AnasayfaBlogAcil Tıp Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Acil Tıp Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

05 Nisan 2021
Mavi önlük giymiş bir kişi beyaz bir arka planın önünde durmakta ve elinde metal bir çerçeve tutmaktadır. Çerçeve dikdörtgen şeklindedir ve üst ve alt kısımlarında bir dizi kavisli çizgi vardır. Kişinin yüzü kısmen gizlenmiş, ancak gözleri ve ağzı görülebiliyor. Elleri çerçeveyi sıkıca kavramış ve kolları hafifçe bükülmüş. Metal çerçeve gümüş bir parlaklığa sahip gibi görünüyor. Arka planda, hafifçe odak dışında kalan turuncu bir nesne var. Ayrıca, sağ alt köşede bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülebilmektedir. Bu görüntü mavi önlüklü bir kişinin yakın çekimidir ve elinde belirgin bir şekli olan bir metal parçası tutmaktadır. Kişinin ifadesi ciddidir ve metal çerçeve ellerinde sıkıca tutulmaktadır. Arka plan sade ama turuncu nesne ve köşedeki el fotoğrafa biraz ilgi katıyor.
TanımGörevlerİlgili Bilgiler
Acil Tıp UzmanıHasta bakımı ve muayenesi, acil servis çalışma düzeninin planlanması, pratisyen hekimlerin ve acil tıp asistanlarının eğitimlerinde görev almakÜniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra ilgili dalda uzmanlığını tamamlamış olan hekimdir.
Pratisyen HekimHasta bakımı ve muayenesinde acil tıp uzmanına yardımcı olmakTıp fakültesi mezunu, acil tıp konusunda uzmanlaşmamış hekimdir.
Acil Tıp AsistanıAcil tıp uzmanının direktifleri doğrultusunda hasta bakımı ve muayenesi yapmakTıp fakültesi mezunu, acil tıp uzmanı olma yolunda ilk adımı atmış hekimdir.
Eğitim ve AraştırmaAcil tıp asistanlarına rehberlik etmek ve bilimsel araştırmalar yapmakÜçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında yer alan bir görev.
MaaşKurumdan kuruma, bölgeden bölgeye değişkenlik gösteren bir ödemeÖzellikle tecrübe yılı ve görev yerine bağlı olarak değişir.
Hastane Afet PlanlamasıAcil durumlarda hastane organizasyonu ve çalışma düzeninin sağlanmasıAcil tıp uzmanının en önemli görevlerinden biridir.
NöbetBelirlenen saatler dışında hastanede kalma ve acil durumları yönetmeAcil tıp uzmanının sorumlulukları arasında yer alır.
Tıp FakültesiAcil tıp uzmanı olabilmek için gereken eğitimTürkiye'deki her tıp fakültesinden mezun olan öğrenci acil tıp uzmanı olabilir.
Acil Tıp Asistanı EğitimiAcil tıp uzmanının acil tıp asistanının eğitimlerini denetlemesiAcil tıp uzmanının eğitim sorumlulukları vardır.
Acil Servis OrganizasyonuPersonel düzenlemesi ve servisin sorunsuz işleyişinin sağlanmasıAcil tıp uzmanının görevlerinden biridir.

Acil tıp uzmanı, acil sağlık hizmetlerinin en önemli parçasıdır. Peki, acil tıp uzmanı nedir? Bu alanda uzmanlık için hangi eğitimleri almak gerekir? Sağlık kurumlarında ne iş yapar? Yazımızda acil tıp uzmanın tanımına, görevlerine, 2020 yılı için alınan maaşlarına, beraber çalıştığı diğer meslektaşlarına hatta lise eğitiminden uzmanlık eğitimine varana dek değindik.

Acil Tıp Uzmanı Nedir?

Acil tıp uzmanının ne olduğunun anlaşılması için acil tıbbın ne olduğuna bakmak gerekir. Acil tıp; adından da anlaşılacağı üzere acil olarak bakım ihtiyacı duyulan hastaların, henüz hastalık tanısı koyulmamış yaralanmalarla beraber akut hastalıkların tanısının yapıldığı ve acil bakım hizmetlerinin sağlandığı uzmanlık alanı olarak tarif edilebilir.

Acil tıp uzmanı ise; üniversitelerin tıp fakültelerinde başarıyla mezun olduktan sonra ilgili dalda uzmanlığını yerine getirmiş olan ve Acil Serviste uzman olarak atanan doktor olarak tanımlanır. Burada bir çok görevi olan acil tıp uzmanının bazı görevleri; hasta bakımı ve muayenesinde, acil servis çalışma düzeninin planlanmasının ve olabildiğince düzgün işletilmesinin sağlanmasında, pratisyen hekimlerin ve acil tıp asistanlarının ve diğer acil servis çalışanlarının eğitimlerinde, adli ve idari denilebilecek kayıtların tutulması ve düzenlenmesinde, acil servis organizasyonunda ve meydana gelebilecek herhangi bir hastane afet planlamasında fili olarak görev almaktadır.

Acil serviste yer alan hekimler arasında yer alan acil tıp uzmanı diğer acil servis hekimleriyle beraber çalışmaktadır. Bu hekimler; pratisyen, acil tıp asistanı, başasistan, dr. öğr. görevlisi, doçent ve profesör kadrolarında yer alan öğretim üyelerinden meydana gelmektedir. Bütün bu hekimlerin tıp fakültesi mezunu olduklarını dikkate aldığında, hekimin hasta karşı ilk görevi özen yükümlülüğün olmasıdır. Bir acil tıp uzmanı, bir acil pratisyen hekimle, acil tıp asistanıyla karıştırılmamalıdır.

Acil Tıp Uzmanı Ne İş Yapar?

Acil tıp doktorunun görev ve sorumlulukları diğer acil servis çalışanlarına göre oldukça fazladır. Genel olarak acil tıp uzmanının görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hasta bakım hizmetlerinin yürütülmesini sağlamak

  • Acil serviste yapılması planlanan eğitim ve araştırma çalışmalarının gerçekleşmesini sağlamak

  • Acil serviste, çalışmış olduğu bölüm itibariyle ortaya çıkabilecek sorunların veya kusurların tespitini sağlayarak gerekli her türlü önlemi almak.

  • Yeni başlamış olan pratisyen hekimlerin eğitimleri konusunda hem oryantasyon safhasında hem de hasta başı eğitimlerine katkıda bulunmak ve denetlemek

  • Beraber çalışmış olduğu acil tıp asistanlarıyla koordineli çalışmak

  • Asistan hekimlerin eğitimlerinde hasta başında olmak üzere eğitim sorumlusunun gösterdiği eğitim faaliyetlerinde yer almak

  • Üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında yer alan eğitim ve araştırma hastanelerinde acil tıp uzmanının nöbet şartlarında acil tıp asistanına girişimsel işlemler başta olmak üzere hasta temelli bilgi birikimi anlamında yardımcı olması ve asistan hekimleri denetlemesi beklenir.

  • Acil tıp uzmanı gerçekleştirmiş olduğu işlerden kendi sorumlu olduğu gibi pratisyen hekimlerin de, acil tıp asistanlarının da yapmış oldukları ve onay vermiş olduğu çalışmalar üzerinde sorumluluğunun olduğunu belirtebiliriz. Fakat Diğer çalışanlar tarafından gerçekleştirilen bu işlemler Acil Servis Sorumlu Uzman hekimine rapor halinde sunmaları gerekir.

  • Acil servis sorumlu uzman hekiminin kendisine vermiş olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirmesi beklenir.

Acil Tıp Uzmanı Maaşları

Acil tıp uzman maaş alımları kurumdan kuruma göre değişkenlik gösterebilmektedir. Maaş alımları özel ve kamu kurumlarında farklılık gösterebilmektedir. Özel teşebbüsle açılmış olan kurumsal hastanelerde maaş alımları oldukça yüksektir. Kamu kurumlarında ise araştırma hastanesinde veya ikinci basamak sağlık kurumlarında döner sermayeden gelen farklılıklar nedeniyle değişkenlik gösterebilmektedir. Kamuda maaş değişkenlerinin olmasının bir diğer sebebi ise görev yapılan bölgelere göre de dikkate alınmaktadır. Maaşların etkili olan bölgeler şu şekilde gösterebiliriz.

  1. Bölge

  2. Bölge

  3. Bölge

  4. Bölge

  5. Bölge

  6. Bölge

  7. Bölge şeklinde gösterilebilir. 

İlgili bölgeler tamamen il ve bazı ilçelerin bulunduğu bölgeleri göstermektedir. Van’da acil tıp uzmanı görevini yerine getiren hekimin maaşı İstanbul Üsküdar da görev yapan acil tıp uzmanına göre fazladır. İlgili bölgelere ek olarak tecrübe yılı da dikkate alınmaktadır. Kamuda en fazla tecrübe yılına (25 yıl ve üzeri) sahip olan bir uzman hekimin 7. bölgede de görev yaptığını dikkate aldığımızda en fazla maaş alan acil tıp uzmanı olarak gösterilebilir.

Örneğin 7. bölge de yer alan Van ilinde 25 yıllık bir iş tecrübesine sahip olan acil tıp uzmanının alabileceği maaş 2020 yılı için 19000 TL seviyelerindedir. Özetle maaş alımları tecrübe yılı görev yapılan hastane ve çalışılan bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Hem kamu hem de özel de Acil Tıp Uzmanlarının maaşları 2020 yılı için en düşük 12000 TL ile en fazla 20000 civarındadır. Özelde ve kamuda görev almanın avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bunların birebir dikkate alınması ve değerlendirilmesi gerekir.

Acil Tıp Uzmanı Nasıl Olunur?

Acil tıp uzmanı olabilmek için sayısal derslerin oldukça iyi olması gerekir. Yani matematik, geometri, biyoloji, fizik ve kimya derslerinden temeli sağlam bir eğitime sahip olmak gerekir. İlköğretim altıncı sınıftan itibaren sayısal derslere ilgi duyan kişiler başarılı bir lise eğitimini alabilirler. Nitekim iyi bir lisede alınan iyi bir eğitim beraberinde beraberin de temeli sağlam atılmış bir üniversitede eğitimini getirecektir.

İyi bir lise tercihinin akabinde sayısal bölümde eğitim almak gereklidir. Yirmi yılda toplamda yirmi defa değişen eğitim sisteminin hızına her ne kadar yetişebilmek mümkün olmasa da nitelikli fen lisesi veya anadolu lisesinden eğitim almanın faydalı olacağı açıktır. Burada lise eğitimini tamamladıktan sonra Yüksek Öğretim Kurumu sınav değişikliğine gitmediyse Temel Yeterlilik Testi (TYT) sınavından ve daha sonra Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarından iyi bir puan almak gerekir

 i̇lgili sınavların akabinde yurt içinde vakıf veya devlet üniversitelerinin tıp fakültelerinden birini tercih etmek gerekir. tıp fakültesi eğitimi boyunca hem teorik hem de uygulamalı olarak yapılan bütün etkinliklerde ve sınavlarda başarılı olmak ve daha sonra bölüm diploması almak gereklidir. bu pratisyen eğitimin akabinde ilgili alan kapsamında tıpta uzmanlık sınavına başarılı olmak ve ilgili hastaneye atandıktan sonra acil tıp uzmanı olmuş olunur.

Acil Tıp Uzmanı, Hasta bakımı ve muayenesi, acil servis çalışma düzeninin planlanması, pratisyen hekimlerin ve acil tıp asistanlarının eğitimlerinde görev almak, Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olduktan sonra ilgili dalda uzmanlığını tamamlamış olan hekimdir, Pratisyen Hekim, Hasta bakımı ve muayenesinde acil tıp uzmanına yardımcı olmak, Tıp fakültesi mezunu, acil tıp konusunda uzmanlaşmamış hekimdir, Acil Tıp Asistanı, Acil tıp uzmanının direktifleri doğrultusunda hasta bakımı ve muayenesi yapmak, Tıp fakültesi mezunu, acil tıp uzmanı olma yolunda ilk adımı atmış hekimdir, Eğitim ve Araştırma, Acil tıp asistanlarına rehberlik etmek ve bilimsel araştırmalar yapmak, Üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasında yer alan bir görev, Maaş, Kurumdan kuruma, bölgeden bölgeye değişkenlik gösteren bir ödeme, Özellikle tecrübe yılı ve görev yerine bağlı olarak değişir, Hastane Afet Planlaması, Acil durumlarda hastane organizasyonu ve çalışma düzeninin sağlanması, Acil tıp uzmanının en önemli görevlerinden biridir, Nöbet, Belirlenen saatler dışında hastanede kalma ve acil durumları yönetme, Acil tıp uzmanının sorumlulukları arasında yer alır, Tıp Fakültesi, Acil tıp uzmanı olabilmek için gereken eğitim, Türkiye'deki her tıp fakültesinden mezun olan öğrenci acil tıp uzmanı olabilir, Acil Tıp Asistanı Eğitimi, Acil tıp uzmanının acil tıp asistanının eğitimlerini denetlemesi, Acil tıp uzmanının eğitim sorumlulukları vardır, Acil Servis Organizasyonu, Personel düzenlemesi ve servisin sorunsuz işleyişinin sağlanması, Acil tıp uzmanının görevlerinden biridir
Acil Tıp Uzmanı Hangi Hekimlerle Çalışır Acil Tıp Uzmanı Nasıl Olunur Acil Tıp Uzmanı Maaşları Acil Tıp Uzmanı Ne İş Yapar Acil Tıp Uzmanı Nedir
Özel dikim siyah takım elbiseli yakışıklı bir adam gri bir arka planın önünde kendinden emin bir şekilde duruyor. Kısa, koyu renk saçları ve hafif bir sakalı var ve gözleri uzaklara bakıyor. Duruşu rahat, elleri rahatça ceplerinde ve dudaklarında hafif bir gülümseme var. Zarif ve sofistike görünüyor ve hayatın sunacağı her şeyi üstlenmeye hazır. Beyaz gömleği ve siyah kravatıyla kıyafetini tamamlıyor ve görünümüne sofistike bir hava katıyor.
Nevzat Yüksel
Blog Yazarı

Sağlık Yönetimi bölümünde öğretim görevlisi. Sağlık hukuku, Türk sağlık sistemi ve sağlık kuruluşlarında teknoloji yönetimi alanında dersler vermektedir. Birçok uluslararası dergi, kitap ve bildirilerde yazı ve bölümleri vardır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.