AnasayfaBlogKabin Memuru Nasıl Olunur?
Video

Kabin Memuru Nasıl Olunur?

05 Ağustos 2021
Resmin ön planında canlı kırmızı şapkalı ve koyu mavi eşarplı bir kadın görülüyor. Başını hafifçe yana eğmiş, parlak gözlerini ve küçük ağzını ortaya çıkarıyor. Şapkasının kırmızısı, arka planın beyazına ve sol üst köşede görünen kırmızı beyaz yazıya karşı öne çıkıyor. Arka planda beyaz gövdesi ve kırmızı logosuyla bir uçağın kanadı görülüyor. Kadının belden yukarısı odakta ve kırmızı ile mavinin birleşiminden oluşan boyun atkısının detaylarını ortaya çıkarıyor. Eşarp boynuna sıkıca sarılmış ve kumaşın uçları hafifçe yıpranmış.
Konu BaşlığıDetaylarEk Bilgiler
Kabin Memuru Olma ŞartlarıEn az lise veya ön lisans mezunu olunması, 20-30 yaş aralığında olunması, belirli bir boy aralığına sahip olunması ve İngilizce bilinmesi istenmektedir.Boy ölçüsü genellikle kadınlarda 160-180 cm, erkeklerde ise 170-190 cm arasında olmalıdır.
Dövme ve Yara DurumlarıGörünür yerde dövme olanlar genellikle kabul edilmezken, yüzdeki yaraların kabul edilip edilmeyeceği duruma bağlıdır.Özellikle kişinin kendine bilerek zarar vermiş olmasını gösteren yaralar kabul edilmez.
Kabin Memurluğu İçin Gerekli Dil Bilgisiİngilizcenin yanı sıra, ikinci bir dil bilme becerisi de tercih sebebidir.Belli bir dil seviyesinden sonra, o dilde bayrak sınavı alınıp başarılı olunursa maaşta artış sağlanır ve belirli rotalara sürekli olarak uçma imkanı sunulur.
Kabin Memurluğu Alım Süreciİlk olarak İngilizce testi verilir sonrasında ise mülakatlar ve psikolojik değerlendirme süreci gerçekleştirilir.Her hava yolunun alım süreci farklıdır ve belirli süreçleri vardır.
Kabin Memurlarının Çalışma Şartları62 yaşına kadar çalışılabilen bu sektörde, aylık 8 gün tatil hakkı bulunmaktadır. Ayrıca alan nöbetleri gibi görevler de olabilir.Bu sektör, hizmet ve kriz yönetimi üzerine yoğunlaşmaktadır.
Psikolojik Durumların Kabin Memurluğu Üzerine EtkisiPsikolojik ilaç kullanımı veya psikolojik danışmanlık hizmeti alınmış olması gizlenmemelidir.Bu durumlar, değerlendirme sürecinde dikkate alınır.
Kabin Hizmetleri MezunlarıTeorik olarak daha avantajlıdırlardı ancak İngilizce seviyeleri ve kişisel yetenekler çok önemlidir.Bazı havayolları bu bölüm mezunlarına özel alım yapabilir.
Kabin Memurluğu AlımlarıSosyal medya ve iş arama platformlarından alım ilanları takip edilebilir. Ancak pandemi süreci bu alımları etkilemektedir.Kabin memuru alımları genellikle belirli dönemlerde yapılmaktadır.
Kabin Memurluğu MaaşlarıMaaşlar genellikle şirketten şirkete değişmekle birlikte, büyük şirketlerde başlangıç maaşı ortalama olarak 6000 TL'dir.Üst üste çalışılan saatler ve uçulan rotalara bağlı olarak ek ödemeler alınabilir.

“kabin memuru nasıl olunur?” sorunun cevabını hostes academy eğitim koordinatörü ali barış i̇şler verdi. kabin memuru olmak isteyenler için mesleğe dair bütün detayları anlattı. i̇ş arama süreci, sınavları, çalışma koşulları ve maaşlarıyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

Ali Barış İşler kimdir?

2013 senesinden beri kabin memurlarına yönelik online sitenin eğitim koordinatörüyüm. Branşım İngilizce öğretmenliği.

Kabin memuru mesleğini ve unvanları

Bu mesleğin hosteslik değil, kabin memurluğu. Erkeklere host kadınlara hostes deniliyor. Hostes kelimesini kullanmıyoruz artık kabin memuru diyoruz. 

Hostes olmanın şartları

Türkiye’de havayollarından bahsettiğimizde en az lise mezunu olmak. Rekabet arttığından dolayı ön lisans tercih ediliyor. Bölüm önemli değil, kabin hizmetleri bölümü var asıl bölümü. Yaş aralığı 20-30 arasında olması gerekiyor. Herkes kabin memuru olabilir. Boyumuz önemli, her hava yolu farklı istiyor; örneğin, Pegasus 165 istiyor. Kadınlar için boy aralığı 160-180 cm aralığında. Erkekler için ise 170-190 cm aralığında. Fiziki olarak bu özelliği taşıyanlar, en az lise ya da ön lisans mezun olanlar, 20 - 30 yaş aralığında olanlar ve ileri derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilir.

Dövmesi olanlar kabin memuru olabilir mi?

Görünen yerde dövme istemiyorlar. Bütün kabin memurlarının bağlı olduğu kurala göre istemiyor. Bazı hava yolları alıyor. 

Yüzde yara olması kabin memuru olmaya engel mi?

Yara değişiyor. Faça yarası olmuyor. İnsanın bilerek kendine yaptığı yaralar kabul olmuyor. Doğuştan olanlar ya da yanıklar için bir şey söyleyemeyeceğim. 

Hostes olmak için sadece İngilizce yeterli mi?

Rekabet attığından dolayı alımlarda ikinci dil tercih diyecekler. Temel İngilizce çok iyi bileceğiz, yanında bir dil daha koyarsak, resmi bir dil de yerel bir dil de isteyebilir. Bayrak sınavı ve bayrak alma var. Çince biliyorum diyorsunuz, sınava alıyorlar ve bayrak alıyorsunuz. Maaşınız artıyor ve sürekli Çin’e uçuyorsunuz. Geneli İngilizce biliyor, diğer diller çok az. 

Hostes olmak için gerekli İngilizce seviyesi

Şöyle bir durum var. Sınavlar zorlaşmaya başladı. Kabin memurluğuna başvurduğunuzda basitten zora İngilizce sınavı ı oluyor. Seviye olarak söylersek B1 seviyenizde İngilizce gerekli, sınavları geçmek için. En azından B1 ve B2 seviyesinde speaking bazlı akıcı konuşmak gerekiyor. 

Kabin memurluğu sınav ve başvuru süreçleri

Kabin adaylığına başvurdunuz. Herhangi bir hava yolu. Muhakkak bir İngilizce testi verecek. Ya merkezde ya da online. Oradan belli bir puan aldıktan sonra mülakat bölümlerine geçiyorsunuz. Birkaç kısımdan oluşan mülakatlar. Her havayolunun farklı süreçleri var. 

Ortak olarak var İngilizce mülakata giriyorsunuz. Oradan geçtikten sonra ya kurul ya da bireysel Türkçe mülakata giriyorsunuz. CV’niz ya da bölümünüzle ilgili mülakat. Sonrasında psikologla görüşme. 

Hostes Academy'den bahsedebilir misiniz?

2013 yılından beri hizmet veriyoruz. İngilizce ağırlıklı online eğitimler veriyoruz. Sadece İngilizce değil, Türkçe mülakatta neler söylemesi gerektiğin, psikolojide neler olduğu ve cevaplarıyla ilgili online hizmet sağlıyoruz. Öğrencilerimize ne ile karşılaşacaklarını anlatan eğitim sunuyoruz. 

Hosteslerin çalışma şartları

Kadınlar 62 yaşına kadar. Herhangi bir çalışmayla sigortası aynı. Ayda 8-100 saat arasında uçar. Senelik olarak ise 1000 saat ile 900 saat aralığında uçar. Ayda 120 saat uçtuysa 20 saat mesaidir. Hizmet sektörü ve kriz yönetimidir. Tamamen iletişim içinde olan bölümden. 10 üzerinden 7 puanla kabin memurluğu zevkli bir iştir. Aylık 8 gün tatili oluyor. Gecesi gündüzü birbirine karışmış bir meslek oluyor. Ev ve alan nöbetleri oluyor. 

Psikoloğa gitmek kabin memurluğu için sorun mu?

Bunu soruyorlar. Daha önce ilaç aldın mı psikoloğun kimdir diye. Aldığınız ilaca göre, psikologla aranızda olan bir olay. Baktıklarını biliyorum. 

Kabin hizmetleri mezunları öne geçer mi?

Teorik olarak geçiyor ama pratikte kendinizi göstermeniz gerekiyor. Bazen Türk Hava Yolları ile anlaşma yapıyorlar ve mezunlarına ekstra alım açıyorlar ama o alımlarda da kesin kabin memuru olacaksınız olmuyor. İngilizcenizin çok iyi olması lazım. En büyük eleyici İngilizce. 

Kabin memurluğu alımları nasıl oluyor?

Özellikle sosyal medyadan ve iş aram platformlularından ve Türk Hava yollarının kendi sitesinden bakabilirsiniz dönemli net değil bazı yıllar bir kere bazen 2 kere alınıyor. Covid bitmeden alım açılması biraz daha zor görünüyor. Ülkeler arasında uçuşlar çok fazla yok. Alım olabilir de olmayabilir de. Pandemiye bağlı bu yıl ki süreç. 

Kabin memurluğu maaşları nasıl?

Büyük şirketler ve diğerleriyle farklı oluyor. Büyük şirkette ortalama 6000 ile başlıyor. 80-100 arasında uçtuğunuzda Türk Hava yolarında ekstra maaş alıyorsunuz. Her 3 ayda bir çift maaş alıyorsunuz. Yatı fazla oluyor. Amerika’ya gidiyorsunuz ve 24 saat geçiyorsunuz. Yakıt parası da veriyor. Üst üste koyduğunuzda 9000 ile 10000 arasında maaş alıyor. 15 seneye geldiğinizde müthiş paralar kazanma şansınız var. Pegasus gibi şirketlerde ise 3500 ile 5000 arası maaşlarınız olur. OnurAir’de 6 aylık yatıları var.

Pilotajlık okunabilir mi? 

Okuyabilirsiniz. 

IELTS sertifikası hosteslik için avantaj mı?

Eskiden böyle bir şey vardı çok eskiden vardı. IELTS ve YDS belgesi gösterenler mülakatlardan geçiyordu. 

Hosteslerin makyaj yapması zorunlu mu?

Bazı hava yolları belli tip giyim ve makyaj ister. Bazıları ise çok karışmaz. Makyaj evet ancak abartılı değil. Karışanlar var ancak isimlerini vermeyeceğim. 

Perukla kabin memurluğu yapılabilir mi? 

Neden taktığınıza bağlı. Cevabını veremem. Sorun olduğunu görmedim. Mülakatlardan sonra eğitimler de var onlardan da geçmeniz gerekiyor. 

Kabin memuru olmak isteyenlere neler tavsiye edersiniz? 

İngilizcenizin yüksel olması gerekiyor. Alım fazla olacak. Enstitüden de alabilirsiniz. Önemli olan İngilizce. Yazılı olarak değil olarak da konuşma akıcılığına da önem verişeniz kabin memuru olmak göründüğü kadar zor değil. 

Kabin memuru mu? Hostes mi? 

Bu mesleğin hosteslik değil, kabin memurluğu. Erkeklere host kadınlara hostes deniliyor. Hostes kelimesini kullanmıyoruz artık kabin memuru diyoruz. 

Hostes olma şartları neler?

Kadınlar için boy aralığı 160-180 cm aralığında. Erkekler için ise 170-190 cm aralığında. Fiziki olarak bu özelliği taşıyanlar, en az lise ya da ön lisans mezun olanlar, 20 - 30 yaş aralığında olanlar ve ileri derecede İngilizce bilenler başvuru yapabilir. 

Kabin memurluğu sınav ve başvuru süreçleri nasıl?

Kabin adaylığına başvurdunuz. Herhangi bir hava yolu. Muhakkak bir İngilizce testi verecek. Ya merkezde ya da online. Oradan belli bir puan aldıktan sonra mülakat bölümlerine geçiyorsunuz. Birkaç kısımdan oluşan mülakatlar.

Kabin Memuru Olma Şartları, En az lise veya ön lisans mezunu olunması, 20-30 yaş aralığında olunması, belirli bir boy aralığına sahip olunması ve İngilizce bilinmesi istenmektedir, Boy ölçüsü genellikle kadınlarda 160-180 cm, erkeklerde ise 170-190 cm arasında olmalıdır, Dövme ve Yara Durumları, Görünür yerde dövme olanlar genellikle kabul edilmezken, yüzdeki yaraların kabul edilip edilmeyeceği duruma bağlıdır, Özellikle kişinin kendine bilerek zarar vermiş olmasını gösteren yaralar kabul edilmez, Kabin Memurluğu İçin Gerekli Dil Bilgisi, İngilizcenin yanı sıra, ikinci bir dil bilme becerisi de tercih sebebidir, Belli bir dil seviyesinden sonra, o dilde bayrak sınavı alınıp başarılı olunursa maaşta artış sağlanır ve belirli rotalara sürekli olarak uçma imkanı sunulur, Kabin Memurluğu Alım Süreci, İlk olarak İngilizce testi verilir sonrasında ise mülakatlar ve psikolojik değerlendirme süreci gerçekleştirilir, Her hava yolunun alım süreci farklıdır ve belirli süreçleri vardır, Kabin Memurlarının Çalışma Şartları, 62 yaşına kadar çalışılabilen bu sektörde, aylık 8 gün tatil hakkı bulunmaktadır Ayrıca alan nöbetleri gibi görevler de olabilir, Bu sektör, hizmet ve kriz yönetimi üzerine yoğunlaşmaktadır, Psikolojik Durumların Kabin Memurluğu Üzerine Etkisi, Psikolojik ilaç kullanımı veya psikolojik danışmanlık hizmeti alınmış olması gizlenmemelidir, Bu durumlar, değerlendirme sürecinde dikkate alınır, Kabin Hizmetleri Mezunları, Teorik olarak daha avantajlıdırlardı ancak İngilizce seviyeleri ve kişisel yetenekler çok önemlidir, Bazı havayolları bu bölüm mezunlarına özel alım yapabilir, Kabin Memurluğu Alımları, Sosyal medya ve iş arama platformlarından alım ilanları takip edilebilir Ancak pandemi süreci bu alımları etkilemektedir, Kabin memuru alımları genellikle belirli dönemlerde yapılmaktadır, Kabin Memurluğu Maaşları, Maaşlar genellikle şirketten şirkete değişmekle birlikte, büyük şirketlerde başlangıç maaşı ortalama olarak 6000 TL'dir, Üst üste çalışılan saatler ve uçulan rotalara bağlı olarak ek ödemeler alınabilir
kabin memuru
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.