AnasayfaBlogGenç Girişimciler ve Marka Yönetimi
Marka Yönetimi

Genç Girişimciler ve Marka Yönetimi

06 Eylül 2018
Bir kahve fincanı, üzerine yapıştırılmış beyaz bir etiketle birlikte düz bir yüzeyde durmaktadır. Etiket dikdörtgen şeklindedir ve üzerine siyah yazı basılmıştır. Fincanın sol tarafında bir kulpu ve üst kısmında yuvarlak bir ağzı vardır. Parlak yüzeyli, açık krem renkli bir seramiktir. Etiket üzerindeki metin çoğunlukla okunaksızdır, ancak bir tür uyarı veya talimat gibi görünmektedir. Kahve fincanı, fincanın açık rengiyle hoş bir kontrast oluşturan koyu yeşil bir arka planla çevrelenmiştir.

Girişimcilik, yerelde veya ulusalda yeni iş alanlarının oluşturulması ve bir işletmeye ait olabilecek farklı her iş bölümünün ayrı ayrı kurgulanıp aynı anda yönetilmeye geçiş sürecidir.  Bu süreç her he kadar kişiye bağımsız kendine has bir çalışma sunmuş olsa da birçok sorun ile birebir baş başa çıkabilmeyi gerektirmektedir.

Genç girişimci, girişimci olma yolunda karşısına çıkabilecek kariyer fırsatlarından vazgeçmiştir. İş için para temini, ekip kurma, doğabilecek sorunlar, kural belirlemek tek karar verici olabilmek gibi sorunlarla baş başa kaldığı için çevresinde yalnızlaşır. Kurduğu işi amaçladığı vizyonu ile ileriye taşımak ister. İleriye taşırken en önemli sorunlardan biri de yeni bir marka yaratmaya çalışmaktır.

Bu sahip olduğu marka ile rakiplere karşı avantaj sağlayabilmek ve bunu işinde her yönüyle yönetebilmesi gerekmektedir.

Başarılı bir marka oluşturma süreci ve marka yönetimi yoğun bir hazırlığı beraberinde getirir.

Markanız belirlenen hedef uğruna çalışmaya daima hazır, iletişimi güçlü ve işinizi belirlediğiniz yolda ilerleten bir ilke olmalıdır.

Marka Yaratıyorum

Marka yaratırken işletmeye veya kendinize özel bir tasarımı, sembolü, sloganı olmalıdır.  Bunu oluşturmak için bir misyon belirlemek gerekir. Markanın çevrede güçlü bir etki bırakması güvenilir bir imaj ile olur bunun için markanın neden oluşturulduğu, hedefler, ulaşılmak istenilen çevre, aynı sektördeki diğer firmalardan ayrılan özelliklerin neler olduğunun bilinmesi gerekir.  Her bir soru doğru bir misyon oluşturmada size ve markanıza yardımcı olabilir.

Marka Konuşuyorum

Hedeflenen kitleye ulaşılabilecek bir marka diline sahip olmalısınız. Slogan ile başlamak en iyi ve en hızlı geri dönüş sağlayan bir fikirdir. Sloganınız insanlar arası akıcı, hatırlanabilir nitelikte kısa ve öz olmalıdır.  Aynı zaman da tüm pazarlama iletişimi alanında kullanılacak marka sesinizin tonu da aynı olmalıdır. Böylece yaşanabilecek herhangi bir zor duruma karşı net bir yöntem belirlemiş olunur.

Marka Tasarlıyorum

Misyon ve dilinize uygun bir tasarıma sahip olmanız gerekmektedir. Klasik, yenilikçi, öncü, eğlenceli nasıl hatırlanmak istiyorsun?

Logondaki renk uyumun, yazı biçimin, yazı boyutun, bunlar ince detay gibi gözükse de yıllar boyu seni taşıyacak olandır. Bunun için tüm yasal süreç de marka varlığı adına doğru yönetilmelidir.

Marka Yönetiyorum 

Bireysel veya kurumsal anlamda yeni bir marka yaratmayı düşünüyor olmak iletişim güçlü, ekip ruhuyla çalışan, aynı fikir ve tarzda olan bireylerden oluşmalıdır.  Markanızın neyi anlattığını bilen çalışma arkadaşları markayı başarıya ulaştırmada sizi destekleyecektir.  

Bunun dışında rakip analizleri yapmak, ürün veya hizmetleriniz ile yararlanan insanlarla iletişim halinde olmak ve kullanıcı sadakati sağlamak amaçlı hizmetlerle marka desteklenmelidir.  Bunun için bir marka stratejisi geliştirme yöntemlerini kendi çalışma prensiplerinize uyarlamanız gerekmektedir.

Marka Tanıtıyorum

Marka sizi şimdiki zamanda değerlendiren, geçmiş zaman için hatırlanan, gelecek zaman için ayakta kalmanızı sağlayabilen birçok başlıca unsur ve teşviklerden oluşmalıdır.

İşinize yönelik bir pazarlama stratejisi oluşturarak kullanıcılara yönelik bir sistem oluşturmayı denemelisiniz. Bu sistemi sosyal medyada da kullanarak geniş kitlelere ulaşabilmeli, marka sesi oluşturarak çift yönlü iletişim içerisinde bulunabilmelisiniz. Web sitenizi güncel tutabilmeli, sosyal medya üzerinden yönlendirme sağlamalı, kullanıcıların aynı iletişime web sitesinden devamını sağlayabilecek türden profesyonel ortamlar yaratmalısınız. Tüm bu teknolojik araç ve gereçleri kullanırken tasarım, kullanılan renk, farklı cihazlar arası uyumluluk gibi detaylara önem verilmeli markanın her platformda doğru yansıtıldığına emin olacak denemeler yapılmalıdır.

Ve unutulmamalıdır ki; özel isimler birer markadır. Kendi Girişiminizde başarılı olmadan önce kendinizi bir marka kabul edip adınıza uygun davranmalı sonrasında girişiminizin ruhuna uygun marka oluşturma yaklaşımı seçmelisiniz.

Fikir edinebilmek için dünyanın marka uzmanlarından olan Al & Laura Ries’ ın marka oluşturma süreci hakkında “Marka Yaratmanın 22 Kuralı” yaklaşımları değerlendirilebilir.  

Bir ya da birkaç yaklaşım seçerek markanızı yaratma ve konumlandırma adına yapabilecekleriniz işinizi daha hızlı ve pratik bir şekilde detaylandırmanıza katkı sağlayacaktır.

marka yönetimi marka tasarımı bardak brand bardaklar markayı yönetmek
Bu, yüzünde canlı bir gülümseme olan bir kadının yakın çekim portresidir. Sarı saçları yana ayrılmış ve gevşek dalgalarla şekillendirilmiş. Yumuşak, mavi gözleri parlak ve büyüleyici. Parlayan cildi neredeyse ışıl ışıl ve yanakları gülümsemenin verdiği keyifle hafifçe kızarmış. Üzerinde yüksek yakalı beyaz bir gömlek ve boynunda zarif bir kolye var. Duruşu rahat ve kendinden emin, neşeli bakışları memnuniyet ve huzur yayıyor. Güzelliğin ve neşenin vücut bulmuş hali olan gülümsemesi onu gören herkese ışık ve sıcaklık getiriyor.
Bahar Beşer
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur. Muğla Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim görmüştür. İstanbul İşletme Enstitü blog bölümünde içerik üretmektedir. Online eğitim, markalaşma, kişisel gelişim alanlarında yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, bir teknede duran, beyaz gömlekli ve kırmızı kravatlı, bir elinde uzun gri bir nesne ve diğer elinde saplı kahverengi bir evrak çantası tutan bir adamın karikatürünü tasvir etmektedir. Bir çift güneş gözlüğü takmaktadır ve diğer elinde bir teleskop vardır. Adamın etrafı mavi sularla çevrilidir ve gökyüzü parlak mavidir. Teknesi beyazdır ve mavi bir yelkeni vardır. Adam sanki bir şey arıyormuş gibi yüzünde kararlı bir ifadeyle ufka bakmaktadır. Çevresindeki güzellikleri seyrediyor gibi görünüyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin İpuçları

08 Mayıs 2019
Takım elbiseli bir adam elinde kağıt para dolu bir sulama kabı tutmaktadır. Üzerinde toprak yığını olan bir masanın önünde durmaktadır. Yüzü arka planda hafifçe bulanıktır ve ön planda kırmızı kravatının yakın çekimi vardır. Kutudaki para da yakın plandadır ve banknotların değerini göstermektedir. Adam yaptığı işe odaklanmış, parayı doğrudan tenekeden dikkatle suluyor. Her banknotun yeterince ıslandığından emin olurken yüz ifadesi ciddi ve niyetlidir. Parayı tenekeden titizlikle boşaltıyor ve her bir banknotun hassasiyetle sulandığından emin oluyor.
Genç Girişimciler

Genç Girişimciler İçin 10 Öneri

13 Eylül 2015