AnasayfaBlogİş Yaşamı Aslında Fantastik Bir Macera Mı?
Motivasyon

İş Yaşamı Aslında Fantastik Bir Macera Mı?

17 Mayıs 2019
Çölün ortasında tek başına duran lambanın Alaaddin tarzı altın rengi tabanı kumun parlak beyazıyla tezat oluşturuyor. Yakın çekim, lambanın etrafına karmaşık bir şekilde örülmüş zinciri ortaya çıkarıyor. Arka planda, gökyüzünde yükselen mavi bir dumanla birlikte bir dizi kum tepesi görülebiliyor. Sahne lambanın ışığıyla aydınlanmakta ve çölde gizemli bir atmosfer yaratmaktadır. Işık kumdan yansıyarak eşsiz ve büyüleyici bir manzara yaratıyor.
Kahramanın Yolculuk AşamalarıÖzelliklerİş Yaşamına Yansıması
Sıradan DünyaKahramanın normal yaşantısı ve sıradan dünyasıMezun olduğumuz ve aile evine döndüğümüz, genellikle can sıkıcı ve yavan dönem
Maceraya ÇağrıKahramana bir macera sunulması ve başlama tekliğiKendi ayaklarımızın üzerinde durma ve kariyer yapma isteği ile iş yaşamı denilen maceraya çağrılışımız
Macerayı ReddetmeKahramanın başlangıçta macerayı reddetme veya kaçınılma eğilimiİlk aşamalarda iş yaşamından kaçınma veya geciktirme süreci
Akıl Hocasıyla TanışmaKahramana yol gösteren veya yardım eden kişiİş hayatında karşılaştığımız akıl hocaları
İlk EşikKahramanın maceraya gerçek anlamda başlama noktasıGerçek iş yaşamına adım atma ve kesin karar verme aşaması
Testler, Dostlar, DüşmanlarMacerada karşılaşılan zorluklar, dostluklar ve düşmanlıklarİş yaşamında karşılaşılan zorluklar, iş ilişkileri ve rekabet
Büyük Soruna YaklaşmaKahramanın maceradaki en büyük sorun ile karşılaşmasıİş yaşamındaki büyük krizler, kararlar ve zorluklar
Büyük DeğişimKahramanın yaşadığı zorluk sonrası büyük değişimZorluklar sonucu yaşanan büyük değişim ve gelişimler
ÖdülKahramanın çabalarının sonuç vermesiÇalışma sonucu elde edilen başarılar ve terfiler
Geri DönüşKahramanın eski yaşantısına duyduğu özlem ve dönme isteğiTatil ve dinlenme periyotları ile iş dışı yaşantıya dönüş
Doruk NoktasıKahramanın en zorlu sınavı ve maceranın zirvesiİş yaşamındaki en büyük krizler, kritik kararlar, en önemli projeler

Öğrencilik yılları geride kaldı. Filmler, diziler ve oyunlarla geçen yıllardan sonra iş yaşamı can sıkıcı bir şekilde bu sürece girmenizi bekliyor. Kariyer yaşamı ve değişimin etkisi bütün hayatınızı kaplamış durumda. Peki cidden bir kariyere sahip olmak bu kadar sıkıcı ve tükettiğimiz eğlenceli şeylerle bu kadar ilgisiz mi?

Amerikalı mitolojist ve yazar Joseph Campbell'ın ''Kahramanın Sonsuz Yolculuğu'' fikrini dikkate alacak olursak iş yaşamı sandığımız kadar sıkıcı olmayabilir. Hatta kariyer basamaklarını tırmanmak ve bu süreçte başımıza gelecek olaylar zevkle izlediğimiz, okuduğumuz, oynadığımız kahramanlık hikayeleriyle büyük benzerlik taşıyor olabilir.

Kahramanın Sonsuz Yolculuğu

Kahramanın sonsuz yolculuğu tabiri, mitolojik öykülerde, efsanelerde, modern sinema filmlerinde, fantastik - bilim kurgu edebiyatında vb. alanlarda kahramanların yaşadığı süreçlerin birbirine fazlasıyla benzediği iddiasına dayanır. Harry Potter, Lord of the Rings, Matrix, Game of Thrones gibi bir çok popüler örnekte rahatlıkla gözlenebilecek bu süreçler iş yaşamı içerisinde de kendisini göstermektedir. Bu süreçleri beraber inceleyelim.

Kahramanların Yaşadığı Süreçler

Sıradan Dünya

Mezun oldunuz, hatta istemeden de olsa aile evine döndünüz. Canınız sıkkın, ortamınız kısır. İşte burası sıradan dünya. Harry Potter'ın dolabı, Frodo Baggins'in Shire Köyü gibi.

Maceraya Çağrı

Fantastik eserlerde maceraya çağrı genelde uzaklardan gelen bir yolcu ile yahut gizemli bir şekilde gelen bir mektup ile yapılır. Sizi iş yaşamı denilen maceranın içerisine salacak olan çağrı ise genelde başarma, ekonomik olarak kendi ayaklarınızın üzerinde durma ve kariyer yapma isteğinizdir. Bu isteğinizi takip edin.

Macerayı Reddetme

Fizik kanunlarına göre duran cisimler durmaya, hareket halindeki cisimler harekete devam etmek ister. İnsanlar da böyledir. Macerayı reddetme kısmı da tam olarak bu noktaya denk gelmektedir. Miskinliğiniz, sıkıcı ama rahat yaşantınız, sizin bir süre maceraya atılmayı reddetmenize sebep olabilir fakat bu elbette aşılacaktır. Zira kim fantastik bir macerayı reddedebilir?

Akıl Hocasıyla Tanışma

Bu kişi üniversiteden vaktiyle tanıdığınız bir eğitim görevlisi, staj yaptığınız yerde iyi anlaştığınız bir çalışan yahut aldığınız bir eğitimdeki eğitimci olabilir. Çok da fark etmez. Zaten bu kişileri gördüğünüzde anlayacaksınızdır. Her biri bir Dumbledore, bir Gandalf kadar kıymetlidir.

İlk Eşik

İşte miskinliğinizden sıyrıldığınız, kabuğunuzdan çıktığınız, konfor alanınızı terk ettiğiniz, sağlıklı bir iş yaşamı için adım attığınız yer burası. Macera kıyafetinizi ya da takım elbisenizi giyinin, silahlarınızı ya da CV'lerinizi hazırlayın düşün yollara. 

Testler, Dostlar, Düşmanlar

Tabii ki uzun yolları tek başına kat etmek mantıklı bir hareket değildir. Bu uzun yol güç yüzüğünü yanardağdan içeri atmak için de kat edilse güzel bir şirkette güzel bir iş yaşamı için de adımlansa bolca teste tabi tutulur, bolca düşman, bir o kadar da dost edinirsiniz.

Büyük Soruna Yaklaşma

Aldığınız eğitimleri, tecrübelerinizi, bir CV'de olması gereken sertifikaları bir araya getirdiniz ve yüzlerce CV gönderdiniz ama dönüş olmadı, çalışmaya başladığınız yer kariyeriniz için hayal ettiklerinizi size vermeyecek veya istifa etmeniz gerek, belki de çalıştığınız yerde bir kriz durumu patlak verdi ve inisiyatif almanız şart. İşte böyle durumlarda atınıza atlayın, zırhınızı üzerinize çekin ve ufkunuzdaki büyük soruna, muzaffer bir şövalye gibi şunu deyin: "Sen bana yaklaşıyorsan, ben de sana yaklaşıyorum."

Büyük Değişim, Çile 

Bütün mücadelelerinizin fayda etmediğine inandığınız, bir yenilgi hissiyle dolduğunuz, iş yaşamı konusunda başarısızlığınızı kabullenmeye hazır olduğunuz noktadır burası. Belki işsizlik, belki başarısızlık, belki ekonomik olarak belini doğrultamama durumu insanı bu hale getirebilir fakat unutmayın ki savaş daha bitmedi. Unutmayın ki kahramanlar pes etmediği için kahramandır

Ödül

Yukarıda bahsi geçen büyük değişimin sonunda ödül size gelmeye başlar. Güçlü bir terfi, iyi bir maaş artışı yahut daha prestijli bir firmada bulunan bir pozisyon, iş yaşamı denilen maceranın güzel taraflarına yaklaşmış olduğumuzu haber verir.

Geri Dönüş

Devlerle, ejderhalarla, ordularla savaşmış ve başarılı olunmuştur artık ve iş yaşamı hayat rutinimiz olmadan önceki aylak halimize dönmek isteriz arada. Anladınız işte, tatil dediğimiz şey fakat bu geri dönüşü tamamlamak da o kadar kolay olmayacaktır.

Doruk Noktası

İş yaşamı içerisinde verilecek en büyük sınavlardan biri budur ve özlediğiniz, gözünüzde tüten o rahat tatili hak ettiğinizi iliklerinize kadar hissetmenizi sağlar. Bu genelde büyük bir kriz, başa çıkılması zor bir durum, göz korkutan bir gelişmedir fakat unutmayın, siz de bu aşamaya kadar yıllardır izlediğiniz, okuduğunuz, oynadığınız kahramanlarla aynı yolları takip ederek geldiniz. Siz de bir kahramansınız.

Dönüş

Karşınıza çıkan tüm sorunları aştıysanız, tüm engelleri ortadan kaldırdıysanız sırada dönüş var işte. Zevkle tükettiğiniz filmlere, kitaplara, oyunlara dönüş. Tabii bu sefer sonuna kadar hak etmiş bir şekilde. Kendinizi izlediğiniz, okuduğunuz, oynadığınız kahramanlardan biri gibi hissederek. Zira iş yaşamı dediğimiz şey de bir tür fantastik macera.

Bütün bu süreçlere baktığımızda aslında iş yaşamını bir macera olarak görebiliriz. Önemli olan bu süreçleri yaşarken başroldeki o kahraman olduğumuzu hissetmek ve çalışırken aynı zamanda eğlenebilmektir. Fantastik bir romanın kahramanıysanız başınıza her an her şey gelebilir. Hazırlıklı olmalı ve hepsinin sadece bir süreç olduğunu unutmamalısınız. Bu şekilde iş yaşamınızı, başkahramanı olduğunuz fantastik bir macera haline getirebilirsiniz.

Yazar: Uğur Uçkıran

Sıradan Dünya, Kahramanın normal yaşantısı ve sıradan dünyası, Mezun olduğumuz ve aile evine döndüğümüz, genellikle can sıkıcı ve yavan dönem, Maceraya Çağrı, Kahramana bir macera sunulması ve başlama tekliği, Kendi ayaklarımızın üzerinde durma ve kariyer yapma isteği ile iş yaşamı denilen maceraya çağrılışımız, Macerayı Reddetme, Kahramanın başlangıçta macerayı reddetme veya kaçınılma eğilimi, İlk aşamalarda iş yaşamından kaçınma veya geciktirme süreci, Akıl Hocasıyla Tanışma, Kahramana yol gösteren veya yardım eden kişi, İş hayatında karşılaştığımız akıl hocaları, İlk Eşik, Kahramanın maceraya gerçek anlamda başlama noktası, Gerçek iş yaşamına adım atma ve kesin karar verme aşaması, Testler, Dostlar, Düşmanlar, Macerada karşılaşılan zorluklar, dostluklar ve düşmanlıklar, İş yaşamında karşılaşılan zorluklar, iş ilişkileri ve rekabet, Büyük Soruna Yaklaşma, Kahramanın maceradaki en büyük sorun ile karşılaşması, İş yaşamındaki büyük krizler, kararlar ve zorluklar, Büyük Değişim, Kahramanın yaşadığı zorluk sonrası büyük değişim, Zorluklar sonucu yaşanan büyük değişim ve gelişimler, Ödül, Kahramanın çabalarının sonuç vermesi, Çalışma sonucu elde edilen başarılar ve terfiler, Geri Dönüş, Kahramanın eski yaşantısına duyduğu özlem ve dönme isteği, Tatil ve dinlenme periyotları ile iş dışı yaşantıya dönüş, Doruk Noktası, Kahramanın en zorlu sınavı ve maceranın zirvesi, İş yaşamındaki en büyük krizler, kritik kararlar, en önemli projeler
iş yaşamı macera fantastik bilim kurgu fantastik bir macera kahramanın sonsuz yolculuğu joseph campbell
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.