AnasayfaBlogAnjiyo Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Anjiyo Teknisyeni Nedir? Ne İş Yapar?

25 Nisan 2021
Tıbbi önlük ve cerrahi kep giyen bir grup insan bir sırada durmaktadır. Soldaki ilk kişi mavi bir cerrahi maske ve mavi bir cerrahi kep takan bir kadındır. Sıradaki ikinci kişi açık mor bir cerrahi maske ve açık mor bir cerrahi kep takıyor. Üçüncü kişi beyaz bir cerrahi maske ve beyaz bir cerrahi başlık takmaktadır. Grubun sağında koyu mavi çerçeveli kare bir nesne vardır. Nesnenin merkezi mor, çerçevesi ise koyu mavi renktedir. Gruptaki tüm insanlar koruyucu gözlük ve lateks eldiven giyiyor. Uzakta bir şeye odaklanmış gibi görünüyorlar.
Anjiyo Teknisyeninin GörevleriAnjiyo Teknisyeni'nin ÖnemiAnjiyo Teknisyeni Maaşları
Anjiyo hemşiresi olmadığını, bilgisini açık bir şekilde paylaşabiliriz. Anjiyo hemşiresine göre görev alanları oldukça farklı olup bir alt kategoride görev alır.Anjiyo teknisyeni hekime karşı görev yerinde ikinci sorumlu kişidir. Bu meslek anjiyografik işlemlerde büyük önem taşıyan bir konudur.Anjiyo teknisyenleri hem kamu da hem de özel hastanelerde farklı ücretlere tabidir. Ortalama bir anjiyo teknisyenin 2021 yılı için maaşı 3560 TL civarındadır.
Hekim veya görevli anjiyo hemşiresi tarafından verilen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmeHastaların anjiyografi öncesinde ve sonrasında gereken bakımları sağlarlar.Yeni başlayan teknisyenler ise daha düşük bir miktar olan 3100 TL almaktadır.
Anjiyografi cihazının tamiri ve bakımı gereken durumlarda görevli birimlere haber vermeEğer anjiyo cihazında bir arızalanma durumu söz konusu ise bu durum zamanında tespit edilip teknik birime haber verilir.En yüksek maaş alımı 5500 TL civarındadır.
Hekimin talepleri doğrultusunda yapılan işlemlerin kayıtlarını istenilen sıraya göre tekrar düzenlemekHekimler ve diğer sağlık personeli için zaman kazandırıcı bir görev yerine getirir.Kurumsal kimliğine kavuşmuş bir hastanede bir anjiyo teknisyenin aldığı maaş ile herhangi bir özel hastanede görev alan teknisyenin alabildiği maaşlar arasında farklar olabilmektedir.
Radyasyon güvenli kapsamında tüm ekip üyelerinin haberdar olmalarını ve buna uygun bir önlük kullanmalarını sağlamakRadyasyon güvenliği, anjiyografi gibi işlemlerde son derece kritiktir.Hastanenin bulunduğu bölge, anjiyo teknisyenin görev yılı, medeni durumu, fazla çalışma zamanı, hastanenin sağlamış olduğu döner sermaye gibi bazı kalemlerden de maaş alımlarını etkilemektedir.

Bir anjiyo teknisyeni bir anjiyo hemşiresi olmadığını, bilgisini açık bir şekilde paylaşabiliriz. Anjiyo hemşiresine göre görev alanları oldukça farklı olup bir alt kategoride yer almaktadır. Yani anjiyo teknisyeni anjiyo hemşiresinden sonra gelir. Görev ve sorumlulukları da böyledir. Hekime karşı görev yerinde ikinci sorumlu kişi olarak bilinmektedir. Bu yazımızda anjiyo teknisyenlerinin görevlerine değindik.

Anjiyo Teknisyeni Nedir?

Meslek tanımı olarak herhangi hastanın yaşamış olduğu kalp ve damar tıkanıklığı hastalıklarında ortaya koyulabilecek bir teşhis veya tedavi durumunda vücut damarlarının görüntülenmesini ya da organları besleyen damarların anjiyografi kapsamıyla görüntülenmesi işlemlerinde kardiyoloğa (uzman hekime) yardımcı olan sağlık çalışanı olarak tanımlanabilir.

Bir anjiyo teknisyeni bir anjiyo hemşiresi olmadığını, bilgisini açık bir şekilde paylaşabiliriz. Anjiyo hemşiresine göre görev alanları oldukça farklı olup bir alt kategoride görev almaktadır. Yani anjiyo teknisyeni anjiyo hemşiresinden sonra gelir. Görev ve sorumlulukları da böyledir. Hekime karşı görev yerinde ikinci sorumlu kişi olarak bilinmektedir.

Türkiye’de sağlık hizmetlerinin personel ihtiyaçlarını karşılamak için ön lisans ve lisans eğitimi öncesi alan bilgisine sahip olabilecek sağlık meslek liselerine yer verilmiştir. Sağlık bilgisinin daha fazla eğitim tabanına indirgemenin en temel nedeni daha nitelikli sağlık çalışanlarının varlığının istenmesi olarak gösterilebilir. Her geçen gün sağlık hizmetleri ve diğer bilim alanlarında meydana gelen değişimler sağlık hizmetlerinde nitelikli çalışmaların varlığına ihtiyaç duymuştur.

Bu kapsamda anjiyo teknisyenlerinin yakın geçmişte ortaya çıkmış ve mesleki anlamda gelişim süreçlerine halen devam etmektedir. Bu gelişim süreci diğer mesleklerden ortaya çıkan yeni bulgular ve değerlendirmeler ışığında farklı bir değerlendirme noktasına kadar varmaktadır.

Anjiyo Teknisyeni Ne İş Yapar?

Anjiyo teknisyeni anjiyo hemşiresine benzer bazı görevleri vardır fakat yarı profesyonel personel olduğu bir gerçektir. Çalışmış olduğu birimdeki diğer sağlık çalışanlarıyla bir ekip halinde çalışır. Diğer görevlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

  • Hastaya yapılacak bir anjiografi durumu öncesinde uyulması gereken kurullar hakkında bilgi vermek

  • Gerçekleştirilen işlem süresi boyunca kullanılacak anjiyo araç ve gereçlerinin sterilize edip bir sonraki operasyona hazır hale getirilmelidir.

  • Yapılacak operasyonda hastayı fiziksel olarak işleme hazır hale getirmek

  • Uzman hekim bilgisi ve kontrolünde anjiyo ekipmanlarını kullanmak

  • Ameliyat esnasında kardiyoloğun veya uzman doktorun ihtiyaç duyduğu ya da duyacağı ekipmanları temin etmek

  • Damarların görüntülenmesi için anjiyo hemşiresinin uyguladığı kontrast atken maddeli ilacın, hemşirenin uygun olmadığı durumlarda damar yoluna enjekte etmek

  • Radyasyon güvenli kapsamında tüm ekip üyelerinin haberdar olmalarını ve buna uygun bir önlük kullanmalarını sağlamak

  • Gerçekleşen anjiyon sonrası ilgili değerleri kayıt altına almak ve rapor halinde uzman hekime sunmak

  • Hekimin talepleri doğrultusunda yapılan işlemlerin kayıtlarını istenilen sıraya göre tekrar düzenlemek

  • Hasta bakımını işlem öncesi ve işlem sonrası gerçekleştirmek

  • Anjiyografi cihazının tamiri ve bakımı gereken durumlarda görevli birimlere haber vermek

  • Kullanılan teknik ekipmanın düzenli bir şekilde dezenfeksiyonunu ve bakımını gerçekleştirmek

  • Hekim veya görevli anjiyo hemşiresi tarafından verilen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek

  • Anjiyo cihazında meydana gelen bir arıza durumunda teknik birime vakit kaybetmeksizin haber vermek

  • Gerçekleştirilen operasyonda yer alan hastanın ve yakınlarının mahremiyetine saygı göstermek

  • İşlem öncesi ve sonrasında elde edilen görüntüleri kaydetmek ve arşivlemek olarak gösterilebilir. İhtiyaç olunması durumunda ise sekreterliğe iletir.

Yukarıda yer alan görevler anjiyo teknisyenin görevleri kapsamında gösterilmektedir. İlgili görevler hemen hemen bütün hastanelerde aynı olup hastanenin uygun görmesi halinde farklı yeni görevlere de yer verileceğini belirtebiliriz.

Anjiyo Teknisyeni Maaşları

Anjiyo teknisyenleri hem kamu da hem de özel hastanelerde farklı ücretlere tabidir. Bu ücretler özel hastaneler arasında bile değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin kurumsal kimliğine kavuşmuş bir hastanede bir anjiyo teknisyenin aldığı maaş ile herhangi bir özel hastanede görev alan teknisyenin alabildiği maaşlar arasında farklar olabilmektedir.

Elbette sadece hastanenin kurumsal olup olmadığı ya da kamuya ait olup olmadığı maaş alımlarındaki farkları özetlememektedir. Hastanenin bulunduğu bölge, anjiyo teknisyenin görev yılı, medeni durumu, fazla çalışma zamanı, hastanenin sağlamış olduğu döner sermaye gibi bazı kalemlerden de maaş alımlarını etkilemektedir. Ortalama bir anjiyo teknisyenin 2021 yılı için maaşı 3560 TL civarındadır. Yeni başlayan teknisyenler ise daha düşük bir miktar olan 3100 TL almaktadır. En yüksek maaş alımı ise yukarıda yer verdiğimiz kriterleri sağlaması durumunda ise 4530 TL gibi bir maaş alımı söz konusudur.

Maaş artışında en önemli gösterge kalemlerinden biri tecrübe yılı olarak gösterilebilir. Yeni mezunların maaş alımları daha düşük seviyelerdedir. Yeni başlayan teknisyenler 3100 TL ile işe başladığını söyleyebiliriz. Kamu hastanelerinde maaş alımları özel hastanelere göre daha fazladır. Örneğin 5 yıllık bir mesleki birikime sahip olan bir anjiyo teknisyeni görev almış olduğu hastanenin 5. bölgede yer almasıyla beraber maaş alımı 4200 TL seviyesindedir.

Anjiyo Teknisyeni Nasıl Olunur?

 Anjiyo teknisyeni olabilmek için sağlık meslek lisesinden mezun olmak gerekir. Ya da herhangi bir lise mezunu olduktan sonra üniversitelerin ön lisans Tıbbi Görüntüleme Teknikleri bölümlerinden başarılı bir şekilde mezun olmak gerekir. şayet sağlık meslek lisesi mezunu olunması halinde üniversitelerin uygulamış olduğu sınavsız geçiş hakkından faydalanarak ilgili bölüm tercih edilebilir. fakat diğer liselerden mezun olan adayların her yıl yüksek öğretim kurumu’nun (yök) düzenlemiş olduğu temel yeterlilik testinde (tyt) başarılı olmak gerekir. i̇stenilen tyt puan alındıktan sonra üniversitelerin önlisans eğitimleri kapsamında yer alan tıbbi görüntüleme teknikeri bölümleri tercih edilebilir.

Türkiye hem kamu hem de vakıf üniversitelerinin bir çoğunda bu bölümü görmek mümkündür. Ön lisans eğitimi hem teori hem de pratiğin bir arada bulunduğu bir eğitim süreci olarak karşımıza çıkmaktadır. Toplamda 2 yıl sürecek olan bu eğitimin ilk yılı ağırlıklı olarak teori dersleri görülürken ikinci yılı ise staj uygulamaları şeklinde devam etmektedir.

Eğitim süreci boyunca tıbbi görüntüleme dersleri başta olmak üzere, tıbbi teminoloji, temel anatomi, tıbbi radyofizik, nükleer tıp ve radyolojik anatomi dersleri verilmektedir. Bu dersleri ilgili üniversitenin başarı değerlendirme kriterleri kapsamında tamamlandıktan sonra mezun olunmaktadır. Daha sonra Kamu hastanelerinde görev alabilmek için Ön lisans KPSS sınavına girmek ve başarılı olmak gerekir. Özel hastanelerde çalışmak için herhangi bir sınav uygulanmamaktadır.

Anjiyo hemşiresi olmadığını, bilgisini açık bir şekilde paylaşabiliriz Anjiyo hemşiresine göre görev alanları oldukça farklı olup bir alt kategoride görev alır, Anjiyo teknisyeni hekime karşı görev yerinde ikinci sorumlu kişidir Bu meslek anjiyografik işlemlerde büyük önem taşıyan bir konudur, Anjiyo teknisyenleri hem kamu da hem de özel hastanelerde farklı ücretlere tabidir Ortalama bir anjiyo teknisyenin 2021 yılı için maaşı 3560 TL civarındadır, Hekim veya görevli anjiyo hemşiresi tarafından verilen görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getirme, Hastaların anjiyografi öncesinde ve sonrasında gereken bakımları sağlarlar, Yeni başlayan teknisyenler ise daha düşük bir miktar olan 3100 TL almaktadır, Anjiyografi cihazının tamiri ve bakımı gereken durumlarda görevli birimlere haber verme, Eğer anjiyo cihazında bir arızalanma durumu söz konusu ise bu durum zamanında tespit edilip teknik birime haber verilir, En yüksek maaş alımı 5500 TL civarındadır, Hekimin talepleri doğrultusunda yapılan işlemlerin kayıtlarını istenilen sıraya göre tekrar düzenlemek, Hekimler ve diğer sağlık personeli için zaman kazandırıcı bir görev yerine getirir, Kurumsal kimliğine kavuşmuş bir hastanede bir anjiyo teknisyenin aldığı maaş ile herhangi bir özel hastanede görev alan teknisyenin alabildiği maaşlar arasında farklar olabilmektedir, Radyasyon güvenli kapsamında tüm ekip üyelerinin haberdar olmalarını ve buna uygun bir önlük kullanmalarını sağlamak, Radyasyon güvenliği, anjiyografi gibi işlemlerde son derece kritiktir, Hastanenin bulunduğu bölge, anjiyo teknisyenin görev yılı, medeni durumu, fazla çalışma zamanı, hastanenin sağlamış olduğu döner sermaye gibi bazı kalemlerden de maaş alımlarını etkilemektedir
anjiyo teknisyeni anjiyo teknisyeni nedir anjiyo teknisyeni ne iş yapar anjiyo teknisyeni nasıl olunur anjiyo teknisyeni maaşları
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu İş İngilizcesi Kursu resminde bir odada bir erkek ve kadın yer almaktadır. Kadın bir kitap tutuyor ve gözleri kapalı, adam ise takım elbise giymiş ve kravat takmış. Ayrıca bir dizüstü bilgisayar ve beyaz arka plan üzerinde siyah bir metin var. Daha yakından bakıldığında bir kişinin yüzünün ve ağzının yakın çekimi görülmektedir. Bu kurs, katılımcıların İngilizce becerilerini geliştirmelerini sağlayan interaktif bir öğrenme deneyimi sunmaktadır. Dersler, aktiviteler ve değerlendirmelerin bir kombinasyonu aracılığıyla kurs, gramer, telaffuz ve öbek fiiller gibi konuları kapsar. Kurs ayrıca profesyonel bağlamlarda nasıl etkili iletişim kurulacağı konusunda rehberlik sunmaktadır. Bu kursun yardımıyla, öğrenciler iş yerinde İngilizce kullanma becerileri konusunda kendilerine daha fazla güvenebilirler.
5
(4)

İş İngilizcesi Kursu

10 Konu10 Saat
Sakallı ve bıyıklı orta yaşlı bir adam mavi yakalı bir gömlek giyiyor. Dümdüz karşıya bakıyor, yüzü hafifçe yana dönük. Saçları koyu kahverengi ve dalgalı, gözleri koyu kahverengidir. Sakalı ve bıyığı düzgünce kesilmiş ve yüzünde soğukkanlı bir ifade var. Gömleği mavinin açık bir tonu, siyah bir kemer ve koyu renk bir kot pantolon giyiyor. Ellerini önünde kavuşturmuştur ve duruşu kendinden emin ve diktir.Dr. Mustafa Ceylan
913524
Bu çevrimiçi kurs görüntüsünde bir kadın beyaz tahtaya yazı yazıyor. Sarı saçları var ve odaklanmış ve kararlı görünüyor. Bu, öğretilen bir ders ya da bir beyin fırtınası oturumu olabilir. Arka planda kırmızı, beyaz ve mavi bir bayrak olması muhtemeldir, bu da konunun vatanseverlik veya ulusal gururla ilgili olduğunu düşündürebilir. Resimde ayrıca bir miktar bulanıklık var, bu da kişinin hareket halinde olduğunu gösteriyor olabilir. Genel olarak resim bir öğrenme ve faaliyet hissi uyandırıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
913464