AnasayfaBlogZamanı Yönetmek Sizin Elinizde
Zaman Yönetimi

Zamanı Yönetmek Sizin Elinizde

26 Ağustos 2019
Bu görüntü, ahşap bir masa üzerinde siyah bir çalar saat ve kırtasiye malzemelerinin yakın çekimini göstermektedir. Ön planda bir hesap makinesi ve yanında bir ataş var. Saatin etrafı, birinin üzerinde yazı olan birkaç tahta blokla çevrilidir. Saatin sağında kırmızı bir nesne, arka planda ise bir grup renkli nesne yer alıyor. Görüntü hem saatin hem de kırtasiye malzemesinin detaylarını yakalıyor ve doğal olanla imal edilmiş olan arasında ilginç bir yan yana geliş sağlıyor.
ÖğelerAçıklamaSonuç
Zaman YönetimiZamanı verimli kullanmayı öğretir, sahip olduğumuz zamanı en iyi şekilde değerlendirme yeteneği kazanırız.Sürekli boşa giden zamanı engeller ve daha az zamanla daha çok iş yapmamızı sağlar.
Önemli ve Öncelikli İşlerBu gruptaki işler en önce halledilmeli.Önceliği ve önemi yüksek işler bittiğinde, zaman yönetimi hedeflerine ulaşmak daha kolay olur.
Önemsiz ve Öncelikli İşlerBu işler başka kişilere devredilebilir veya gerekirse kendimiz yapabiliriz.Başka kişilere devredilebilir bu sayede zaman kazanabiliriz veya kendimiz yapabiliriz ve böylece önemli ve acil olmayan işlere zaman kalmaz.
Büyük İşlerin ParçalanmasıBüyük ve zor gözüken işler küçük parçalara bölünerek kolaylıkla yönetilebilir hale getirilir.Bölünmüş işler daha kolay başarılır ve zaman yönetimi daha etkili olur.
Zaman Yönetimi Eğitimiİstanbul İşletme Enstitüsü'nün online platformdan verdiği ücretsiz bir eğitim.Uygun ve esnek bir zaman diliminde zaman yönetim becerilerini geliştirmenin mükemmel bir yolu.
Önceliklerin Doğru BelirlenmesiSevdiğimiz ve kolay işler yerine, genellikle zor ve ertelemeye meyilli olduğumuz işleri öncelikli hale getirmeliyiz.Ertelemeler en aza indirilir, verimli zaman kullanımı sağlanır ve daha az stress oluruz.
Zaman Yönetimini Başarısız Kılacak UnsurlarErteleme, aceleci olma, düzensizlik, aynı anda çok işle uğraşma, hayır diyememe, önem ve öncelik sırasını düzgün belirleyememe.Başarısız bir zaman yönetimi ve stres artışına neden olur.
Enerji GrafiğiGün içerisinde enerjimizin en yüksek ve en düşük olduğu zamanları belirlemeli.Enerji seviyemize göre iş yapma, daha verimli bir çalışma sağlar.
Zaman Kaybettiren İşlerZamanı boşa harcamamıza neden olan işler ve uğraşları belirlemeli.Zamanı boşa harcamaktan kaçınır ve böylece daha verimli bir zaman yönetimi sağlar.
Zaman Yönetimi PlanlarıÖnceliklerimizi ve enerji verimliliğimizi göz önünde bulundurarak planlama yapmalıyız.Doğru planlanan işler ve etkinlikler başarılı bir zaman yönetimi ve daha az stres sağlar.

Zaman yönetimi sahip olduğumuz zamanı en verimli bir biçimde değerlendirmemizi sağlar. Zaman sürekli akan ve tekrarı olmayan geri döndürülemeyen biriktirilemeyen bir hayat hazinesidir. Hayatımızdan geçen hiçbir anı geri alıp tekrar yaşama şansımız yoktur. Bu yüzden zamanımızın her saniyesi çok değerlidir ve boşa harcanmamalıdır. 

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

Her Anı Doğru Değerlendirmek

Zaman yönetimi her anımızı iyi değerlendirebilmeyi öğretir. Boşa harcadığımız ya da verimsiz işlerle geçirdiğimiz zamanımızı değerlendirmeyi öğreniriz. Başarılı bir zaman yönetimi yapabilmek için önceliklerimizi iyi belirlemek gerek. 

Zaman yönetimi için gruplama nasıl oluyor?

Öncelikli olarak işlerimizi önemli ve önemsiz işler olarak grup yapmalıyız. Daha sonra bu grupları da kendi aralarında ilk önce yapılması gerekenler ve sonra yapılması gerekenler olarak ikiye ayırmalıyız. Önemli ve öncelikli, önemli ve sonra, önemsiz ve öncelikli, önemsiz ve sonra olarak dört gruba ayırmalıyız. 

Tabi ki ilk olarak önemli ve öncelikli olanlar grubundaki işlerden başlıyoruz. Sonra sıra önemsiz ve öncelikli olanlarda imkanımız varsa bu işleri yapabilecek kişilere devredebiliriz yoksa kendimiz yapmak zorundayız. Sıra önemli ve sonra yapılacaklarda bu işleri de bitirilmesi gereken belirli bir tarihi varsa o tarihlere göre sıralayıp yapıyoruz. Sıra önemsiz ve sonra yapılacaklar listesinde onları hayatımızın akışı içinde önemli ve öncelikli işlerimizden zaman kaldığında yapıyoruz. Bu gibi işlere çok fazla zaman harcamamaya dikkat ediyoruz.

Zaman yönetimi için farklı bir yol var mı?

Zaman yönetimi sürecindeki diğer bir yol büyük işlerimizi parçalara bölerek yapmak. Büyük işleri bitirilmesi zor işler olarak algıladığımız için küçük parçalara böldüğümüzde bize daha kolay gelecektir. Bu işlerin her bir parçasını bitirdiğimizde başarabildiğimizi görüp çok daha kolay ve istekle işimizi yaparız.

İlk başta aşılması gereken büyük bir engel gibi gözüken işimiz çok daha kolay bir hale gelmiş olur ve rahatlıkla yaparız. Parçalara bölmeden önce belki ertelemeyi tercih edeceğimiz belki de son ana bırakıp sıkıntı yaşayacağımız işimizi kolaylıkla ve zamanında bitirmiş oluruz.

Zaman yönetimi konusunda eğitim ya da bir kurs var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda ücretsiz online eğitimler veriyor. Alacağınız Zaman Yönetimi Eğitimi size bu konuda çok yardımcı olabilir.

Zamanı Doğru Kullanmak

Her zaman başarının yolu zaman yönetimi. Zaman geri alınamaz, ileri sarılamaz ve saklanamaz. Zamana dair yapılabilecek tek şey ondan en iyi biçimde faydalanmak. Zamanı doğru kullanın. Zaman yönetimi planı yaparken önceliklerimizi sevdiğimiz, hızlı bitecek, bizi yormayacak ve kolay olan işlere göre belirlemek de bizi başarısız yapar. Sevmediğimiz ve zor olan bizi yoracak olan ve önceliği olan işleri ertelemek yerine onları da planlamamızda göz önünde bulundurmalıyız. 

Ertelediğimiz tüm işler birikerek bir yığın haline gelebilir ve işlerimizi yetiştirmekte zorlanırız. Bu yüzden önceliklerimizi doğru belirlemeliyiz. Doğru belirlenmemiş öncelikler listesi zamanımızı verimsiz kullanmamıza ve gereksiz vakit kayıplarına yol açar. Yaptığımız zaman yönetimi planları başarısız olur ve bize bir kazanç sağlamaz. Başarılı planlama yapabilmek için önem ve öncelik sırasını doğru belirlememiz gerekir.

Zaman Yönetimini Başarısız Kılacak Unsurlar

  • Erteleme

  • Aceleci olma

  • Düzensiz ve dağınık olma (sürekli bir şeyler aramak bize zaman kaybettirir.)

  • Aynı zamanda pek çok işle uğraşmak. (Hem konsantrasyonumuz düşer hem de işlerin hiçbiri yeterince iyi olmaz verim alamayız.)

  • Gerekli yerlerde hayır diyememe. (O an önemli ve öncelikli olmayan işlerle zaman kaybederiz.)

  • Önem ve öncelik sırasını düzgün belirleyememek. (başarısız bir zaman yönetimi planı yapmamıza neden olur.)

Enerji Grafiği

Ayrıca zaman yönetimi planımızdan tam verim alabilmek için kendimizin gün içerisindeki enerji grafiğimizi çizmeliyiz. Gün içerisinde enerjimizin en yüksek ve en düşük olduğu zamanları belirlemeli ve bunları not almalıyız. Enerjimizin en yüksek olduğu zaman dilimi ya da dilimlerine zor ve ağır olan işleri yerleştirmeliyiz. Enerjimizin azaldığı zaman dilimlerine de kolay olan işleri yerleştirmeliyiz. Böylelikle işlerimizi zorlanmadan yaparız. Planlarımızda başarılı oluruz.

Sonuç olarak zamanımızı boşa harcamamıza neden olan işleri uğraşları belirleyip bunlardan uzak durmalı, önceliklerimizi iyi belirlemeli ve enerji verimliliğimize ve önem sırasına göre işlerimizi planlamalıyız. Tüm bu etkenleri göz önünde bulundurarak yapacağımız zaman yönetimi planlarımız başarıya ulaşacaktır.

Zaman Yönetimi, Zamanı verimli kullanmayı öğretir, sahip olduğumuz zamanı en iyi şekilde değerlendirme yeteneği kazanırız, Sürekli boşa giden zamanı engeller ve daha az zamanla daha çok iş yapmamızı sağlar, Önemli ve Öncelikli İşler, Bu gruptaki işler en önce halledilmeli, Önceliği ve önemi yüksek işler bittiğinde, zaman yönetimi hedeflerine ulaşmak daha kolay olur, Önemsiz ve Öncelikli İşler, Bu işler başka kişilere devredilebilir veya gerekirse kendimiz yapabiliriz, Başka kişilere devredilebilir bu sayede zaman kazanabiliriz veya kendimiz yapabiliriz ve böylece önemli ve acil olmayan işlere zaman kalmaz, Büyük İşlerin Parçalanması, Büyük ve zor gözüken işler küçük parçalara bölünerek kolaylıkla yönetilebilir hale getirilir, Bölünmüş işler daha kolay başarılır ve zaman yönetimi daha etkili olur, Zaman Yönetimi Eğitimi, İstanbul İşletme Enstitüsü'nün online platformdan verdiği ücretsiz bir eğitim, Uygun ve esnek bir zaman diliminde zaman yönetim becerilerini geliştirmenin mükemmel bir yolu, Önceliklerin Doğru Belirlenmesi, Sevdiğimiz ve kolay işler yerine, genellikle zor ve ertelemeye meyilli olduğumuz işleri öncelikli hale getirmeliyiz, Ertelemeler en aza indirilir, verimli zaman kullanımı sağlanır ve daha az stress oluruz, Zaman Yönetimini Başarısız Kılacak Unsurlar, Erteleme, aceleci olma, düzensizlik, aynı anda çok işle uğraşma, hayır diyememe, önem ve öncelik sırasını düzgün belirleyememe, Başarısız bir zaman yönetimi ve stres artışına neden olur, Enerji Grafiği, Gün içerisinde enerjimizin en yüksek ve en düşük olduğu zamanları belirlemeli, Enerji seviyemize göre iş yapma, daha verimli bir çalışma sağlar, Zaman Kaybettiren İşler, Zamanı boşa harcamamıza neden olan işler ve uğraşları belirlemeli, Zamanı boşa harcamaktan kaçınır ve böylece daha verimli bir zaman yönetimi sağlar, Zaman Yönetimi Planları, Önceliklerimizi ve enerji verimliliğimizi göz önünde bulundurarak planlama yapmalıyız, Doğru planlanan işler ve etkinlikler başarılı bir zaman yönetimi ve daha az stres sağlar
zaman yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.