AnasayfaBlogİK Uzmanı Ne İş Yapar? İnsan Kaynaklarını Neden Seviyorum?
İnsan Kaynakları

İK Uzmanı Ne İş Yapar? İnsan Kaynaklarını Neden Seviyorum?

13 Kasım 2018
Sakallı bir adam kameraya gülümsüyor. Lacivert düğmeli bir gömlek giymiş ve arka planda yeşil bir bitki olan bir sandalyede oturuyor. Fotoğrafın sağ tarafında gri zemin üzerine beyaz bir harf ve siyah zemin üzerine üç beyaz harf var. Adam dostça bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor. Yüzündeki saçlar düzgünce kesilmiş ve bir gözlük takıyor. Arka plandaki ışık yüzünü vurguluyor ve çerçevedeki renkleri aydınlatıyor. Fotoğraf bir neşe ve mutluluk anını yakalıyor.
İK Uzmanının GörevleriGörevlerin AçıklamalarıİK Uzmanının Etkisi
Personel ihtiyacını belirlemekŞirketin personel ihtiyaçlarını analiz etmek, bu ihtiyaçları karşılamak için işe alım planı oluşturmak.Şirketin işgücü ihtiyaçlarını karşılar ve kalifiye personel bulunmasını sağlar.
Aday görüşmelerini gerçekleştirmekFarklı platformlarda iş ilanları yayınlamak, gelen özgeçmişleri incelemek, mülakatlar yapmak.Doğru adayları şirketin doğru pozisyonlarına yerleştirir.
İşe alım sürecini yönetmekEğitimler düzenlemek, sözleşmeler yapmak, bordrolama ve sosyal haklar hakkında bilgilendirme yapmak.İşe alınan personelin verimli bir şekilde işe başlamasını sağlar.
Performans değerlendirme sistemi oluşturmakPersonelin performansını değerlendirmek için sistematik bir yöntom belirlemek ve uygulamak.İş verimliliğini arttıran ve şirket hedeflerine ulaşmayı sağlayan bir performans kültürü yaratır.
İşten ayrılan çalışanların çıkış görüşmesini yapmakÇalışanın işi neden bıraktığını, memnuniyetini ve önerilerini öğrenmek.Çalışanların ayrılış nedenlerini analiz eder ve bu bilgiler öncülüğünde işveren-çalışan ilişkilerini iyileştirir.
İK politikalarını belirlemek ve uygulamakİnsan kaynaklarına dair politikalar ve yönetmelikler oluşturmak, bunları tüm çalışanlara açıklamak ve uygulamak.İK politikaları, çalışanların memnuniyeti, verimliği ve işyeri kültürü üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.
Çalışanlara eğitim ve gelişim fırsatları sunmakÇalışanların beceri ve yeteneklerini geliştirmek için eğitim programları düzenlemek.Çalışanların yetenek ve bilgilerini arttırır, iş tatminini yükseltir.
Çalışanların kariyer yönetim sürecini yürütmekÇalışanların kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak ve bu süreçte onlara rehberlik etmek.Çalışanların işe bağlılığını arttırır ve işyerinde daha uzun süre kalmasını sağlar.
Kanun ve yönetmeliklerin takibini yapmakÇalışma yaşamına ilişkin kanun ve yönetmeliklere uyan politikalar oluşturmak ve bu politikaları uygulamak.Şirketin iş kanunlarına uygunluk sağlar ve bu sayede hukuki sorunları önler.
Referans aramalarını yapmakPersonel alım sürecinde adayların referanslarını aramak ve bilgi toplamak.Doğru adayların işe alınmasını sağlar ve böylece işyerinin verimliliğini artırır.

İnsan kaynakları uzmanı ne iş yapar diye sorulduğunda hiç cevap vermeden bazen öylece bakıyoruz. Kafamızda birçok cevap var ama nereden başlasak diye düşünüyoruz. En azından ben öyleyim. Bana bu soru sorulduğunda inanılmaz heyecanlanıyorum çünkü İK beni heyecanlandırıyor. Nereden başlasam bir tarafa, hangi ik fonksiyonunu ön plana çıkarsam diye konuşuyorum. Baktığımızda insan kaynakları uzmanının yaptığı birçok iş var.

Bu diğer mesleklerdeki uzmanların yaptığı işlere benzemiyor. Bu yazı videonun dökümüdür. İlk bölüm videodan ayrı olarak oluşturulmuştur. İlk bölümde ik uzmanı ne iş yapar sorusu cevaplandı, ikinci bölümde ise neden insan kaynakları alanında çalışıyorsun konusuna değinildi. 

İnsan Kaynakları Uzmanı Ne İş Yapar?

En basit ve herkesin bildiği yönüyle ik uzmanının şirketin personel ihtiyacının karşılanmasında önemli bir görevi vardır. İşe alım planı oluşturur ve uygular. Şirketin güçlü bir işgücü oluşturulmasını sağlar. Bu sebeple bir ik uzmanı işe alım konusunda kendini geliştirmiş olması gerekir. İş hukuku bilgisine sahip olmalı ve şirketini iyi tanımalıdır. İletişim konusunda güçlü olmalıdır ve iyi bir dinleyici olmalıdır.

İnsan Kaynakları Uzmanı Görevleri

  • Personel ihtiyacını belirlemek,

  • Özgeçmiş tarama işlerini yapmak,

  • Aday görüşmelerini (mülakat ve Telefon Mülakatı) gerçekleştirmek,

  • İşe alım sürecini yönetmek,

  • Referans aramalarını yapmak,

  • İşkur, özel istihdam büroları, eğitim kurumları ve diğer personel kaynaklarıyla ilişkileri yürütmek,

  • Çalışma yaşamına ilişkin kanun ve yönetmeliklerin takibini yapmak,

  • Performans değerlendirme sistemi oluşturmak/mevcut sistemi yürütmek,

  • çalışanların kariyer yönetimi sürecini yürütmek,

  • İşten ayrılan çalışanların çıkış görüşmesini yapmak,

  • İK politikasında yer alan diğer ik fonksiyonlarını yürütmek.

Neden İnsan Kaynakları Alanında Çalışıyorum?

Herhangi birine İK uzmanlarının ne iş yaptığını sorsanız, muhtemelen birçok farklı yanıt alırsınız. Kime sorduğunuza bağlı olarak, İK uzmanları bordrodan, sosyal haklardan, eğitim ve gelişimden veya işe alımdan sorumlu olabilir. Ancak özünde İK insanlarla ilgilidir. İş için doğru insanları bulmak ve rollerinde başarılı olmalarına yardımcı olmakla ilgilidir. İnsan kaynaklarını seviyorum çünkü tamamen insanların potansiyellerine ulaşmalarına ve iş arkadaşlarıyla harika ilişkiler kurmalarına yardımcı olmakla ilgili. Ayrıca, İK'da her gün farklıdır! Her zaman öğrenecek yeni bir şeyler ve üstesinden gelinecek yeni zorluklar vardır. Hem zorlu hem de ödüllendirici bir kariyer arıyorsanız, insan kaynakları tam size göre olabilir!

1 - Neredeyse Tüm Çevrem İK Alanında Çalışıyor



Arkadaş çevrem insan kaynakları alanında çalışıyor. Bugün ben İK’dan vazgeçiyorum desem dönüp dolaşıp yine geri geleceğim. Çünkü etrafımdaki tüm konuşmalar ik uzmanı ağzından çıkıyor. Eğer siz de bu alanda çalışacaksanız çevrenizde hızlı bir şekilde buna dönüşecek.

Eğer İK alanında çalışmak istiyorsanız her şeyden önce güzel şeyler konuşabileceğiniz bir çevreniz olacaktır. Bu güzel bir şey. Bu çevreden kopamadığınız sürece insan kaynakları peşinizi bırakmaz.

2 - Değişimin Hızlı Yaşanıyor Olması

Yaptığımız tüm işlerde değişim çok hızlı yaşanıyor. Çünkü üzerinde yaşadığımız dünya sürekli olarak bir değişim sürecinde. İnsanlar bir şeyleri sürekli olarak değiştiriyor, güncelliyor ve yeniliyor. Bu değişim içerisinde insanlar kendilerini ne kadar değiştiriyor? Yaptığımız işler bizden daha hızlı gelişiyor. Bu doğru! İnsan kaynakları mesleği diğer mesleklerden daha hızlı değişim içerisinde. Çünkü İK statik bir yapıda değil, aksine dinamik bir yapıda. Bu yapıda olması bizi de dinamik bir duruma doğru sürüklüyor.

Dışarıdan baktığınızda gördüğümüz şey şu:

 - İnsan kaynakları uzmanları ne iş yapacak! Akşama kadar kurallar, kanunlar ve yönetmeliklerle uğraşıyorlar!

Ayrıca insan kaynakları uzmanının işini çok hafif görenler var.

 - Mülakat yapıyorlar işte ne var ki onda!

İnsan kaynakları uzmanı bir gün içerisinde akşama kadar iş kanunu okuyor sanıyor olabilirler. Ama bu doğru değil. İK birçok fonksiyonuyla harika bir iş alanı. İK eğitimi vermemin sebeplerinden biri de yaşanan değişime katkı bulunmak.

3 - Teknik Bir Meslek

İnsan kaynakları mühendislik kadar teknik bir meslektir. Mühendislikle ne ilgisi var diyecek olursanız evet var! İK mühendisliğe çok benzer. Ben derslerimde “iş analizi teknik bir konu” diye başlarım. Ama aslında insan kaynakları tüm fonksiyonlarıyla başlı başına teknik bir konu.

Kullandığımız birçok araç var. Bilgisayar kullanmayı bilen biri insan kaynaklarında çalışabilir, ama insan kaynakları tekniğine hakim olmayan biri ik uzmanı olamaz.

4 - Kaynak Bakımından Oldukça Cömert

Üniversitede Ziraat mühendisliği okuyacak olursanız öğreniminiz süresince birçok araştırma yapabilirsiniz. Çünkü bununla ilgili birçok kaynak bulabilirsiniz. Ziraat alanında çok kaynak var çünkü insanlığın başlangıcından itibaren bir geçmişi var. İnanılmaz derecede geniş bir alanı var. İnsan kaynakları tıpkı ziraat gibi çok fazla kaynağa sahip. Aynı zamanda yeni kaynaklar çok hızlı şekilde üretiliyor. Sürekli olarak yeni şeyler öğreniyorsunuz. Sürekli yeni bilgiler ediniyorsunuz. Daha önce söylediğim gibi insan kaynakları çok hızlı gelişiyor ve bu gelişime paralel olarak yeni birçok şey öğrenebiliyoruz.

5 - Bu Mesleği Seviyorum

Hiçbirimiz sabah işyerine eğlenmek için gitmiyoruz. Ama insan kaynakları yönetimi alanında çalışıyorsanız sıkıcı bir gün asla yaşamazsınız. İşe giderken dans ederek gitmek deyimi bu meslek için söylenmiş olabilir. Sonuçta bir makinenin başında üretimin bitmesini beklemiyorsunuz. Yaptığınız şeyler insana dair şeyler.

Gerçek bir İK uzmanı insanların işyerindeki mutluluğu üzerine çalışır ki bu işe tutkuyla bağlanmanıza sebep olur. İnsanı bir araç değil geliştirilmesi gereken bir kaynak olarak görmek gerçek insan kaynakları uzmanının atacağı adımdır.

6 - Birilerine Yardım Etmek

Birilerine yardım etmek herkesi mutlu eder. Bu her meslekte karşılaşacağınız bir şey değildir. Yaptığınız işin sonunda birilerine yardım ediyorsanız o işi sevmemeniz için hiçbir sebep yok. İnsan kaynakları uzmanı her zaman birilerine yardım eder.

7 - Kültür

Kültür sahibi olmak için sıkça kullanılan bir eylem var. Çok gezmek ve çok insanla tanışmak. Çok gezmeniz ve çok insanla konuşmanız birçok konuda bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır. Çok gezmenin pahalı bir aktivite olduğunu biliyoruz. Ancak üstüne para alabileceğiniz tek meslek insan kaynakları uzmanlığıdır. Her gün yeni biriyle tanıştığınızı düşünün.

Büyük bir işletmede çalışan ya da ik danışmanlık firmasında çalışan bir işe alım uzmanı neredeyse her gün mülakat yapar. Her gün kendini tanıtan biriyle konuşur. Ona spesifik sorular sorar. Bu parayla yapamayacağınız bir şeydir.

Personel ihtiyacını belirlemek, Şirketin personel ihtiyaçlarını analiz etmek, bu ihtiyaçları karşılamak için işe alım planı oluşturmak, Şirketin işgücü ihtiyaçlarını karşılar ve kalifiye personel bulunmasını sağlar, Aday görüşmelerini gerçekleştirmek, Farklı platformlarda iş ilanları yayınlamak, gelen özgeçmişleri incelemek, mülakatlar yapmak, Doğru adayları şirketin doğru pozisyonlarına yerleştirir, İşe alım sürecini yönetmek, Eğitimler düzenlemek, sözleşmeler yapmak, bordrolama ve sosyal haklar hakkında bilgilendirme yapmak, İşe alınan personelin verimli bir şekilde işe başlamasını sağlar, Performans değerlendirme sistemi oluşturmak, Personelin performansını değerlendirmek için sistematik bir yöntom belirlemek ve uygulamak, İş verimliliğini arttıran ve şirket hedeflerine ulaşmayı sağlayan bir performans kültürü yaratır, İşten ayrılan çalışanların çıkış görüşmesini yapmak, Çalışanın işi neden bıraktığını, memnuniyetini ve önerilerini öğrenmek, Çalışanların ayrılış nedenlerini analiz eder ve bu bilgiler öncülüğünde işveren-çalışan ilişkilerini iyileştirir, İK politikalarını belirlemek ve uygulamak, İnsan kaynaklarına dair politikalar ve yönetmelikler oluşturmak, bunları tüm çalışanlara açıklamak ve uygulamak, İK politikaları, çalışanların memnuniyeti, verimliği ve işyeri kültürü üzerinde doğrudan etkiye sahiptir, Çalışanlara eğitim ve gelişim fırsatları sunmak, Çalışanların beceri ve yeteneklerini geliştirmek için eğitim programları düzenlemek, Çalışanların yetenek ve bilgilerini arttırır, iş tatminini yükseltir, Çalışanların kariyer yönetim sürecini yürütmek, Çalışanların kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak ve bu süreçte onlara rehberlik etmek, Çalışanların işe bağlılığını arttırır ve işyerinde daha uzun süre kalmasını sağlar, Kanun ve yönetmeliklerin takibini yapmak, Çalışma yaşamına ilişkin kanun ve yönetmeliklere uyan politikalar oluşturmak ve bu politikaları uygulamak, Şirketin iş kanunlarına uygunluk sağlar ve bu sayede hukuki sorunları önler, Referans aramalarını yapmak, Personel alım sürecinde adayların referanslarını aramak ve bilgi toplamak, Doğru adayların işe alınmasını sağlar ve böylece işyerinin verimliliğini artırır
İK insan kaynakları ik ne iş yapar
Ellerini dua veya tefekkür için bir araya getirmiş, gözleri kapalı ve başı hafifçe eğik bir adam. Yüzünde huzurlu ve dingin bir ifade, nazik ve kibar bir tavır var. Teni açık kahverengi, saçları siyah, üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir pantolon var. Huzurlu bir atmosferle çevrili düz beyaz bir arka planın önünde duruyor. Derin düşüncelere dalmış, anlamlı bir konu üzerinde kafa yoruyor gibi görünüyor. Duruşu alçakgönüllülük ve saygı hissi uyandırıyor.
Bilal Şentürk
Blog Yazarı

Celal Bayar Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesinde Lisans eğitimleri, Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan Kaynakları Yönetimi ve Beykent Üniversitesinde İşletme Yönetimi üzerine Tezli Yüksek Lisans yapmıştır. Halen insan kaynakları üzerine doktora tezi yazmakta ve işletmelere insan kaynakları üzerine danışmanlık yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.