AnasayfaBlogİş Hayatında Yükselmenin Sırrı: İmaj Yönetimi
İş Hayatı

İş Hayatında Yükselmenin Sırrı: İmaj Yönetimi

06 Kasım 2019
İş Hayatında Yükselmenin Sırrı: İmaj Yönetimi
KonuAçıklamaÖnem
İmaj Yönetimiİş dünyasında giderek önem kazanan bir kavramdır. Profesyonellik ve kişisel tarzın birleşimi olarak tanımlanabilir.İmaj yönetimi kariyerinizde yükselme hızınızı etkileyebilir.
İş İngilizcesiİngilizce bilgisi kadar önemlidir. İş dünyasındaki iletişimi hızlandırır.Kariyer hedeflerine hızlı ulaşmayı sağlar.
Profesyonel İmajGörünüş, konuşma biçimi, beden dili, genel görgü kuralları ve ses tonu dahil geniş bir yelpazedir.İlk izlenimler sürekli olmalı ve süreklilik göstermelidir.
Renklerin DiliRenklerin seçimi, profesyonel imaj oluştururken önemlidir.Uygun renk seçimi, olumlu bir izlenim bırakabilir.
Görgü Kurallarıİş hayatında görgü kurallarına uygun davranmak, profesyonel imajın bir parçasıdır.Olumsuz bir itibar oluşturabilecek hatalardan kaçınır.
Samimiyet ve DoğallıkProfsyonesel imajın bir parçası olmalıdır.Sahte ve samimiyetsiz bir imaj, tam tersi bir etki yapabilir.
İmaj YönetimiHaricinde belli bir beklenti içerisine girerken, kişinin başkalarının algılarını yönetmek için attığı adımlardır.Başarılı bir imaj yönetimi, tutarlılık ve sürdürülebilirlik gerektirir.
İmaj YatırımlarıKariyer basamaklarını tırmanmaya adım atmış kişiler ve üniversite öğrencileri için önemlidir.İmaj yatırımları, iş hayatında başarıyı etkileyecek önemli bir faktördür.
Giyim KuşamGüzel bir dış görünüm oluşturmak için önemlidir.Yanlış kıyafet seçimi, profesyonel görüntüyü olumsuz etkileyebilir.
Kendi Kendinizi EleştirebilmeBaşkalarının düşündükleri kadar kendinizi de eleştirebilmek önemlidir.Doğru analizler, yerinde değişiklikler yapmanızı sağlar.

Sürekli gelişen ve değişen iş dünyasında yeni kriterler ortaya çıkıyor. Bunlardan bir tanesi de İmaj Yönetimi. Geçmişten günümüze iş hayatının koşullarına şöyle bir bakarsak sadece üniversite mezunu olmanın iyi bir kariyer için geçmiş olduğu zamanlar geride kaldı. Lisans mezunlarının sayısı arttıkça aranılan kriterlerde çıta giderek yükseldi. 

Yabancı dil olarak sadece iyi derecede İngilizce bilmek yeterliyken bugün birden fazla dil bilenler öne geçti. Hatta İngilizce bilmenin yanında İş İngilizcesi bilenler kariyer hedeflerine daha hızlı ulaşma avantajlarına sahip oldu.

İlgili eğitim: İş İngilizcesi Kursu

İşte tam da bu noktada iş dünyasında giderek önem kazanan imaj kavramı, iş hayatınızda sizi yükseklere taşıyacak ciddi bir strateji. Strateji diyorum, çünkü bahsettiğimiz genel geçer şık ve bakımlı görünmekten ibaret değil. 

İlgili kurslar: İngilizce Kursları

İmaj yönetimi detaylı ve donanımlı bir kavramlar bütünüdür ve hem iş hayatının içinde olanlar hem de yeni başlayacaklar için aynı derecede önem teşkil eder. Hatta şu an üniversite öğrencisi dahi olsanız iş hayatınız için profesyonel imaj oluşturmaya şimdiden başlayabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin hep birlikte profesyonel imaj nedir, imaj yönetimi nasıl yapılır ve iş dünyasında size neler kazandırır yakından bakalım. 

İlgili eğitim: İmaj ve Algı Yönetimi Eğitimi

Profesyonel İmaj Nedir? Kişisel Tarzdan Ayrılan Yönleri Nelerdir? 

Herkesin kendine göre bir tarzı vardır. Tarzınızı daha çok zevkleriniz oluşturur. Aslında bu imaj gelişiminin başlangıç noktasıdır ancak profesyonel imaj için yeterli değildir. Kişisel tarzınızda dışardan gelen eleştirileri çok önemsemezsiniz ancak iş hayatında doğru bir imaj oluşturmak için eleştirilere kulak vermeniz de önemlidir. Kişisel tarzınızda zevkler ve renkler tartışılmaz olsa da, profesyonel imaj oluştururken renklerin dilini bilmek de önem kazanır.

Profesyonel imaj dış görünümden beden diline konuşmanıza, genel görgü kurallarına, ses tonunuza kadar bir bütündür. tarzınız gibi size hastır, kişiseldir ancak aynı zamanda profesyoneldir. i̇maj, ilk izlenimle başlar ve sonu yoktur. örneğin yemekli bir iş toplantısına davetlisiniz. i̇lk izlenim tepeden tırnağa bakımlı, şık, uyumlu bir giyimle başlar. duruşunuz, yürüyüşünüz, konuşmanız, tokalaşma şeklinizle devam eder. görgü kurallarına uymanız, karşı tarafı dinleme şeklinizle devam eder. dolayısıyla profesyonel imaj aynı zamanda süreklilik gerektirir. 

Tüm bu detayların hepsine ne kadar dikkat edebiliyorsunuz? Örneğin, şık bir takım elbise giyip altına tozlu bir ayakkabı giydiğinizde ya da birbiriyle alakasız ve tamamen abartılı giysiler giydiğinizde imajınız yerle bir olabilir ya da ağır bir parfüm seçimi iyi bir imaj yaratmak isterken kötü bir sonuç verebilir. Konuşma sırasında samimiyetten uzak, yapmacık bir ses tonu karşınızdaki kişide olumsuz bir itibar bırakır. 

İş hayatında tüm bu detaylar özel yaşama göre çok daha önemlidir. Ancak aynı zamanda samimiyet ve doğallık da profesyonel imajınızın bir parçasıdır. Bu sebeple profesyonel imajınızı oluştururken önceliğiniz kendinizi tanımak olmalı. Çünkü oluşturduğunuz imaj sahte, samimiyetsiz olursa onu üzerinizde taşıyamazsınız. Aynı zamanda güven vermelisiniz. Amacınız kendinizi en doğru şekilde ortaya çıkararak fark yaratmaktır. Profesyonel imajınız ile iş hayatınızda sizi diğerlerinden ayıran tüm unsurları ön plana çıkarırsınız. Bunu da iyi bir imaj yönetimiyle başarabilirsiniz. 

İmaj Yönetimi Nedir? 

İmaj yönetimi, hedefleriniz doğrultusunda attığınız her adımda başkalarını etkileme sanatıdır. Bıraktığınız etkinin insanlar üzerindeki olumlu ve olumsuz yönlerini düşünün. “ İnsanlarda daha olumlu bir etki bırakmak için ne yapmalıyım “ sorusuna cevap arayın. Bu soruya cevap arayıp giyim kuşam, hal, düşünce ve tavır ya da iletişim veyahut hepsi için kendinizi iyileştirmek adına değiştirme eylemine imaj yönetimi diyoruz.

İmaj yönetimi ile kendi kimliğinizi oluşturursunuz. Yani görünüşünüze, davranışınıza, tavrınıza göre insanlardan bir beklenti içine girersiniz. Ama imajınızı yönetirken başkalarının sizin hakkınızda düşündüğü olumlu ya da olumsuz düşünceleri önemsediğiniz gibi kendi kendinizi de eleştirebilmeniz de önemlidir. Bu eleştirileri doğru analiz edebilirseniz, zaman zaman size yol gösterici olacak detaylar yakalayabilirsiniz. 

Başarılı bir imaj yönetimi istikrardan, samimiyetten, tutarlıktan ve sürdürülebilirlikten geçer. Samimiyet ve dürüstlük karşı tarafın dikkat edeceği şeylerden en önemlisidir bence. Özgün bir imaj yönetimi olmalı ama aşırıya kaçmadan. Bu bağlamda değişim sürecindeyken hedeflediğiniz şeylerde tutarlılığı sağlamalısınız.

Tutarlılığı sürdüremezseniz insanlarda istediğiniz algıyı yaratamazsınız. Peki tüm bu detayların içinde kaybolmadan ilerlemek ve doğru bir imaj yönetimi için ne yapmalıyız? Bunun için yapmanız gerekenler yazının devamında :)

İş Hayatına Başlamadan İmajınızı Güçlendirebilirsiniz

Kariyer basamaklarını tırmanmaya adım atmış yeni mezun biriyseniz ya da henüz bir üniversite öğrencisiyseniz imaj yatırımlarınıza ilk olarak sosyal medya sayfalarınızdan başlayabilirsiniz. İş hayatında sosyal olan kişiler çok önemseniyor. Öğrencilik döneminde yaptığınız sosyal faaliyetler, bir blog sitenizin olması ya da gönüllülük esasına dayalı olarak yardım kampanyası düzenlemeniz, hayvanları korumak adına yaptığınız şeyler şirketlerin gözünde olumlu etki yaratıyor. Bu sebeple sosyal medya hesaplarınızı günlük ve sıradan kullanmamaya özen gösterin. 

Bu konuda şimdiden alacağınız eğitim doğrultusunda iş dünyasına adım atmadan imaj yönetimi tekniklerini uygulamaya başlayabilir, iş hayatınıza daha başlamadan sizi siz yapan özelliklerinizle etkileyici, profesyonel bir imaj oluşturabilirsiniz. Unutmayın ki imaj yönetimi sürekliliği olan bir kavramdır. Kendinizi bu konuda ne kadar erken geliştirmeye başlarsanız, tecrübe ile başarınız o kadar artacaktır.

Belki de daha ilk iş görüşmenizde olumlu sonuçlar almanızı sağlayacaktır. İlk iş görüşmesine etkili bir imajla gitmek sizin için yapabileceklerinizi göstermek açısından çok önemlidir. Yani farkınızı doğru bir imaj ile ortaya çıkararak istediğiniz o işi alan neden siz olmayasınız? 

İlgili yazı: İş Görüşmesinde İyi Bir İzlenim Bırakmanın Yolları

Profesyonel İmajınızı İmaj Yönetimi Eğitimi ile Tamamlayın

Her şeyin başı eğitim. Eğitim ne konuda olursa olsun bize izlememiz gereken yolu ve o yolda doğru adımlar atma yöntemlerini gösterir. İmaj yönetimi eğitimi de size profesyonel imajınızı oluşturma metotlarını gösterir. İmaj dediğimiz kavramın ne kadar kapsamlı olduğundan bahsettik.

Bu çok yönlü imajın her bir yönü ile ilgili incelikleri öğrenerek profesyonel imajınızı daha doğru, daha bilinçli bir şekilde oluşturabilirsiniz. Belki de bu zamana kadar imajınızla ilgili bilmeden dikkat ettiğiniz ve uyguladığınız şeyler vardır. Ama imaj bir bütündür ve bütünün parçalarından birini dahi atlarsanız eksik kalırsınız. 

İmaj yönetimi eğitimi ne işimize yarar?

İmaj yönetimi eğitimi eksiksiz, güçlü bir imaj oluşturmanızı sağlar. Öğrendiklerinizi kendinizle bütünleştirerek imaj oluşturmak ve yönetmek konusunda bilinçli adımlar atabilir, iş hayatınızda ve hatta sosyal yaşantınızda güçlü bir imajın etkilerini kısa zamanda görebilirsiniz. Yeni nesil pratik ve konforlu eğitim modeli online eğitimle profesyonel imaj hakkında bilmeniz gereken her şeyi tüm detaylarıyla öğrenebilirsiniz. Sonrası bilinçli bir şekilde oluşturduğunuz yeni imajınızla ve bunu uzun vadede aynı başarıyla sürdürerek kariyer basamaklarını emin adımlarla tırmanmaya devam edebilirsiniz.

İş Hayatında Yıldız Gibi Parlamanızı Sağlayacak Online Eğitimler

Artık büyük şirketlerle çalışabilmek için yalnızca üniversite mezunu olmak yetmiyor. Üniversiteden mezun olanların sayısının çoğalmasıyla birlikte şirketler de yeni personel alırken adayların ayırt edici özelliklerine yoğunlaşıyor. Bu nedenle nitelikli kurumlardan aldığınız sertifikalarla, eğitim programlarıyla, yabancı dil bilginizle üniversite diplomanızı desteklemeniz gerekiyor.

Bir iş ilanına deneyimli veya deneyimsiz yüzlerce adayın başvuru yaptığı düşünülürse okuduğu okul haricinde eğitimler almış ve kendine yeni beceriler katmış bir adayın şansı çok daha fazladır. Sadece iş bulma aşamasında değil, çalıştığınız şirkette ilerleme ve yükselme aşamalarında da bu eğitimler size büyük katkı sağlıyor. İş hayatında yıldız gibi parlamanızı sağlayacak eğitim programlarından bazılarını inceleyelim.

Dijital Pazarlama Eğitimi

Çağımız dijital medya çağı, şirketler de bunu bildikleri için dijital medyayı aktif kullanmak istiyorlar. Bu yüzden birçok şirket dijital pazarlama dilini bilen, sosyal medyaya hakim çalışanlar arıyor. Bu nedenle günümüzde sosyal medya uzmanlığı, içerik editörlüğü, dijital pazarlama uzmanlığı gibi meslekler oldukça rağbet görüyor. Birçok şirket artık ürünlerini sosyal medya mecraları veya diğer dijital ortamlarda tanıtıyor ve satışını gerçekleştiriyor. Bunun için de iyi ve nitelikli bir dijital pazarlama eğitimi sertifikası sizi iş hayatında rakiplerinizden bir adım öteye taşıyor.

İlgili eğitim: Dijital Pazarlama Eğitimi

İnsan Kaynakları Eğitimleri

Çalışma hayatının en büyük kaynaklarından biri insan gücüdür. Büyük şirketler de bu gücü en etkili ve ideal şekilde kullanmak istiyorlar. Bu yüzden İnsan kaynakları departmanlarını kurarak en uygun kişilere ulaşmaya çalışıyorlar. Bunun için de en iyi insan kaynakları uzmanlarını, insan kaynakları eğitimleri almış sertifika sahibi kişileri bünyelerinde barındırmak istiyorlar. 

İlgili eğitimler: İnsan Kaynakları Eğitimleri

İletişim Eğitimleri

Sosyalleşmenin, karşınızdaki kişiyi etkilemenin en önemli yolu etkili bir konuşma tarzına sahip olmanızdır. Sık sık söylendiği gibi, tatlı dilin açamayacağı kapı yok. Bu yüzden; etkili ve güzel konuşmayı öğrenmek, ana dili güzel ve doğru kullanmak önemli.Bu nedenle birçok şirket iletişim eğitimleri almış yani etkili iletişim stratejileri ve beden dili kullanımını bilen, diksiyon eğitimi veya ikna teknikleri eğitimi gibi eğitimleri almış uzman kişileri tercih ediyor.

İlgili eğitimler: İletişim Eğitimleri

Liderlik Eğitimi

Liderlik deyince akla hemen; insanlarla etkili konuşmak, onları yönlendirmek geliyor ama bu meslek, bunun çok daha ötesinde. Liderler öncelikle insanların hayatlarında bir hedef belirlemesinde ve bu hedefe ulaşmasında yardımcı oluyor. "Neden"den çok "Nasıl" sorusunu çözüme kavuşturmaya çalışıyor. Şirketler de kriz dönemlerinden en az zararla çıkabilmek için liderlik eğitimi almış ve bu özellikleri taşıyan kişileri önemli noktalara getiriyor.

İlgili eğitimler: Liderlik Eğitimleri

Yeni bir start-up kurma fikri olanların, çalıştıkları şirkette yönetici kadrosuna oynayanların, insanlarla direkt olarak etkileşim halinde ve yöneten statüsünde olanların kesinlikle alması gereken eğitimlerden bazıları bunlar. Unutmayın, kendinizi sürekli olarak geliştirmediğiniz takdirde iş hayatında fazla ilerleyemez ve işe ilk başladığınız noktada sayar durursunuz.

Bu nedenle bulduğunuz her fırsatta yeni bir şeyler öğrenmeli, online eğitimlere katılmalı ve bunları belgelendirmelisiniz. Online eğitimler ile hem çalışıp hem de evinizin rahatlığında ders alabilirsiniz. Canlı derslere katılabilir ya da işlenen derslerin tekrarlarını müsait olduğunuz zamanlarda izleyebilirsiniz. 

İmaj Yönetimi, İş dünyasında giderek önem kazanan bir kavramdır Profesyonellik ve kişisel tarzın birleşimi olarak tanımlanabilir, İmaj yönetimi kariyerinizde yükselme hızınızı etkileyebilir, İş İngilizcesi, İngilizce bilgisi kadar önemlidir İş dünyasındaki iletişimi hızlandırır, Kariyer hedeflerine hızlı ulaşmayı sağlar, Profesyonel İmaj, Görünüş, konuşma biçimi, beden dili, genel görgü kuralları ve ses tonu dahil geniş bir yelpazedir, İlk izlenimler sürekli olmalı ve süreklilik göstermelidir, Renklerin Dili, Renklerin seçimi, profesyonel imaj oluştururken önemlidir, Uygun renk seçimi, olumlu bir izlenim bırakabilir, Görgü Kuralları, İş hayatında görgü kurallarına uygun davranmak, profesyonel imajın bir parçasıdır, Olumsuz bir itibar oluşturabilecek hatalardan kaçınır, Samimiyet ve Doğallık, Profsyonesel imajın bir parçası olmalıdır, Sahte ve samimiyetsiz bir imaj, tam tersi bir etki yapabilir, İmaj Yönetimi, Haricinde belli bir beklenti içerisine girerken, kişinin başkalarının algılarını yönetmek için attığı adımlardır, Başarılı bir imaj yönetimi, tutarlılık ve sürdürülebilirlik gerektirir, İmaj Yatırımları, Kariyer basamaklarını tırmanmaya adım atmış kişiler ve üniversite öğrencileri için önemlidir, İmaj yatırımları, iş hayatında başarıyı etkileyecek önemli bir faktördür, Giyim Kuşam, Güzel bir dış görünüm oluşturmak için önemlidir, Yanlış kıyafet seçimi, profesyonel görüntüyü olumsuz etkileyebilir, Kendi Kendinizi Eleştirebilme, Başkalarının düşündükleri kadar kendinizi de eleştirebilmek önemlidir, Doğru analizler, yerinde değişiklikler yapmanızı sağlar
imaj ve algı yönetimi imaj yönetimi iş hayatında öne çıkın online eğitimler iş hayatında yükselmenin sırrı iş hayatında yıldız gibi parlayın
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.