AnasayfaBlogDünyanın En Zengin Ülkesi
Nedir?

Dünyanın En Zengin Ülkesi

04 Haziran 2021
Bu, beyaz bir çan kulesi ve görüntünün ortasından geçen dolambaçlı bir nehri olan büyük bir bina. Gökyüzü masmavi ve bulutlarla kaplı; binanın bazıları açık olan çok sayıda penceresi var. Binanın yanına park edilmiş bir araba ve binanın üzerinde siyah bir çatı var. Nehrin kenarında küçük bir ağaç grubu ve binadan uzağa giden bir patika var. Arka planda ağaçlar ve bir bina ile nehrin manzarası çok güzel.
ÜlkeKişi Başına Düşen Milli Gelir (Dolar)İşsizlik Oranı (%)Okuma Yazma Oranı (%)
Lüksemburg121.2934,899
Singapur101.3763,9595
Makao129.103393
Katar96.491Bilgi YokBilgi Yok
Norveç66.8321,7100
İsviçre70.989399
İrlanda88.241Bilgi YokBilgi Yok
Amerika Birleşik Devletleri65.2819,699

Ülkelerin gayri safi milli hasılaları, işsizlik oranları, okuma yazma oranları gibi farklı ölçütler zenginlik durumunu etkiliyor. Bu değerlendirme birimleri göz önünde bulundurularak dünyanın en zengin ülkesiyle ilgili farklı kaynaklardan bilgiler paylaşılıyor. Dünyanın en zengin ülkesini belirlemek zor olsa da en zengin ülkeleri listelemek mümkün. Farklı kaynaklardan paylaşılan bilgileri derleyerek en zengin ülke ve ülkelere biz göz atalım. 

İşte Dünyanın En Zengin Ülkesi ve Ülkeleri

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğüne göre; parası ve malı çok olan, varlıklı, variyetli kişilere zengin deniliyor. Bu tanımı kurumlar ve ülkeler için uyarlamak da mümkün. Ülkelerin zenginlik ölçütü olarak; işsizlik oranları ve gayri safi milli hasılaları kabul ediliyor.

  • Lüksemburg

Dünyanın en zengin ülkeleri listesinde Lüksemburg’u ilk sıraya yazmak gerekiyor. Ülkenin nüfusu 629 bin 191 kişi. Lüksemburg’da gayri safi milli hasıladan kişi başın düşen gelir 121.293 dolar. İşsizlik oranı ise yüzde 4,8, enflasyon ise %1,1. Türkiye’de pek çok şehirden küçük ülkedeki okuma yazma oranı yüzde 99. Dünyanın refah seviyesi en fazla olan ülkelerinin başında geliyor. İstatistik bilgileri ülkenin neden en zengin kabul edildiğinin göstergesi. Dünyadaki en eğitimli iş günüce sahip ülkelerden biri olan Lüksemburg’da orta ölçekli işletmelerden çok uluslu şirketlere kadar çok sayıda endüstri kurulu.

  • Singapur

Singapur’un nüfusu 5 milyon 866 bin 407 kişi. Ülkede kişi başına düşen milli gelir 101,3076 dolar. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 3,95; okuma yazma oranı ise yüzde 95. Küresel firmalar için cazibe merkezi olan ülkede biyoteknoloji, elektronik ve kimyasallar ihracat kalemleri arasında. Ülkenin büyük şirketler için cazibe merkezi olması vatandaşlarının gelirlerini de artırıyor. Ülkenin ekonomik politikaları çok uluslu şirketlerin Singapur’u tercih etmesinin önünü açıyor. Endüstrilerin yanı sıra turizm konusunda da adından söz ettiriyor. Her yıl büyüyen turizm sektörüyle birlikte ülkeye gelen turist sayısı da artıyor.

  • Makao

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri de Makao. 652 bin 429 kişilik nüfusa sahip Makao bağımsız bir ülke değil; Çin’e bağlı özerk bir bölge. Bu özerk ülkede kişi başına düşen milli gelir 129.103 dolar. Bu rakamla dünyanın zirvesinde ve dünyanın en zengin ekonomisi. Ülkedeki işsizlik oranı yüzde 3; okuma yazma oranı ise yüzde 93. Ülkenin gelir kaynağı ise oyun sektörü; daha açık ifadeyle kumar. 



  • Katar

Dünyanın en zengin ülkelerinden biri de Katar. Nüfusu 2 milyon 832 bin kişi. Kişi başına düşen milli geliri ise 96491 dolar. Ülke ekonomik anlamda son yirmi yılda adından söz ettirdi. Bu zenginliğin sebebi ise petrol ihracatı. Katar doğalgaz konusunda da dünyanın en zengin ülkeleri arasında. Rusya ve İran’dan sonra dünyada en çok doğalgaz rezervine sahip üçüncü ülke. Ülkenin ileri gelenleri futbol alanında da yatırım yapıyor, sahip oldukları futbol kulüpleri var. Spor yayıncılığının en büyüklerinden olan bir kanal da Katarlı iş adamlarına ait. 

  • Norveç

Ülkemizde de pek çok kişinin yaşama hayali kurduğu Norveç, en zengin olmasının yanı sıra huzuru ile de dikkat çekiyor. Ülkedeki okuma yazma oranı yüzde 100, eğitimli nüfus bu refahın sebeplerinden. Eğitiminin ücretsiz olduğu ülkede aileler de çocuklarının eğitiminin yanı sıra üretkenliğine de yer veriyor. 5 milyon 328 bin kişilik nüfusa sahip Norveç’te kişi başına düşen milli gelir 66.832 dolar. İşsizlik oranı ise yüzde 1,7. Petrol ihracatı ekonomide ilk sıralarda yer alsa da deniz ürünleri denilince akla ilk gelen ülke Norveç. 

  • İsviçre

İsviçre dünyadaki en mutlu ülkelerden biri. Zenginliği kadar mutluluk oranlarıyla listelerin ilk sıralarında yer alıyor. Avrupa’da Almanya, Fransa gibi büyük ülkelerle sınırı bulunan İsviçre’nin nüfusu 8 milyon 675 bin, kişi başına düşen milli geliri ise 70.989 dolar. Ülkede Almanca, Fransızca gibi farklı diller resmi dil olarak kabul ediliyor. Okuma yazma oranı yüzde 99 ve işsizlik oranı ise yüzde 3. Avrupa’nın göbeğinde küçük bir ülke ancak Avrupa birliği üyesi değil. Kendi para birimini kullanıyor; İsviçre Frankı. Bankaları ve bankacılık sistemleriyle sık sık gündeme geliyor. 

  • İrlanda

İrlanda ve başkenti Dublin dünyanın bilişim üssü olarak kabul ediliyor. 4 milyon 953 bin kişilik nüfusa sahip ülkede kişi başına düşen milli gelir 88,241 dolar. Yazılım ve bilişim alanında dünyanın sayılı şirketlerinden çoğunun Dublin’de merkezi bulunuyor. Ülke zenginliğiyle beraber, istikrarıyla da adından söz ettiriyor. 

  • Amerika Birleşik Devletleri 

ABD, dünyanın süper gücü. Parasının uluslararası ticarette kullanılıyor olması ve askeri gücü; süper güç olmasının nedenlerinden. 331 milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük ülkelerinden aynı zamanda. Kişi başına düşen milli gelir 65,281 dolar. Okuma yazma oranı yüzde 99, işsizlik oranı ise yüzde9,6. En zengin ülkeler listesindeki diğer ülkelerden ayrılıyor. Bu ayrımın sebeplerinden biri gelir adaletsizliği. Ülkede dünyanın pek çok ülkesinden birey yaşıyor. Özgürlükler ülkesi kabul ediliyor. 

  • Hong Kong

Asya kıtasının finans merkezi olan Hong Kong; uluslararası iş merkezi. Çin’in özel idari bölgesi ve nüfusu 7 milyon 515 bin; kişi başına düşen milli gelir 62,375 dolar. Okuma yazma oranı yüzde 94, işsizlik oranı ise yüzde 3,6. 

  • Brunei

Brunei en zengin ülkeler listesinde nüfusu en az olan ülke; 438 bin. Kişi başına düşen milli gelir 64,673 dolar. Güney Asya’nın küçük ülkesi bağımsızlığını 1984 yılında kazandı. Okuma yazma oranı yüzde 95, işsizlik oranı ise 3,7. Brunei ekonomisi hızla büyüyor. Ülkenin zenginleşme sebeplerinin başında petrol geliyor. Ekonomik gelişmelerle birlikte halk da unutulmuyor; sağlık hizmetleri ve eğitim ücretsiz.

Türkiye En Zengin Kaçıncı Ülke?

Dünyanın en zengin ülkesi ve ülkeleri listesini uzatmak mümkün. Almanya, İngiltere, Hollanda gibi pek çok ülkede listede yer alabilir. Listeyi yaparken zenginlik ölçütünün ne olduğu önem kazanıyor. Genellikle ülkenin gayri safi milli hasılasından kişi başına düşen gelir ele alınıyor. Kişi başına düşen mili gelir dikkate alındığında Türkiye 27.875 dolar ile listede 61.sırada bulunuyor. 

Yaşadığınız ülkenin dünyanın en zengin ülkesi olması mı? En mutlu ülkesi olması mı? Refah ülkeler arasında yer alması mı? Özgürlükler konusunda en zengin olması mı? Sosyal devlet olması mı? Soruları çoğaltabiliriz. Zannımca ülkemiz bütün bu sorularla ilgili listelerde son sıralarda yer alıyor. 

Türkiye’mizin de hem en zengin hem en refah hem en özgür hem en sosyal hem de en mutlu ülkeler arasında yer alması temennisiyle gelelim yazıyı özetleyen soru cevaplarımızı. 

Lüksemburg, 121293, 4,8, 99, Singapur, 101376, 3,95, 95, Makao, 129103, 3, 93, Katar, 96491, Bilgi Yok, Bilgi Yok, Norveç, 66832, 1,7, 100, İsviçre, 70989, 3, 99, İrlanda, 88241, Bilgi Yok, Bilgi Yok, Amerika Birleşik Devletleri, 65281, 9,6, 99
Dünyanın En Zengin Ülkesi İşte Dünyanın En Zengin Ülkesi ve Ülkeleri dünyanın en zengin ülkesi neresi dünyanın en zengin ülkeleri en zengin ülke
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.