tasarımın ortaya çıkarılması aşamasında yapılmış olmalıdır. Böylelikle tasarımın tutarlı şekilde hazırlanması sağlanabilir.

Konsept Tasarım

Konsept tasarım, belirli bir fikir veya bir tarza uygun olarak tasarlamak demektir. Tasarımı yaparken herhangi bir tema seçilerek o kullanılır veya birkaç temanın belirli özellikleri birleştirilerek kullanılır.

Genel anlamda konsept, tasarım sürecinin en başında, yapılan araştırmalar ve analizler doğrultusunda tespit edilen problemlere getirilen çözüm önerileridir, en doğru çözümü bulma sürecidir. “Tema” olarak farklı bir bakış açısı veya farklı bir çıkış noktası demektir. Yaratıcılık demektir, özgün olmak demektir. Bu kavram, yeni bir uyarlama veya “daha önce hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi” yakalamak anlamındadır.

Konsept tasarım, örneğin bir mekanın tasarımını yaparken belirli bir tarza, belirli bir fikre bağlı kalınması anlamına gelir. Konsept tasarımın amacı, dikkat çeken bir mekan oluşturmak ve böylelikle daha çok kişiye erişebilmektir. Konsept bu yüzden büyük önem taşır.

Konsept tasarım, kafe, restoran gibi işletmelerden ev, ofis gibi iş ve yaşam alanlarına kadar birçok yerde karşımıza çıkar. Mimari anlamda, belli bir tema çevresinde şekillenen bir tasarımından söz edilmektedir. Mekânla birlikte mobilya, aksesuar ve ürün tasarımlarında da konsept fikirleri temel alınır.

“Kavram, görüş, tarz, tema, zihindeki soyut tasarımlar, alışılmışın dışında” gibi anlamlara sahip olan “konsept” kelimesi, dekorasyonda bu tanımların tümünü karşılar.

Konsept Tasarımın Amacı ve Faydaları Nelerdir?

Her mekânın iç mimarisinin kendine özgü bir ruhu vardır. Mekâna yönelik olarak önce bu ruh tasavvur edilir, buna göre bir fikir projesi geliştirilir, sonra o ruha bir beden giydirir gibi uygulama projesiyle birlikte mekân donatılır. Mekânlara hâkim olan bir tarz veya bir kavram, bir renk, bir malzeme, bir nesne vb. vardır ve olmalıdır.

Bir konsept dahilinde yapılan düzenlemeler, mekânı göz alıcı ve dikkat çekici bir görünüme kavuşturur. Böylelikle görsel bütünlük yakalayan mekânlar, daha çok kişiye hitap edebilir. Rastgele dekorasyon elemanları ile yapılan mekân tasarımı yerine bir konsepte göre yapılan dekorasyonlar müşterinin ilgisini çekmeyi sağlayabilir.

Dekorasyonda Konsept Nasıl Oluşturulur?

Mekân tasarımlarında dekorasyona başlamadan önce konsept belirlenmelidir. Konsept belirlendikten sonra; tasarım sürecinin sonraki adımları malzeme ve ürün seçimleridir. Örneğin; minimal bir konsept için yenilikçi, işlevsel ve modern dekorasyon elemanları tercih edilir.

Etnik bir konsept için; kilimler, renkli koltuklar, canlı renkler, rahat minderler, duvar halıları vb. kullanılabilir. Klasik bir konsept için oymalı, ikinci el, antika mobilyalar, lambri duvarlar, işlemeli tavan dekorları, kapitoneli koltuk takımları seçilmelidir. Modern bir konsept için ahşap neredeyse hiç kullanılmaz. Alüminyum veya cam ağırlıklı kullanmak, modern bir mekân oluşturmakta etkili olacaktır. İşletme veya mekân için mutlaka bir “tarz” üretilmelidir. Bu, yapılacak tasarımı bir adım öne çıkararak fark edilmeyi kolaylaştıracaktır.

Günlük Kullanımdaki Konsept, Ana fikir, tema, tarz olarak tanımlanabilir, Genel konuşmalarda, tartışmalarda kullanılır, Mimari Konsept, Bir projenin temel aldığı prensipler ve özellikler, Mimari tasarım ve projelerde kullanılır, Sanatsal Konsept, Sanat eserinin bütününde hissedilen temel prensip, Resim, heykel, grafik tasarım gibi sanat dallarında kullanılır, Reklamcılıkta Konsept, Bir kampanyanın veya bir reklamın ana fikri veya teması, Reklamcılık ve tanıtım sektöründe kullanılır, Otomotivde Konsept, Yeni bir otomobil tasarımının soyut fikri veya teması, Otomotiv sektöründe kullanılır, Konsept Tasarım, Belirli bir fikir veya tarza uygun olarak oluşturulan tasarım, İç mekan tasarımı, moda tasarımı, ürün tasarımı gibi alanlarda kullanılır, Kurumsal Kimlikte Konsept, Bir firmanın kimliğini oluşturan ana fikir veya tema, Şirketlerin kimlik oluşturma sürecinde kullanılır, Mekan Tasarımında Konsept, Bir mekanın tasarımını yaparken belirli bir tarza, fikre bağlı kalma durumu, Mekan tasarımı, dekorasyon ve iç mekan düzenlemelerinde kullanılır, Konsept Arabalar, Bir otomobil markasının gelecekteki yüzünü ve teknolojilerini temsil eden öncü tasarımlar, Otomobil fuarlarında, otomobil endüstrisinde kullanılır, Konsept Kavramı, Tasarımın dayandığı temel, tasarım sürecinin en başında olan kavram, Mimaride, tasarım sürecinde kullanılır
Konsept Ne Demek Konsept nedir Konsept tasarım otomotivde konsept mimaride konsept
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.