AnasayfaBlogBu Yüzyılın Popüler Meslekleri
İş Hayatı

Bu Yüzyılın Popüler Meslekleri

07 Eylül 2021
Beyaz gömlek giyen bir kadın kameraya gülümsüyor. Elleri iki yanında ve bakışları doğrudan kameraya yönelmiş durumda. Çerçevenin sol tarafında, ortasında siyah ve mavi bir metin bulunan bir bilgisayarın ekran görüntüsü yer alıyor. Çerçevenin sağ tarafında, bir kadının göğsünün yakın çekimi görülüyor ve üzerinde bir cep telefonu ekranının görüntüsü yer alıyor. Sol alt köşede siyah ve turuncu ızgaralı beyaz bir kare var. Kadın yirmili yaşlarının sonlarında görünüyor, yüzü sıcak bir ışıkla aydınlatılmış. Rahat ve gevşemiş bir pozda görünüyor. Cildi sıcak, açık bir tonda ve gözleri koyu kahverengi. Saçları siyah ve omuz hizasında. Ortam çoğunlukla beyaz ve ışık yumuşak. Bu görüntü doğal ortamdaki bir insanın mükemmel bir örneğidir.
MeslekÖzelliklerGelecek Prospektifi
Online EğitmenDijitalleşen eğitim dünyasında, insanlara internet üzerinden bilgi ve beceri öğreten kişi.Dijitalleşen eğitim sektörü, bu alandaki talebi artırıyor.
Drone OperatörüÇeşitli sektörlerde, özellikle medyada, hava görüntüleme sistemlerini kontrol eden kişi.Drone teknolojisinin yaygınlaşması ve farklı sektörlerde kullanılıyor olması bu mesleğin geleceğini parlak kılıyor.
Sosyal Medya SorumlusuSosyal medya hesaplarını yöneten ve içerik oluşturan uzman.Dijital dünyanın gelişmesi ve sosyal medyanın öneminin artması bu mesleğin popülaritesini artırıyor.
Bilgisayar YazılımcısıYazılım üreten ve mevcut yazılımları geliştiren uzman.Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme yazılımcılara olan talebi artırıyor.
Marka DanışmanıMarkaların iletişim stratejilerini geliştirme ve yönetme yeteneğine sahip uzman.Markaların kendilerini etkili bir şekilde ifade etmeye ihtiyaçları olduğu için bu alandaki talep büyük.
Google SEO UzmanıWeb sitelerinin Google sıralamalarını iyileştirmek için çalışan uzman.Dijitalleşen dünya, SEO hizmetlerine olan talebi artırıyor.
Web TasarımcısıWeb sitelerini tasarlayan ve oluşturan profesyonel.Online varlığın giderek daha önemli hale gelmesi, web tasarımına olan talebi artırıyor.
Yapay Zeka UzmanıYapay zeka teknolojilerini geliştiren ve uygulayan uzman.Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması, bu alandaki talebi artırmaktadır.
Veri AnalistiBüyük veri kümelerini analiz ederek işlevsel bilgiler çıkarabilen uzman.Verinin öneminin fark edilmesi ve artan veri kullanımı, veri analistlerine olan talebi artırıyor.
Siber Güvenlik UzmanıDijital sistemleri siber saldırılara karşı koruyan ve güvence altına alan uzman.Dijitalleşmenin artması ve siber suçların yükselişi, siber güvenlik sektörü için artan bir talep yaratıyor.

İnsanlar bir yandan iş bulmakta zorlanırken, işverenler ise çalıştıracak işçi bulamıyor. Böyle bir zıtlık varken herkes ne olacağını merak ediyor. İş mi beğenilmiyor yoksa işçi mi? Bu yorum sizlere kalmış. Günümüzde ise yeni popüler meslekler kendini gösteriyor. Bu yüzyılın en revaçta olan meslekleri sizler için derledik. 

21. Yüzyılın Meslekleri

21. yüzyılda en çok öne çıkan meslekleri dijital ile ilgili oldu. Bulunduğumuz yüzyılın dijitale evrilmesi yeni yeni meslekleri de ortaya çıkardı. Günümüzün meslekleri insan gücünün daha az olduğu iş sahasına dönüştüğünü söyleyelim. Bilim ve teknoloji kavramlarının ön plana çıktığı bir dönem olması insan gücünün azalmasına neden olmuştur. Şimdi sayacağımız sektörler aynı zamanda para kazandıran meslekler olarak da geçmektedir.

Online Eğitmen

Popüler meslekler listemizin ikinci sırasında online eğitim var. Öğretmenlik mesleği artık geleneksel olayını bitirdi. Sürekli dijital diyoruz ama abartmıyoruz. Çünkü eğitimde dijitale taşındı. Bir süredir eğitim almak isteyen öğrenciler online kurslara başvuruyor. Bu konuda internet üzerinde hizmet veren birçok mecra bulunuyor. Enstitü de bunlardan birisi. Kadrosunda bulunan eğitmenlerle birlikte aynı reel ortamdaki gibi eğitim veriliyor. Uzun zamandır internet üzerinden canlı ya da videolu anlatım ile bireylere dersler düzenleniyor. Sizlerde eğitmen ve konusunda uzman olduğunuz birçok bilgiyi insanlara öğretebilirsiniz. Bu sayede para kazanan insanlar oldukça fazla.

Drone Operatörü

Drone operatörü, popüler meslek arasında muhakkak yer almalıdır. İnternet dünyası ile çok alakası olmasa da drone operatörlüğü medya mensuplarının yakından bildiği meslek grubu. Kısacası drone, havadan görüntüleme sistemidir. Ancak o kadar geniş bir alana yayıldı ki, her sektör kendine göre kullanmaktadır. Emniyet Müdürlüğü suçlarda ve şüpheli yakalamada, itfaiye yangına müdahale etmede, tarım içinde sulama alanlarında ve kargo yollamada kullanılıyor. Gerçekten oldukça geniş bir sektörü kapsıyor. Ayrıca mesleğin önü açık olduğunu da söyleyelim. Ülkemizde genellikle freelance olarak drone operatörlüğü yapılmaktadır. Düğün organizasyonları, sinema ve dizi sektörlerinde ihtiyaca göre insanlar tarafından drone operatörlüğü hizmeti verilmektedir.

Sosyal Medya Sorumlusu

Birileri sizin sosyal medya hesaplarınızı yönettiğini düşünsenize. İnsanlara ilginç ve bir o kadar da komik gelebilir. Düz mantıkla yola çıkarsak, insan kendi hesabını yönetemez mi? Sorusu akıllarda oluşacaktır. Ancak hem bireysel hem de şirketlerin milyonlarca takipçileriyle ilgilenmesi için bu işi yapan birine ihtiyaç oluyor. Sosyal medyada yer alan hesapları her gün düzenli kontrol edecek ve insanların geri bildirimlerine cevap verecek birisi lazım. Sosyal medya sorumlusu, popüler meslekler arasına girmesi için fazla beklemedi. Dijital dünya ile beraber kısa sürede bu meslekte sektöre giriş yaptı.

Bilgisayar Yazılımcısı

Aslında bilgisayar yazılımcısı 21. Yüzyılın bir mesleği değil. Ancak teknolojinin olmazsa olmazı yazılım. Bu kadar teknoloji ve bilişimin olduğu yerde bilgisayar yazılımcısına da büyük iş düşüyor. Henüz meslek seçimine karar vermemiş olan öğrenciler yazılımcı olmak için araştırma yapabilirler. 2050 yılına gelsek bile ömrü bitmeyecek meslekler arasında.

Marka Danışmanı

Her marka kendini gerek sosyal alanda gerekse dijital alanda iyi ifade etmek ister. Bunun için etkili iletişim sağlamak adına yol ararlar. Marka danışmanı tam olarak da bu işi yapar. Her marka kendi sektöründe farlı iletişim araçları kullanmak ve denemek zorundadır. Marka danışmanlarının üstlendiği bu iş ile beraber, kendilerini doğru ifade ederek ürünlerini daha rahat pazarlayabilir. 

Google SEO Uzmanı

Biri mesleğinizi sorduğunuzda Google SEO uzmanıyım, dediğinizde ne yanıt alırdınız? Evet böyle bir mesleğin bilinmesi için 2010 yılını beklememiz gerekti. 2000 yılından önce SEO alanında herhangi bir meslek yoktu. İnternetin ve Google’ın gelişmesinden sonra yeni bir meslek ortaya çıktı. Hatta "SEO" ilk başlarda şirketlerde yer alan "CEO" mesleği ile bile karıştırılmıştı. ancak e ticaret sektörünün gelişmesi ve dijital medya ile uğraşan kişilerin kavramı çabuk kabullendi. seo mesleği 2010 yılından sonra daha da önem kazandı. ve birçok iş ilanında işveren "SEO Uzmanı" adı altında eleman aradı. 2020 yılında halen popülerliliğini sürdüren bir meslek. Hatta önümüzdeki senelerde de bu mesleğin geleceği açık.

Web Tasarımcısı

Reel pazarda bulunan birçok şirketin online ortama geçmesi, web tasarım işlerini deyim yerindeyse patlattı. Özellikle de ilk geçiş döneminde şirketler kapı kapı web tasarımcısı aradı. İşin yeni gelişmesi elbette bu işi yapan kişilere yaradı. Başlangıçta fazla talebin olması mesleğin önünü daha da açtı. Günümüzde halen sitelerin açılmaya devam etmesi mesleğin revaçta olduğunu gösteriyor. Ancak Wordpress, Godaddy ve Wix gibi uygulamalar kendi sitenizi kurmaya imkan sağlıyor. Yine de profesyonel bir iş isteyenler, işin ehline bırakması gerektiğini düşünüyorum. 

Uygulama Geliştirme Uzmanı

Popüler meslekler arasında uygulama geliştirme uzmanlarını da unutmadık. Akıllı cihazların piyasaya sürülmesiyle birlikte uygulama geliştirme başlı başına bir sektör haline geldi. İnsanların akıllı cihazlardan pek çok nesneye daha çabuk erişebilmesi için uygulama programları geliştirildi. Özellikle de mobil uygulamalar bu işin başında yer alıyor. Akıllı telefonlarla uyumlu çalışması için birçok uzman bu konuda yazılım ve geliştirmeler yaptı. Uygulama geliştirme uzmanlığı günümüzün meslekleri için iyi bir örnek. İşin içinde yer almak isteyenler fazla bir şey kaybetmedi. Henüz ölmüş veya bitmiş bir meslek değil. Halen uygulama geliştirme de iş imkanı bulabilirsiniz.

Görsel İletişim Uzmanı

Görsel iletişim uzmanına her alanda ihtiyaç vardır. Reel ve sanal ortamda görsel iletişim tasarlayan pek çok insana rast gelmişizdir. Özellikle de sosyal medya mecralarına görsel hazırlayanlar sıklıktadır. Evet bu meslek grubu sadece belli platformlara görsel hazırlamaktan sorumludur. İşin sadece görsel kısmı da yer almaz. Kullanılan görselin kullanıcıya doğru şekilde iletilmesi de son derece önemlidir. Popüler meslekler arasında görsel iletişim uzmanını da yeri olmalıdır. Günümüzde işverenlerin sıklıkla aradığı meslek gruplarından biridir. 

İçerik Editörlüğü

Tüm dijital argümanlarını düşünün işte geleceğiniz sonuç içerik editörlüğü. Popüler meslekler arasında son olarak online içerik editörlüğünü sizlerle kısaca paylaşacağız. Hem günümüzün meslekleri arasında hem de geleceğin meslekleri arasında gösterilebilir. Milyonlarca sitelerin içeriğini oluşturma belki de size kaldı. Evet her yeni piyasaya çıkan sitenin içeriğe ihtiyacı vardır. Sadece yeni çıkanlar değil, sürekli güncel kalmak isteyen sitelerinde içerik editörüne ihtiyacı vardır. Biraz ilanlar arasında dolaştıysanız, her hafta içerik editörlüğü veya metin yazarı iş ilanına muhakkak denk gelirsiniz. Çünkü potansiyeli oldukça yüksek bir meslek.

Online Eğitmen, Dijitalleşen eğitim dünyasında, insanlara internet üzerinden bilgi ve beceri öğreten kişi, Dijitalleşen eğitim sektörü, bu alandaki talebi artırıyor, Drone Operatörü, Çeşitli sektörlerde, özellikle medyada, hava görüntüleme sistemlerini kontrol eden kişi, Drone teknolojisinin yaygınlaşması ve farklı sektörlerde kullanılıyor olması bu mesleğin geleceğini parlak kılıyor, Sosyal Medya Sorumlusu, Sosyal medya hesaplarını yöneten ve içerik oluşturan uzman, Dijital dünyanın gelişmesi ve sosyal medyanın öneminin artması bu mesleğin popülaritesini artırıyor, Bilgisayar Yazılımcısı, Yazılım üreten ve mevcut yazılımları geliştiren uzman, Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşme yazılımcılara olan talebi artırıyor, Marka Danışmanı, Markaların iletişim stratejilerini geliştirme ve yönetme yeteneğine sahip uzman, Markaların kendilerini etkili bir şekilde ifade etmeye ihtiyaçları olduğu için bu alandaki talep büyük, Google SEO Uzmanı, Web sitelerinin Google sıralamalarını iyileştirmek için çalışan uzman, Dijitalleşen dünya, SEO hizmetlerine olan talebi artırıyor, Web Tasarımcısı, Web sitelerini tasarlayan ve oluşturan profesyonel, Online varlığın giderek daha önemli hale gelmesi, web tasarımına olan talebi artırıyor, Yapay Zeka Uzmanı, Yapay zeka teknolojilerini geliştiren ve uygulayan uzman, Yapay zeka teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşması, bu alandaki talebi artırmaktadır, Veri Analisti, Büyük veri kümelerini analiz ederek işlevsel bilgiler çıkarabilen uzman, Verinin öneminin fark edilmesi ve artan veri kullanımı, veri analistlerine olan talebi artırıyor, Siber Güvenlik Uzmanı, Dijital sistemleri siber saldırılara karşı koruyan ve güvence altına alan uzman, Dijitalleşmenin artması ve siber suçların yükselişi, siber güvenlik sektörü için artan bir talep yaratıyor
Bu Yüzyılın Popüler Meslekleri21 yüzyılın mesleklerigünümüzün meslekleri para kazandıran meslekler popüler meslekpopüler meslekler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir adam, birkaç rafı olan uzun ahşap bir kitaplığın önünde duruyor. Gözlük takıyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Gri bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Kitaplığın kenarları boyunca uzanan beyaz bir şerit vardır. En alt rafta, tabağı olan beyaz bir fincan var. Adamın üzerinde yuvarlak ampullü bir aydınlatma armatürü var. Kitaplığın sağ tarafında, bir kitap rafının bulanık bir fotoğrafı var.
Ne Demek?

Entelektüel Ne Demek?

22 Kasım 2020
Bu resim bir web sitesinin şemasının yanında duran bir adamı gösteriyor. Beyaz bir gömlek ve siyah bir kravat takıyor. Adamın koyu kahverengi saçları ve ciddi bir ifadesi var. Arka planda beyaz metinli mavi bir daire ve beyaz metinli kırmızı bir daire ve bir diyagram var. Ayrıca mavi zemin üzerinde beyaz işaretli bir logo da var. Resmin sağ tarafında, üzerinde dişli bulunan bir bilgisayar ekranı ve beyaz metinli gri bir daire var. Son olarak, sağ alt köşede beyaz zemin üzerinde bir grafik var. Adam diyagrama bakıyor ve sunulan bilgileri düşünüyor gibi görünüyor.
Meslekler

Geleceği Olan Meslekler

12 Temmuz 2020
Bir kişi bir sınıfta kara tahtanın önünde durmaktadır. Bu kişinin uzun, siyah saçları arkaya doğru toplanmış ve beyaz bir gömlek giyiyor. Kara tahtanın sağ üst köşesinde siyah beyaz bir grafiti deseni vardır. Kişi kollarını önünde kavuşturmuş, doğrudan kara tahtaya bakmaktadır. Yüzünde sakin ve odaklanmış bir ifade var. Kara tahta yazı ve diyagramlarla doludur ve kişi muhtemelen bir şeyler çalışmakta veya öğrenmektedir.
Meslekler

Sayısal Meslekler Nelerdir?

29 Nisan 2022
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606