AnasayfaBlogEğitim ve Teknoloji Nedir?
Eğitim

Eğitim ve Teknoloji Nedir?

13 Kasım 2018
Sanal gerçeklik başlığı takan bir kadın bir lambanın önünde oturuyor. Başının etrafını saran kayışları olan beyaz bir kulaklığı var. Gözleri kapalı ve tamamen bulunduğu ortama dalmış durumda. Siyah bir bluz giymiş ve saçlarını arkaya toplamıştır. Lamba, siyah bir tabanı olan beyaz dikdörtgen bir nesnedir. Ön planda bulanık bir el görüntüsü görülüyor. Arka plan beyaz bir yüzeydir. Kadın derin bir konsantrasyon halindedir ve sanal gerçeklik dünyasında kaybolmuştur.
KonuAçıklamaÖneri
Eğitimİnsanların davranış kazanma sürecidir.Bilinçli, yaratıcı ve geleceğe yön veren bilgileri öğrenme odaklanmalıdır.
Teknoloji ve EğitimTeknoloji, eğitim için harika bir araç olabilir.Teknolojinin eğitimde etkin bir şekilde kullanılmasına çalışılmalıdır.
Fatih ProjesiBir teknoloji projesi, ancak başarısız oldu.Eğitim teknolojisi projelerinde daha dikkatli ve planlı olunmalıdır.
Online EğitimOnline eğitim, örgün eğitimin yetersiz kaldığı yerde devreye girer.Eğitim için daha fazla online platform oluşturulmalı ve bu platformların reklamı yapılmalıdır.
İstanbul İşletme EnstitüsüFarklı alanlarda eğitim platformu sunan bir kuruluş.Diğer eğitim plataformları, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün iyi örneklerini model almalıdır.
Teknoloji ve Eğitim MateryalleriTeknoloji içerik üretme konusunda yetersiz kalıyor.Daha kaliteli ve yaratıcı içerikler üretmek için çaba gösterilmeli.
Ücretsiz EğitimEğitim, herkese açık ve ücretsiz hale getirilmelidir.Ücretsiz eğitim programları için daha fazla çaba sarf edilmelidir.
Teknolojinin ZararlarıTeknoloji, özellikle çocuklar için zararlı olabilir.Çocukların teknoloji kullanımı ebeveynler tarafından dikkatli bir şekilde izlenmeli ve kısıtlanmalıdır.
ÖğrenmeÖğrenme, hayat boyu devam eden bir süreçtir.'Öğrenmeyi öğrenmek' kavramına odaklanılmalıdır.
BaşarısızlıkBaşarısızlıklar, yeni tecrübeler kazanmanın bir yolu olduğunu hatırlatır.Başarısızlıklardan korkmamalı ve onları ders almak için kullanmalıyız.

Eğitim; insanın isteyerek veya istemeyerek davranışlar kazanmasına denir. Herkesin eğitimi doğduktan hemen sonra başlar. Eğitimle istediğimiz bir davranışı kazandırabiliriz ama arkadaşlarınla mahallede veya okulda oynarken görebileceğin örnek olmayan davranışlarla beraber istenilmeyen davranışlar da kazanılır. İnsanların genel amacı gelecek nesilleri en iyi şekilde ve en kısa sürede yetiştirmektir. Bunun için birey öncelikle kendisinden başlamalıdır. Mesela öğretmen sınıftakilere trafik kurallarına uyun derse ve kendisi uymazsa çocuk hangisini yapmayı tercih eder? Tabi ki de öğretmenin yaptıklarını örnek alıp yapar. Burada gördüğü şey öğretmeninin yaptığı davranışın doğru olduğunu düşünmesidir.

Eğitim aslında her yerdedir. İnsan herkesten bir şeyler öğreniyor ama önemli olan bilinçli, yaratıcı, faydalı ve geleceğe yön veren bilgiler öğrenmektir. Şu zamana kadar eğitim sisteminde birçok değişiklikler yapıldı ancak hala tam olarak istenen noktaya gelinemedi.

Teknoloji Eğitim İçin Etkili Midir?

Teknolojiyi etkili olarak kullanırsak eğitim için harika bir araç olabilir. Hatırlarsanız bir ara Fatih Projesi vardı. Teknoloji sayesinde birçok şeyden tasarruf edecektik ama insanların bilinçsizliği, eğitim materyallerinin(sunu, video vs.) yetersizliği nedeniyle pek etkili olmadı. Bundan dolayı da proje sonlandırılmak zorunda kaldı. Temelleri otulmamış adımlarla işe girişirsek sonucu çok da verimli olmayacaktır. Bu şekilde de bir eğitim sunmamız imkansız hale gelecektir.

Teknolojinin önemini fark ettiğim yer neresi biliyor musunuz? Üniversitede verilen eğitimin yetersiz kalmasıyla  beraber internetteki eğitim sitelerinden faydalanıyorum. Örgün eğitimden alamadığım bilgiyi kendi çabalarımla online eğitimler almaya çalışıyorum. Ve bu konuda İstanbul İşletme Enstitüsü birçok alanda olanak sağlıyor. Bu şekilde kurulacak ve eğitim verecek siteler arttıkça eğitime verilen değer ve ilgi oranı da artacaktır.

Şu anda eğitimde teknoloji kullanılıyor fakat materyaller yetersiz. Bu teknoloji seviyesiyle harika şeyler yapılabilecekken planlama hatalarından dolayı yarım kalıyor. Youtube'da bazı insanların hazırladığı içeriklere baktığım zaman Türkiye'de içerik üretenlerin pek yaratıcı içerikler üretmediğinin farkına vardım. Gördüğüm kadarıyla insanlar ellerindekini daha doğru düzgün kullanmazken yeniliklerin peşine düştüler. Temeli sağlam olmadan bu yeniliklere atılmak ise durumu iyileştirmek yerine aksine kötüleştirmeye doğru itmeye başladı.

Eğitim Teknolojisi Nasıl Olmalıdır?

Bu sorunun cevabı olarak yine İstanbul İşletme Enstitüsü'nü örnek vereceğim. Bu sitede katıldığım eğitimler çok yararlıydı. Canlı yayındayken hocalar bizim aktif olarak katılımımız için birçok soru soruyor ve de soru sorma izni veriyorlar. Eğer ki canlı olmayan bir eğitim olacaksa bunu kelime haznesi en az kişilerin bile anlayabileceği bir seviyede anlatabilmeli eğitmenler. İnternette eğitimin ücretsiz olması taraftarıyım. İnsanlar genelde yarım yamalak eğitim setleri hazırlıyorlar. Bunun için de insanların topluca eğitimler hazırlaması taraftarıyım ve biri tamamlanmadan ötekisine geçilmemeli fikrini savunuyorum. Ve böylece internet ortamı daha kullanışlı olacaktır.

Belki bu yazıyı okuyan sen, hayatında hiç okula gitmedin. Ama okumayı öğrendin ve bunu teknoloji aracılığıyla yapmış olabilirsin. Okulda öğretilen bilgilerin genelini internet ortamında bulabilirsin. Okula gitmedim diye üzülmek yerine okulu sana getirene şükredip bir an önce hayallerini gerçekleştirmelisin.

Teknolojinin zararları var fakat bu zararları engellemek de bizim elimizde. Anne, baba veya herhangi bir birey olarak çocuklarımızı sürekli kontrol etmeliyiz. Ve teknoloji konusunda birçok sınırlama koymalıyız ama yasaklamamalıyız. Yararlı bir şekilde kullanmasını sağlamalıyız. Mutlu yarınlar için el ele verelim. Teknolojiyi eğitimde en iyi şekilde yararlanmak için kullanalım. Kendinizi eğitmek mi istiyorsun? O zaman öğrenmeyi öğrenmekle başlayabilirsin. Bir şeyin nasıl yapıldığını ve başaran kişinin nasıl başardığını bilirsek o işi daha kolay bir şekilde yapabiliriz. Tecrübe tecrübeyi doğurur.

Kendisinden bir şey öğrenilmeyecek, tek bir insana rastlamadım.

Bu söz ile herkesten bir şey öğrenebileceği açıkça belirtiliyor. Öğrendiğin şeyleri faydalı bir şekile çevirmek de senin elinde. Hayattaki en büyük başarı başarısızlıklardan ders çıkarmaktır. Bunun için başarısız olmaktan hiçbir zaman çekinmeyin. Ama kendi gücünüzün yettiği kadar şey taşıyın. Buraya kadar okuduysanız sonsuz teşekkür ederim.

Yazar: Hicran Keser

Eğitim, İnsanların davranış kazanma sürecidir, Bilinçli, yaratıcı ve geleceğe yön veren bilgileri öğrenme odaklanmalıdır, Teknoloji ve Eğitim, Teknoloji, eğitim için harika bir araç olabilir, Teknolojinin eğitimde etkin bir şekilde kullanılmasına çalışılmalıdır, Fatih Projesi, Bir teknoloji projesi, ancak başarısız oldu, Eğitim teknolojisi projelerinde daha dikkatli ve planlı olunmalıdır, Online Eğitim, Online eğitim, örgün eğitimin yetersiz kaldığı yerde devreye girer, Eğitim için daha fazla online platform oluşturulmalı ve bu platformların reklamı yapılmalıdır, İstanbul İşletme Enstitüsü, Farklı alanlarda eğitim platformu sunan bir kuruluş, Diğer eğitim plataformları, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün iyi örneklerini model almalıdır, Teknoloji ve Eğitim Materyalleri, Teknoloji içerik üretme konusunda yetersiz kalıyor, Daha kaliteli ve yaratıcı içerikler üretmek için çaba gösterilmeli, Ücretsiz Eğitim, Eğitim, herkese açık ve ücretsiz hale getirilmelidir, Ücretsiz eğitim programları için daha fazla çaba sarf edilmelidir, Teknolojinin Zararları, Teknoloji, özellikle çocuklar için zararlı olabilir, Çocukların teknoloji kullanımı ebeveynler tarafından dikkatli bir şekilde izlenmeli ve kısıtlanmalıdır, Öğrenme, Öğrenme, hayat boyu devam eden bir süreçtir, 'Öğrenmeyi öğrenmek' kavramına odaklanılmalıdır, Başarısızlık, Başarısızlıklar, yeni tecrübeler kazanmanın bir yolu olduğunu hatırlatır, Başarısızlıklardan korkmamalı ve onları ders almak için kullanmalıyız
Eğitim ve Teknolojieğitim eğitim ve teknoloji teknoloji
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.