AnasayfaBlogZihin Sarayı Nedir? Nasıl Yapılır?
Kişisel Gelişim

Zihin Sarayı Nedir? Nasıl Yapılır?

16 Aralık 2019
Fotoğrafta, zeminde kırmızı bir koltuk ve yeşil bitkilerle süslenmiş bir iç mekan görülmekte. Arkada rustik ve antika bir atmosfer sunan süslemelerle dolu bir oda bulunuyor. Metin "ZİHİN SARAYI NEDİR?" diye soruyor ve alt köşede "İENSİTÜ" logosu yer alıyor.
KonuAçıklamaÖrnek
Zihin SarayıZihin sarayı, bir hafıza tekniğidir. İnsanın zihin haritası ile olayları ve olguları hafızada tutmasına zihin sarayı denir.Sherlock dizisinde görülen mekan metodu uygulaması
Mekan Belirlemeİyi bildiğiniz bir mekanı seçin ve görsel açıdan bulunan konumunu her ince detayına kadar bilmeniz gerekmektedir.Yaşadığınız ev, oda, sokak ya da cadde
Mekanın Rotasını OluşturunBelirlediğiniz mekandaki sürecinizi yani ne yaptığınızı zihin haritası ile bir yol çizebilirsiniz.İşe gitmeden önce yaptığınız süreçler, evde neler yaptığınız
Kelimeler OluşturunZihninizde daha önceden belirleyeceğiniz kelimeleri yerleştirin ve görsel olaylarla kelimeleri bağdaştırabilmek için kelime türetin.güzel, sıcak, sucuklu omlet kelimeleri
Mekana Görsel Nesneler EkleyinOluşturduğunuz mekanda; masa, sandalye, televizyon, çamaşır makinası, tablo, fotoğraf gibi nesneler yerleştirin.Kendi evinizdeki görsel nesneler
Mekanı Unutmamak İçin Sürekli ZiyaretKurduğunuz mekanı ziyaret etmeli, olayların hafızada sürekli yer edinebilmesi için tekrar etmelisiniz.Ev, oda, sokak ya da caddenizin sürekli ziyareti
Mekan MetoduMekanları ve seçtiğimiz nesneleri kelimelerle ilişkilendirmek ve sıradan yaptığımız işleri mekan metodu yöntemiyle ilerletmek.Günlük rutinlerinizi bu metodu kullanarak ilerletin
Hafızada KalıcılıkMekan metodu, görme duyusu ile diğer duyuların birleştirilmesi ve hafıza tekniğinin bir parçasıdır.Sarı kağıda yazılmış bir notu hatırlamak daha kolay olacaktır.
Sherlock Dizisi Mekan Metodu UygulamasıSherlock Holmes'un zihin sarayı mekan metodu uygulaması, bu kavramın popülerleşmesine yardımcı oldu.Sherlock'un bir davayı çözme süreci
Kendinizi Test EtmekEğer mekan metodu hakkında merakınızı uyandırdıysak, kendinizi bu yöntemle test etmeye ne dersiniz?Evinizdeki bir odada kendi zihin sarayınızı oluşturun

Zihin sarayı ya da diğer bir adıyla mekan metodu. Yazıya başlamadan önce Sherlock dizisini izleyeniniz var mı diye bir soru yöneltsem? Muhakkak herkes bu dizinin ismini duymuş ya da izlemiştir. Dizi aslında zihin sarayı olayını tam olarak anlatan bir baş yapıttır. Eğer halen Sherlock dizisini izlemeyenler varsa ise, notlarının arasını alsın. Çünkü uzun soluklu ve sürükleyici bir dizi ile karşı karşıya olacaksınız. Bölümleri uzun uzun olsa da zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Aynı zamanda zihin sarayı yani mekan metodu kavramını diziyi izlerken öğreneceksiniz.

Bir de Enstitü üzerinden online eğitim alarak zihin sarayı hakkında bildiklerinizi öğrenebilirsiniz. Şimdi gelelim asıl konumuza. 

Zihin Sarayı veya Mekan Metodu Nedir?

Zihin sarayı nedir? sorusuna cevap vermek için tarihte biraz yolcuğa çıkmamız gerekecek. İlk önce zihin kelimesinin ana manasına bakacağız. zihin; insanın düşünme yetisi, anlayış, kavrayış ya da algılama yetisi anlamına gelmektedir. bilinç akışı da zihin kelimesinin farklı bir anlamıdır. kavramın ilk çıkışı antik yunan  çağına kadar dayanmaktaydı. daha sonrasında ise, antik roma ile beraber zihin sarayı olgusu gelişti.

İki kavram eki çağdan bu yana kadar gelmiş oldu ve zihin sarayı, kuvvet hafıza tekniği uygulanan bir yöntem oldu. Mekan metodu olarak da bilinen olay aslında Latince de ‘Method of Loca (Loci) kelimesinden türemiştir. İnsanın zihin haritası ile olayları ve olguları hafıza da tutmasına zihin sarayı denir.

Bu metod yeni bir uygulama değil aslında. Tarihte de birçok örneğini görmüşüzdür. Günümüzde dizilere bile konu olmuştur. Sadece Sherlock dizisiyle ünlenmiş olsa da Hannibal Lecter hikayesi ve dizisi bunlar iyi bir örnektir. Yöntem ile beraber zihin oyunları daha kolay hale gelmektedir. İnsanın hafızası her zaman görsel olguları akılda daha çok tutar ya da bizler öyle hissederiz.

Yazısal veya işitsel duyular daha çabuk kaybolur. Ancak, görülen her şey ama her şey kolay kolay unutulmaz. Yaşınızdan belki on, belki de yirmi sene önceye gitseniz bir kelimeyi hatırlamayabilisiniz. Fakat yaşadığınız olayı görselleriyle birlikte hatırlamak, on saniyenizi alacaktır. Görme duyusu ile diğer duyuları birleştirme olayı bunu kapsar. Fazla uzatmadan olayın nasıl gerçekleştiğini örnekle açıklayalım. 

Zihin Sarayı Nasıl Uygulanır?

Zihin sarayı (mekan metodu) uygulaması dizi de yaşanılan olayla tıpa tıp aynı şekilde gerçekleşir. Sherlock dizide bir saray da mekan metodunu gerçekleştirmişti. Bizler daha basite indirgeyerek, bulunduğumuz evden yola çıkabiliriz. 



  • Birinci Etap: Mekan Belirleme. Dizide saray örneği verilse de, bu tamamıyla tanılan mekanın olmasından kaynaklanmaktadır. Yaşadığınız ev olur, oda, sokak ya da cadde. Önemli olan sadece iyi bildiğiniz bir mekan olması. Görsel açıdan bulunan konumu her ince detayına kadar bilmeniz gerekmektedir. 

  • İkinci Etap: Belirlediğiniz Mekanın Rotasını Oluşturun

  • Olaylar zihin ötesi bir durum gibi gelebilir. Ama aşılık olduğu zaman her şey daha kolay olacaktır. Mesela bir evin odasındasınız. Her gün standart olarak uyuyor, kalkıyor ve işe gidiyorsunuz. Fakat bunu zihin sarayı yöntemiyle biraz daha açabilir ve şekillendirebilirsiniz. İşe gitmeden önce yaptığınız süreçleri, evde neler yaptığınızı zihin haritası ile bir yol çizebilirsiniz. İşe gidişiniz otobüs ile mi yoksa özel araçla mı olur? Bu bilgiye kadar gezinti yolunuzu çizebilirsiniz. 

  • Üçüncü Etap: Kelimeler Oluşturun. Zihninizde daha önceden belirleyeceğiniz kelimeleri yerleştirin. Yani görsel olaylarla kelimeleri bağdaştırabilmek için kelime türetin. Mesela güzel kelimesi, sıcak kelimesi ya da sucuklu omlet. Bunun ileri de neye yaradığınız söyleyeceğiz. 

  • Dördüncü Etap: Mekana Görsel Nesneler Ekleyin. Oluşturduğunuz mekanda; masa, sandalye, televizyon, çamaşır makinası, tablo, fotoğraf gibi nesneler yerleştirin. 

  • Beşinci ve Son Etap: Mekanı Unutmamak İçin Sürekli Ziyaret. Zihin sarayı için yapılması en önemli olayda ziyaret. Olayların hafıza da sürekli yer edinebilmesi için, kurduğunuz mekanı ziyaret etmelisiniz. Bu bir ödevi tekrar etmeye benzer. Ne kadar çok tekrar edilirse o kadar akılda kalıcı olur. 

Mekan Metodu Nasıl İşler?

Zihin sarayı (mekan metodu) için yapılması gerekenleri örnekle şekillendirmek gerekir. Mekanları ve seçtiğimiz nesneleri kelimelerle ilişkilendirmek gerek. Sıradan yaptığımız işleri mekan todu yöntemiyle nasıl ilerleyecek hep birlikte göreceğiz. Örneğin; yatak odasında yatağımda huzurlu bir şekilde uyudum. Daha sonra işe gitmek için yatağımdan kalktım. Dolaptan en sevdiğim ve beni özel hissettirecek olan kıyafetleri giydim. Bunları yaptıktan sonra elimi yüzümü yıkamak için banyoyu kullandım. Her zaman ki gibi sabah dişlerin fırçalamayı unutmadım.

Kahvaltı için salonun yemek bölümünü kullandım. Kendime bugün sucuklu yumurta yaptım ve afiyetle yedim. Yemek bölümüne yakın bulunan salonda televizyonu açarak gündemi takip ettim. Saatime baktığımda işe gitmenin vaktini geldiğini öğrendim. Hızlı adımlarla salondan çıkıp, evin giriş yerinde portmantodan paltomu alarak kapıyı hızlıca çekip gittim. Arabamı çalıştırıp biraz ısınmasını bekledim. Artık iş yerine gimek için hazırdım. 

Bu kuramı aşağı yukarı her gün çoğu insan gerçekleştirmektedir. Alatılmasa da zihinimizde bu şekilde gerçekleşen olaylar yer edinmiştir. Zihin ötesi, bir olay gibi gözükse de aslında sıradan yapılan olgulardır. İşte mekan metodu ile yaptığımız işleri ilişkilendirmiş oluyoruz. Salon, yatak odası bir mekan sevgi ve kıyafet ise alanla ilişkilendirilen kelimelerdir. Zihin haritası çıkararak yapılan bu yöntem farklı yerlerde de kullanılır. Aslında günlük yaşantımızın şeklini çıkarmak için her gün kullanılmaz. Daha çok ezberde tutmak istediğim ya da düşününce aklımızda kalmasını istediğimiz olayları aklıda tutmak isteriz. Mesela sınava girecek bir öğrenci için bu yöntem bir çare olabilir. 

Enstitü İle Zihin Tazeleyin

Enstitü tarafından uygulanan online eğitimlerinden birisi de konuyla yakın ilişiği bulunan hafıza teknikleri eğitimi. Eğitim sayesinde birden fazla bilinmeyen tekniği ve taktiği öğrenmiş olacaksınız. Bir hafta sürmüş olan eğitim sonrasında da sertifika alarak başarınızı herkese gösterebileceksiniz.

Zihin Sarayı, Zihin sarayı, bir hafıza tekniğidir İnsanın zihin haritası ile olayları ve olguları hafızada tutmasına zihin sarayı denir, Sherlock dizisinde görülen mekan metodu uygulaması, Mekan Belirleme, İyi bildiğiniz bir mekanı seçin ve görsel açıdan bulunan konumunu her ince detayına kadar bilmeniz gerekmektedir, Yaşadığınız ev, oda, sokak ya da cadde, Mekanın Rotasını Oluşturun, Belirlediğiniz mekandaki sürecinizi yani ne yaptığınızı zihin haritası ile bir yol çizebilirsiniz, İşe gitmeden önce yaptığınız süreçler, evde neler yaptığınız, Kelimeler Oluşturun, Zihninizde daha önceden belirleyeceğiniz kelimeleri yerleştirin ve görsel olaylarla kelimeleri bağdaştırabilmek için kelime türetin, güzel, sıcak, sucuklu omlet kelimeleri, Mekana Görsel Nesneler Ekleyin, Oluşturduğunuz mekanda; masa, sandalye, televizyon, çamaşır makinası, tablo, fotoğraf gibi nesneler yerleştirin, Kendi evinizdeki görsel nesneler, Mekanı Unutmamak İçin Sürekli Ziyaret, Kurduğunuz mekanı ziyaret etmeli, olayların hafızada sürekli yer edinebilmesi için tekrar etmelisiniz, Ev, oda, sokak ya da caddenizin sürekli ziyareti, Mekan Metodu, Mekanları ve seçtiğimiz nesneleri kelimelerle ilişkilendirmek ve sıradan yaptığımız işleri mekan metodu yöntemiyle ilerletmek, Günlük rutinlerinizi bu metodu kullanarak ilerletin, Hafızada Kalıcılık, Mekan metodu, görme duyusu ile diğer duyuların birleştirilmesi ve hafıza tekniğinin bir parçasıdır, Sarı kağıda yazılmış bir notu hatırlamak daha kolay olacaktır, Sherlock Dizisi Mekan Metodu Uygulaması, Sherlock Holmes'un zihin sarayı mekan metodu uygulaması, bu kavramın popülerleşmesine yardımcı oldu, Sherlock'un bir davayı çözme süreci, Kendinizi Test Etmek, Eğer mekan metodu hakkında merakınızı uyandırdıysak, kendinizi bu yöntemle test etmeye ne dersiniz?, Evinizdeki bir odada kendi zihin sarayınızı oluşturun
zihin sarayı mekan metodu zihin sarayı nedir zihin ötesi zihin haritası zihin oyunları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.