AnasayfaBlogTıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü (MYO)
Bölümler

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü (MYO)

27 Aralık 2020
İçinde bir grup hap bulunan beyaz bir paketin yakın çekimi. Paket dikdörtgen şeklindedir ve haplar sıra ve sütunlar halinde dizilmiştir. Haplar küçük ve daireseldir ve her hap farklı bir renkte görünmektedir. Arka planda, bir el paketi avucunun içinde tutmakta ve ön planda bir gıda maddesinin yakın çekimi ve bir meyvenin yakın çekimi bulunmaktadır. Ayrıca, beyaz bir yüzeye sahip olan ve diğer haplardan biraz daha büyük olan tek bir hapın yakın çekimi bulunmaktadır.
Bölüm Tanımlarıİş İmkanlarıDersler
Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümünün amacı ilaç sanayi ve medikal kurumların ihtiyaçlarına göre yetişmiş personel yetiştirmektir.Mezunlar, ilaç firmaları, ecza depoları ve medikal kurumlarda tıbbi mümessil, satış temsilcisi olarak çalışabilirler.Bölüm, temel dersler yanı sıra tıbbi ilaçlarla ilgili dersler de içerir.
Bölüm, TYT puan türüne göre tercih edilir ve eğitim süresi 2 yıldır.Mezunlar, özellikle sağlık sektörünün geniş çalışma alanında iş bulma şansına sahiptirler.Dersler, öğrencilere kapsamlı bilgi vererek gerekli donanımı elde etmelerini sağlar.
Mezunlar genellikle Tıbbi Satış Mümessili olarak bilinirler ve tıbbi ilaçlar hakkında detaylı bilgiye sahip olurlar.Mezunlar, ulusal ve uluslararası ilaç firmalarında, medikal firmalarında ve ecza depolarında görev alabilirler.Dersler, öğrencilere tıbbi ilaçlar hakkında geniş bilgi sağlar.
Bölüm, meslek uzmanlarını ilaç ve medikal sektörüne satış personeli olarak yetiştirir.Mezunlar, Tıbbi Satış Mümessili unvanı ile ilaç ve medikal işletmelerde iş bulabilirler.Tıbbi tanıtım ve pazarlama dersleri, öğrencilere meslekleriyle ilgci detaylı bilgi ve beceri kazandırır.
Bölüm, özellikle sağlık sektörüne yönelik ürün ve hizmet tanıtım ve pazarlama yeteneklerini geliştirir.Mezunlar, sağlık personeli ve sağlık kuruluşlarına ilaç ve tıbbi malzemelerin tanıtım ve satışını yaparlar.Dersler arasında ürün tanıtımı, satış teknikleri, sağlık kuruluşlarına uygun ürün seçimi ve tıbbi malzemeler hakkında bilgi veren dersler de bulunur.

Her geçen gün gelişimini sürdüren teknoloji, bilim ve tıp ilaç sektörü için de yeni kapılar açmaya devam ediyor. Ülkemizde de gelişimini hızla sürdüren ilaç sektörü; iyi eğitim almış, ürünü her yönü ile anlatabilecek pazarlama elemanlarına ihtiyaç duyuyor. Tıp alanında yaşanan gelişmeler tıbbi tanıtım ve pazarlama programına olan ilginin artmasına da neden oldu.

Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümü ilaç ve medikal alanda başarılı işler yürütecek satış elemanlarının yetiştirilmesini sağlıyor. Bölüm mezunları sektörün ihtiyacı olan tanıtım ve pazarlama, rakiplerin pazardaki hareketlerini tespit etme ve ona göre satış stratejisi belirleme gibi önemli görevleri üstlenirler. Mezun olduktan sonra ilaç firmaları, ecza depoları ve medikal kurumlarda tıbbi mümessil, satış temsilcisi unvanları ile çalışmalarını sürdürürler. Bu alana ilgi duyan adayların tercih edecekleri popüler bölümler arasında yer alır.

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü Nedir?

Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümünün temel amacı sağlık alanında ürün pazarlaması çalışmaları yürüten; ilaç sanayi, medikal gibi kurumların ihtiyaç duyduğu donanım ve altyapıya sahip meslek uzmanları yetiştirmektir. İlaç sanayi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün gelişimini sürdüren bir sektördür. Dolayısıyla iyi eğitime sahip, istekli ve prensipli ilaç tanıtım elemanlarına ihtiyaç duyulur.

Son yıllarda tıp alanındaki hızlı ilerlemeler neticesinde ortaya çıkmış olan bölüm son dönem üniversite adaylarının en gözde meslek tercihlerinden biri haline gelmiştir. Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama bölümü en temel tanımı ile ilaç ve medikal sektörüne satış personeli yetiştirmeyi hedefleyen ön lisans bölümüdür. TYT puan türüne göre tercih edilir. Bölümü tercih edecek adayların YKS’nin 1. oturumu olan TYT’ye katılmaları yeterlidir.

Eğitim süresi 2 yıl olan eğitim, öğrencilerin gerekli donanımı elde edecekleri kapsamlı bilgiler verir. Bölümü bitirenler Tıbbi Satış Mümessili olarak anılsa da genellikle İlaç mümessili olarak bilinirler. Eğitim esnasında öğrencilere temel derslerin yanı sıra tıbbi ilaçlarla ilgili derslerin bilgileri de verilir. Mezun olan bir birey tıbbi ilaçlar hakkında hemen hemen her türlü bilgiyi bilecek bir donanımla eğitimini tamamlamış olur.

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümü mezunları iş bulma şansı açısından oldukça avantajlı kabul edilir. Bunun en büyük sebebi ise sağlık sektörünün içinde yer aldığı geniş çalışma alanıdır. Bölüm mezunları mesleki yaşamlarında ilk olarak ulusal ve uluslararası ilaç alanında faaliyet gösteren her firmada ve her tür tıbbi ürün üreterek, pazarlama faaliyeti yürüten medikal firmalarında, ecza depolarında görev almaktadır.

Bölümden mezun olanlar az bir zaman geçtikten sonra tek başına, ilaç tanıtımı ve satışı amacıyla doktor ziyareti, eczane ziyareti yapmaya başlar. Bunlar dışında grup aktivitesi, ilaç alım ihalelerinin takip edilmesi ve diğer rakip firmaların faaliyetlerini takip etme gibi bilgi ve becerileri kazanmaya başlar.

Tıbbi tanıtım ve pazarlama mezunları Tıbbi Satış Mümessili unvanı ile faaliyet konuları ilaç ve medikal olan tüm işletmelerde istihdam edilebilir. Tıbbi ürün ve ilaç tanıtım personelleri deneyimlerine ve başarılarına göre bulundukları kurumun idari kademelerine yükselme şansı elde eder. Ayrıca eğer isterlerse medikal girişimcilik eğitimi alarak, kendi işlerini yapabilir, firma kurabilirler.

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Tıbbi tanıtım ve pazarlama mezunları medikal faaliyet gösteren firmalar tarafından üretilen ilaç ve tıbbi malzemeleri tanıtır. Bu aşamada görevini hastane ya da diğer sağlık kuruluşlarında yürütür. Ürün ve hizmetleri sağlık personeline tanıtan ve satış operasyonunu yöneten bireylere tıbbi tanıtım ve pazarlama uzmanı da denmektedir.

Kurumlarla sağlık personelleri arasında köprü görevi gören meslek çalışanları, tanıtımını yapacağı ilaç ve tıbbi malzemelerle ilgili detaylı bilgiye sahip olmalıdır. Tıbbi satış mümessilinin sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Doktor ve diğer sağlık çalışanlarına yeni ilaç ve ekipmanları tanıtmak.

  • Sağlık kuruluşlarının gereksinimlerini tespit ederek, uygun ürünlerin tanıtımını ve satışını sağlamak.

  • Sağlık personellerine ve eczacılara belli zaman dilimlerinde ürün tanıtımlarının yapılacağı konferanslar düzenlemek.

  • Yeni geliştirilen ilaç ve ekipmanlar hakkında düzenlenen brifingleri takip etmek ve katılmak.

  • Şirket içinde düzenlenen eğitim programlarına katılmak.

  • Tanıtımı yapılan ilaç ve tıbbi malzemeler ile alakalı geri dönüşleri dinlemek ve yetkilileri bilgilendirmek.

  • Ürün veya tıbbi malzeme ile ilgili görüşme yaptığı sağlık personeli ve sağlık kuruluşuna numuneler ulaştırmak.

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü Dersleri Nelerdir?

Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümü 2 yıllık ön lisans programı olarak üniversitelerde eğitim verir. Eğitim yaşamları süresince bilgi ve tecrübe edinecekleri dersler ile karşı karşıya kalırlar. Mesleki gelişimleri ve teknik olarak öğrendikleri dersler ile uygulamada karşılaşmaları için zorunlu staj süreleri vardır.

Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümünü bitiren öğrenciler tıbbi tanıtım ve pazarlama ön lisans diploması alarak, tıbbi satış mümessili olarak anılır. Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümünü tercih edecek adaylar, 4 dönem içinde aşağıdaki temel dersler ile karşılaşır.

  • Anatomi

  • Fizyoloji

  • Biyokimya

  • Tıbbi terminoloji

  • Yönetim ve organizasyon

  • Temel bilgi teknolojileri kullanımı

  • İlaç pazarı ve firma değerlendirmesi

  • Pazarlama ilkeleri

  • Toplam kalite yönetimi

  • Toksikoloji

Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümü 2020 başarı sıralamaları ve taban puanları aşağıda hazırladığımız gibidir. Burada belirttiğimiz puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene belirlenen adayların puanlarıdır. Yazımızdaki verilerin tümü ÖSYM-YÖK tarafından belirlenen güncel puanlar olup, ilk 4 eğitim kurumuna aittir.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİTıbbi Tanıtım ve Pazarlama (İÖ)(Burslu)269,32582658405
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİTanıtım ve Pazarlama (Burslu)264,54071708072
İSTANBUL GELİŞİM ÜNİVERSİTESİTıbbi Tanıtım ve Pazarlama (Burslu)242,65603972884
SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİTanıtım ve Pazarlama238,689931023547
Tıbbi tanıtım ve pazarlama bölümünün amacı ilaç sanayi ve medikal kurumların ihtiyaçlarına göre yetişmiş personel yetiştirmektir, Mezunlar, ilaç firmaları, ecza depoları ve medikal kurumlarda tıbbi mümessil, satış temsilcisi olarak çalışabilirler, Bölüm, temel dersler yanı sıra tıbbi ilaçlarla ilgili dersler de içerir, Bölüm, TYT puan türüne göre tercih edilir ve eğitim süresi 2 yıldır, Mezunlar, özellikle sağlık sektörünün geniş çalışma alanında iş bulma şansına sahiptirler, Dersler, öğrencilere kapsamlı bilgi vererek gerekli donanımı elde etmelerini sağlar, Mezunlar genellikle Tıbbi Satış Mümessili olarak bilinirler ve tıbbi ilaçlar hakkında detaylı bilgiye sahip olurlar, Mezunlar, ulusal ve uluslararası ilaç firmalarında, medikal firmalarında ve ecza depolarında görev alabilirler, Dersler, öğrencilere tıbbi ilaçlar hakkında geniş bilgi sağlar, Bölüm, meslek uzmanlarını ilaç ve medikal sektörüne satış personeli olarak yetiştirir, Mezunlar, Tıbbi Satış Mümessili unvanı ile ilaç ve medikal işletmelerde iş bulabilirler, Tıbbi tanıtım ve pazarlama dersleri, öğrencilere meslekleriyle ilgci detaylı bilgi ve beceri kazandırır, Bölüm, özellikle sağlık sektörüne yönelik ürün ve hizmet tanıtım ve pazarlama yeteneklerini geliştirir, Mezunlar, sağlık personeli ve sağlık kuruluşlarına ilaç ve tıbbi malzemelerin tanıtım ve satışını yaparlar, Dersler arasında ürün tanıtımı, satış teknikleri, sağlık kuruluşlarına uygun ürün seçimi ve tıbbi malzemeler hakkında bilgi veren dersler de bulunur
tıbbi tanıtım ve pazarlama tıbbi mümessil satış temsilcisi ilaç medikaltıbbi tanıtım ve pazarlama bölümü MYO
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.