AnasayfaBlogİngilizce Kelime Öğrenme Yolları
Yabancı Dil Eğitimi

İngilizce Kelime Öğrenme Yolları

12 Aralık 2019
Resimde bir kişi görülüyor, ellerini önlerine uzatmışlar ve üzerlerinde siyah mürekkeple yazılmış yazılar var. Sol el sağ elden daha fazla yazıya sahip ve yazının büyük bir kısmı sol elin avuç içinde. Yazı, farklı bir alfabeden harflere benzeyen çeşitli sembol ve şekillerden oluşuyor. Kişinin parmak uçları ve cildinin kırışıklıkları da görülüyor. Kişinin ellerinin temiz olduğu ve herhangi bir leke ya da hasar içermediği görülüyor. Görüntünün arka planı bulanıklaştırılarak görüntünün odak noktası olan kişinin ellerine ve üzerindeki yazıya vurgu yapılıyor.
Öğrenme TekniğiTeknik TanımıTeknikle İlgili Örnek
Bağlar ve Ağlar İle ÖğrenmeZihnimiz kelimeleri bir ağ şeklinde tutar. Kelimeler arasında kullanım oranlarına ve birbiri ile olan ilişkilerine bağlı olarak bağlar kurulur.Örneğin “kırmızı” ve “gül” arasında oluşan bağ, “kırmızı” ve “radyo” arasındaki bağdan çok daha fazla kuvvetli olabilir.
Duygusal ÖğrenmeÖğrenilen kelimeleri kişinin duygusal hafızasıyla birleştirerek, kelimelerin hatırlanma olasılığını artırır.İngilizce “mutluluk” kelimesini öğrenirken, kendinizin mutlu bir anısını hatırlayıp bu kelimeyle bağ kurabilirsiniz.
Bireysel Öğrenme MetoduÖğrenilen yeni kavramların bireyin kendi yaşam deneyimiyle ilişkilendirilerek anlamlandırılması tekniğidir.Öğrendiği yeni bir kelimeyi kendi hayatında sıkça kullandığı bir durumla ilişkilendirebilirsiniz.
Bağlamsal Öğrenme MetoduKelimeleri tek başına değil, bir bütünün parçası olarak bu yani cümle yapısı içinde öğrenme yöntemidir.Öğrendiğiniz her kelimeyi bir cümle içinde kullanabilir ve bu şekilde kolaylıkla anlamını öğrenebilirsiniz.
Duyu Organları İle Kelime Kullanma MetoduÖğrenme sürecine duyu organlarının aktif olarak dahil edildiği bir yöntemdir.Yeni bir kelimeyi kalem ile tekrar tekrar yazmak ve ardından telaffuz etmek, öğrenmeyi kolaylaştırır.
Gramer ve Kelime EzberlemeKelime ve gramer yapılarının ezberlenerek dil öğrenimi sürecinin desteklenmesi metoduHer gün düzenli olarak belirli sayıda kelime ve gramer yapısı ezberleyerek İngilizceyi hızla öğrenmek mümkün olabilir.
İngilizce Eğitimleri AlmaProfesyonel dili eğitimleri alarak İngilizce seviyenizi yükseltme metoduEnstitü ya da dil kurslarından İngilizce eğitimleri alabilirsiniz.
Motivasyon YükseltmeKişinin İngilizce öğrenme sürecinde motivasyonunu yükselterek daha etkili bir öğrenme sağlama tekniğiKendiniz için hedefler belirleyerek, İngilizce öğrenme konusunda motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz.
Seviye BelirlemeKişinin İngilizce bilgi seviyesini belli metotlarla ölçümleyerek, kendine en uygun öğrenme modelini belirleme tekniğiBir dil seviye sınavı ile İngilizce seviyenizi ölçümleyebilir, hangi alanda daha çok çalışmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz.
Eş Anlamlı Kelimeleri Birlikte ÖğrenmeBir kelimenin eş anlamlılarıyla beraber öğrenilmesi ile kelimenin daha iyi hatırlanması ve anlam derinliğinin artırılması metoduÖrneğin 'mutluluk' kelimesini öğrenirken 'neşe', 'sevinç' gibi kelimeleri de öğrenerek kelimenin anlamını daha geniş bir yelpazede kavrayabilirsiniz.

İngilizce öğrenmek günümüzün gerekleri haline geldi. İş başvurusu esnasında tüm özellikleriniz uyumlu olsa bile İngilizce bilginiz yeterli değilse başka bir adayın, sizin önünüze geçme ihtimali yükseliyor. İngilizce öğrenmek bu kadar gereklilik halini almışken, tüm imkanlarınızı değerlendirerek, kendiniz için bir öğrenme yolu seçmek için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Öncelikle dil eğitimi alma konusunda kendinizi motive etmelisiniz. Kendiniz için belirleyeceğiniz hedefler motivasyonunuzu arttıracaktır. İstemek, daima öğrenmek için atılacak ilk adımdır. İngilizce bilgi seviyesi belli metotlarla ölçümlenebilir.

Yeni başlayanlar ve belli bir seviyenin üstünde olanlar için farklı öğrenme teknikleri uygulanır. Seviyenizi öğrendikten sonra kendinize en uygun öğrenme modeli ile öğrenme sürecinizi başlatabilirsiniz. Gramer ve kelime ezberlemeniz, hızlı İngilizce kelime öğrenme metotları sayesinde kolaylaşacaktır. Başlayacağınız eğitim süreci size yeni bir bilgi hazinesi oluşturacak ve hedeflerinize bir adım daha yaklaşmanızı sağlayacaktır. Öğrenme aşamasında Enstitü aracılığı ile her seviyeye uygun İngilizce eğitimleri almanızmümkün olacaktır.

Kanıtlanmış İngilizce Kelime Öğrenme Teknikleri

Kanıtlanmış İngilizce Kelime Öğrenme teknikleri ile kelime ezberlemek için birçok teknik geliştirildiğini görüyoruz. Her kurumun kendine özgü farklı kelime öğretme yöntemleri bulunuyor. Konunun özünü anlayabilmek için bilimsel olarak kanıtlanmış bazı tekniklerden bahsedeceğiz. Asıl olan beynin depolama sürecidir. Bu süreç bize beynin kelimeleri nasıl depoladığı ve kelime öğrenme aşamasında nasıl pekiştirdiğini gösterir. Ezberlemekte, öğrenmekte dil öğrenme sürecinde önemlidir. İkisi de tamamlayıcıdır.

  • İngilizce kelime öğrenme de en önemli yöntemlerden biri bağlar ve ağlardır. Modern yöntemler içinde en çok öne çıkan kavramlardan biri ağlar ve içindeki bağlardır. Zihnimiz kelimeleri bir ağ şeklinde tutar. Her bir kelime çok büyük bir ağın parçasıdır. Kelimeler arasında kullanım oranlarına ve birbiri ile olan ilişkilerine bağlı olarak bağlar kurulur. Örnek olarak “kırmızı” ve “gül” ve “elma” arasında oluşun bağ “kırmızı” ve “radyo” arasındaki bağdan çok daha fazla kuvvetlidir. Başka önemli bir husus ise her kelimenin farklı bağ sayısı vardır. Örnek olarak “müşkülpesent” kelimesindeki bağ sayısı ile “su” kelimesindeki bağ sayısı arasında çok büyük bir fark bulunmaktadır. Neden diye düşündüğümüzde “su” birçok cümle yapısı içinde kullanılırken “müşkülpesent” kelimesi çok az sayıda kullanımı olan kelimeler arasında yer alıyor. Burada önemli olan konu İngilizce öğrenme için kelimeleri, beyninizde başka kelime ile bağladığınızda, o kelimenin bağları güçlenmiş olacak ve kelime daha kolay hatırlanacaktır. Kelimeleri öğrenirken eş anlamlıları, zıt anlamlıları ile birlikte öğrenmeniz süreci daha da hızlandıracaktır. Kelimelerin tam olarak anlaşılmasını ve zihinde yerleşmesini sağlayacaktır.

  • Duygusal öğrenme ile kelime ezberleme tekniğinde, insan duygusal bir varlık olduğu için öğrenme sürecinin içine de duygular katılarak kelime ezberlemek potansiyelinizi arttıracaktır. İki temel noktası bulunan yöntemden ilki, İngilizce kelime öğrenme sürecine pozitif ve motivasyon sağlanmış olarak başlanması gerekir. Bir diğeri ise öğrendiğiniz kelimeleri duygusal bağlar kurarak kendiniz ile ilişkilendirmelisiniz. Örnek olarak, İngilizce “mutluluk” kelimesini öğreniyorsunuz, kendinizin çok mutlu bir günü hatırlayarak, kendiniz ile bağdaştırabilirsiniz. Böylece, öğrenme hızınız artar ve kelimeler daha rahat hatırlanır.

  • Bireysel öğrenme metodu ile kelime ezberleme sürecinde, insanın ben merkezli varlık oluşunun etkilerini görebiliyoruz. Ders esnasında sizin ilginizi çeken bir konu anlatıldığında daha fazla dikkat kesilirsiniz. Benzer olarak öğrendiğiniz kelimeleri kendi bireysel hayatınızla, yaşadıklarınızla harmanlarsanız, İngilizce kelime öğrenmek daha kolay olacaktır.

  • Bağlamsal öğrenme metodu, insanın tek bir detayı değil de bağlamı hatırlama da daha başarılı olduğunu görüyoruz. Örnek olarak, okul binamızı tüm ayrıntıları ile hatırlamayabiliriz ama genel halini hatırlarız. Hatta bazen o genel bağlamdan yola çıkarak detayları hatırladığımızı fark ederiz. Kelimeleri tek başına değil, bir bütünün parçası olarak yani cümle olarak kullandığımızda daha kolay öğreniriz. Kelimeler tek başına değil bir araya geldiğinde bir anlam kazanır. Öğrendiğiniz her kelimeyi cümleler içinde kullanırsanız öğrenme hızınız artacak ve pekişecektir.

  • Duyu organlarımız ile kelimeleri kullanma metodunda, hem gördüğümüz, hem dokunduğumuz, hem de duyduğumuz bir nesne sadece görmeye kıyasla zihinde daha sağlam bir yer tutar. Örnek olarak, yeni bir kelimeyi kalem ile tekrar tekrar yazmak eli alıştırır aynı zamanda defalarca görülen kelime zihne kodlanır. Sonra kelime telaffuz edilir böylece dil kelimeyi tekrar ettikçe kulak defalarca duyar. En son olarak kelimeyi cümle içinde kurduğunuzda zihninize iyice yerleştirmiş olursunuz.

  • İngilizce kelime öğrenmek için okumak çok önemlidir. İlginizi çeken alanlarla ilgili sürekli olarak İngilizce metinler okumak gerekir. Okudukça bilmediklerinize sözlükten bakmak, cümlelerin altını çizerek hafızanızda yer almasını sağlamanız, öğrenme sürecine hız katacaktır. İngilizce konuşmayı öğrenmek için de destek veren okuma süreci, Enstitü aracılığı ile verilen online İngilizce konuşma kursu ile daha da hızlı bir şekilde pekiştirilebilir. Öğrenme aşamalarının bir unsuru olan konuşmayı göz ardı etmemek gerekir.

İngilizce Öğrenme Bireylere Ne Kazandırır?

Dünyada herkesin aynı dili konuşmaması sebebiyle, ana dilimiz tek başına, her zaman yeterli olmuyor. Hayatımız boyunca karşımıza, her alanda farklı dil bilme ihtiyacını doğuran sebepler çıkabilir. Bu bağlamda dil öğrenmenin faydalarını inceleyelim.

  • Daha fazla insanla, güven çerçevesinde iletişime geçmenizi sağlar. Uluslararası bir şirkette veya yurt dışı seyahatlerinde tedirgin olmadan iletişim kurmanız için özgüven oluşur.

  • İş bulma şansınız yükselir aynı zamanda gelir seviyenize de katkısı olur. Artık iş arama esnasında bir dil bilmek yeterli olmuyor. Ama iki dil bilmek şansınızı yükseltiyor.

  • Yeni insanlarla tanışmakta kolaylık sağlıyor. Başkaları aracılığı ile ilham almak ve motive olabilmek için harika bir fırsat olabilir.

  • Ufkunuzun genişlemesiyle, dünyaya karşı daha açık olacaksınız. Yeni bir dil beraberinde vizyon sahibi olmayı da getirir. Bir dili öğrenme süreci dünyayı farklı şekilde görmenizi sağlar.

  • Kelime bilginiz genişler. İngilizce kelime öğrenmek, ana dilinizde de sözlük dağarcığınızın büyümesini sağlar. Enstitü tarafından verilen farklı seviyedeki online  B1-B2 seviye İngilizce eğitimi Aalarakkelime öğrenme teknikleri ile ilgili kendinizi geliştirebilirsiniz.

  • Yabancı dil öğrenmek aynı zamanda beyniniz için bir egzersizdir. Dil öğrenirken ana dilden çeviri yaparak öğreniriz bu durumda beynin egzersiz yapmasını sağlamış oluruz.

  • Başka kültürlerle buluşmayı sağlar. Yeni bir kültür hakkında bilgi sahibi olur, gelenekleri ve tarihini öğrenebilirsiniz.

  • Çok dilli olmak, çoklu görevlerde başarıyı arttırır ve güçlü bir hafıza sahibi olmanızı sağlar.

Bağlar ve Ağlar İle Öğrenme, Zihnimiz kelimeleri bir ağ şeklinde tutar Kelimeler arasında kullanım oranlarına ve birbiri ile olan ilişkilerine bağlı olarak bağlar kurulur, Örneğin “kırmızı” ve “gül” arasında oluşan bağ, “kırmızı” ve “radyo” arasındaki bağdan çok daha fazla kuvvetli olabilir, Duygusal Öğrenme, Öğrenilen kelimeleri kişinin duygusal hafızasıyla birleştirerek, kelimelerin hatırlanma olasılığını artırır, İngilizce “mutluluk” kelimesini öğrenirken, kendinizin mutlu bir anısını hatırlayıp bu kelimeyle bağ kurabilirsiniz, Bireysel Öğrenme Metodu, Öğrenilen yeni kavramların bireyin kendi yaşam deneyimiyle ilişkilendirilerek anlamlandırılması tekniğidir, Öğrendiği yeni bir kelimeyi kendi hayatında sıkça kullandığı bir durumla ilişkilendirebilirsiniz, Bağlamsal Öğrenme Metodu, Kelimeleri tek başına değil, bir bütünün parçası olarak bu yani cümle yapısı içinde öğrenme yöntemidir, Öğrendiğiniz her kelimeyi bir cümle içinde kullanabilir ve bu şekilde kolaylıkla anlamını öğrenebilirsiniz, Duyu Organları İle Kelime Kullanma Metodu, Öğrenme sürecine duyu organlarının aktif olarak dahil edildiği bir yöntemdir, Yeni bir kelimeyi kalem ile tekrar tekrar yazmak ve ardından telaffuz etmek, öğrenmeyi kolaylaştırır, Gramer ve Kelime Ezberleme, Kelime ve gramer yapılarının ezberlenerek dil öğrenimi sürecinin desteklenmesi metodu, Her gün düzenli olarak belirli sayıda kelime ve gramer yapısı ezberleyerek İngilizceyi hızla öğrenmek mümkün olabilir, İngilizce Eğitimleri Alma, Profesyonel dili eğitimleri alarak İngilizce seviyenizi yükseltme metodu, Enstitü ya da dil kurslarından İngilizce eğitimleri alabilirsiniz, Motivasyon Yükseltme, Kişinin İngilizce öğrenme sürecinde motivasyonunu yükselterek daha etkili bir öğrenme sağlama tekniği, Kendiniz için hedefler belirleyerek, İngilizce öğrenme konusunda motivasyonunuzu yükseltebilirsiniz, Seviye Belirleme, Kişinin İngilizce bilgi seviyesini belli metotlarla ölçümleyerek, kendine en uygun öğrenme modelini belirleme tekniği, Bir dil seviye sınavı ile İngilizce seviyenizi ölçümleyebilir, hangi alanda daha çok çalışmanız gerektiğini belirleyebilirsiniz, Eş Anlamlı Kelimeleri Birlikte Öğrenme, Bir kelimenin eş anlamlılarıyla beraber öğrenilmesi ile kelimenin daha iyi hatırlanması ve anlam derinliğinin artırılması metodu, Örneğin 'mutluluk' kelimesini öğrenirken 'neşe', 'sevinç' gibi kelimeleri de öğrenerek kelimenin anlamını daha geniş bir yelpazede kavrayabilirsiniz
ingilizce kelime öğrenmek ingilizce öğrenmek kelime ezberlemek ingilizce eğitimi ingilizce öğrenme modeli
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.