Gıda sektörüne çeşitli meslek grupları ev sahipliği yapar. Mühendislik, teknisyenlik, operatörlük ya da teknikerlik gibi sayısız alan bulunur. Teknoloji ile ilişkisi artan gıda sektörü, gelişime oldukça açıktır. Gıda teknikerliği, gıda maddelerinin uygun koşullarda üretilmesi, paketlenmesi, depolanması ve dağıtılması ile ilgilenir. Gıda Mühendisleri ile birlikte çalışan kişiler, laboratuvarlarda analiz yaparak mesleklerini icra eder. Akademik bir disiplin ile çalışan uzmanlar, yiyecek ve içecek üretimine odaklı bir çalışma alanına sahiptir.
Biyoteknoloji alanı ile doğrudan bağlantılı olan bu meslek, gıda mühendisinin sağ koludur. Gıda mevzuatına ve sağlık kurallarına uygun hareket ederler. Gıdaların karşımıza çıkmadan önce, geçtiği her evrede görev alırlar. Teknikerler, ürünlerin ilk kalitesini koruyarak tüketime hazır hale gelmesini sağlar. Sağlık standartlarına göre üretilmesine destek olan uzmanlar, yeni keşfedilen malzeme ve tarifler üzerinde de çalışır. Mutfak örnekleri üreterek tüketicileri yeni lezzetler ile tanıştırır. Ekip çalışması gerçekleştirerek yiyecek ve içecek üretimine farklı bir taraftan yaklaşır. Tüm aşamalarda çalışan Gıda teknikerleri, ürün geliştirme departmanı ile iş birliği yapar. Bu içerik, size Gıda Teknikerliği mesleğinin inceliklerini aktarıp kariyerinize yardımcı olacak.
Gıda ve gıda bileşenlerinin yer aldığı tüm maddelerin üretiminden taşınmasına kadar olan süreçlerde görev yapan meslek grubudur. Gıda teknikerleri, gıda yönetmeliğine ve sağlık standartlarına uygun üretim koşullarında gıda mühendisleri ile birlikte çalışır. Maddeler üzerinde kimyasal ve mikrobiyolojik testler yaparak yorumlar. Analizleri değerlendirip gıdaların tüketicilere sağlıklı bir şekilde üretilmesini sağlar. Sürekli değişen gıda üretimi yönetmeliklerini takip ederler.
Gıda teknikerleri, insanlara yeni ürünler üretir. Yaratıcılık anlamında meslek sahiplerini doyuran bu alan, gelişime oldukça açıktır. Ambalaj ve depolama koşullarını gıdaya uygun hale getiren teknikerler, tüketiciye ulaştırılmasında da önemli bir rol oynar. Yeni malzeme ve konseptler keşfederek çalışma alanını genişletir. Değişen teknolojiye kolay bir şekilde uyum sağlayan Gıda teknisyeni ve teknikerleri, mesleğinin laboratuvar kısmında çalışır. Gıdalar, tüketiciye sunulana kadar sayısız aşamadan geçer. Teknikerler de her aşamada mesleğinin gerekliliklerini yerine getirir.
Gıda teknikerleri üretim, paketleme ve taşınma gibi adımlarda farklı sorumluluklar üstlenir. Bir maddenin keşfinden yola çıkan uzmanlar, onun kullanıldığı alan ve yöntemlere kadar araştırır. Sonrasında, uygun paketleme yöntemleri ile tüketiciye sunulmasını sağlar. Profesyoneller, ürünün içeriği hakkında bilgi sahibi olduğu kadar kullanım alanları üzerinde de belirleyici bir rol oynar. Uzmanların sorumlulukları; bağlı olduğu kurum ile kişinin bilgi ve deneyimine göre değişir.
Bir gıda teknikerinin görevleri şöyle;
Gıda Teknikerlerinin kullandığı araç ve gereçler ise;
Gıdanın kullanıldığı her alanda çalışma imkanı bulan teknikerler, gelişime açık bir meslek içerisinde görev yapar. İşleme, kontrol, üretim, dağıtım ve paketleme aşamalarında yer alan profesyoneller, malzeme ve ürün kalitesini artırmaktan sorumludur. Gıda Teknikerinin kazancı; çalıştığı kurumun büyüklüğü, kişinin bilgi ve deneyimi, başarısı ve yetenekleri ile doğru orantılıdır. Yeni mezun bir tekniker ile kıdemli bir çalışanın maaşları arasında fark bulunur. Aynı zamanda, sorumluluklar arttıkça kazanç da yükselir. AGİ ve diğer yan haklar maşta değişikliklere neden olur.
Bir Gıda Teknikerinin maaş aralığı şöyle;
Gıda Teknikeri olmak için üniversitelerin Gıda Teknolojisi ön lisans programından mezun olunması gerekir. Adaylar, çalışmak istedikleri sektöre göre Süt Ürünleri, Kimya Teknolojisi, Su ve Su Ürünleri gibi alanlarda da öğrenim görür. Öğrenciler üniversitede; Genel Kimya, Mikrobiyoloji, Hijyen ve Sanitasyon, Hububat Teknolojisi, Fermentasyon Teknolojisi, Hazır Yemek Teknolojisi, Enstrumental Gıda Analizleri, Et, Yağ, Süt, Meyve-Sebze ve Gıda Ambalajlama Teknolojisi, Gıda Katkı Maddeleri, Gıda Mevzuatı ve Meslek Etiği gibi alanı ile ilgili pek çok ders alırlar.
Öğrenciler, eğitimlerini Dikey Geçiş Sınavı ile Gıda Mühendisliği, Kimya, Tarımsal Biyoteknoloji, Beslenme ve Diyetetik, Gıda Teknolojisi, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri gibi lisans programlarına tamamlayabilir. Gıda Teknikerleri; Gıda Üretimi Endüstrileri, Sağlık Müdürlükleri, Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Laboratuvarları, Hıfzıssıhha Enstitüsü, Belediyeler ve Hazır Yemek sektörü, Kalite Kontrol Merkezleri, Çevre Koruma Laboratuvarları, Üretim Merkezleri gibi birçok alanda çalışma olanağı bulur.
Bir Gıda Teknikerinde olması gereken özellikler;
Gıda Teknikeri Nedir?
Gıda ile ilgili tüm bileşenlerin kontrolünden dağıtımına kadar her aşamadan sorumlu olan kişilere gıda teknikeri unvanı verilir. Çeşitli testler ile ham maddeleri analiz edip raporlayan profesyoneller, yönetmelikleri takip eder. Teknolojiye uyum gösteren teknikerler, mesleğin gerekliliklerini yerine getirir.
Gıda Teknikerinin Görevleri Nelerdir?
Gıda Teknikerinin görevleri arasında; işleme, üretim, dağıtım ve pazarlama gibi süreçleri takip etmek ilk sırada gelir. Alanın sunduğu araç ve gereçleri kullanan teknikerler, Gıda Mühendisleri ile birlikte çalışır. Yeni ürün keşifleri yaparak var olan gıdaların hijyenini de kontrol eder.
Gıda Teknikeri Nasıl Olunur?
Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan adaylar, birbirinden farklı alanlarda göev yapar. Eğitimine devam ederek kariyer basamaklarını çıkabilir. Bölüm mezunları, kişisel ve mesleki becerilerini birleştirerek başarılı olur.