AnasayfaBlogE-Ticaret Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

E-Ticaret Danışmanı Nedir? Ne İş Yapar?

13 Haziran 2021
Beyaz bir klavyenin üzerinde kırmızı bir alışveriş sepeti duruyor. Sepet dokuma bir malzemeden yapılmıştır ve her iki yanında birer tane olmak üzere iki beyaz kulpu vardır. Sepetin ön tarafında Alışveriş Sepeti yazan beyaz bir metin bulunmaktadır. Sepetin kendisi klavyenin yaklaşık üçte ikisi kadar aşağıdadır. Klavye, siyah tuşlara sahip standart bir QWERTY düzenine sahiptir. Açık gri bir arka planın önündedir.
KonuTanımGörevler ve Sorumluluklar
E-Ticaret DanışmanıBireysel ve kurumsal firmaların markaları hakkında doğru karar almalarını sağlayan bir hizmet sağlayıcıdır.Ürün ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesine yardımcı olur.
Web OptimizasyonuBir web sitesinin arama motorları için mümkün olduğunca uyumlu hale getirilmesi sürecidir.Web sitesi hatalarını belirleme ve düzeltme, sitenin kullanıcı dostu hale getirilmesi.
Reklam ModellemesiBir ürünün veya hizmetin tanıtılması ve satılması için en etkili stratejilerin takip edilmesi ve uygulanmasıdır.Reklam kampanyalarının planlanması, uygulanması ve sonuçlarının analiz edilmesi.
SEO ÇalışmalarıWeb sitesinin organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmesi için gerçekleştirilen çalışmalardır.Anahtar kelime araştırması, site optimizasyonu, bağlantıları yönetme.
Satış StratejileriBir ürünün ya da hizmetin başarılı bir şekilde satılabilmesi için belirlenen taktik ve yaklaşımlardır.Satış hedeflerinin belirlenmesi, potansiyel müşterilere ulaşma stratejilerinin geliştirilmesi.
Marka YönetimiBir markanın değerini artırmak ve tüketicilerin beğenisini kazanmak için gerçekleştirilen stratejik planlama ve uygulama sürecidir.Markanın konumlandırılması, pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması.
Müşteri MemnuniyetiMüşteri hizmetleri ve ürün kalitesi aracılığıyla tüketicilerin beklentilerinin karşılanması ve aşılanmasıdır.Müşteri geri bildirimlerini toplama ve analiz etme, müşteri hizmetleri stratejilerinin geliştirilmesi.
Sosyal Medya ProjeleriBir markanın sosyal medya kanallarında gerçekleştirilen aktiviteler ve kampanyalardır.Sosyal medya stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması, sosyal medya kampanyalarının analiz edilmesi.
İçerik ÜretimiBir web sitesinin ya da diğer dijital kanalların ziyaretçilerine sunulan bilgi veya materyal oluşturma sürecidir.Kaliteli ve SEO uyumlu içerik oluşturma, içerik planlaması ve yayınlama.
Dijital PazarlamaÜrün veya hizmetlerin internet ve dijital teknolojiler kullanılarak tanıtılması ve satılmasıdır.Dijital pazarlama kampanyalarının planlanması ve uygulanması, performansın izlenmesi ve değerlendirilmesi.

Teknolojinin sınırsız gelişimi ile birlikte hemen hemen her meslek alanı dijital çağ ile uyum göstermeye başlamıştır. Günlük rutinimizde yer alan olaylar, teknoloji ile oldukça kolay bir hâle gelmiştir. Alışveriş, hayatımızın önemli bir bölümünü kapsar. Boyut değiştiren alanlardan biri olan alışveriş, e-ticaret sektörü ile doğrudan bağlantılıdır. Dünya genelinde büyük gelişmeler gösteren bu alan, pek çok avantaj sunar. dijital bir mağaza ve uygun satış stratejileri ile zamandan ve mekandan tasarruf sağlanır. Yüksek verimlilik sunan bu sektör, maddi ve manevi kayıp olasılıklarını en aza indirir. Çağımızın en önemli sektörleri arasında yer alan E-Ticaret, bünyesinde farklı alanlarda uzman bulundurarak geniş bir yelpazeye yayılır.

E-Ticaret Danışmanlığı; bireysel ve kurumsal firmaların markaları hakkında doğru karar almalarını sağlayan bir hizmettir. Firmanın sunduğu ürün ve hizmetleri, doğru hedef kitleye ulaştırır. Reklam modelleri hakkında doğru ve geniş bir fikir yelpazesi ile tanışmanıza yardımcı olur. Çalıştığı firmanın güçlü ve kalıcı bir marka olmasını sağlar. Danışman desteği ile firmanın satış faaliyetleri iyileştirilir. Web optimizasyon sorunları çözülerek reklam ve pazarlama süreçleri gerçekleştirilir. Bu içerikte; E-Ticaret Danışmanı mesleğinin detaylarını göreceğiz. Siz de bu yeni meslek kolu ile tanışmak ister misiniz?

E-Ticaret Danışmanı Nedir?

Açılımı 'Elektronik Ticaret' olan E-Ticaret, İnternet kullanımının artmasıyla birlikte hayatımıza girmiştir. Ürün ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesine denir. Zaman içerisinde meslek kolu hâline gelen bu sektör, firma sahiplerine çeşitli avantajlar sağlar. Özellikle, ticarete yeni atılan birey ve kurumların tercih ettiği E-Ticaret Danışmanları, faydalı tavsiyeler sunmaktadır. E-Ticaret Danışmanı; ürün girişi, satış, reklam ve pazarlama stratejileri, web optimizasyonu ve SEO çalışmaları gibi sayısız alanı içeren önerilerde bulunur. Kuruma verdiği tavsiyeler ile çeşitli proje çalışmaları gerçekleştirir. Müşteri memnuniyetini de göz önünde bulundurur. 

Uzmanlık alanına göre web tabanlı şirketlerin satış faaliyetlerini organize eder. Tanıtım, reklam ve pazarlama stratejileri ile başlayan süreç, doğru adımlar atılarak ilerler. Markanın büyümesini sağlayan alanlarda danışmanlık hizmeti verir. Hatalı ve başarısız çözümlerin önüne geçerek marka verimliliğini artırır. İyileştirme faaliyetleri ile büyük kazançlar elde edilir. Dijital ortamda satış yapmayı tercih eden kişilere uyarı ve önerilerden bulunur. Markanın ürün ve hizmetlerinin satışını artıracak çalışmalar gerçekleştiren Danışman, kurumun vizyonuna hitap eder. Çalıştığı sektörün dinamiklerine hakim olması gereken kişi, doğru adımlar ile markayı farklı yerlere taşır.

E-Ticaret Danışmanı Ne İş Yapar?

E-Ticaret faaliyetleri oldukça kapsamlı bir süreci takip eder. Doğru bir iş planı ile uygulanan pazarlama taktikleri, başarılı projelerin oluşmasına destek olur. Danışman, çalıştığı e-ticaret firması için ideal sistem ve tasarımı seçer. Pek çok alternatiften uygun olanı seçilerek sitenin genel yapısı belirlenir. Site, kurumun verdiği hizmete bağlı olarak tasarlanır. E-Ticaret Danışmanı, site kurulumundan satış aşamasına kadar pek çok konuda hizmet verir. Danışmanın görev ve sorumlulukları şöyle;

  • Bağlı olduğu markanın online platformlarda gösterdiği başarıyı ölçüp uygun adımlar atar. 

  • İş planı içerisinde; pazarlama stratejileri ve düşük maliyetli yaklaşımlar yer alır. 

  • Müşteri hizmetleri çevrim içi yönetildiği için uygun yazılım sisteminin tasarlanması gerekir. 

  • Şirketin arama motorundaki sıralamasını tespit ederek yönetime rapor eder. Satış takibi ve satıştaki değişikliklerin raporlanması sağlanır. SEO ve SEM çalışmaları ile markanın bilinirliğini artırır ve reklam kampanyalarının sonuçlarını analiz eder. 

  • Satış raporlarını, müşteri yorumlarını ve markanın dijital alandaki konumunu inceleyerek değerlendirir.

  • Hedef kitlenin kurumun sitesine eriştiği araçları belirler. 

  • Sosyal medya projeleri ile trafik yoğunluğunu sağlar. Pinterest, Instagram, Linkedin, Youtube ya da Twitter gibi platformlar üzerinde gerçekleştirilen çalışmalar, markanın hedef kitleye erişimini kolaylaştırır.

  • Markanın online itibarını korumak için düzenli olarak çeşitli çalışmalar gerçekleştirir. 

  • Kurumun görünümünü iyileştirmek amacıyla içerik üretimi ve tasarım çalışmaları yapar.

  • Pazarlamayla bağlantılı departmanlar ile iş birliği içerisinde çalışır. Yazılım ve müşteri ilişkileri birimleri ile koordine olur.

E-Ticaret Danışmanı Maaşları

E-Ticaret Danışmanlığı; dijital ortamda gerçekleşen tüm süreçleri kapsar. Marka bilinirliğinin artırılma çalışmalarından sosyal medya projelerine, ürün satışlarına, reklam analizlerine kadar olan uzun ve zorlu bir adımlar ağıdır. Danışmanlık ücretleri, kişinin çalıştığı kurum ve verdiği hizmetlere göre farklılık gösterir. Hizmetin profesyonelliği ve içeriği arttıkça ücret de yükselir. Hizmet kapsamında; SEO ve SEM çalışmaları, hedef kitlenin belirlenmesi, uygun pazarlama stratejilerinin uygulanması, satış analizlerinin yapılması, müşteri ilişkilerinin aktif bir hâle getirilmesi ve sosyal medya çalışmaları yer alır. Markanın güçlenmesini ve satışlarının artmasını sağlayan danışman, kalıcı bir marka yaratır. Birçok parametreye göre değişen danışmanlık ücretleri genel olarak şöyledir;

  • En düşük; 3.200 TL,

  • En yüksek; 12.560 TL olup ortalama 5.460 TL olarak belirlenmiştir. 

E-Ticaret Danışmanı olarak çalışan kişiler, kendilerini geliştirdikçe pozisyonları ve maaşları da değişir. Danışman olarak başlayan bir kişi, bilgi ve deneyimine göre E-Ticaret Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğüne kadar yükselebilir.

E-Ticaret Danışmanı Nasıl Olunur?

E-Ticaret Danışmanı olmak için bazı püf noktalar bulunmaktadır. İşletme, Pazarlama, İletişim, İktisat ya da Ekonomi gibi lisans programlarından mezun olduktan sonra kendinizi E-Ticaret alanında geliştirmeniz gerekir. Temel E-Ticaret, Dijital Pazarlama, İçerik ve Sosyal Medya Yönetimi, SEO ve SEM Araçları Kullanımı, Satış Teknikleri, Müşteri İlişkileri, Reklam ile Raporlama ve Analiz Programları Kullanımı gibi birbirinden farklı alanlarda sertifika eğitimleri alarak yetkinliğe ulaşabilirsiniz. 

Bir E-Ticaret Danışmanında olması gereken özellikler şöyle;

  • İnteraktif pazarlama stratejileri ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmak, 

  • Google Analytics gibi web sitesinin performansını ölçen raporlama ve analiz araçlarını ileri seviyede kullanmak,

  • Takım ruhu taşıması gerekir. Birlikte çalıştığı ekibi kontrol etmesi ve yönetmesi,

  • Sabırlı ve dikkatli bir yapıya sahip olması,

  • Organizasyon yeteneğinin olması,

  • Kriz anlarında hızlı karar alma ve analitik düşünme becerisi,

  • Öz eleştiri yapması ve gerekli revizeleri yerine getirmesi,

  • Sorunlara karşı yaratıcı çözümler üretmesi,

  • Tasarım gözüne sahip olması,

  • Çoklu iş görevlerini önceliklendirmesi,

  • İleri seviyede Microsoft Office bilgisi,

  • SEO ve SEM Toolları hakkında deneyimli olması,

  • İleri seviyede İngilizce bilgisi,

  • Detaycı ve planlı olması,

  • Google Ads gibi araçları kullanma yetkinliği,

  • CRM, Sosyal Medya ve İçerik Yönetimi gibi alanlarda deneyim

E-Ticaret Danışmanı, Bireysel ve kurumsal firmaların markaları hakkında doğru karar almalarını sağlayan bir hizmet sağlayıcıdır, Ürün ve hizmetlerin tanıtım, satış, dağıtım ve ödeme işlemlerinin bilgisayar ortamında gerçekleştirilmesine yardımcı olur, Web Optimizasyonu, Bir web sitesinin arama motorları için mümkün olduğunca uyumlu hale getirilmesi sürecidir, Web sitesi hatalarını belirleme ve düzeltme, sitenin kullanıcı dostu hale getirilmesi, Reklam Modellemesi, Bir ürünün veya hizmetin tanıtılması ve satılması için en etkili stratejilerin takip edilmesi ve uygulanmasıdır, Reklam kampanyalarının planlanması, uygulanması ve sonuçlarının analiz edilmesi, SEO Çalışmaları, Web sitesinin organik arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalar elde etmesi için gerçekleştirilen çalışmalardır, Anahtar kelime araştırması, site optimizasyonu, bağlantıları yönetme, Satış Stratejileri, Bir ürünün ya da hizmetin başarılı bir şekilde satılabilmesi için belirlenen taktik ve yaklaşımlardır, Satış hedeflerinin belirlenmesi, potansiyel müşterilere ulaşma stratejilerinin geliştirilmesi, Marka Yönetimi, Bir markanın değerini artırmak ve tüketicilerin beğenisini kazanmak için gerçekleştirilen stratejik planlama ve uygulama sürecidir, Markanın konumlandırılması, pazarlama stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması, Müşteri Memnuniyeti, Müşteri hizmetleri ve ürün kalitesi aracılığıyla tüketicilerin beklentilerinin karşılanması ve aşılanmasıdır, Müşteri geri bildirimlerini toplama ve analiz etme, müşteri hizmetleri stratejilerinin geliştirilmesi, Sosyal Medya Projeleri, Bir markanın sosyal medya kanallarında gerçekleştirilen aktiviteler ve kampanyalardır, Sosyal medya stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması, sosyal medya kampanyalarının analiz edilmesi, İçerik Üretimi, Bir web sitesinin ya da diğer dijital kanalların ziyaretçilerine sunulan bilgi veya materyal oluşturma sürecidir, Kaliteli ve SEO uyumlu içerik oluşturma, içerik planlaması ve yayınlama, Dijital Pazarlama, Ürün veya hizmetlerin internet ve dijital teknolojiler kullanılarak tanıtılması ve satılmasıdır, Dijital pazarlama kampanyalarının planlanması ve uygulanması, performansın izlenmesi ve değerlendirilmesi
E-Ticaret Danışmanı E-Ticaret Danışmanı nedir E-Ticaret Danışmanı ne iş yapar E-Ticaret Danışmanı maaşları E-Ticaret Danışmanı nasıl olunur
Kadın yeşilliklerle çevrili toprak bir patikada oturuyor. Kollarını dizlerine dayamış, üzerinde beyaz bir tişört ve kot pantolon var. Saçları sarı ve geriye doğru toplanmış. Yüzü kameraya doğru dönük ve hafif bir gülümseme var. Memnun ve huzurlu görünüyor, doğal ortamın tadını çıkarıyor. Arka plandaki ağaçlar esintiyle sallanarak sahneye dinginlik hissi veriyor. Işık parlak ve sıcak, manzaranın güzelliğini vurguluyor. Kadın doğanın bereketiyle çevrelenmiş, huzurlu bir teselli anı yaratıyor.
Hazal Beken
Blog Yazarı

1990 yılında Bakırköy'de doğdu. Lisede Bilgisayar bölümünü bitirdikten sonra sınava 1 ay kala bölüm değişikliği yaptı, üniversitede radyo ve tv programcılığı okudu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'ne devam ederken iş hayatına girmeye başladı. Uluslararası Çevre Kısa Film Festivali'nde koordinatör olarak yer aldı. Yazarak üretmenin heyecanını yaşıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Beyaz bir arka planın önünde duran bir kadın, önünde Kanada bayrağı basılı bir gömlek giyiyor. Bayrak, beyaz bir alanın ortasında kırmızı bir akçaağaç yaprağı ve sol üst köşede siyah bir x işaretinden oluşuyor. Gülümsüyor, uzun kahverengi saçları omuzlarına dökülüyor. Gömlek yakından çekilmiş, böylece bayrağın detayları açıkça görülebiliyor. Gömleğin kumaşı açık mavi renktedir ve alt kısmında siyah ve mavi bir logo basılıdır. Kadının elleri ceplerinde ve arka planda güneş pırıl pırıl parlıyor.
Satış - Pazarlama

En İyi E-Ticaret Siteleri

01 Eylül 2021
Çeşitli renklerde sıvılarla dolu bir alışveriş arabasının yakın çekim görüntüsü ve sağında kırmızı bir at sembolü görülüyor. Sembol ışıklandırılmış ve metalden yapılmış gibi görünüyor. Arabanın solunda beyaz bir küp ve arka planda mavi bir fon görülüyor. Daha solda bir kişinin kolu ve hemen üzerinde beyaz bir yüzey üzerinde duran sarı bir silgi var. Son olarak, uzak köşede odak dışı gibi görünen bir kişinin başı görülüyor. Görüntü, sıvıların canlı renklerinden at sembolünün karmaşık tasarımına kadar geniş bir ayrıntı yelpazesini yakalıyor.
Satış - Pazarlama

En İyi E-Ticaret Paketleri

10 Nisan 2020
Bu görüntü, bir masa üzerine yerleştirilmiş bir grup simgeyi göstermektedir. Masanın ortasında beyaz kenarlıklı siyah dikdörtgen bir nesne var. Siyah nesneyi çevreleyen farklı renklerde çeşitli simgeler bulunmaktadır. Simgeler belirli bir desen veya sıraya göre düzenlenmiş gibi görünmektedir. Resimde ayrıca en üstte bir logonun yakın çekimi görülmektedir. Logo renkli bir tasarıma sahip beyaz bir arka plana sahip. Görüntünün genel kompozisyonu oldukça dikkat çekici ve görsel olarak hoş.
Satış - Pazarlama

E-Ticaret ve Sosyal Medya Etkisi

16 Eylül 2019
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
2573901
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat