AnasayfaBlogDilsiz Konuşma Yöntemi
İletişim

Dilsiz Konuşma Yöntemi

23 Eylül 2021
Resimde pembe gömlekli ve gözlüklü bir kadın görülüyor. Yüzünde bir gülümseme var ve saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Görüntünün arka planı bir bilgisayar ekranıdır ve sol üst köşesinde siyah ve kırmızı bir çizgi içeren beyaz bir kare vardır. Resmin ortasında kadının mücevherlerini sergileyen boynunun yakın çekimi yer alıyor. Resimde ayrıca siyah ve mor renkte bir metin yer alıyor. Kadının pembe gömleği resmin ana odağını oluşturuyor ve kadın doğrudan izleyiciye bakıyor gibi görünüyor. Genel olarak, bu kendine güvenen ve şık bir kadının resmi.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Dilsiz Konuşma Yöntemiİşitme ve konuşma engelli bireylerin el hareketleri, jestler ve mimikler yardımıyla oluşturduğu bir iletişim yöntemidir.Bu yöntem 18. Yüzyılda bir dil olarak kabul edilmiştir.
İşaret Dili Öğrenimiİşaret dili öğrenimi, işitme ve konuşma engelli bireylerle iletişim kurmak isteyen her birey için mümkündür.Günümüzde online eğitim metotlarıyla işaret dili öğrenimi kolaylaşmıştır.
İşaret Dilinin ÖzellikleriGramatik yapıya sahip olan işaret dili, içerisinde soyut kavramları ifade edebilmek için jest ve mimiklere de yer verir.Her toplumun kendi içinde farklı bir işaret dile sahip olduğunu unutmayın.
İşaret Dili Eğitim SüresiGenel olarak 5 ila 10 gün içerisinde işaret dili öğrenilebilir.Ancak bu süreç kişinin öğrenme hızına ve işaret diline olan ilgisine bağlıdır.
İşaret Dilinin Evrensellik Durumuİşaret dili evrensel bir dil değildir, toplumlara göre değişiklik gösterir.Dünya genelinde 100'den fazla işaret dili çeşidi kullanıldığı bilinmektedir.
İşaret Dili ve TeknolojiTeknolojik gelişmeler sayesinde işaret dili öğrenim süreci kolaylaşmış ve yaygınlaşmıştır.Online eğitim araçlarının kullanıldığı işaret dili eğitimleri ile herkesin ulaşabilmesi mümkün hale gelmiştir.
İşaret Dili ve Sosyal Hayatİşaret dilini öğrenmek, sosyal hayatta konuşma engeli olanlarla iletişim kurabilme imkanı sağlar.Hastane, okul, restaurant gibi birçok yerde işaret dili bilenlere ihtiyaç duyulmaktadır.
İşaret Dili Eğitiminin AmacıEğitim, kendine has gramer ve cümle yapısı olan bir dili temel düzeyde öğretmeyi hedeflemektedir.Eğitim sonucunda, işaret dili ile basic düzeyde iletişim kurma yetisi kazanılır.
İşaret Dili ve EnstitülerEnstitüler, işaret dilini öğreterek, işitme ve konuşma engelli bireylerle iletişim kurma fırsatı sağlar.Ilk temel seviye eğitimi tamamladıktan sonra, ileri seviye eğitim de alınabilir.
İşaret Dili ve Bireysel ÖğrenmeBireysel öğrenme hızı işaret dili eğitim süresini de etkileyebilir.Bireysel öğrenme hızının hesaba katılarak tasarlanan programlar yoluyla bireye özgü bir eğitim süreci yürütilebilir.

Toplum içinde en önemli unsurlardan biri şüphesiz ki insanlar arası iletişimdir. Bireyler için olmazsa olmazlardandır. Beden diliyle desteklenen, karşılıklı etkileşim ve konuşma yöntemleri ile kurulabilen iletişim bazı bireyler için maalesef konuşma yoluyla mümkün olmamaktadır. Özellikle işitme engelli bireyler için konuşma kanallı iletişim en büyük zorluklardan biridir. Ancak bu konu çözümsüz değildir. Uzun yıllar içinde her toplumda farklı formlarla dilsiz konuşma yöntemi geliştirilmiştir.

18. Yüzyılda Filozof Condillac esas olarak işaretleşerek oluşan iletişimin birtakım jestlerden türediği fikrini ortaya koymuştur. 1700’lü yıllarda kullanılmakta olan işaretleşme sistemi ise bir dil olarak kabul edilmiş ve işaret dili olarak müfredatlarda yerini almıştır.

Peki, işaret dili nedir? Dilsel ve işitsel olarak yetilerini kullanamayan işitme ve konuşma engelli kişilerin aralarında iletişim kurabilmek için el hareketleri, jestler ve mimikler yardımıyla ortaya çıkan işaretlerin tümüne işaret dili adı verilmektedir. İşaret dilini öğrenerek sizde çevrenizde yer alan işitme ve konuşma engelli bireyleri anlamak ve onlarla kusursuz bir iletişim kurmak istemez misiniz?

Dilsiz Konuşma Yöntemi: İşaret Dili

Hastanede, bankada, noterde, okulda, mağazada, restoranda, otelde kısacası her yerde dilsiz konuşma gerektiren bir iletişime ihtiyaç duyabiliriz. Dolayısıyla konuşma engelli kişilerle iletişim kurmak için işaret dili bilen insanlara her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Peki, işaret dilinin genel özellikleri nelerdir?

  • Belli bir gramer yapısına sahiptir.

  • Soyut kavramlar için ortak işaretler kullanılmaktadır

  • Soyut kavramları ifade edebilmek için beden dili daha çok işe yarayan bir yöntemdir.

  • Her toplum kendi içinde farklı bir işaret diline sahiptir.

İşaret Dili Öğrenmek Kolay Mı?

Konuşma engelli bireyler için uzun yıllardır örgün eğitim veren kurumlar eğitim çalışmaları yürütmektedir. Peki, işitme ya da konuşma engeli olmayan ancak herhangi bir ihtiyaç sebebiyle ya da özel bir nedenle öğrenmek isteyen kişiler için işaret dilini öğrenmek kolay mıdır? İşaret dilini öğrenmenin zor bir süreç olduğu söylenemez.

İşaret dilini bir anlamda yabancı bir dil öğrenmek gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca günümüzde işaret dilini öğrenmeyi kolaylaştıran birçok teknik kullanılmaktadır. Bu teknikler birebir katılabileceğiniz kurs programları olabilir. Hatta günümüzde online eğitim programları sayesinde oluşturulan işaret dili eğitimleri öğrenmeyi gittikçe kolay hale getirmiştir.



Online eğitim için sadece bilgisayar ve mobil cihaza ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun yanında aktif bir internet bağlantısı öğrenme süreci için yeterlidir. Eğitim süresinin toplamda 10 gün gibi kısa bir süre olduğu düşünüldüğünde siz de gerçekten öğrenmek istiyorsanız işaret dilini temel düzeyde kavramak oldukça kolaydır.

Enstitü aracılığı ile alacağınız İşaret Dili Eğitimi sayesinde temel düzeyde işaret dili ile iletişim kurma imkanı elde edersiniz. İşaret dili, çeşitli hareketler, el işaretleri ve jest ve mimiklerden oluşan yüz ifadeleri kullanılan görsel bir dildir. Eğitim, kendine has gramer ve cümle yapısı olan bir dili temel düzeyde öğretmeyi hedeflemektedir. Ayrıca yine enstitü tarafından sunulan İleri Seviye İşaret Dili Eğitimi ile temel düzeyde bilgi sahibi olduğunuz işaret dilini, ileri düzeylere taşıma imkanına sahip olursunuz.

İşaret Dili Ne Kadar Sürede Öğrenilir?

Özellikle uzaktan eğitim modelini tercih eden kişilerin en çok araştırdığı konulardan biri ne sürede dilsiz konuşma yöntemi öğrenebilecekleridir. Öncelikle programların bireysel öğrenme hızının hesaba katılarak tasarlandığını unutmayalım.

Eğitim programlarının ortalama olarak 5 ila 10 gün sürdüğü görülmektedir. Eğitim programlarına katılmak için ilgili olduğunuz kurumun eğitim tarihlerini takip etmelisiniz. İşaret dili eğitimine, dilsiz konuşma yöntemi ile ilgili araştırma yapan kişiler, işitme engelli bireylerle iletişim kurmak isteyen tüm bireyler katılabilir.

İşaret Dili Evrensel Midir?

İşitme ve konuşma engelli kişiler tarafından kendi aralarında iletişimi oluştururken el hareketleri, jest ve mimikleri kullanmaları işaret dilinin ifade eder. Herkes tarafından merak edilen bir soru da işaret dilinin evrensel olup olmadığıdır. İşaret dili evrensel değildir. Toplumlara göre değişiklik gösterir. Her ülkeye hatta bazı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Dünyada 100’den fazla işaret dili çeşidi kullanıldığı bilinmektedir. 

İletişimin toplum içinde en önemli unsurlardan olduğunu belirten yazıda, işitme ve konuşma engelli bireylerin el hareketleri, jestler ve mimikler yardımıyla oluşturduğu dilsiz konuşma yöntemi anlatılmaktadır. İşaret dilinin özellikleri, öğrenilme şekilleri ve süreçleri örneklerle açıklanan metinde, işaret dilinin evrensel olmadığı ve toplumlara göre farklılık gösterdiği ifade edilmektedir. Ayrıca, işitme ya da konuşma engeli olmayan ancak herhangi bir nedenle öğrenmek isteyenlerin de işaret dilini öğrenebileceğini belirten yazı, işaret dilini öğrenmeyi kolaylaştıran tekniklerin yanında çeşitli kurs programlarına işaret etmektedir. Bu noktada, işaret dili eğitimi veren değişik kurumlar ve online eğitim seçenekleri ön plana çıkmaktadır. Kısacası metinde, işaret dilinin önemi, genel yapıları, öğrenilmesi ve toplumlara göre değişkenlik göstermesi konularına değinilmektedir. Ayrıca yazının bir diksiyon kursu niteliğinde de olduğu düşünülerek, öğrenme sürecinin bireysel hızda gerçekleşebileceği vurgulanmaktadır.

Dilsiz Konuşma Yöntemi, İşitme ve konuşma engelli bireylerin el hareketleri, jestler ve mimikler yardımıyla oluşturduğu bir iletişim yöntemidir, Bu yöntem 18 Yüzyılda bir dil olarak kabul edilmiştir, İşaret Dili Öğrenimi, İşaret dili öğrenimi, işitme ve konuşma engelli bireylerle iletişim kurmak isteyen her birey için mümkündür, Günümüzde online eğitim metotlarıyla işaret dili öğrenimi kolaylaşmıştır, İşaret Dilinin Özellikleri, Gramatik yapıya sahip olan işaret dili, içerisinde soyut kavramları ifade edebilmek için jest ve mimiklere de yer verir, Her toplumun kendi içinde farklı bir işaret dile sahip olduğunu unutmayın, İşaret Dili Eğitim Süresi, Genel olarak 5 ila 10 gün içerisinde işaret dili öğrenilebilir, Ancak bu süreç kişinin öğrenme hızına ve işaret diline olan ilgisine bağlıdır, İşaret Dilinin Evrensellik Durumu, İşaret dili evrensel bir dil değildir, toplumlara göre değişiklik gösterir, Dünya genelinde 100'den fazla işaret dili çeşidi kullanıldığı bilinmektedir, İşaret Dili ve Teknoloji, Teknolojik gelişmeler sayesinde işaret dili öğrenim süreci kolaylaşmış ve yaygınlaşmıştır, Online eğitim araçlarının kullanıldığı işaret dili eğitimleri ile herkesin ulaşabilmesi mümkün hale gelmiştir, İşaret Dili ve Sosyal Hayat, İşaret dilini öğrenmek, sosyal hayatta konuşma engeli olanlarla iletişim kurabilme imkanı sağlar, Hastane, okul, restaurant gibi birçok yerde işaret dili bilenlere ihtiyaç duyulmaktadır, İşaret Dili Eğitiminin Amacı, Eğitim, kendine has gramer ve cümle yapısı olan bir dili temel düzeyde öğretmeyi hedeflemektedir, Eğitim sonucunda, işaret dili ile basic düzeyde iletişim kurma yetisi kazanılır, İşaret Dili ve Enstitüler, Enstitüler, işaret dilini öğreterek, işitme ve konuşma engelli bireylerle iletişim kurma fırsatı sağlar, Ilk temel seviye eğitimi tamamladıktan sonra, ileri seviye eğitim de alınabilir, İşaret Dili ve Bireysel Öğrenme, Bireysel öğrenme hızı işaret dili eğitim süresini de etkileyebilir, Bireysel öğrenme hızının hesaba katılarak tasarlanan programlar yoluyla bireye özgü bir eğitim süreci yürütilebilir
beden dilidilsiz konuşmailetişimişaret dilijest ve mimikler
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.