AnasayfaBlogGelişim İçin Kendini Keşfet!
Kişisel Gelişim

Gelişim İçin Kendini Keşfet!

10 Mayıs 2019
Başında siyah bir fiyonk olan bir kadın kendinden emin bir duruşla duruyor. Kırmızı ruj sürüyor ve gözlerini vurgulamak için hafif bir far kullanıyor. Dudakları kırmızının parlak ve cesur bir tonu, koyu renk maskara ve göz kalemiyle tamamlanıyor. Saçları uzun ve düz ve yüzü fiyonkuyla çerçevelenmiş. Yüzünde güçlü ama yumuşak bir ifade var, sanki dünyayı ele geçirmeye hazırmış gibi. Kendinden emin ve korkusuz görünüyor ve kıyafeti şık ve modern. Fiyongu genel görünümüne bir cazibe ve stil dokunuşu katıyor.
Gelişim BasamaklarıAksiyon PlanıSonuçlar
Kendini KeşfetEksiklerin ve yeteneklerin farkına var, kendinle alakalı sorular sor.Kendi güçlü ve zayıf yönlerini bilirsin, hangi alanda gelişmek istediğini anlarsın.
Kendini Motive EtEksiklerini tamamlayabilmek ve gelişim sürecini ilerletmek için neler yapabileceğini sorgula, kendini ödüllendir.Daha fazla ilerleme kaydeder ve çabalarının sonucunu görmek için sabırsızlanırsın.
Nereden Başlamalıyız?Plan yapma aşamasına geç ve kendine hedef belirle.Yolunda ilerlerken düşüşler yaşasanda hedefine odaklanmış olman gelişim sürecini sürekli hale getirir.
Hayallerinizi Yazın!Hedeflerinizi yaz ve evde, iş yerinde görebileceğin yerlere as, büyük düşün.Hedeflerine odaklanır ve bu yönde gelişim gösterirsin.
Geçmiş hatalarından ders alGeçmiş hatalarından ders çıkar ve yeni hatalardan korkma.Geçmiş deneyimlerin gelecekteki başarılarının temelini oluşturur.
Network GenişletTanıdığın her insanından bir şeyler öğren, kendi küçük topluluğunu yarat.Geniş bir bakış açısı edinir ve başkalarının bakış açısını anlama yeteneği geliştirirsin.
Hedefler BelirleKişisel hedefler belirle ve hedeflerine ulaşmanın yollarını araştır.Hedeflerine ulaştıkça kendine olan güvenin artar ve motivasyonunu yükseltir.
Hobiler EdinZihnin ara ara dinlenmeye ihtiyacı oldugunu unutma, yeni bir hobi edin ve düşünmeye vakit ayır.Zihni yeniden yükleme imkanı verir ve farklı deneyimler kazanman için alan açar.
Öz-denetim KurKendini değerlendir ve eleştir, öz-denetim yeteneğini kullan.Eksikliklerini ve bitirilmesi gereken işleri daha hızlı fark eder ve düzeltirsin.
İletişim Kurİletişim becerilerini geliştir. Kendi fikirlerini başkalarına etkili bir şekilde anlat.İletişim yeteneklerini geliştirerek, çevrenle daha etkili bir ilişki kurar.

Gelişim sürecinin her türlüsünün başlayabilmesinin temel taşı kişinin kendini tanımasıdır. Eksiklerimizin farkında olmadan,yeteneklerimizin neler olduğunu keşfetmeden bir gelişim süreci içerisinde olamayız.İşe kendimizi analiz ederek başlamalıyız.Kendimize ''Güçlü ve zayıf yönlerim neler, ne yapmak istiyorum?'' gibi sorular sormalıyız.

Bu sorulara dürüst cevaplar vermeli yeri geldiğinde kendimizi başkalarıyla kıyaslamalıyız. Çünkü insan sosyal bir varlık olduğundan çevresini etkileyebilir veya çevresinden etkilenebilir. Kıyaslamaktan tam olarak kastım örnek almak, gıpta etmek ve bu insanlardan ilham almak şeklinde pozitif bir durum. İnsan hep en iyisi olmak ister fakat bir noktayı atlar.

Bugün belli bir alanda varlığını kanıtlamış, ismi yaptığı işle özdeşleşmiş insanlar bulundukları konuma bir perinin sihirli değneğini dokundurması ile gelmediler. Kendilerinin farkına varıp inandıkları yolda önlerine çıkan engelleri, zorlukları birer birer aşarak tırmandılar.

Kendinizi Motive Edin!

Kendimizi tanıdık ve ilham kaynakları belirledik şimdi sıra değişmekte. Fikriyatınızı değiştirmeden, hissiyatınızı değiştiremezsiniz. Madem eksiklerimin farkındayım bunları tamamlayabilmek ve gelişim sürecimi ilerletmek için neler yapabilirim, diye sorgulayarak belli değişiklikler yapmalıyız.

Ardından kabulleniş aşaması var, bu aşamada zayıf yönlerimizi biliyoruz ve onları kabul etmeye hazırız. Bu en önemli aşama çünkü kişi bu noktada pes edebilir, kendini sürekli eleştirip memnuniyetsizliği hayat tarzı edinebilir. Tam da burada şunu unutmamak gerek ‘’Hiç kimse mükemmel değildir.’’

Yazılımla ilgileniyorum ve şu şekilde bir mottom var örnek aldığım kişilerin sosyal medya hesaplarından başarılarını okurken kendimi orada hayal ediyorum. ‘’O yaptıysa ben de yaparım, ben her şeyin en iyisini hak ediyorum.’’ diyor ve işe koyuluyorum. Bunu deneyin inanın pişman olmayacaksınız. Çünkü unutmayın başarının sırrı motivasyondur.

Nereden Başlamalıyız?

Nereden başlamak istediğimize ve kendimizi kabul etmeye başladıktan sonra ise plan yapma aşamasına geçmeliyiz. Amacımız,planımız,varmak istediğimiz nokta ne ise ona olabildiğince focuslanmalıyız. Başarısız olmaktan korkmamalı denemeden kendimizi keşfedemeyeceğimizi bilmeliyiz.

Kişisel gelişim ömür boyu devam edecek bir süreçtir. Bu süreçte sabır en büyük silahtır. Gelişim sürecinin bir sonu yoktur ne iseniz daha iyisi için çabalayın zaman geçtikçe fark edeceksiniz ki olmak istediğinizden daha fazlasısınız. Kendiniz olmak için pek fazla zamanınız yok.

Hayallerinizi Yazın!

Hedeflerinizi ve hayalleriniz yazın ve evinizde, iş yerinizde görebileceğiniz noktalara hedeflerinizi hatırlatacak objeler yazılar iliştirin bu sizi motive edecektir. Hayal kurun, büyük düşünün limitiniz gökyüzü olsun. Sizinle benzer şeyler hedefleyen aynı kulvarda olduğunuz insanlarla vakit geçirin. Belirlediğiniz hedeflere ulaşmanın yollarını araştırın.Örnek aldığınız insanlarla iletişim kurabilmenin yollarını arayın merak ettiklerinizi sorun.

Geçmiş hatalarınızdan dersler çıkarıp yeni hatalar yapmaktan korkmayın. Bir musibetin bin nasihatten iyi olduğuna inananlardanım. Sizi hedeflerinize götüren yolda etkili olacağını düşündüğünüz kitaplar okuyun. Belli hobiler edinin ve zihninizi ara ara dinlendirin. Başarılarınızı önce kendiniz ödüllendirin. Networkünüzü geniş tutun tanıdığınız her insan size bir şeyler katacaktır. Herkesi memnun edemezsiniz yaptığınız işin önce sizin içinize siniyor olması gerektiğini unutmayın.

Bir şeyi gerçekleştirmeye olan arzumuz üç basamaktan oluşur. Dilemek, istemek, adanmak. Çok ama çok isteyin. Peki kişisel gelişim konusunu başarabilen insan neler elde eder? Kişisel gelişim olaylara pozitif bakabilmemizi sağlar, kaybetmek dünyanın sonu değildir, gerekirse kalkın tekrar deneyin yeniden kaybedin ama asla pes etmeyin. 
 
Kim olduğunuzu bilmeden benliğinizin farkında olmadan kendinizi sevemezsiniz. Kendinizi tanımaya çalışmaktan ve gelişim sürecinizi devam ettirmekten asla vazgeçmeyin. Ancak kendinizi tanıyarak tam potansiyelinizi gerçekleştirebilirsiniz. Öz saygınızı hiç kaybetmeyin unutmayın siz biriciksiniz ve yaşayacak tek bir hayatınız var.

Yazar: Merve Kılıç

Kendini Keşfet, Eksiklerin ve yeteneklerin farkına var, kendinle alakalı sorular sor, Kendi güçlü ve zayıf yönlerini bilirsin, hangi alanda gelişmek istediğini anlarsın, Kendini Motive Et, Eksiklerini tamamlayabilmek ve gelişim sürecini ilerletmek için neler yapabileceğini sorgula, kendini ödüllendir, Daha fazla ilerleme kaydeder ve çabalarının sonucunu görmek için sabırsızlanırsın, Nereden Başlamalıyız?, Plan yapma aşamasına geç ve kendine hedef belirle, Yolunda ilerlerken düşüşler yaşasanda hedefine odaklanmış olman gelişim sürecini sürekli hale getirir, Hayallerinizi Yazın!, Hedeflerinizi yaz ve evde, iş yerinde görebileceğin yerlere as, büyük düşün, Hedeflerine odaklanır ve bu yönde gelişim gösterirsin, Geçmiş hatalarından ders al, Geçmiş hatalarından ders çıkar ve yeni hatalardan korkma, Geçmiş deneyimlerin gelecekteki başarılarının temelini oluşturur, Network Genişlet, Tanıdığın her insanından bir şeyler öğren, kendi küçük topluluğunu yarat, Geniş bir bakış açısı edinir ve başkalarının bakış açısını anlama yeteneği geliştirirsin, Hedefler Belirle, Kişisel hedefler belirle ve hedeflerine ulaşmanın yollarını araştır, Hedeflerine ulaştıkça kendine olan güvenin artar ve motivasyonunu yükseltir, Hobiler Edin, Zihnin ara ara dinlenmeye ihtiyacı oldugunu unutma, yeni bir hobi edin ve düşünmeye vakit ayır, Zihni yeniden yükleme imkanı verir ve farklı deneyimler kazanman için alan açar, Öz-denetim Kur, Kendini değerlendir ve eleştir, öz-denetim yeteneğini kullan, Eksikliklerini ve bitirilmesi gereken işleri daha hızlı fark eder ve düzeltirsin, İletişim Kur, İletişim becerilerini geliştir Kendi fikirlerini başkalarına etkili bir şekilde anlat, İletişim yeteneklerini geliştirerek, çevrenle daha etkili bir ilişki kurar
gelişim kişisel gelişim motivasyon başarı hedef hedef belirleme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi başının üzerinde beyaz bir bulutla durmaktadır. Kollarını iki yana açmış, bulutun tabanına bağlı ince bir ipi tutmaktadır. Kişi açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir kot pantolon giymiştir. Üzerlerindeki gökyüzü birkaç dağınık bulutla koyu mavidir. Kişinin yüzü hafifçe yana dönüktür ve buluta bakıyor gibi görünmektedir. Güneş arka planda görülebiliyor ve sıcak, rüya gibi bir atmosfer yaratıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Nasıl Gerçekleşir?

14 Ağustos 2018
Bir adam masa başında oturmuş, bir elinde beyaz bir fincan tutuyor ve dikkatle önündeki dizüstü bilgisayara bakıyor. Gözlük ve mavi bir gömlek giyen adamın solunda bir bitki yakın plandan görülüyor. Dizüstü bilgisayarın üzerinde siyah bir nesne ve altında bir klavye görülüyor. Dizüstü bilgisayar ekranına odaklanmış, yüz ifadesi konsantrasyonunu gösteriyor. Diğer eli masanın üzerindedir ve dış dünyayı gören bir pencere ile çevrilidir.
Kişisel Gelişim

Sosyal Gelişim Işığında Kişisel Gelişim

26 Şubat 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018
Bu resim bir sıra ampulü tasvir etmektedir. Ampullerin iç kısmı beyazdır ve siyah bir dış yüzeyle çevrilidir. Sıranın solunda beyaz harfli beyaz bir balon, sağında ise siyah arka planlı beyaz bir balon bulunmaktadır. Ayrıca, sıranın en sağında beyaz köşeli beyaz bir daire yer almaktadır. Arka planda bir ampulün yakın çekimi, gökyüzünde beyaz bir balon ve metin içeren bir grup balon var. Ampuller düzgün bir sıra halinde dizilmiş ve balonlar görüntüye renkli bir vurgu katıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Üzerine Düşünceler

08 Mayıs 2018